Dodaj do ulubionych

Waga witaminy D

15.07.14, 21:05
"Niedobory witaminy D są tak powszechne, że niemal każda osoba w naszym kraju powinna stosować suplementację tego ważnego dla zdrowia składnika – przekonywali w piątek specjaliści na konferencji w Warszawie."

Ex: www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,401151,eksperci-niemal-kazdy-polak-powinien-zazywac-witamine-d.html

Szkoda, ze w artykule sugeruja tylko konsumpcje ryb (alternatywnie ponad 30 jaj(!) - ale kto jest w stanie tyle dziennie zjesc? I nie uszkadzajac przy tym watroby. ha ha). O innych srodkach spozywczych pozyskiwania tej witaminy nie informuja. Czyzby byly tak malo znaczace?
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Waga witaminy D 15.07.14, 22:24
      Ser żółty ma jakieś kilkadziesiąt razy mniej tej witaminy niż ryba, mleko krowie - kilkaset... wygląda na to, że inne źródła rzeczywiście mają niewielkie znaczenie...
      • maksimum Re: Waga witaminy D 17.07.14, 14:23
        100% zapotrzebowania na vit D daje jezdzenie w sloneczny dzien po boardwalk'u na rowerku przez 2 godziny dziennie.
        • nikodem123 Re: Waga witaminy D 17.07.14, 23:19
          Ja nawet słyszałem, ale gwarancji nie daję, że wystarcza 30 min w T-shircie w pełnym słońcu dziennie.

Dla mnie problem wit. D wydaje się generalnie dęty.
          Niedobory mogą wystąpić w pewnych grupach, na przykład u ludzi w wieku podeszłym, którzy często zamknięci pozostają w swoich domach.
          Ale tam zalecenia dotyczace osteporozy mówią o suplementacji 800j.m. na dobe, wiec temat cokolwiek wyczerpany.
        • al.1 Re: Waga witaminy D 19.07.14, 18:23
          maksimum napisał:

> 100% zapotrzebowania na vit D daje jezdzenie w sloneczny dzien po boardwalk'u n
          > a rowerku przez 2 godziny dziennie.

To chyba z Brighton do Coney Island tam i z powrotem, i z nawrotem po wielokroć. :)
    • jack79 Re: Waga witaminy D 17.07.14, 14:38
      pytanie jaki poziom witaminy D uznać za normalny
      może normą jest podwyższony poziom witaminy latem i tak samo normą może być znacznie niższy poziom witaminy D zimą?

• nikodem123 Re: Waga witaminy D 17.07.14, 23:02
        Mnie też zastanowiły te normy.
        W biochemii normy wyznacza się się tak: średnia wartość w populacji +/- 2 odchylenia standardowe.
        Skoro więc 80% studentów ma za niskie stężenie, to normę należałoby zmienić.

Czasami normę wyznacza się inaczej - badaniami klinicznymi. Na przykład dla cholesterolu, czy hemoglobiny glikowanej- badania kliniczne testują pożądane wartości. Jednak ja takich badan dla D3 nie widziałem.

Kilka lat temu NEJM zamieści pracę poglądową. Tam literalnie stało napisane, że oznaczanie stężenia się nie poleca. Należy stosować suplementację w ciemno w grupach, gdzie wykazano korzyści w badaniach klinicznych.

W tym artykule jest jeszcze kilka dziwnych zdań.
        Nie mogę uwierzyć w ZEROWE stężenia wit D3 Przecież wtedy tężyczka byłaby murowana. Może chodziło o stężenia poza zakresem czułości metody?

Twierdznie,że wit D trudno jest przedawkować wydaje mnie się pochopne.
        Słyszałem opinię pediatrów, że właśnie coraz czesciej widuja objawy przedawkowania. Wit D stała się modna, więc producenci pakują ją gdzie popadnie, na przykład do Danonków. Nie były to obiektywne badania lecz tylko indywidualne obserwacje, tym niemniej.

• jotde3 Re: Waga witaminy D 18.07.14, 19:43
          nikodem123 napisał:

> Mnie też zastanowiły te normy.
          > W biochemii normy wyznacza się się tak: średnia wartość w populacji +/- 2 odchy
          > lenia standardowe.
          > Skoro więc 80% studentów ma za niskie stężenie, to normę należałoby zmienić.
          >
          > Czasami normę wyznacza się inaczej - badaniami klinicznymi. Na przykład dla cho
          > lesterolu, czy hemoglobiny glikowanej- badania kliniczne testują pożądane warto
          > ści. Jednak ja takich badan dla D3 nie widziałem.

a dla cholesterolu widziałeś ?obniżyli z 250 do 200. myslałem że chcą jedynie upchnąć troche leków?
          • nikodem123 Re: Waga witaminy D 19.07.14, 21:30
            A dla cholesterolu widziałem i to sporo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka