kropiatek 17.04.12, 16:54 Może pomyślał, że to jakaś fajna żybrzyca, a to nie była zubrzyca, tylko Rafał Wajrak z aparatem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrobel_swirek Wajrak i żubr 17.04.12, 18:00 Uwielbiam fotografie i programy Wajraka... Szkoda, że tych ostatnich już nie ma w TVP :( AnPo Odpowiedz Link Zgłoś
i-meadow Re: Wajrak i żubr 17.04.12, 19:38 Też ubolewam. A może by tak wydać jakie dvd?.. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Na takie okazje dobrze mieć aparat 17.04.12, 18:41 Żubra nie spotkałem, ale kiedyś bardzo blisko ode mnie przebiegł wielki łoś. Innym razem po wejściu na szczyt pagórka przy przepięknej pogodzie zobaczyłem w dole klempę pasącą się z dwoma łoszakami i mimo, że mnie widziała, wcale nie zamierzającą uciekać. I w obu przypadkach nie miałem, niestety, aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Wajrak i żubr 17.04.12, 20:25 o kurcze, aż mi ślinka pociekła. Jadłem kiedyć żubrzynę (chyba tak sie to nazywa). Pycha :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
dum10 Re: Wajrak i żubr 17.04.12, 20:32 losiu4 napisał: > o kurcze, aż mi ślinka pociekła. Jadłem kiedyć żubrzynę (chyba tak sie to nazyw > a). Pycha :) Jak mozesz sie modlic do boga ktory kaze Ci zabijac zwierzeta? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Wajrak i żubr 18.04.12, 12:26 a Tobie o co właściwie chodzi? O modlitwę? Prosze bardzo, przed posiłkiem zwykło sie modlić, np tak: "Bądź pochwalony, Panie Boże nasz, za te dary które z Twej dobroci spożywać mamy. Przez Chrystusa Pana naszego. Amen." albo tak: "Pobłogosław Panie Boże nas, pobłogosław ten posiłek, tych, którzy go przygotowali i naucz nas dzielić się chlebem i radością ze wszystkimi. Amen." albo wymysl sobie co Ci tam pasuje :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek_bagietka Re: Wajrak i żubr 17.04.12, 22:28 Rafał ?! to Wajraków jest więcej niż jeden (Adam) ? o Matko Naturo i Boże Ojcze... klęska, klęska na nasze głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
kropiatek Re: Wajrak i żubr 18.04.12, 08:25 He he, sorry za pomyłkę, Rafał Wajrak to kumpel mojego brata :) Odpowiedz Link Zgłoś
nabati i pomyslec, ze sa "ludzie", 18.04.12, 12:23 ktorzy zamiast podziwiac wola zabijac zwierzeta w lesie. By the way... krowy, ktore pan jada panie Wajrak, tez sa ciekawymi istotami. Odpowiedz Link Zgłoś
morales57 Re: i pomyslec, ze sa "ludzie", 19.04.12, 14:57 A ty stary myślisz że to coś złego zapoznaj się ze szkodami łowieckimi Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: i pomyslec, ze sa "ludzie", 19.04.12, 18:43 morales57: > A ty stary myślisz że to coś złego zapoznaj się ze szkodami łowieckimi Ja też sądzę, że szkody łowieckie, wyrządzane światu żywemu przez myśliwych, sa czymś bardzo złym. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek_bagietka Re: i pomyslec, ze sa "ludzie", 22.04.12, 23:07 myślenie nie boli, ale po szczegóły tematu zapraszam np. na wykłady z hodowli lasu. do wyboru - cztery wydziały leśnictwa w kraju: Kraków, Lublin, Poznań i Warszawa. niestety, bez strzelania co roku do określonej mniej więcej liczby jeleni, łosi i saren - wiele by z naszych lasów nie zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: i pomyslec, ze sa "ludzie", 23.04.12, 10:11 Czy alternatywą dla strzelania może być brak dokarmiania? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
morales57 Re: i pomyslec, ze sa "ludzie", 23.04.12, 13:08 kornel-1 napisał: > Czy alternatywą dla strzelania może być brak dokarmiania? > > Kornel Kolego w czasach gdy puszczą zajmował się Car ilość zwierzyny była bardzo duża dlatego z okresy panowania Cara w puszczy nie ma drzewostanów ponieważ były systematyczne zgryzane przez zwierzynę. Gdyby na zimę nie organizowano dokarmiania dla żubrów i zwierzyny płowej zjadałyby pędy młodych drzew powodując straty i zabyrzenia w odnawianiu się lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: i pomyslec, ze sa "ludzie", 23.04.12, 13:26 Witam kolegę ;-) morales57 napisał: > Kolego w czasach gdy puszczą zajmował się Car ilość zwierzyny była bardzo duża No, ale tak konkretnie: na jeden hektar lasu to ile było tych zwierząt? Po określeniu tej liczby porównamy z aktualnym zagęszczeniem (tu o dane będzie łatwiej). A jak było ze zwierzyną w czasach przedcaratowych? Powiedzmy w czasach, kiedy ingerencja człowieka (pozyskiwanie drewna i mięsa) była znikoma? Czy występował problem z "nadmiarem" zwierzyny lub z "brakiem" młodych drzew? > dlatego z okresy panowania Cara w puszczy nie ma drzewostanów ponieważ były sys > tematyczne zgryzane przez zwierzynę. Czyli braki w drzewostanie z lat ......... - ...... (proszę o uzupełnienie) są wynikiem aktywności zwierząt a nie człowieka? zaciekawiony Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: i pomyslec, ze sa "ludzie", 23.04.12, 14:24 morales57: > Gdyby na zimę nie organizowano dokarmiania dla żubrów i zwierzyny płowej > zjadałyby pędy młodych drzew powodując straty i zabyrzenia w odnawianiu się > lasu. Uczono mnie dotąd, że dokarmia się po to, żeby ułatwić zwierzętom w lesie przetrwanie zimy. Gdyby nie dokarmiać, to liczba żubrów i zwierzyny płowej by zmalała, i następnej zimy nie miałby kto zjadać pędów młodych drzew i powodować strat i zabyrzeń w odnawianiu się lasu. A dokarmianie powoduje zachowanie przy życiu słabych żubrów i zwierząt płowych, żeby mogły następnej zimy zjadać pędy młodych drzew i powodować straty i zabyrzenia w odnawianiu się lasu. Czy mnie źle uczono? Dokarmianie powoduje koncentrację zwierząt w okolicach paśników, ponad naturalną pojemność ekologiczną tych okolic. Z tego wynikają niekorzystne przekształcenia ekosystemu Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Ach, te zoomy... 18.04.12, 14:27 Ach, te zoomy przybliżające 20- i więcej krotnie! Wszystko wydaje się na wyciągnięcie ręki ;-) Zastanawiam się, czy żubr dostrzegł p. Wajraka. Czy też tylko poczuł lub usłyszał. Na polskiej stronie o żubrach czytam: European bison has a good sight and smell. Natomiast na pozostałych stronach wzrok bizona określany jest najczęściej jako weak, bad, poor". Hm. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek_bagietka Re: Ach, te zoomy... 22.04.12, 23:10 żubr w czasach współczesnych jest zwierzęciem na wpół oswojonym. tylko dzięki dużej konsekwencji pracowników parków i innych od ochrony, goniących "niedzielnych miłośników natury" nie przybiera to formy podobnej do małp z Gibraltaru. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Ach, te zoomy... 23.04.12, 09:06 Dzięki. Widzę, że z nasz się na żubrach. Czy kontakty z ludźmi wyostrzyły wzrok polskich żubrów? k. Odpowiedz Link Zgłoś
naels Wajrak i żubr 18.04.12, 15:19 Panie Adamie, Przepiekne zdjecia. Tez sie chce nauczyc takie robic! Niestety, do mnie pod drzwi przychodza tylko sroki. Odpowiedz Link Zgłoś
shipa Wajrak i żubr 23.04.12, 11:22 Panie Adamie (prosze z gory o wybaczenie familiarnosci), prosze tak nie reklamowac Teremisek jako miejsca przepelnionego dzika (i atrakcyjna) zwierzyna, zeby takie pozostalo! To juz kolejny raz, kiedy po Panskim artykule mam ochote zlapac aparat, wsiasc w samochod i probowac ploszyc tamtejsza faune w plonnej nadzieji na podobne zdjecia (coz za brak samokrytycyzmu z mojej strony, wiem).- pewnie jak tlumy mi podobnych. Jestem zachwycona zaprezentowana tu Panska tworczoscia i podejsciem do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś