Dodaj do ulubionych

Koliber u sąsiadów

IP: *.block.alestra.net.mx 07.05.04, 19:22
Pani Margit Penis-Kossobudzka (autorka) nie przekracza intelektu swojego szefa Zagorskiego. Widac to po poziomie artykulu:
tajnedokumenty.com/zagorski/
Obserwuj wątek
    • Gość: Ktoś Nie nabierajcie się na kolibry w ogródkach! IP: *.chello.pl 09.05.04, 09:47
      Gdybyście zobaczyli kolibra w ogrodku to nie jest to wróbel ani koliber, który
      uciekł z zoo (nikt nie jest tak głupi, by pomylić wróbla z kolibrem, a takie
      ucieczki kolibrów zdarzają się niezmiernie żadko). Zamiast tego w polsce żyje
      zwierzę niezwykle podobne w locie do kolibra. Jest to ćma dzienna z rodziny
      zawisakowatych - "Macroglossum stellatarum". Czyli po polsku fruczak gołąbek.
      Wiele osób myli go z kolibrem, i część nawet zamieszcza jego zdjęcia na różnych
      forum, by udowodnić, że "naprawdę" widzieli kolibra. Wtedy osoby znające się na
      owadach wyjaśniają im, że widzieli Macroglossum stellatarum. Ja też kiedyś
      nabrałem się na fruczaka. Przyleciał jak koliber a potem usiadł jak motyl i
      zrozumiałem, że to owad. Znalazłem później w internecie ćmę która udaje
      kolibra, czyli fruczaka gołąbka. od tej pory nie nabieram się na nie.
      • Gość: ella Re: Nie nabierajcie się na kolibry w ogródkach! IP: 213.199.218.* 09.05.04, 13:53
        Co te wypowiedzi maja do artykułu?
        Chyba że Ktoś popiera tezę,że zawisaki zajęły pustą nisze po kolibrach? :)
        Mimo wszystko dziękuję za informacjwe od Ktosia,za dokładną identyfikację
        gatunku. Zdarzało mi się obserwować zawisaki w akcji- zawisają burcząc przed
        kwiatkiem -jak kolibry - tylko ogólny pokrój ciała "nie ten".
        Nie nabieram się na te "kolibry", bo udało mi się dość długo obserwować te
        "prawdziwe".
        Zawisaki obecnie można obserwować w środku lata, w rejonie na północ od
        Przełeczy Dukielskiej (podkarpacie)
        Przylatują, niesione ciepłym wiatrem od południa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka