Dodaj do ulubionych

Magia działa

02.04.11, 15:37
Skuteczność magii została już dawno naukowo potwierdzona. Ludzie, którzy wierzą, że magia może ich wyleczyć z ciężkich chorób, czasami naprawdę zdrowieją. Działa tu ten sam efekt co w przypadku placebo. Magia nie działa wprawdzie bezpośrednio, tzn. nie można przy pomocy magicznych zaklęć oddziaływać bezpośrednio na procesy chemiczne czy zjawiska fizyczne, można jednak działać na nie pośrednio. Pośrednikiem jest w tym przypadku ludzka świadomość, czyli takie coś, co każdy zna tylko od wewnątrz, a więc, że tak powiem, tylko w jednym egzemplarzu, czyli w sposób absolutnie nienaukowy i na naukę nieprzekładalny. I teraz ta świadomość potrafi jakoś - znów nie wiemy jak - wchłonąć w siebie praktyki magiczne, gdzieś tam je przetworzyć, a następnie jakimś cudem wtłoczyć w świat procesów chemicznych i fizycznych w taki sposób, że ten świat zostaje zmieniony. Czyż to nie jest cud w najścislejszym tego słowa znaczeniu???
Obserwuj wątek
    • saucerman Re: Magia działa 02.04.11, 19:20
      accipiter_gentilis napisał:

> Skuteczność magii została już dawno naukowo potwierdzona.
      > ..............
      >Czyż to nie jest cud w najścislejszym tego słowa znaczeniu???

Cud w najscislejszym tego slowa znaczeniu to zjawisko nie dajace sie naukowo
      wylumaczyc ani potwierdzic (powtorzyc).
      Magia zatem nalezy do innych zjawisk,raczej tych,ktorymi rzadza prawa marketingu.
      "Masz pieniazki to czemu nie?U nas najtaniej. Im wiecej kupisz,wiecej zaoszczedzisz".
    • traktorzysta W niektórych zakątkach globu - komputer to magia. 05.04.11, 19:32
      Ale nie dziwie się ludziom ,że szukają pomocy u wróżek. Wiem jakie spustoszenie wywołuje chemia (lekarstwa) i czym można zarazić się w szpitalu - na własnej skórze to przeżyłem. Wiem też ilu jest niekompetentnych lekarzy ,ale tak samo jest z mechanikami, prawnikami, naukowcami itd. Prawdą jest jednak to ,że dzięki lekarzom i ich wiedzy żyję, a nie dzięki magikom (a bywałem u kilkunastu). "Cud" ma prawo zaistnieć w tak ogromnej społeczności (6 mld ? )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka