Gość: tay Zawód: jasnowidz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 17:42 Jesteśmy potentatami w dziedzinie jasnowidzenia, mamy rozbudowany rynek "cudowności", daliśmy światu najlepszego papieża, a jednocześnie roi się u nas od zatwardziałych sceptyków, którzy nie uwierzą w nic co wykracza poza zbadane naukowo rzeczy. To jest właśnie ta nasza polska skrajność... Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Zawód: jasnowidz 13.12.09, 19:03 A CO NASI MĄDRALIŃSCY POWIEDZĄ NA TEMAT TELEPATII??? Przecież to metoda wykorzystywana powszechnie np.w wojnie izraelsko-arabskiej,są nawet badania na ten temat.. Ciekawe jakie negatywne skutki to niesie dla zdrowia?? A może żadne??? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Zawód: jasnowidz 13.12.09, 19:18 Powtorze swojego - usunietego - posta: Kretynowi, ktory pisal ten wyprysk polecam zaznajomienie sie z pojeciem psychometrii. I am hier: "badania" maja to do siebie, ze mozna podac do nich odnosniki. Nie umiesciles zadnych, wiec twierdze ze bajdurzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goodScience Zawód: jasnowidz IP: 213.134.185.* 13.12.09, 19:45 DI: to nie żółć i nienawiść. To (zapewne bolesne dla niektórych) fakty. Każdego, kto twierdzi że jest jasnowidzem (i bierze pieniądze właśnie za dokonywanie jasnowidzenia), niniejszym nazywam publicznie wyłudzaczem pieniędzy od naiwnych - niech mnie podają do sądu jeśli są tacy pewni że zarabiają uczciwie. Sears31 oraz es zadają pytanie: czy wszystko co jest nie wyjaśnione naukowo, to idiotyzm? Oczywiście nie. Są różne rzeczy niewyjaśnione naukowo np. dokładna ilość "ciemnej materii" we wszechświecie, istnienie życia pozaziemskiego we wszechświecie, dalsze losy i koniec wszechświata, początek wszechświata. Tak, w tych sprawach nauka nie ma (na razie?) możliwości udzielić pełnej odpowiedzi - ze względu na brak możliwości przeprowadzenia rzetelnego eksperymentu. Dlatego na pewno nie nazwę idiotą tego kto sobie spekuluje na TAKIE tematy. Natomiast DOSKONALE WYJAŚNIONE jest że żaden człowiek nie ma żadnych "specjalnych" mocy. Tu nie ma najmniejszego marginesu do spekulacji. Kto spekuluje na tematy mocy paranormalnych - jest idiotą. I kropka. Doświadczenie falsyfikujące pretensje jasnowidzów, wróżek, różdżkaży, homeopatów, zgniaczy łyżeczek, telepatów, telekinetyków i innych tego rodzaju każdy człowiek o IQ odrobinę większym niż przeciętne powinien móc wymyślić bez trudu, rzetelni naukowcy mają to w małym palcu i przerabiali wielokrotnie (tak!). Mówicie: "te rzeczy leżą poza obszarem nauki". Nieprawda. Dla nauki nie ma głupich pytań, ani głupich stwierdzeń. Każde dające się falsyfikować twierdzenie jest stwierdzeniem naukowym. Jeśli ktoś twierdzi że w określonych warunkach potrafi zrobić cos, czego efekt jest dokładnie okreslony a więc mierzalny - to twierdzenie które wygłasza, wpada w magisterium nauki i jest falsyfikowalne metodą naukową. Dopiero w przypadku braku falsysikacji tą metodą naukowiec uznaje że zjawisko istnieje realnie. Wypada też wyciągnąć wniosek: jeśli ktoś twiedzi że w ogóle nie da się określić warunków doświadczenia, albo że dany efekt czy zjawisko nie jest mierzalne, to sorry, ale na jakiej podstawie mamy wierzyć takiemu komuś? NA SŁOWO? Jak ja powiem że potrafię latać tylko nie potrafię ściśle sprecyzować warunków kiedy to potrafię robić (udało mi się 3 razy, tyle że nikt akurat nie widział ani nie rejestrował) - to też powstaje sytuacja że podsuwam wam 'genialne' wyjaśnienie: wierzcie mi na słowo. Dostrzegacie paralelę? Polecam wykład Randiego (znakomity iluzjonista i demaskator wszelkiej maści 'paranormalnych' pretendentów) wygloszony w Princeton. Jest na google videos. Wart kazdej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FatMan Zawód: jasnowidz IP: *.jsn.osi.pl 13.12.09, 20:26 pl.wikipedia.org/wiki/Nina_Ku%C5%82agina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FatMan Zawód: jasnowidz IP: *.jsn.osi.pl 13.12.09, 20:30 www.youtube.com/watch?v=L61RptUUEqU www.infra.org.pl/wiat-tajemnic/niezwyke-postaci/705-nina-kuagina-i-jej-niezwyke-zdolnoci Pocałujta w d.. wójta, mondrale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FatMan Zawód: jasnowidz IP: *.jsn.osi.pl 13.12.09, 20:47 Zdjęcia kirlianowskie oczywiście znacie? images.google.pl/images?hl=pl&lr=&resnum=0&q=kirlian&um=1&ie=UTF-8&ei=A0QlS-_bOo3K_gb_hNW1Cg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCIQsAQwAw A wiecie, że zdjęcia np. dłoni z amputowanymi palcami pokazują owe palce, jakby ich nie odcięto? Oczywiście to manipulacja i bzdura, bo nauka nie potrafi tego wytłumaczyć, mondrale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aFee Zawód: jasnowidz IP: *.net.inotel.pl 13.12.09, 21:00 goodScience: dzięki, dobrze napisane. Boję się tylko że do wszystkich wyłudzających pieniądze różdżkarzy, jasnowidzów i leczących dłońmi to i tak nie trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władza Zawód: jasnowidz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 21:05 Przecie oczywistym faktem jest, iż Policja specjalnie powołuje się na jasnowidzów, ukrywając prawdziwe źródła informacji:)Zatem twierdzenie, że jasnowidz pomógł Policji jest, co tu dużo nie mówić-bzdurą dla pospólstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leczonyZiółkami Zawód: jasnowidz IP: 94.254.134.* 13.12.09, 21:19 Tylko że po tych 50 latach Klimuszko widział dla Polski jakąś straszną tragedię, sam się zastanawiał co to może być, najgorsze co mu przychodziło do głowy to wybuch nuklearny, no ale to byłby 2030rok, mamy jeszcze czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goodScience Zawód: jasnowidz IP: 213.134.185.* 13.12.09, 22:03 FatMan: www.youtube.com/watch?v=9cS6DjeBz7g www.youtube.com/watch?v=xf0Iipl6QQY www.youtube.com/watch?v=UuaJWLeSmEc www.youtube.com/watch?v=SUMY7epfsHs www.youtube.com/watch?v=qxqRN5vjDHQ Odpowiedz Link Zgłoś
prof-antoni Zawód: jasnowidz 13.12.09, 22:09 w usa oferowano milion dolarow za test (podanie wiarygodnych informacji na temat 10 wybranych osob) i pan jackowski jakos sie nie kwapi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot28 Zawód: jasnowidz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.09, 22:41 A ciekawe, że Jackowski nie umiał przewidzieć, że jak będzie kandydował do sejmu (z list samoobrony) to mu się nie uda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLM Zawód: jasnowidz IP: *.chello.pl 13.12.09, 22:49 Jackowski robi dużo szumu wokół siebie, ale tak naprawdę to chyba jest zwykłym naciągaczem, Olewnika nie odnalazł... jak i wielu innych osób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLM Zawód: jasnowidz IP: *.chello.pl 13.12.09, 22:49 Jackowski robi dużo szumu wokół siebie, ale tak naprawdę to chyba jest zwykłym naciągaczem, Olewnika nie odnalazł... jak i wielu innych osób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FatMan Zawód: jasnowidz IP: *.jsn.osi.pl 13.12.09, 23:35 @goodScience: Kułagina, to nie sztukmistrz cyrkowy za pieniądze. Badania nad nią (i innymi tzw. mediami) były utajnione. Doswiadczenia nie byly robione dla kasy. Pocztaj też o Ochorowiczu i Tomczykowej. BTW Ossowiecki był przyjacelem brata mojego dziadka i z tego źródla wiem o kilku przypadkach nieznaych powszechnie, a które dotyczyły właśnie mojego krewnego. Ale pewnie powiesz, że to tylko bajki dla kasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Zawód: jasnowidz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.09, 23:44 Byłam u tego Pana, zaginął mój brat, jasnowidz stwierdził mój brat żyje i odnajdzie się po 4 tygodniach, odnaleziono jego ciało dokładnie po 4 tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stpeter Zawód: jasnowidz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.09, 01:32 Nauka mierzy i bada to, do czego skostruowała instrumenty i metody, 200 lat temu nie umiała zmierzyc fal mózgowych ani ich poczuć ani zobaczyc, a były. 500 lat temu najpoważniejsza nauka twierdziła, że ziemia jest centrum wszechświata, była? Współczesny chłop na wsi jak chce wywiercić studnię woła różdżkarza i nie zastanawia się czy to naukowe, działa. Żeby dopuścić coś nowego, trzeba dać sobie przyzwolenie na przyjęcie nowej prawdy, czy choćby zastanowienie. Czy to, że ktoś jest głuchy oznacza, że nie ma muzyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SyriusM Zawód: jasnowidz IP: *.83.230.25.230.debacom.pl.e-zabrze.pl 14.12.09, 02:21 Uwielbiam ten cytat ;D "Prawda przechodzi przez 3 etapy. Najpierw jest wyśmiewana. Następnie gwałtownie atakowana. W końcu akceptowana, gdy jest już oczywista." Arthur Schopenhauer (1788-1860) Czas pokaże : ) czy mamy jakies "zdolnosci" Jestem przekonany co ich zdolnosci, z reszta sam sie przekonalem na wlasnej skorze co do tego ze posiadamy "zdolnosci" o ktorych filozofowie nie snili. Doswiadczylem OOBE i bylem widziany jako postac niematerialna - zeby nie byc golosowny jak wielu tutaj niedwiarkow ^^ pozdrawiam was! ; D Reszta niechaj zweryfikuje szczera nauka. stpeter - swietnie napisane ;D bardzo mi sie podoba : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka sobie Zawód: jasnowidz IP: *.chello.pl 14.12.09, 07:49 Śmiałam się kiedyś z moim wykładowcą z psychometrii jakie jest to drugie znaczenie tego słowa (choć w sumie to wstyd zawłaszczać nazwę prawdziwej nauki do czegoś takiego...) A Fundacja Randiego wciąż nie ma komu wypłacić nagrody ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasnowidz Zawód: jasnowidz IP: *.maxnet.66.pl 14.12.09, 08:57 Mądry człowiek nie zaprzeczy że takie są możliwosci ludzkiego umysłu.Zgodnie z naukowymi tezami jesteśmy bezmózgowcami bo myśli są ale ich nie można zmierzyc ani zważyc a tym bardziej stwierdzic skąd pochodzą.Moim zdaniem człowiek się cofa w rozwoju.30% wykożystywanego mózgu,może o tym świadczyc.Sam robiłem doświadczenia nad przesyłaniem wiadomosci na odległośc.WYSZŁY POZYTYWNIE.MOIM ZDANIEM TELEFONY KOMURKOWE SĄ W ZASTĘPSTWIE LUDZKICH MOŻLIWOSCI.SAMOUZDRAWIANIE JEST W NATURZE LUDKIEJ.A TYM BARDZIEJ PROGNOZOWANIE PRZYSZŁOSCI. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Zawód: jasnowidz 14.12.09, 10:18 jasnowidz: ktore 30% mozgu wykorzystujesz? ****************** Stpeter: twoj "argument z rozwoju nauki" jest o tyle zabawny, ze "zdolnosci" jasnowidzow nie da sie nawet zaobserwowac (nawet ich efektow!), wiec co dopiero mowic o wyjasnianiu. Pzypominam o Nagrodzie Jamesa Randiego - milion $ dla kazdego, komu uda sie w kontrolowanych warunkach udowodnic swoje zdolnosci pozanormalne. FatMan: jesli badania nad Kulagina byly utajnione, to skad wiedzieli o nich autorzy ksiazki sprzed 30 lat? I dlaczego jedynym zrodlem cytowanym w pl.wiki jest ich ksiazka? A co do zdjec kirlianowskich: moze akurat ich autorzy nie mieli szablonow dloni z odcietymi palcami? W samej technice robienia tych zdjec nie ma nic zreaszta niezwyklego - reszta jest tylko wynikiem bujnej fantazji i miernej wiedzy: www.skepdic.com/kirlian.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes_l Zawód: jasnowidz IP: 217.79.210.* 14.12.09, 10:52 Jasnowidzenie istnieje. Klopot w tym, ze nie na zawolanie. Jasnowidze, ktorzy twierdza ze sa w stanie cos przewidziec na zadanie to oszusci najczesciej. Pewne wizje przychodza nie wzywane. Naukowe metody tez sa gowno warte. Kochani naukowcy, powiedzcie co to jest grawitacja? Czy juz ustalono wersje? Ile jest wiary w nauce, tylko dlatego ze ciezko jej zaprzeczyc? Fizyka kwantowa jest swietnym przykladem. Badanie opiera sie na metodach statystycznych efektow eksperymentow, ktorych w sumie i tak nie jestesmy w stanie zmierzyc - a jednak wierzymy... Jak udowodnic Big Bang, ktory niby to jest naukowa rzeczywistoscia? Przeciez cala masa "nauki" to wiara w to co powiedzialo paru gosci i ciezko im zaprzeczyc (podobniez jak ciezko udowodnic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Zawód: jasnowidz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.12.09, 11:14 byłam świadkiem przesłuchuchania schizofrenika, też widział różne rzeczy i opisywał zdarzenia - o których był w 100% przekonany, że wydarzyły się naprawdę. Nie trzeba być jasnowidzem, żeby przewidzieć konsekwencje zachowań, wystarczy odrobina inteligencji, intujcja i znajomość historii. Teoria o jasnowidzeniu jest zwykłą manipulacją głupcami. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Zawód: jasnowidz 14.12.09, 11:29 grzes_l: "Jak udowodnic Big Bang, ktory niby to jest naukowa rzeczywistoscia? Przeciez cala masa "nauki" to wiara w to co powiedzialo paru gosci i ciezko im zaprzeczyc (podobniez jak ciezko udowodnic)." <<<<-- Odpowiedz Link Zgłoś