Dodaj do ulubionych

Zachwycająca krew

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.09, 09:33
Fajny przekrojowy artykuł. Miło się czyta i można nabyć podstawowe informacje.
Bonus dla York'a :)
Obserwuj wątek
    • Gość: True Blood Re: Zachwycająca krew IP: 213.155.168.* 16.10.09, 10:12
      Wpisujcie, ile oddaliście krwi.
      Ja 17 donacji, 7,65 litra
    • Gość: cgr Re: Zachwycająca krew IP: *.echostar.pl 16.10.09, 10:22
      fajne, prosto i przystępnie napisane, ciekawe. można sobie przypomnieć informacje ze szkoły. + :)
    • Gość: poziom Re: Zachwycająca krew IP: *.toya.net.pl 16.10.09, 15:56
      krew to chyba nie ciecz, tylko tkanka...
    • Gość: Goscc Re: Zachwycająca krew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 22:59
      tkanka łaczna ale ciecz jedno nie wyklucza drugiego :)
    • Gość: True Blood to debi Re: Zachwycająca krew IP: 94.254.137.* 24.10.09, 10:47
      True Blood co sie chwalisz ? ja oddalem przynajmniej ponad 5 litrow,ale nie zadnej fundacji.I szczerze mowiac wezme ja sobie spowrotem.
    • Gość: aaa Re: Zachwycająca krew IP: *.171.87.67.static.crowley.pl 28.10.09, 12:19
      albinizm to zaburzenie na tle genetycznym, nie autoimmunologicznym. chodziło tu chyba o bielactwo nabyte, jeśli już.
    • hemofilia Re: Zachwycająca krew 28.10.09, 18:19
      Chorych na hemofilie leczono tak w latach 50-60 XX wieku. Przy okazji chciałbym przypomniec, ze krioprecypitat nie ma wdrozonych żadnych procedur inaktywacji wirusow. Stosowanie krioprecypitatu w Wenezulelii w ciagu 20 lat dla chorych na hemofilie - bezpieczenstwo leczenia opierano wylacznie na testach przynioslo takie dramatyczne wyniki (chorzy na hemofilie leczeni krioprecypitatem przyjmuja leki na ktore skladaja sie donacje od bardzo wielu osob ; jedno podanie kriopercypitatu to donacje od okolo 20 osocb ; chory moze miec nawet 100 podan leku w ciagu roku ) Istnieje tzw okno serologiczne w ktorym test nie wykrywa wirusa HIC czy HCB. 80 % chorych na hemofilie po 20 latach bylo zakazonych HCV ; 17 % HIV to dla uzupelnienia. Na calym swiecie od lat stosuje sie zupelnie inne leki a od lekow osoczopochodnych odchodzi sie.
    • Gość: gość Re: Zachwycająca krew IP: *.kielce.rio.gov.pl 29.10.09, 11:12
      "Z kolei krioprecypitat wykorzystywany jest w leczeniu chorych na hemofilię."
      Obecnie w Polsce tylko liofilizaty zawierające określone czynniki ale na calym świecie już przechodzi się na leki rekombinowane.
      Ni mnie jednak KREW to WSPANIAŁA rzecz.
    • Gość: tfgh Re: Zachwycająca krew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.09, 16:07
      hahaha gfd
    • Gość: k Re: Zachwycająca krew IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.09, 20:41
      ile krwi? 43 litry ;)
    • Gość: saturator Re: Zachwycająca krew IP: *.chello.pl 03.11.09, 23:36
      ja 13 litrów krwi i koncentratu płytek. 10 lat mi to zajęło i oddaje bez zbytniego spinania się - ot tak od czasu do czasu. czasem 2 razy w roku, albo też 12 razy. jak mi się przypomni.
      polecam oddawanie krwi wszystkim niezdecydowanym z 2 powodów:
      (1) w bardzo prosty sposób można zrobić coś dobrego (dobry uczynek) i
      (2) mamy regularnie robione szczegółowe badanie od ręki i za darmo (np znajomej wykryli HCV chyba bardzo szybko od zarażenia - normalnie mogłaby żyć z tym kilka lat z chorobą utajoną).
    • Gość: Kasia Re: Zachwycająca krew IP: *.xdsl.centertel.pl 05.11.09, 19:15
      niestety nie moge byc dawca krwi (cierpie na łuszczyce)... chodz zawsze chcialam... namawiam wszystkich do tego bo mozna uratowac zycie wielu ludziom :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka