12.11.14, 03:08
Co sądzicie o grafenie? Jakie dziedziny może zrewolucjonizować? Czytałem, że naukowcy z Polski mogą mieć spory wpływ na jego rozówj np. Instytut Technologii Materiałów Elektroniczych prowadzi badania i razem z NanoCarbonem sprzedają już grafen dobrej jakości. Także na portalu Lem Nano wspólnie z internautami naukowcy z Polskiej Akademii Nauk próbują przewidzieć jak grafen będzie się rozwijał. Ciekawe, czy damy radę czy nie?
Obserwuj wątek
    • rafalpronko Re: Grafen 12.11.14, 08:35
      Hmm...też słyszałem o tym, że produkujemy tanio grafen jednak czy nie jest on jeszcze za drogi aby mogły powstawać produkty na masową skale?
      • pomruk Re: Grafen 12.11.14, 12:32
        Obecna cena polskiego grafenu to ok. sto kilkadziesiąt zł za 1 cm2. Nie wydaje się zaporową jako początkowa cena dla wyrobów masowego użytku, jeśli w perspektywie zmaleje dwu-trzykrotnie tym bardziej. Nie potrafię powiedzieć, do jakiego stopnia obecna jego jakość i powtarzalność umożliwiałaby praktyczne zastosowanie w masowej produkcji.

www.grapheneshop.pl/en
        • duchgor Re: Grafen 13.11.14, 11:18
          Mam tylko nadzieję, że rola Polski nie ucichnie tak, jak ostatnio ucichł trochę temat grafenu. Swoją drogą, jakie masowe zastosowanie grafenu ma największą szansę na szybkie wdrożenie?
    • mipi14 Re: Grafen 14.11.14, 12:33
      Interesuję się ostatnio trochę mądrością tłumu i jest to chyba jedna z niewielu inicjatyw tego typu w kraju.
      • duchgor Re: Grafen 14.11.14, 17:01
        A na mnie największe wrażenie zrobiło to, że ta platforma lem-nano.pl dotyka właśnie nowoczesnych technologii, przewidywań na temat badań, wynalazków, wiele osób związanych z nauką, biznesu, nawet studenci może z tego korzystać - cenne kompendium wiedzy.
        • mipi14 Re: Grafen 20.11.14, 23:39
          tak, dostępność też jest tutaj istotna.
    • parasol100 Re: Grafen 21.11.14, 14:26
      Czekam cierpliwie na wyprodukowanie z grafenu sztucznej siatkówki. Liczę, że moje oczy załapią się na ten wynalazek w ciągu najbliższych lat.
      • duchgor Re: Grafen 11.12.14, 18:48
        Na jakich portalach czytacie o grafenie i tego typu materiałach? Polecicie jakieś?
    • freefeynman123 Re: Grafen 12.12.14, 21:20
      Na chwilę obecną wydaje się, że przede wszystkim różnego rodzaju sensory, czujniki przepływu itd. mogą korzystać z niezwykłych własności grafenu.
      • anthemioncircus23 Re: Grafen 12.12.14, 22:56
        Dokładnie, ponadto odkrywa się coraz więcej zastosowań grafenu w medycynie. Biosensory, wspomniane wcześniej soczewki, czujniki glukozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka