grrrzz 02.01.14, 21:19 Kto powiedział / napisał: "Materia nie jest zbudowana z materii."? (Albo jakoś podobnie.) De Broglie? Dirac? Wheeler? Bohr? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomruk Re: Materia 02.01.14, 21:53 Może chodzi Ci o to? "Atomy są tylko centrami sił lub mocy, a nie cząstkami materii (...) substancja składa się z mocy" (za wikipedią). To był Michał Faraday! Odpowiedz Link Zgłoś
grrrzz Re: Materia 02.01.14, 22:01 Owszem, sens jest mniej więcej taki sam, ale ujęty jakby mniej aforystycznie. Ta myśl, której szukam, była znacznie bardziej zwięzła. Odpowiedz Link Zgłoś
har-magedon Re: Materia 03.01.14, 03:10 Autor: grrrzz 02.01.14, 21:19 >Kto powiedział / napisał: "Materia nie jest zbudowana z materii."? (Albo jakoś podobnie.) De >Broglie? Dirac? Wheeler? Bohr? Autor: grrrzz 02.01.14, 21:21 >Schrödinger? Autor: pomruk 02.01.14, 21:53 >Może chodzi Ci o to? "Atomy są tylko centrami sił lub mocy, a nie cząstkami materii (...) >substancja składa się z mocy" (za wikipedią). To był Michał Faraday! Autor: grrrzz 02.01.14, 22:01 >Owszem, sens jest mniej więcej taki sam, ale ujęty jakby mniej aforystycznie. Ta myśl, >której szukam, była znacznie bardziej zwięzła. Też nie wiem, kto takie zdanie wypowiedział (podejrzewam Einsteina), ale ma 100% racji!!! chociaż – idę o zakład – że nie miał pojęcia i wiedzy o przyczynach i skutkach powstania cząstek materialnych, a w zasadzie pierwotnych cząstek materialnych, i z jakiego surowca te cząstki powstały i dlaczego. Na pytanie o „Adama” materii sam możesz sobie odpowiedzieć, wnioskując z Praw Zachowawczych Fizyki, w tym Kosmosu. Za tym nie stoi żaden bóg a tylko Prawa Fizyki. Nie ma paradoksu antymaterii, gdyż dla kreacji „Adama” to jest niepotrzebne i nie występowało. Einstein podał tylko równoważnik materii i energii: E=mc^2. A to jest tylko część prawdy, bo mógł mieć na myśli tylko energie kinetyczne, termiczne i promieniste (kwanty). Materia („Adamy”) nie powstaje z nicości. Einstein nie mógł widzieć i nie wiedział z jakiej postaci energii wstąpił proces tworzenia „Adama”. Nie podał trzeciego elementu do triady równoważników. Tym elementem jest V idealnej próżni i odpowiadająca mu jednoznaczna wartość Ciemnej Energii, oczywiście w warunkach równowagi termodynamicznej – zerowe ciśnienie wewnętrzne próżni przy T=0K. Istnieje równoważnik Qc – V – m , ale w żadnej książce tego nie znajdziesz. Jako ciekawostkę podaję objętość kuli o promieniu orbity Z, której równoważnik Qc ma masę ponad 16 tys. mas S. Materia, którą znamy powstała po rozpadzie „Adamów” i po połączeniu produktów rozpadu w atomy. Do pomruka Mam nadzieję, że mnie nie wytniesz. Jestem to wszystko w stanie wyjaśnić w oparciu o Prawa Fizyki i zgodnie z Prawami Fizyki policzyć. Możesz zerknąć do moich wcześniejszych wpisów na Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrzz Re: Materia 03.01.14, 12:08 To nie są słowa Einsteina. Raczej jednego z pionierów mechaniki kwantowej, ale wciąż nie wiem, którego, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
har-magedon Re: Materia 03.01.14, 16:00 grrrzz napisał: > To nie są słowa Einsteina. Raczej jednego z pionierów mechaniki kwantowej, ale > wciąż nie wiem, którego, niestety. Słowa Einsteina: Masa jest formą energii. atomistyka.pl/promien/materia.html We are made of Energy, not Matter. www.lifetrainings.com/We-are-made-of-Energy-not-Matter.html Ale to dotyczy poglądów filozoficznych, nawet z przed n.e. i takie zdanie wypowiedział równieżł Sokrates Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Materia 03.01.14, 16:26 Żaden z odnośników nie podaje żadnego cytatu żadnego znanego naukowca. Dorysowanie "dymka" portretowi Einsteina nie załatwia sprawy, zwłaszcza że nie powiedziałby raczej niczego podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
alsor może Lorentz 03.01.14, 23:32 albo inny taki. W teorii eteru nie ma nic oprócz tego eteru - jego przeróżnych oscylacji, wibracji, które nazywamy: materią, cząstkami, światłem. Odpowiedz Link Zgłoś