27.03.15, 19:40
Już za miesiąc , bo w maju, w LHC planują osiągnąć docelowy pułap zderzacza, czyli 14 TeV. To energia zderzenia protonów, dająca możliwość zobaczenia w praktyce, tego, co postuluje teoria, czyli potwierdzenia istnienia bozonu cechującego masę, zobaczenia cząstek supersymetrycznych, itd, no ale niestety, można doczekać się efektów grożnych, i to w całkiem realnym wymiarze. Uaktywnił się w tej sprawie sam Hawking, i ostrzega nas poważnie.
Ciekawość również może być zgubna...
Obserwuj wątek
    • asteroida2 Re: 14 TeV. 27.03.15, 19:56
      Bardzo mnie to zaskoczyło, bo Hawking do tej pory mówił coś odwrotnego.

"The world will not come to an end when the LHC turns on. The LHC is absolutely safe. ... Collisions releasing greater energy occur millions of times a day in the earth's atmosphere and nothing terrible happens."
      Prof. Steven Hawking, Lucasian Professor of Mathematics, Cambridge University
      press.web.cern.ch/backgrounders/safety-lhc
      Więc poszukałem i znalazłem źródło tego o czym mówisz. Hawking rzeczywiście ostrzega, ale nie przed LHC. Mówił o potencjalnych możliwościach bozonu Higgsa do stania się niestabilnym przy energii 100 miliardów GeV.
      "The Higgs potential has the worrisome feature that it might become metastable at energies above 100bn gigaelectronvolts (GeV)."
      www.cnet.com/news/stephen-hawking-god-particle-may-wipe-out-the-universe/
      Czyli lekko licząc, chodzi o energię 7 milionów razy większą niż osiąga LHC.

Biorąc pod uwagę abstrakcyjność takich rozważań, wygląda to na zwykły chwyt marketingowy promujący jego nową książkę. Każdy serwis który to powtórzy, daje mu darmową reklamę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka