Dodaj do ulubionych

Góry nie dla skuterów!

23.01.12, 14:34
Powinien być pełny zakaz jeżdżenia takimi wynalazkami po lasach, parkach, górach......
Powinny być wydzielone tereny na taki "sport" a jazda poza nimi ostro karana.
Obserwuj wątek
    • mgrzemow Cholerny eko faszyzm 23.01.12, 14:49
      Artykuł pana Wajraka rozumiem tak:

Mój sposób spędzania wolnego czasu jest lepszy i bardziej wartościowy niż tych innych ludzi, więc obrobię im tyłki w Gazecie.

To samo jest z crossami i quadami latem.

Więc zabronimy WSZĘDZIE. Czyli NIGDZIE, bo wszędzie nie da się wyegzekwować. I dalej będą jeździć wszędzie tylko nielegalnie.

A może zamiast tego można by uwzględnić potrzeby posiadaczy skuterów śnieżnych, ustalić zasady jeżdżenia po lasach i górach, zabronić tam, gdzie faktycznie należy (a nie wszędzie).

A biedne zwierzątka dają sobie radę lepiej niż nam się wydaje. I nie każda zmiana w ekosystemie jest na gorsze i nie każda jest winą człowieka.

No i jeszcze jedno - jakoś tak jestem pewien, że jeleń dostaje większego stresu na widok wilka (bo ten może go zjeść), niż na widok tego warczącego kosmity, co przejeżdża w pobliżu i znika tak szybko jak się pojawił. No i śmierdzi. Straszne.
      • jottsp Re: Cholerny eko faszyzm 14.02.12, 13:48
        jesli lubisz jezdzic po lasach i gorach quadem czy skuterem to nazywaj to zgodnie z prawda - rozjezdzaniem gor i lasow a nie sportem. Po prostu bardzo szybko zniszczysz wlasnie to co lubisz - lasy i gory . Jesli wisi ci to czy las i gory stoja czy nie - po prostu lubisz jezdzic quadem czy suterem - to jezdz po haldach czy wysypisku smieci. Po 1 x przejezdzie quada przez las poza droga las regeruje ten slad przez 5 lat. To prosty rachunek ktory wyjasnia ze nie chodzi o to czy twoj sport = quady jest lepszy od mojego = chodzenie po lesie . problem w tym ze ty ten las zniszczysz w 5 lat i pojedziesz szukac kolejnego lasu by go przerobic na smietnisko.
    • drobo Re: Góry nie dla skuterów! 23.01.12, 15:16
      Tak samo można powiedzieć: cholerna, nowobogacka zaraza... Kłady, skutery śnieżne i wodne, enduro, 4WD... Zasyfić wszystko wkoło - spalinami, hałasem... Jest w moim miasteczku tor motocrossowy. Zdawać by się mogło, że tam amatorzy off-road mogą jeździć. Ale im to nie pasuje: trzeba za korzystanie zapłacić, jazda po pętli jest nudna... Więc pakują się na okoliczne, leśne dukty...
      Swoją drogą jestem oczywiście za tym, by tereny o małej wartości udostępniać amatorom off-road...
    • epito Do takich ludzi nie docierają argumenty o kulturze 23.01.12, 15:19
      ( gdyż brak im elementarnej kultury ) i przyrodzie ,konieczne są uregulowania prawne ( gdzie są działania w tej sprawie ministerstwa ochrony środowiska ? )i wysokie kary ,strażnicy.
    • stefan4 wakacje na traktorze 23.01.12, 23:37
      Nie wydaje mi się, żeby to był problem naukowy.

Łamanie prawa, przez wjeżdżanie do lasu (w szczególności do parków narodowych) pojazdami spalinowymi, jest sprawą dla policji, prokuratury, czy innych organów ścigania. Jeśli one nie wykonują swoich obowiązków, to jest to problem polityczny państwa, ale nauki nie ma w tym żadnej. Gdyby w artykule znalazła się jakaś systematyczna ocena wpływu takich występków na stan lasu, albo choćby na stan świadomości społecznej, to może byłaby to nauka, ale takiego badania zapewne nie da się przeprowadzić za darmo.

Swoją drogą podzielam zdziwienia autora istnieniem ludzi, których kręci gnuśne siedzenie na smrodliwej pierdziawce, ze świadomością, że właśnie niszczą las.

- Stefan
      • jottsp Re: wakacje na traktorze 14.02.12, 13:53
        jest to problem naukowy - wiadmo ze jesli jest park narodowy czy teren chroniony to musza byc straznicy , nalezy wprowadzic oplate (minimalna ale oplate) za wjazd na teren a straz musi miec uprawnienia i srodki do tzw. egzekucji prawa i regulaminu parku. Bez tego park zostanie zniszczony. Wzory jak to zorganizowac sa np. w USA czy Niemczech , i inn. - problem naukowy jest taki ze nie wiadomo czemu w Polsce nie mozna tego wprowadzic.
    • superekolog Ile razy mam powtarzać: tylko kasa i strach działa 26.01.12, 19:28
      Tylko KASA I STRACH są skutecznym narzędziem wpływu na ludzi, którzy nie kochają przyrody.
    • losiu4 Góry nie dla skuterów! 14.02.12, 20:54
      jak rzadko tutaj w większosci zgadzam się z p. Wajrakiem. Dziadostwo sie szerzy, miłośnicy przyrody od 7 boleści...

Pozdrawiam

Losiu

Pozdrawiam

Losiu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka