Dodaj do ulubionych

Piętożercy

12.02.15, 22:12
Może ktoś widział, może ktoś wie?

Mój przyjaciel wrócił z Tajlandii.
Jedną z atrakcji była wizyta nad wodospadami. Podobno jakimiś słynnymi. Nie wiem nad jaki. Nie w tym rzecz.

Tam były ryby, które peelingowały stopy turystom.
Skrobały zrogowaciały naskórek pięt.
W przeciwieństwie do peelingu rybiego znanego w Europie to były ryby wielkości małego suma.

Mam do was pytania:
1.Co to za rodzaj,gatunek

I najważniejsze!
Jak to się dzieje, że te RYBY mają chrapkę na ludzką keratynę? Albo może coś innego?
Przecież w swoim pierwotnym środowisku ze zrogowaciałą piętą nie mogły mieć do czynienia.
Snurgowałem w ciepłych morzach, a jednak żadna z ryb nie chciała mi zrobić pedicurie (czy jak to tam).

1A a może zostały jakoś wytresowane. Tylko jak wytresować rybę?

Jak to się dzieję,że nie mają ochoty ukąsić całej pięty?

Jakoś tak to zjawisko wzbudza we mnie wiele pytań chociaż nie potrafię ich jeszcze wyartykułować.

Gryzły zrogowaciały naskórek anuie żywą skórę - ciekawe todlamnie, ale nie znajduję wyjaśnienia.

Obserwuj wątek
    • petrucchio Re: Piętożercy 12.02.15, 23:05
      A co to jest "wielkość małego suma"? Nasz sum (europejski) dorasta 2 m i więcej. Zwykle rybki wykorzystywane do "rybiego pedicure" to Garra rufa (długość do ok. 14 cm) z rodziny karpiowatych, dość blisko spokrewnione z akwariową "kosiarką" (grubowargiem syjamskim) i inną popularną rybką akwariową
      • nikodem135 Re: Piętożercy 13.02.15, 01:04
        No to tak.
        Jak mój facet relacjonował, to coś miało grubość jego uda. Udo to on mia solidne. I długość 3/4 giry. Wymiary faceta 180cm / 110 kilo.
        Zaznaczam, że w zakresie przyrody nie ma on skłonności do przesady.
        Jest fotografem przyrodnikiem - to tak dla uwiarygodnienia jego relacji.

Petruccio!
        On już te wszystkie drobne rybki dawno poznał (akwarysta) - stąd była jego ekscytacja, że tam były tam taaaakie ryby.

Hm!
        Może rzeczywiście masz rację - cała magia prysła...
        Moja magia biochemiczna. Czyli jak te rYYYby się dowiedziały...
        Rybki skubią cokolwiek, a że skóra na pięcie daje lepszy urobek...

Gdyby ząbki miały bardziej ostre...
        I teraz wchodzimy w świat ewolucji...

Petruccio,
        a już zacząłem doszukiwać się jakieś głębszej "metafizyki"
        chemoreceptory = ryby wysmakowują że są tu smakowite pięty do obgryzienia.
        • petrucchio Re: Piętożercy 13.02.15, 07:08
          nikodem135 napisał:

> Jest fotografem przyrodnikiem - to tak dla uwiarygodnienia jego relacji. [...]
          > On już te wszystkie drobne rybki dawno poznał (akwarysta)

Fotograf przyrodnik i akwarysta nie rozpoznał z grubsza ryby tej wielkości, choćby w przybliżeniu? To co on za przyrodnik i akwarysta?
          • kumoter40 Re: Piętożercy 13.02.15, 10:35
            dlaczego zostałem wykasowany, skoro pozwala się tutaj na gejowskie flirtowanie ?
            • pomruk Re: Piętożercy 13.02.15, 13:28
              Ponieważ post który zamieściłeś był wulgarny. Nie to forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka