Dodaj do ulubionych

NFZ tnie kontrakty

27.06.09, 00:53
"W pierwszych pięciu miesiącach tego roku wpływy były niższe od planowanych o
ponad 618 mln zł. By załatać dziurę, fundusz postanowił nie zapłacić szpitalom
za wszystkie wykonane usługi medyczne, a jedynie za te, które zakontraktował.
A to oznacza, że nie otrzymają one 1,6 mld zł. (...)

W drugim półroczu może być jeszcze gorzej. Na Dolnym Śląsku tamtejszy oddział
NFZ zaproponował szpitalom kontrakty niższe o 30 proc."
www.dziennik.pl/polityka/article406101/NFZ_tnie_kontrakty_Bedzie_coraz_gorzej.html#vote_406137

Wpływy niższe o 0.6 mld powodują cięcie wydatków o 1,6 mld. Miliard zostanie w
kasie na czysto. Z czegoś deficyt budżetowy trzeba finansować. A zapisy do
specjalistów na 2010 rok ? A pacjenci ? A pacjenci będą mieć pretensje do lekarzy.

S.
Obserwuj wątek
    • 0.9_procent Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 10:01
      Snajper. Kubuś_moralista podpisujący się logo pewnej firmy (pewnie
      właściciel) zaraz Ci wytłumaczy, że dla lekarza o właściwej postawie
      moralnej i kierującego się dobrem pacjenta obcięcie kontraktów nie
      powinno być żadnym problemem, a już w żadnym razie wytłumaczeniem
      pogorszenia się dostępu do lekarza.
      • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 10:06
        0.9_procent napisał:

> Snajper. Kubuś_moralista podpisujący się logo pewnej firmy (pewnie
        > właściciel) zaraz Ci wytłumaczy, że dla lekarza o właściwej postawie
        > moralnej i kierującego się dobrem pacjenta obcięcie kontraktów nie
        > powinno być żadnym problemem, a już w żadnym razie wytłumaczeniem
        > pogorszenia się dostępu do lekarza.

Przynajmniej nie do profesjonalistów, którzy powinni altruistycznie pracować nie
        zważając na kontrakty NFZ.

S.
        • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 10:16
          > Przynajmniej nie do profesjonalistów, którzy powinni
          >altruistycznie pracować nie zważając na kontrakty NFZ.

snajper teraz zaczyna cementowac tok rozumowania lekarzy wiec
          jakikolwiek sens dyskutowania w tym temacie jak i innych nie bedzie
          mial juz sensu
          znowu lekarze beda tkwic w bzdurach po uszy i robiac to w grupie
          beda oczywiscie mysleli ze maja racje
          • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 13:04
            szlachcic napisał:

> znowu lekarze beda tkwic w bzdurach po uszy i robiac to w grupie
            > beda oczywiscie mysleli ze maja racje

Nie wiem o jakich bzdurach i racjach piszesz, ale zastanów się, czy są to
            rzeczywiście bzdury i czy po prostu nie mają oni racji.

S.
        • izaak24 Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 12:49
          postanowilem juz nieodwolalnie nie zwazac na kontrakty z NFZ, czyli
          emigrowac
          los moich rodzicow, ktorzy sa lekarzami stanowi kij, marchewek na
          tym forum takze przedstawiac nie trzeba
    • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 10:11
      > Wpływy niższe o 0.6 mld powodują cięcie wydatków o 1,6 mld.
      >Miliard zostanie w kasie na czysto.

jak zwykle snajper nie rozumiesz
      to jest wlasnie problem w dyskusjach w kazdym z watkow z lekarzami z
      ktorymi spiewasz na jedna nute
      • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 13:01
        szlachcic napisał:

> > Wpływy niższe o 0.6 mld powodują cięcie wydatków o 1,6 mld.
        > >Miliard zostanie w kasie na czysto.
        >
        > jak zwykle snajper nie rozumiesz

Czego nie rozumiem ?

S.
        • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 17:09
          > Czego nie rozumiem ?

wyciagasz zle wnioski wiec nie rozumiesz tego co przeczytales
          ba, nie masz nawet watpliwosci tylko walisz jak popadnie
          • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 17:47
            szlachcic napisał:

> > Czego nie rozumiem ?
            >
            > wyciagasz zle wnioski wiec nie rozumiesz tego co przeczytales
            > ba, nie masz nawet watpliwosci tylko walisz jak popadnie

A czy potrafisz uzasadnić swoje przekonanie, że moje wnioski są fałszywe ? Czyż
            pacjenci nie mają pretensji do lekarzy, iż muszą się zapisywać i czekać wiele
            miesięcy na wizytę ? Czyż nie odpowiada za to NFZ finansując taką a nie inną
            ilość wizyt ?

S.
            • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 17:50
              chodzi mi 9jak to z mojego postu wynika) o wnioski jakie wyciagneles
              z podania tych dwoch kwot
              • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 18:00
                szlachcic napisał:

> chodzi mi 9jak to z mojego postu wynika) o wnioski jakie wyciagneles
                > z podania tych dwoch kwot

A dlaczegóż uważasz je za fałszywe ? Czyżby 1,6 minus 0,6 nie równało się 1 ?

S.
                • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 27.06.09, 19:24
                  > A dlaczegóż uważasz je za fałszywe ? Czyżby 1,6 minus 0,6 nie
                  >równało się 1 ?

z liczeniem widac nie masz problemow tylko nie zdajesz sobie sprawy
                  ze do odejmowania wzieles 2 liczby ktorych nie mozna posdtawiac do
                  jednego dzilania bo te liczby mowia o 2 roznych rzeczach
                  • maszar Re: NFZ tnie kontrakty 09.07.09, 13:58
                    oświeć mnie waszeć, gdzie tkwi błąd w rachunku snajpera;
                    tłumaczę jak dziecku:
                    stan konta NFZ (A) = wpływy (X) - wydatki (Y)
                    według cytowanych danych
                    po korekcji
                    stan konta (A') = X -0,6 - (Y-1,6)
                    A' = X-Y + 1
                    A; = A +1
                    czyli stan konta NFZ jest na plusie o 1 mln;
                    • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 09.07.09, 18:33
                      maszar napisał:

> oświeć mnie waszeć, gdzie tkwi błąd w rachunku snajpera;

zrobilem wam juz wielka przysluge ze mowie ze nie rozumiecie tego
                      tekstu. Przeczytaj te 2 czy 3 zdania jeszcze raz. daje ci tydzien
                      czasu. konsultowac sie mozesz z kimkolwiek. Tekst jest prosty,
                      uwazam ze zrozumialy powinien byc dla kazdego doroslego.
                      Za tydzien odpisze jakie bzdurne wnioski wyciagacie
                    • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 09.07.09, 18:34
                      moge jeszcze podpowiedziec zebyscie nie sugerowali sie twoimi
                      wyliczeniami bo one nie nie maja zadnego zwiazku z tym co zostalo
                      napisane
                      • maszar Re: NFZ tnie kontrakty 09.07.09, 18:42
                        "zrobilem wam juz wielka przysluge ze mowie ze nie rozumiecie tego
                        tekstu"
                        faktycznie - powyższą złotą myśl ciężko nieherbowym zrozumieć...
                        • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 10.07.09, 09:59
                          > faktycznie - powyższą złotą myśl ciężko nieherbowym zrozumieć...

wskazalem ci tylko ze bledne wnioski wyciagneliscie z tego co
                          przeczytaliscie. Wiecie co macie czytac, wiecie co nie rozumiecie,
                          postaraj sie wiec zrozumiec i wyciagnac inne wnioski.
                          Naprawde sa one bardzo proste do wyciagniecia
                          • practicant Re: NFZ tnie kontrakty 10.07.09, 13:15
                            Dobra,dawaj szlachcic-jakie sa te "proste wnioski"?Jak dla mnie-NFZ
                            przezera/"zaoszczedza" 1mld pln,ale ja tylko glupi lekarz jestem,nie to,co
                            skladanie komputerow-oswiec mnie prosze,jaka jest ta niewidzialna dla
                            nieherbowych prawda...
                            • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 11.07.09, 12:23
                              daje wam szanse zrozumienia osobiscie.
                              uwazasz sie za inteligentniejszego ode mnie wiec masz okazje to
                              pokazac, znaczy w tym temacie juz nie bo do tego czasu nie
                              zrozumiales ale masz okazje pokazac ze jednak jestes w stanie
                              wyciagnac wnioski po zrozumieniu tekstu
                              na tym polega pratcicant inteligencja czlowieka, zrzoumienia tego
                              tekstu nikt z nas nie wyuczyl sie w szkolach bo jak wiesz wyuczyc
                              sie mozna wszystkiego tylko nie myslenia i wyciagania wnioskow
                              Myslenie i wyciaganie wnioskow jest wpisane w inteligencje czlowieka.
                              Na nic nie zdaja sie tu te setki godzin kucia na medycynie practicant
                              Pokaz mi ze jestes w stanie zrozumiec toco zostalo napisane.
                              Ja za 5 dni napisze jaki jest sens tego co napisano
                              • maga_luisa Re: NFZ tnie kontrakty 11.07.09, 12:35
                                Obawiam się, że dla ciebie inteligencja oznacza myślenie i rozumienie na jedyną
                                słuszną modłę, czyli twoją ;-)
                                • practicant Re: NFZ tnie kontrakty 11.07.09, 14:44
                                  maga_luisa napisała:

> Obawiam się, że dla ciebie inteligencja oznacza myślenie i rozumienie na jedyną
                                  > słuszną modłę, czyli twoją ;-)

Komunista:)
                                • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 11.07.09, 17:14
                                  maga_luisa napisała:

> Obawiam się, że dla ciebie inteligencja oznacza myślenie i
                                  >rozumienie na jedyną słuszną modłę, czyli twoją ;-)

widze ze kolejny lekarz wyviagnal takie same wnioski z tekstu z nfz
                                  wow
                                  wiesz Luiso, inteligencja na pewno nie jest poznanie lacinskich nazw
                                  czesci ciala i chorob
                                  to jest sprawa wyuczenia, nie ma nic wspolnego z inteligencja
                                  Inteligencja to m in rozumienie tekstu, inteligencja to wyciagniecie
                                  wnioskow z czegos
                                  Ja wiem ze uwazacie ze inteligencja to czas jaki sie spedzilo na
                                  studiach ale uwierz ze to prawda nie jest

Inteligencja pochwalili sie lekarze w temacie zapalania swiatel w
                                  autach. Nie bede tego powtarzal ale wnioski jakie wyciagneli
                                  doktorzy pokazuja ich tok rozumowania
                              • practicant Wiesz,co to jest inteligencja,szlachcic? 11.07.09, 14:48
                                Inteligencja to zdolnosc zadania pytania "DLACZEGO?" glupcowi,ktory madrzy sie
                                na dany temat.Glupiec zwykle w tym momencie zaczyna belkotliwie powtarzac swoja
                                poprzednia wypowiedz.Glupiec nie odpowie:"dlaczego",tylko stwierdzi:"daje Ci
                                szanse zrozumienia osobiscie"-badz,cos w tym stylu.

Nie odpowiedziales na moje pytanie "dlaczego".Nie potrafisz na nie
                                odpowiedziec-tylko sie madrzysz.

Jestes skonczonym glupcem,Szlachcic.
                            • extorris Re: NFZ tnie kontrakty 11.07.09, 21:38
                              szlachcicowi byc moze chodzi o to, ze nfz ma o 0.6 mld mniejsze wplywy za pierwsze 5 miesiecy, a zdecydowal sie na nieplacenie nadwykonan w calym roku na kwote 1.6 mld

co prawda z artykulu nie wynika z cala pewnoscia ze 1.6 mld to roczna wartosc nadwykonan, ale wydaje sie to dosc prawdopodobne

gdyby wplywy byly mniejsze tak samo proporcjonalnie przez reszte roku, to nfz bedzie mial niecale 1.5 mld mniej rocznie, co przy "zaoszczedzeniu" na nadwykonaniach 1.6 mld daje nfztowi ponad 100 mln do przejedzenia

zatem podstawowe dwa wnioski nadal pozostaja niezmienne:
                              1. nfz oszczedza wiecej niz musi
                              2. szlachcic to tuman
                              • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 11.07.09, 23:03
                                extorris napisał:

> szlachcicowi byc moze chodzi o to, ze nfz ma o 0.6 mld mniejsze wplywy za pierw
                                > sze 5 miesiecy, a zdecydowal sie na nieplacenie nadwykonan w calym roku na kwot
                                > e 1.6 mld

Dlaczego twierdzisz, że te 1,6 mld zł dotyczy całego roku ? Według mnie ta kwota
                                dotycz pierwszego półrocza (być może nawet pięciu miesięcy), skoro mowa jest o
                                wykonanych usługach medycznych. W drugim półroczu będą już całkiem inne
                                kontrakty o innej wysokości i innym wykonaniu:

"W drugim półroczu może być jeszcze gorzej. Na Dolnym Śląsku tamtejszy oddział
                                NFZ zaproponował szpitalom kontrakty niższe o 30 proc."

Tak więc obie kwoty dotyczą tego samego okresu.

S.
                                • extorris Re: NFZ tnie kontrakty 12.07.09, 00:37
                                  o ile mi wiadomo nadwykonania sa podsumowywane na koniec roku (bo kontrakt jest roczny) i nfz placi za nadwykonania w ciagu kolejnego roku (czyli szpitale nadwykonaniami kredytuja nfz przez okolo rok)

w takiej sytuacji 1.6 mld odnosi sie do nadwykonan z 2008 roku, albo do przewidywanych nadwykonan z 2009, za ktore nfz nie zaplaci w 2010
                                  • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 12.07.09, 01:35
                                    extorris napisał:

> w takiej sytuacji 1.6 mld odnosi sie do nadwykonan z 2008 roku, albo do przewid
                                    > ywanych nadwykonan z 2009, za ktore nfz nie zaplaci w 2010

Poszperałem i znalazłem coś takiego:

"O świadczeniach zrealizowanych ponad limit mówiono wczoraj w Sejmie (w 2008 r. zrealizowano w całym kraju tzw. nadwykonania na łączną kwotę ponad 520 mln zł). Minister zdrowia Ewa Kopacz zapewniła, że do końca czerwca fundusz zapłaci szpitalom zaległe zobowiązania. Poinformowała także, że za cztery miesiące tego roku kwota za przekroczone limity wynosi ponad 1,6 mld zł, natomiast szpitale nie wykorzystały ponad 1,5 mld zł."
                                    www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090626/ZDROWIE/583372103

Chyba wyszło na moje. ;)

S.
                                    • extorris Re: NFZ tnie kontrakty 12.07.09, 17:33
                                      no coz, to musze dolaczyc do grona tych, ktorzy nie maja pojecia o co szlachcicowi chodzi
                                      • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 12.07.09, 21:17
                                        extorris napisał:

> no coz, to musze dolaczyc do grona tych, ktorzy nie maja pojecia o co szlachcic
                                        > owi chodzi

Nie przejmuj się. Nawet on tego nie wie. ;)

S.
                              • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 12.07.09, 19:43
                                > co prawda z artykulu nie wynika z cala pewnoscia ze 1.6 mld to
                                >roczna wartosc nadwykonan, ale wydaje sie to dosc prawdopodobne

jestem zaszokowany twoja inteligencja!!!! mozna uczciwie powiedziec
                                ze sie wyrozniasz wsrod forumowych lekarzy

> gdyby wplywy byly mniejsze tak samo proporcjonalnie przez reszte
                                >roku, to nfz bedzie mial niecale 1.5 mld mniej rocznie, co
                                >przy "zaoszczedzeniu" na nadwykona niach 1.6 mld daje nfztowi ponad
                                >100 mln do przejedzenia

ale tu znowu obnizyles loty do sredniej lekarskiej-forumowej
                                Popelniasz znowu straszne bledy
                                Nie wiem z jakiego powodu z danych w przyblizeniu dokonujesz
                                dokladnych obliczen?
                                Moja odpowiedz
                                Po to tylko aby ta roznica co wyszla przypadkowo oczywiscie
                                pozwolila ci poprawic sobie samopoczucie i mnie zaatakowac.
                                koledzy lekarze nie zrozumieli tekstu wiec trzeba teraz przypoadkowe
                                dane i przypadkowa roznice wykorzystac przeciwko nielekarzowi
                                Musimy mu pokazac gdzie jego miejsce

Reasumujac
                                NFZ widzi ze sciagalnosc skladek idzie inaczej. Oszacowal ile moze
                                byc nadwykonan i to ile sciagnie kasy.
                                ale wy oczywiscie widzicie uklad przeciwko wam
                                • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 13.07.09, 02:04
                                  Wpływy do kasy NFZ z pięciu miesięcy tego roku są niższe o ponad 618 mln zł.

Nadywkonania z pięciu pierwszych miesięcy tego roku, za które NFZ ma nie
                                  zapłacić to 1,6 mld zł.

Bilans - około 1 mld na czysto zostaje w kasie NFZ.

Już rozumiesz ?

Tak/nie.

S.
                                  • szlachcic Re: NFZ tnie kontrakty 13.07.09, 07:16
                                    snajper55 napisał:

> Bilans - około 1 mld na czysto zostaje w kasie NFZ.

snajper naginasz jawnie fakty aby zostalo na twoim
                                    piszesz bzdury i tyle
                                    zrozum snajper ze NFZ nic nie zaoszczedza a dysponuje tym co ma i
                                    tym co oszacuje ze bedzie mialo
                                    i o tym bylo w artykule
                                    zauwaz myslicielu ze wielki skandal jaki tu wykryles razem z innymi
                                    myslicielami wszystkie media maja w d....
                                    dlaczego? odpowiedz sobie sam
                                    pytanie znowu jest proste jak zrozumienie tektu z ktorego
                                    wyciagneles bledne wnioski
    • vlad Re: NFZ tnie kontrakty 09.07.09, 19:00
      no, nie jeszcze pare tygodni temu Minister Zdrowia Szczęścia Pomyślności
      obiecywała w Mielcu, że NFZ zapłaci za nadwykonania , to samo Uszczelka
      twierdziła w wystąpieniu sejmowym a tu prezio monopolisty taki pasztet gotuje
      MinZdrawowi?
      • snajper55 Re: NFZ tnie kontrakty 09.07.09, 20:11
        vlad napisał:

> a tu prezio monopolisty taki pasztet gotuje MinZdrawowi?

To raczej MinZdraw czy raczej MinFin przykręca kurek preziowi.

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka