maruda.r 22.03.10, 16:59 Rozumiem zniecierpliwienie dziennikarzy. Artykuły na temat globci czekają w kolejce, ale aura szyderczo pokazuje język. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mozart RWyjątkowo zimna zima, lecz najcieplejsza od 23.03.10, 06:28 130 lat. Tak przynajmniej twierdzi Stefan Rahmstorf: "In der Onilne Ausgabe der Wochenzeitung "Die Zeit" vom 18.3.10 durfte Prof. Rahmstorf wieder mal die Ergebnisse seines Forscherfleißes verkünden. Nämlich, dass der letzte Winter, der wärmste seit 130 Jahren gewesen sei. Forscher geht´s nun wirklich nicht. Alle Welt friert, die Schneebedeckung weltweit war die zweithöchste jemals gemessene und dann dies. Doch, hat der prominente Klimafolgenforscher entgegen allem Anschein vielleicht diesmal Recht? Um das zu beurteilen, müssten belastbare Daten über die letzten 130 Jahre vorliegen. Ob das so ist, wird seit einiger Zeit umfassend überprüft. Lesen Sie sle selbst." www.eike-klima-energie.eu/news-anzeige/pik-forscher-rahmstorf-meldet-der-zurueckliegende-winter-sei-waermste-seit-130-jahren-gewesen/ Zdecydujcie sie wreszcie... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: RWyjątkowo zimna zima, lecz najcieplejsza od 23.03.10, 09:25 mozart napisała: W sumie interesująca jest ocena zimy na kilka dni przed jej końcem. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: RWyjątkowo zimna zima, lecz najcieplejsza od 23.03.10, 10:32 mozart: > RWyjątkowo zimna zima, lecz najcieplejsza od130 lat. Tak przynajmniej twierdzi Stefan Rahmstorf O ile wiem, tak twierdzą wyniki wszelkich globalnych pomiarów. mozart (za EIKE): > "In der Onilne Ausgabe Niestaranność EIKE. Poważne redakcje dysponują korektorami ortografii (spell-checkers) i nie wahają się ich używać. mozart (za EIKE): > Alle Welt friert, die Schneebedeckung weltweit war die zweithöchste jemals gemessene Na pewno nie cały świat. Vancouver miał kłopoty ze śniegiem na olimpiadę. Na Spitzbergenie było cieplej niż w Polsce... Można długo wymieniać pojedyncze miejsca, ale po co? Z warunków w kilku pojedynczych miejscach niewiele wynika dla średniej, a kawałek Europy i kawałek Stanów Zjednoczonych to jeszcze bardzo mało. Średnia temperatura tej zimy, liczona na całej półkuli, była rekordowo wysoka. mozart: > Zdecydujcie sie wreszcie... Skonkretyzuj ten okrzyk: kto ma się zdecydować i skąd wnosisz, że nie jest zdecydowany? A propos, doklikałeś się, mam nadzieję, do informacji, co to jest EIKE? EIKE (Europäisches Institut für Klima und Energie e.V.) ist ein Zusammenschluss einer wachsenden Zahl von Natur-, Geistes- und Wirtschaftswissenschaftlern, Ingenieuren, Publizisten und Politikern, die die Behauptung eines „menschengemachten Klimawandels“ als naturwissenschaftlich nicht begründbar und daher als Schwindel gegenüber der Bevölkerung ansehen. EIKE lehnt folglich jegliche „Klimapolitik“ als einen Vorwand ab, Wirtschaft und Bevölkerung zu bevormunden und das Volk durch Abgaben zu belasten. [...] Die Eintragung als Verein ist beim Amtsgericht Jena erfolgt. W pierwszym zdaniu jasno stoi, że nie szukają prawdy, tylko ,,prawdę'' już znają, a twierdzenia naukowców uważają za szwindel przeciwko ludności; nie ,,ludzkości'' (Menschheit), tylko ,,ludności'' (Bevölkerung) -- tak mówili działacze partyjni komuny. Dalej używany język coraz bardziej wpada w tony DDR-owskiego politruka i kończy się wodzeniem na pasku i obciążaniem ludu daninami. Takiego języka nie słyszałem już przynajmniej od połowy lat 1980. Ech, młodość... Tak więc nie jest to (mimo nazwy) instytut naukowy, tylko (najprawdopodobniej) pojedynczy działacz partyjny z czasów komuny, starający się skrzyknąć wokół siebie polityków i nie odejść w zapomnienie. Mozarcie, uważaj, kogo cytujesz. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: RWyjątkowo zimna zima, lecz najcieplejsza od 23.03.10, 11:56 stefan4 napisał: Vancouver miał kłopoty ze śniegiem na olimpiadę. **************************** Bo w Vancouver o tej porze roku zazwyczaj pada deszcz. Do dyskusji jest więc sensowność decyzji przyznającej Vancouver organizację zimowej olimpiady. Spitsbergen charakteryzuje się względnie łagodnym klimatem, więc to, że tej zima była Polsce chłodniejsza, niż na Spitsbergenie, zaskoczeniem raczej nie jest. Gdy na półkuli północnej były ciepłe zimy, to o zimnych latach na półkuli południowej nikt się nie zająknął. Rozumiem - nie było takiej potrzeby. Jeżeli jednak jest, to przydałaby się jakaś zgrabna hipoteza na temat wysysania ciepła z półkuli północnej przez południową. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: RWyjątkowo zimna zima, lecz najcieplejsza od 23.03.10, 14:30 maruda.r: > Gdy na półkuli północnej były ciepłe zimy, to o zimnych latach na półkuli > południowej nikt się nie zająknął. Specjaliści je liczyli... Ale, widzisz, globalne zmiany pogody są na pólkuli południowej jeszcze trudniej zauważalne niż na północnej, bo jest na niej jeszcze mniej lądów Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: RWyjątkowo zimna zima, lecz najcieplejsza od 23.03.10, 22:17 stefan4 napisał: > Myślę, że takie wysysanie nie zachodzi, obie półkule się grzeją. Ale bezwładno > ść cieplna półkuli południowej jest większa z powodu znacznie większej ilości w > ody. Gdybam, że to dlatego Arktyka topnieje wyraźniej niż Antarktyda. Ostr > zeżenie: nie jestem klimatologiem i to moje gdybanie może być całkiem niesł > uszne. **************************** Nie musisz być klimatologiem, by zdawać sobie sprawę z wpływu ruchu obrotowego planety, który dość skutecznie stabilizuje dryf mas powietrza i wody oraz zapobiega zbyt spontanicznej wymianie ciepła między półkulami. O ile obieg na półkuli północnej uwarunkowany jest specyficznym układem lądów, który powoduje skierowanie mas powietrza na daleką północ w postaci Prądu Zatokowego czy Prądu Północnopacyficznego, o tyle Antarktyda jest wyraźnie oddzielona od lądów zimnym prądem zwanym Dryfem Wiatrów Zachodnich obiegającym ją wokoło. W kwestii bezwładności masz więc rację. Jednakże nie zachodzi intensywna wymiana ciepła między półkulami - australijskie lato jest więc argumentem z kapelusza póki nie zostanie wskazany związek przyczynowo-skutkowy między wyraźnie chłodniejszą zimą na północy, a cieplejszym latem na południu. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: RWyjątkowo zimna zima, lecz najcieplejsza od 23.03.10, 14:27 "nie ,,ludzkości'' (Menschheit), tylko ,,ludności'' (Bevölkerung)" Znaczy ludnosci ubedzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany Za dużo CO2 w atmosferze dlatego tak ... zimno !!! 23.03.10, 11:36 b/k Odpowiedz Link Zgłoś
dahuk Fanatyczni ateisci 23.03.10, 14:21 Przy okazji tego juz do znudzenia powtarzanego dogmatu ocieplenia mozna zauwazyc ze znaczna wiekszosc tych fanatykow to ateisci lub tzw. niewierzacy co nigdy nie wiadomo czym sie roznia bo chyba sami nie wiedza,jezeli wogole cos wiedza,oprocz tego ze mysla ze wszystko wiedza.Ciekawa sekta na swiecie powstala. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Fanatyczni ateisci 23.03.10, 18:25 dahuk napisał: > Przy okazji tego juz do znudzenia powtarzanego dogmatu ocieplenia > mozna zauwazyc ze znaczna wiekszosc tych fanatykow to ateisci lub > tzw. niewierzacy Cóż za błyskotliwe odkrycie :) Ale muszę Cię zmartwić, nie istnieją statystyki obrazujące zależność pomiędzy ateizmem a fanatyzmem globalnego ocieplenia. Nie istnieje niestety także jasna granica pomiędzy fanatykiem, a zwolennikiem teorii globalnego ocieplenia. Podsumowując, jeżeli nie znasz wszystkich fanatyków osobiście (raczej nie znasz) to nic nie możesz stwierdzić na temat ich ateizmu. Swoją drogą nigdy wcześniej nie spotkałem się z próbą porównywania tych dwóch kwestii, tzn. światopoglądu religijnego z poglądami na temat ocieplenia klimatu. Czy z Twojego wywodu ma wynikać, że ludzie wierzący w Boga, mają lepszą orientację z sprawach klimatu? Jeżeli tak należy rozumieć Twoją wypowiedź, to jest to jedna z najbardziej oryginalnych tez, z jakimi się spotkałem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dahuk Re: Fanatyczni ateisci 24.03.10, 12:47 Nie sadze aby to bylo cos blyskotliwego. Natomiast to ze nie istnieja jeszcze takie statystyki to mnie raczej pociesza bo mam temat na proposal do nowego research. Z mojego wywodu nie wynika wcale nic o tych co wierza,tylko o tych o ktorych pisze. Widocznie spotykasz sie z malo ciekawymi ludzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
hssxy Re: Fanatyczni ateisci 23.03.10, 20:41 A jakich to A teistów masz na myśli ? Katolickich ? Jeśli (Nie)Wiara to tylko w stosunku do jedynie słusznej ??? Bo zasadniczo to Katolicy i reszta potomstwa JAhwe są wyjątkiem jeśli chodzi o stosunek do natury. Całkowita odwrotność do Animistów z oby Ameryk, Australii i Afryki ( których to miłujący stworzenie boże chrześcijanie albo wycieli albo po latach wybrali na swojego przywódcę he He ;) Do Ta Bu i Hindu istów itd itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Wyjątkowo zimna zima, czas na wiosnę 24.03.10, 14:39 Moze przy okazji ustalania czy bylo cieplej czy zimniej i jaki to ma zwiazek z religia odpowie mi ktos na: 1. Od jakiej temperatury (powietrza) uznajemy, ze jest cieplo ? 2. To samo dla wody... Na moja logike powyzej 36.6 jest ciepla, ponizej zimna, ale z PO dostalem pale za probe praktycznego uzycia tej teorii. :P Odpowiedz Link Zgłoś