d_jak_zupa 03.12.09, 07:23 Polskie Noble sa jak polskie Rolexy, lepsze i tansze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziadek_alex Pozny Gierek 03.12.09, 13:26 Twoja asocjacja wydaje mi sie bardzo dobra. Nie ma w tym zadnej winy naukowcow, ze odradza sie powoli tendencja z czasu poznego Gierka. Stad obecni polit-agitczycy uwazajacy ze polska nauka sie sypie i nie ma szans na nobla, ratuja rzeczywistosc kreujac ja poprzez nowe asocjacje slowne. Czasem przypomina to troche Mirona Bialoszewskiego z jego "Laboratorium Slowa" a czasem program "Tu Jedynka " z niezapomnianym, a przeze mnie ukochanym Jackiem Kalabinskim. Uwazalem go i uwazam za wyjatkowo inteligentnego dziennikarza, ktory podjal sie gooooownianej roboty, z jakis tam powodow.Do dzis pamietam jak z kamienna powaga okreslil w jakims komentarzu rubla transferowego jako lepszego dolara gospodarki socjalistycznej. Nie wiedzial wtedy nic o katastrofie finansowej roku 2008. Uzywal wiele sformulowan, ze nie bylo wiadomo, czy mowi powaznie czy zartuje. Mial to wyczucie chodzenia po ostrzu noza. Ale On, nie uzylby okreslenia "polski nobel" mowiac powaznie Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Pozny Gierek 03.12.09, 15:36 Zeby to. To znacznie gorzej, to raczej koncowy okres rzadow PZPRu, czyli koniec lat 1980tych... Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Polskie Noble 2009 03.12.09, 14:18 W takich typowo polskich skojarzeniach możemy dojść do dalekowschodnich podróbek i do Ławrentija Berii. Nie interesują mnie one. O dokonaniach profesora Kolińskiego słyszałem często, i to w superlatywach (mam w rodzinie biochemika, sam doceniam wyzwanie, jakim jest modelowanie białek). Na pewno ta osoba zasługuje na nagrodę - a czy gazety nazwą ją Nagrodą Polskiego Nobla, czy Sarmackiego Szmacianego Gałganka jest sprawą trzeciorzędną. Skojarzenie z Noblem jest o tyle uzasadnione, ze jest to nagroda przyznawana za działalnośc naukową, a o jej lokalnym charakterze swiadczy wystarczajaco przymiotnik "polski". Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Polskie Noble 2009 tyo zwykle oszutswo! 03.12.09, 15:38 Mysle, ze nazwanie tych nagrod "Noblami" jest zwyklym oszustwem a byc moze i przestepstem. Pamietam, jak FIAT odebral FSO prawo nazywania ich produktow "Polskimi Fiatami", gdyz nie mialy one nic wspolnego z nawet minimalnymi wymogami jakosci w firmie FIAT... Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Polskie Noble 2009 tyo zwykle oszutswo! 03.12.09, 15:49 Ojojojoj. Przestepstwo. Może zbrodnia? Jak nazwę debiutującą piosenkarkę "polską Janis Joplin" to pójdę siedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Polskie Noble 2009 tyo zwykle oszutswo! 03.12.09, 16:38 Przetepstwo, gdyz mozna tu dosc latwo znalezc slady kradziezy zastrzezonej nazwy. To tak, jakbys chcial sprzedawac w Europie samochody pod marka "Polski Rolls Royce" bez zgody wlascieli znaku firmowego "Rolls Royce"... Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_alex Re: Polskie Noble 2009 tyo zwykle oszutswo! 03.12.09, 15:58 Niedaleko mojego Wroclawia jest gorka pod tytulem "Sleza". Gdybym o niej napisal "polski Mount Everest" to bym Cie chyba rozsmieszyl, nieprawdaz? A to oznacza, ze skojarzenia sa bardzo wazne. Na nich buduje sie cala reklame i sprzedaz. Prace naukowa tez trzeba "sprzedac". Tak ucza mnie doswiadczenia na Zachodzie blizszym i dalszym. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Polskie Noble 2009 tyo zwykle oszutswo! 03.12.09, 16:40 Owszem, rozsmieszylbys. Ale gdybys chcial reklamowac wczasy dla alpinistow w hotelu pod ta gorka, jako odpowiednik wczasow pod Mt. Everstem czy chocby "tylko" Mt. Blanc, to mialbys klopoty... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Polskie 'Noble' 2009 03.12.09, 15:33 forum.gazeta.pl/forum/w,87574,103845739,103845739,lesiu_jednak_poniekad_ma_racje_niestety.html Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Polskie Noble 2009 03.12.09, 15:35 Tansze na 100%, ale czy lepsze? Przeciez te polskie pseudonoble to maja sie tak do prawdziwych szwedzkich Nagrod Nobla jak maluch do Volvo (niby jeden i drugi to tez samochod)... Odpowiedz Link Zgłoś
conn-x-5 aby nam nie dokopano za te 'Noble' 03.12.09, 16:47 proponuje nazwac je 'joble' Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: aby nam nie dokopano za te 'Noble' 03.12.09, 19:30 Otoz to. To tak, jakby "Malucha" nazwac "Polskim Jaguarem". Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: aby nam nie dokopano za te 'Noble' 03.12.09, 20:32 mr_kagan napisała: > Otoz to. To tak, jakby "Malucha" nazwac "Polskim Jaguarem". Natomiast z całą pewnością twoją postawę, Kagan, można nazwać "Polską Zawiścią" i "Polskim Malkontenctwem". Żałosny "Polski Nieudacznik" wyładowuje swoją frustrację na ludziach, którzy zrobili coś sensownego. Wstydź się, człowieczku. Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 14:00 mających kłopoty ze zdobywaniem wiadomości i myśleniem. To jest nagroda FNP (a nie polityków) i nie ma nazwy "polski Nobel", tak jest potocznie nazywana, jak rozumiem, zebrane tu sfrustrowane towarzycho będzie krytykować także analogiczne nagrody w innych krajach? ogólnie wszystkie te, których nie dostaje, a ukazana tu w wątku mentalność pokazuje, że są to wszystkie możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 14:59 Nie moja wina, ze nazywa sie je "polskimi Noblami". I kto te fundacje finansuje, jak nie politycy z pieniedzy podatnikow? Stad mam pelne prawo, jako platnik podatku dochodowego w Polsce, kwestionowac sens tychze nagrod. Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 15:29 sprawdź sobie debilu na stronie, kto finansuje... jaki płatnik podatku? z renty??? gdzie indziej twierdzisz, że płacisz tylko w Portugalii, jak zwykle łżesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 17:07 1. Daruj sobie swe chamstwo i poczytaj forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html 2. Podatek place I w Polsce, I w Portugalii. Nie jestem biznesmenem, nie mam wiec mozliwosci unikania placenia tegoz. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_alex Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 15:42 Na Boga ADEPT, jak na to wpadles geniuszu, nasz polski Einsteinie!!! Nikt za cholere nie wiedzial i nie znal realiow i wszyscy mysleli, ze to jacys spiskujacy politycy dla podniesienia rangi, czy tez potencji nauki ustalili nagrode o nazwie " polski Nobel " na zlosc sw. pamieci wynalazcy dynamitu. Dzieki Ci za to, ze zechciales nas wszystkich oswiecic, ze to Fundacja na Rzecz... jest tworca nagrody; ze nazwa sie jakby wziela przypadkowo z sufitu i prawdziwy polski uczony predzej popelni sepuku w profesorskim gabinecie, niz uzyjje nazwy "polski nobel". Ja podkreslalem, ze to nie wina laureatow, ze to szeroko rozumiana polityka wokol polskiej nauki. Gdybys chodzil do dobrej szkoly , to wiedzialbys co znaczy slowo pretensjonalnosc po polsku. I specjalnie Tobie tlumacze, jak dziecku, ze nazwa "polski Nobel " jest choooooolernie pretensjonalna, i to jest oczywiste jesli choc troche jezyk polski czujesz. Ja od bardzo dawna mieszkam za granica i mnie powinno byc wszystko jedno, czy polska nauka rozwija sie i wyglada dobrze czy nie. I robie to wylacznie z sentymentow, zeby mlodzi jak Ty mieli lepsze szanse. A wiem to bo wbrew Twoim przypuszczeniom uczestniczylem w wielu prokjektach badawczych i badawczo rozwojowych na blizszym i dalszym Zachodzie a o ktorych w Polsce nie smialem nawet marzyc. Wsrod polskich uczonych co nie dostal polskiego Nobla choc nie byl chyba sfrustrowany tym za bardzo, byl Stefan Banach. Kazdy kto jest choc troche uczciwy i ma jako takie rozeznanie w matematyce, to musi przyznac, ze wsrod trzech najlepszych matematykow swiata pierwszej polowy 20-go wieku nie sposob nie wymienic go w tej trojce. Jesli jestem Polska i Polakami sfrustrowany, to dlatego, ze za duzo pary w trzeciorzedne pierdoly a zdecydowanie za malo czerpaania ze wzoru prawdziwego uczonego jakim byl Banach. Nie ma i nie bylo w Polsce drugiego co by mu dorownal. Serce mi sie raduje,ze tacy znakomici naukowcy jak na przyklad prof, Woybor Woyczynski w USA robia bardzo wiele dla rozpropagowania dzialalnosci Banacha. Zacznij na poczatek odrozniac rzeczy duze od malych i nie myl wlasnych interpretacji z faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 15:50 błyskotliwe, ale pozbawione logiki myślenia, bo jeśli mądralo wszystko wiedziałeś, to po co się czepiasz??? tak cię boli, że komuś się coś udało??? poza tym, jeśli wiesz, że to nie jest taka nazwa, to dlaczego ją używasz dalej w swojej logorei??? I jeszcze dwie sprawki? 1) jak rozumiem świetnie znasz dorobek nagrodzonych i potrafisz merytorycznie podjąć z nimi dyskusję? (bo jeśli nie, to kiepskunio i poza frustracją nic...), 2) a z tym Banachem to co? pośmiertnie mają mu przyznać??? czy że jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 17:16 Ale ci ladnie przylozyli, adept... ;) SORRY for this Schadenfreude... 1. To, ze ktos dostal trzeciorzedna nagrode, to zaden sukces, a zwykly OBCIACH. 2. Gdyby ci lauraci "polskiego Nobla" byli naprawde dobrzy, to by pracowali w Oxbridge czy na innym Harvardzie, a nie w Polsce na tzreciorzednych uczelniach, i mieli by prawdziwe Noble. 3. Odczep sie od Banacha - do piet mu nie dorastasz... Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 18:32 znowu nic nie rozumiesz... a co do przyłożenia, jak kolega Dziadek przemyśli sobie sposób myślenia - porozmawiamy... Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek_alex Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 19:01 Adept, ja musze sie z Toba troche poklocic, bo to jedyny sposob, zebym moj polski znowu naoliwil. Ale prosze o sprawe, a nie o jakies tematy poboczne. Ja nigdzie i nigdy nie mowilem, ze laureaci nie sa warci nagrody za ich wklad do pracy badawczej w obszarze naukowych zainteresowan. Natomiast ten Nobel nawet z przymrozeniem oka jest niebezpieczny dla mlodych. Tak naprawde mowi sie o nagrodzie Fundacji NP jako nagrodzie bardziej za caloksztalti dorobek niz za osiagniecie roku. Tak wiec jesli Ty Adept jako powiedzmy mlody zdolny informatyk - teoretyk piszesz dwie znakomite prace na temat na przyklad nowych efektywniejszych mechanizmow kompilacji, to uszy i oczy firm swiatowych i wiodacych instytutow pytaja sie kto to jest ten Adept. Jednak na nagrode typu "polski Nobel" nie masz szans, bo tuchodzi o inna dyscypline. Mianowicie o dorobek naukowy. Jako czlowiek mlody, ale z dwoma dobrymi publikacjami powinienes w normalnej strukturze otrzymac nagrode uczonego roku i wszystkie finansowania projektow badawczych powinny stac dla Ciebie otworem. Ale tak nie bedzie , bo jestes mlody i mozesz poczekac. Bardziej wykazali sie dla decydentow "Noblisci" i to oni beda dostawac przede wszystkim cycuszek z pieniedzmi do ssania. Oczywiscie, ze wsrod tych laureatow sa takze porzadni ludzie , co z powodow pryncypialnych nie beda naduzywac pozycji. Doswiadczenie pokazuje , ze takich jest niewielu, gdy chodzi o finansowanie. O tym moznaby caly elaborat napisac. Ja mam duze obawy, ze to raczej jest proba wzmocnienia establishmentu naukowego przed atakiem zbyt mlodych i zbyt idealistycznych. Mysle, ze rozumiesz z grubsza o co mi chodzi. Kiedys byl duzy problem dla mlodych ludzi zamiescic dobre publikacje w czolowym swiatowym czasopismie. Dzis mozesz miec 25 lat i kilka swiatowych publikacji. I co z takim zrobic???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 19:07 Dobra odpowiedz. Te "polskie noble" to przeciez zwykly obciach, wstyd sie za granica do nich przyznac... Najlepszy przyklad to ten historyk, ktory zapisuje gory papieru, ale do nauki nic nowego nie wnosi... Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 19:28 no cóż, jeśli masz taki imperatyw ;-) bo widzisz, ja ciągle czegoś nie rozumiem. Początkowo przeszkadza ci nazwa 'polski Nobel', mówię - nie ma takiej nazwy, niektórzy tak mówią, ty powiadasz: wiem i dalej czepiasz się, że to 'polski Nobel', wyjaśnij mi, o co chodzi??? Teraz nagle okazuje się, że ta nagroda jest niebezpieczna dla młodych... (spoko, spoko, dla młodych są inne FNP i miałem przyjemność korzystać z nich ;-), i pojawia się kuriozalny wywód - bo jest za całokształt... no jest i tyle, dlaczego wybitni nie mają dostawać nagród za całokształt??? jak ci się nie podoba, możesz ufundować nagrodę za artykuł... i wszyscy będę zadowoleni... zero logiki... co do doświadczenia, o którym piszesz - widzę tu tylko resentyment, doświadczenie polega, że patrzę na tych ludzi, którzy dostali pieniądze i potrafię coś powiedzieć albo nie... jeśli nie - milczę, to dość dobra zasada, która powinna przyświecać naukowcowi... a mówiąc wprost - kompletna bzdura to twoje ostatnie 'rozpoznanie', raczej mówiące o twoich problemach niż o rzeczywistości - a to ona jest przedmiotem naszych rozważań, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: otóż i to - banda polskich frustratów 05.12.09, 17:18 O co ci chodzi? Bronisz tej glupiej nagrody, jakbys nie mial nic lepszego do roboty. Czyzbys byl jej laureatem? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: otóż i to - banda polskich frustratów 04.12.09, 17:12 Alexie, S. Banach to byl(a) ekstraklasa swiatowa, to byl geniusz na poziomie B. Russella czy G. Cantora. Nie ma dzis takich w Polsce z wiadomych powodow. Z mego podworka: nauki spoleczne: Kalecki i Lange (ekonomia), Malinowski (etnografia) czy Znaniecki (sojologia) - to byli prwawdziwi uczeni klasy Nobla, a nie ci, pozal sie boze, laureaci tego strrraaasznie prrretensjonalnego "polskiego Nobla"... Pozdr. Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: aby nam nie dokopano za te 'Noble' 04.12.09, 14:57 1. Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców. forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html 2. Ci ludzie nic sensownego nie zrobili. Gdyby zrobili, to otrzymali by prawdziwe Noble... Odpowiedz Link Zgłoś
myszykiszek Re: aby nam nie dokopano za te 'Noble' 05.12.09, 02:39 mr_kagan napisała: > 2. Ci ludzie nic sensownego nie zrobili. Gdyby zrobili, to otrzymali by > prawdziwe Noble... Mam nieodparte wrażenie, że tym stwierdzeniem skompromitowałeś wszystkie swoje wcześniejsze wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: aby nam nie dokopano za te 'Noble' 05.12.09, 12:19 ale te wcześniejsze skompromitowały już późniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: aby nam nie dokopano za te 'Noble' 05.12.09, 17:23 Przypominam ci po raz kolejny, adept: Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców. forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: aby nam nie dokopano za te 'Noble' 05.12.09, 17:21 Przypominam: Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców. forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: aby nam nie dokopano za te 'Noble' 05.12.09, 17:23 1. Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców. https://forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html 2. Gdyby mieli oni prawdziwe osiagniecia, to dawno by juz ich w Polsce nie bylo. A tak, to musza siedziec w Polsce, gdyz nikt ich nie chce na uczelniach lepszych niz polskie... Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Uh. 07.12.09, 17:46 Kagan, twój linkspam zaczyna mnie irytować. Do wszystkich: kłótnie personalne na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Uh. 07.12.09, 18:09 Czemu masz pretensje do mnie, a nie do tych, ktorzy zaczeli mnie atakowac ad personam? Odpowiedz Link Zgłoś
giov-anni Re: Uh. 11.12.09, 01:31 mr_kagan napisała: > Czemu masz pretensje do mnie, a nie do tych, ktorzy zaczeli mnie atakowac ad > personam? kagan,a w ktorym to poscie na tym watku ktokolwiek cie zaatakowal?napewno nie adept bo ignoruje cie calkowicie,natomiast twoje linki do netykiety sa jedyna linia obrony kiedy nie masz nic do powiedzenia. BTW,byles kiedkolwiek nominowany do czegokolwiek ponizej "prawdziwego" Nobla? jesli tak to zapewne odmowiles jako calkowity "obciach"zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Uh. 11.12.09, 16:27 Nie bede sie przeciez bronic przed oszczerstawmi i atakami ad personam! Uwazam tez, ze przypomnienie netetykiety jest najlepszym spodobem na takich jak ty, ktorzy potrafia atakowac tylko ad personam... PS: Podaj wreszcie swe imie i nazwisko, a zobaczymy, cos wart... lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
giov-anni Re: Uh. 11.12.09, 22:06 mr_kagan napisała: > Nie bede sie przeciez bronic przed oszczerstawmi i atakami ad personam! > Uwazam tez, ze przypomnienie netetykiety jest najlepszym spodobem na takich > jak ty, ktorzy potrafia atakowac tylko ad personam... > PS: Podaj wreszcie swe imie i nazwisko, a zobaczymy, cos wart... > lech.keller@gmail.com kagan,nie odpowiedziales na proste pytanie,spamujesz linki do netykiety jeden za drugim,a nigdzie nie zuwazylem jakiegokolwiek ad personam ataku na ciebie (czemu akurat sie dziwie) wiec kogo ty atakujesz,a moze jakies zjawy? Co znaczy podaj wreszcie swe imie i nazwisko?Zalogowalem sie i to byloby na tyle,zgodnie z wymaganiami,nie zalezy mi na twojej wycenie:)a to,ze ty jestes znany na wszystkich forach jako Lech Keller pod dziesiatkami nickow to twoj wybor i znana ogolnie wartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Uh. 12.12.09, 16:36 Jesli ciagle mnie obrazacie, to ja wam musze ciagle przypominac o netetykiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Polskie Noble 2009 08.12.09, 01:56 I bardzo dobrze, Jednakze martwi fakt, ze jesli ktos dostaje Nobla literackiego, media hucza. Zas jesli naukowego, media zachowuja sie znacznie spokojniej. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Polskie Noble 2009 09.12.09, 15:38 W mediach sa na ogol literaci, a nie naukowcy... Koszula blizsza cialu! Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Nobel jest jeden! Nie ma czegoś takiego jak polski 08.12.09, 11:42 Nobel. Jeżeli ktoś jest wybitnym naukowcem z wielkimi sukcesami to dostanie prawdziwego Nobla, anie jakieś pokraczne polskie gawno, które jedyne co ma wspólnego z ta nagrodą to ukradziona nazwa. Nie ma polskich Nobli, Oskarów ani Pulitzerów. Tak jak nie ma bezalkoholowej wódki i zamrożonych świeżych owoców. Silcie się barany na prawdziwe nagrody, a nie polskie, syfiarskie substytuty. Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: Nobel jest jeden! Nie ma czegoś takiego jak p 09.12.09, 10:56 jeśli kolega, koleżanka (?) sobie doczyta - jeśli potrafi - zobaczy, że już dawno napisaliśmy, że taka nazwa nie funkcjonuje..., więc polskie g... to chyba głównie w głowie..., gdyby jakieś polemiki, to od razu piszę, że inne kraje również mają nagrody dla wybitnych naukowców. Może zamiast wylewać frustracje na forum, lepiej zabrać się do roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nobel jest jeden! Nie ma czegoś takiego jak p 09.12.09, 15:41 Jak to "nie funkcjonuje"? Zyjesz adepcie w swiecie fantazji i myslenia zyczeniowego... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Nobel jest jeden! 09.12.09, 15:39 Otoz to. Nie ma polskich Nobli, Oskarów ani Pulitzerów. Tak jak nie ma bezalkoholowej wódki i zamrożonych świeżych owoców (pl2512). Odpowiedz Link Zgłoś
miroo jasne.. pisarstwo...a fizyka? Chemia? 08.12.09, 14:17 z tego są pieniądze a nie o pisarstwie kogoś tam kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś
adept44_ltd Re: jasne.. pisarstwo...a fizyka? Chemia? 09.12.09, 10:58 a pełnym zdaniem, może spróbujesz skorzystać z orzeczeń, to nie boli, zwłaszcza po pewnej praktyce... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: jasne.. pisarstwo...a fizyka? Chemia? 09.12.09, 15:42 Znow nie na temat, adepcie! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: jasne.. pisarstwo...a fizyka? Chemia? 09.12.09, 15:42 Lem zrobil niezle pieniadze na pisaniu. Nobla nie dostal, bowiem zaszkodzila mu etykietka autora SF... Odpowiedz Link Zgłoś
politologist Strzelczyk, Labuda, Łowmiański... 13.12.09, 14:34 i jeszcze kilka nazwisk można by wymienić w tym szeregu, co z tego skoro prawie 40 mln narodowi całkowicie wystarcza jedno jedyne wydanie, wydane w liczbie kilku tysięcy egzemplarzy, kilkadziesiąt lat temu i parafrazując klasyka, stwierdzenie "Strzelczyk wielkim historykiem jest" PS: "Polskie Noble" to nazwa potoczna, przeczytaj ze zrozumieniem, a później zgłaszaj zastrzeżenia Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: Strzelczyk, Labuda, Łowmiański... 13.12.09, 23:39 Ten "polski nobel" to z prawdziwa Nagroda Nobla ma tyle wspoolnego, co FIAT126P z Rolls-Royce Silver Shadow. Niby jeden i drugi to tez samochod... Odpowiedz Link Zgłoś