Dodaj do ulubionych

baterie słoneczne

09.06.11, 12:40
Mam następujący problem:
W mediach powszechnie spotyka się pochwały ogniw fotowoltaicznych jako alternatywnego źródła czystej energii. Mam jednak sporo wątpliwości co do racjonalności ich stosowania, poza wąskim marginesem przypadków.
1. Ilość zanieczyszczeń generowanych przy produkcji ogniw. Wydaje mi się, że wytwarzanie ogniw fotowoltaicznych musi byc związane z zanieczyszczaniem środowiska, zwłaszcza metalami. Czy straty środowiskowe z tym związane są jakoś szacowane, czy też, ze względu na stosunkowo niewielką skalę produkcji, na razie są pomijane?
2. Ilość energii potrzebna na wytworzenie ogniw. Czy ktoś to oszacował? Po jakim okresie używania ogniw ilość wytworzonej energii przekracza energię włożoną w produkcję?
3. Czy wiadomo coś o utylizacji ogniw fotowoltaicznych? Wytwarzane są od niedawna, techniczny czas życia to podobno około 30 lat, więc problem może dopiero zacząć się pojawiać.

Próbowałem szukać po sieci, ale trafiam głównie na strony producentów i materiały propagandowe. Byłbym wdzięczny za rzeczowe informacje.
Ponieważ kwestia źródeł energii pojawia się raz po raz na tym forum i zdaje się interesować szersze grono, mam nadzieję, że nie zaśmiecam dyskusji swoimi prywatnymi pytaniami.
Obserwuj wątek
    • strikemaster Re: baterie słoneczne 09.06.11, 12:47
      Przede wszystkim sa one wyjątkowo mało wydajne, potrzeba całych hektarów żeby uzyskać sensowne ilości energii. To tylko gadżet.
    • asteroida2 Re: baterie słoneczne 09.06.11, 14:58
      > Próbowałem szukać po sieci, ale trafiam głównie na strony producentów i materiały
      > propagandowe. Byłbym wdzięczny za rzeczowe informacje.

Wszystkie koszty które wymieniłeś, są po prostu przeliczane na pieniądze w oszacowaniach kosztów cyklu życia, jako koszty stałe (koszty produkcji i utylizacji). Tak się zwykle robi, gdy trzeba wziąć pod uwagę dużo parametrów.
      W takim rozliczeniu energia słoneczna jest aktualnie dosyć kosztowna, około dwukrotnie droższa od energii atomowej i wiatrowej i około trzykrotnie droższa od energii z paliw kopalnych.
      Wiele źródeł na ten temat możesz znaleźć tutaj:
      en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source
      Trzeba pamiętać jednak, że dotyczy to aktualnie stosowanej technologii. Od kilku lat energetyka słoneczna jest bardzo intensywnie rozwijana i ciągle pojawiają się nowe rozwiązania, które mogą te koszty bardzo zmniejszyć. Już są komercyjnie dostępne ogniwa "thin-film", które powodują o wiele mniejsze zanieczyszczenia, a w laboratoriach testuje się jeszcze bardziej zaawansowane rozwiązania, jak np. ogniwa organiczne, ogniwa oparte o nanorurki węglowe i ogniwa wykorzystujące kropki kwantowe.

Ogólnie, jeśli chcesz dzisiaj inwestować w energię słoneczną, to musisz mieć jakieś rządowe dopłaty, żeby ci się to opłaciło. Ale w ciągu najbliższych 10 lat może się to zmienić. Szczególnie jeśli paliwa kopalne jeszcze podrożeją.
    • bimota Re: baterie słoneczne 09.06.11, 16:35
      A z punktu widzenia kosztow uzytkownika koncowego ?

Czy, np., do malego bloku, w ktorym wode ogrzewa sie weglem, oplaca sie kupowac te ogniwa do ogrzewania wody ?
      • asteroida2 Re: baterie słoneczne 09.06.11, 16:57
        > Czy, np., do malego bloku, w ktorym wode ogrzewa sie weglem, oplaca sie kupowac
        > te ogniwa do ogrzewania wody ?

Do ogrzewania wody na pewno nie. Lepiej po prostu postawić zbiornik wody na dachu, pomalować na czarno i pozwolić słońcu go ogrzewać. Uzyskuje się wtedy o wiele większą sprawność za o wiele niższą cenę.
    • kornel-1 ślad węglowy 09.06.11, 16:56
      hint: ślad węglowy
      Częściową odpowiedź znajdziesz określając ślad węglowy ogniwa fotowoltaicznego.
      CO2 Released when Making & Using Products

Ogólnie: rachunki sa ciężl\kie (jak dla każdego innego produktu czy wyrobu)

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka