kamyk_wj
09.06.11, 12:40
Mam następujący problem:
W mediach powszechnie spotyka się pochwały ogniw fotowoltaicznych jako alternatywnego źródła czystej energii. Mam jednak sporo wątpliwości co do racjonalności ich stosowania, poza wąskim marginesem przypadków.
1. Ilość zanieczyszczeń generowanych przy produkcji ogniw. Wydaje mi się, że wytwarzanie ogniw fotowoltaicznych musi byc związane z zanieczyszczaniem środowiska, zwłaszcza metalami. Czy straty środowiskowe z tym związane są jakoś szacowane, czy też, ze względu na stosunkowo niewielką skalę produkcji, na razie są pomijane?
2. Ilość energii potrzebna na wytworzenie ogniw. Czy ktoś to oszacował? Po jakim okresie używania ogniw ilość wytworzonej energii przekracza energię włożoną w produkcję?
3. Czy wiadomo coś o utylizacji ogniw fotowoltaicznych? Wytwarzane są od niedawna, techniczny czas życia to podobno około 30 lat, więc problem może dopiero zacząć się pojawiać.
Próbowałem szukać po sieci, ale trafiam głównie na strony producentów i materiały propagandowe. Byłbym wdzięczny za rzeczowe informacje.
Ponieważ kwestia źródeł energii pojawia się raz po raz na tym forum i zdaje się interesować szersze grono, mam nadzieję, że nie zaśmiecam dyskusji swoimi prywatnymi pytaniami.