meritumek 30.11.15, 21:48 Czy metformina spowalnia starzenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomruk Re: metformina 30.11.15, 22:22 Były doniesienia o przedłużeniu życia myszy o ok. 20% przy użyciu metforminy. www.nature.com/ncomms/2013/130730/ncomms3192/full/ncomms3192.html Testy kliniczne na ludziach mają się dopiero rozpocząć: www.nature.com/news/anti-ageing-pill-pushed-as-bona-fide-drug-1.17769 Pozytywne efekty byłyby o tyle ciekawe, że metformina - jak oczywiście wiesz, choćby z cytowanego przez Ciebie źródła - jest jednym z szeroko stosowanych, podstawowym leków przeciwcukrzycowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Re: metformina 02.12.15, 18:24 To ma być badanie na temat opóźniania procesów starzenia? Czyżby? Kryteria włączenia mówią, że do badania mają być włączeni pacjenci z (niewydolność serca lub z chorobą wieńcową) lub rakiem. Ja tu widzę zwykłe badanie, które ma potencjalnie wykazać korzyści w zakresie przeżywalności w pewnych grupach pacjentów, u których ma być stosowany lek poza jego dotychczasowymi wskazaniami. Takich badań, z pozytywnym skutkiem, było na pęczki. CONSENSUS - czy lek obniżający ciśnienie zwiększy przeżywalność pacjentów z niskim ciśnieniem spowodowanym niewydolnością serca. MERIT-HF. Tu pytanie było jeszcze bardziej kuriozalne! Czy lek obniżający kurczliwość mięśnia serca zwiększy przeżywalność pacjentów z niewydolność serca, czyli z obniżoną kurczliwością mięśnia serca. AlE! Przecież stwierdzenie: "badamy możliwości opóźnienia starzenia" jest bardziej sexy Trzeba znaleźć chwytliwy tytuł, gdy chce się pozyskać na badanie 50 mln$, w przypadku molekuły, która straciła patent. Zresztą 50 mln$ wydaje mi się kwotą rozsądną, jakkolwiek nieco na wyrost. Patrząc na inne badania tego typu 30 mln$ mogłoby wystarczyć. 3000 pacjentów i 5 - 8 lat czas trwania to nie jest dużo tym bardziej, że sama molekuła jest teraz tania jak barszcz. No, ale może się czepiam. Dla mnie kuriozalne jest kryterium włączenia "rak". Ja się pytam, który rak? Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że nie każdemu psu na imię burek. Ja ich poniekąd rozumiem. Naukowcy muszą się starać o granty, aby mieć na chleb. A nuż ktoś groszem rzuci. Dlatego wstawiamy chwytliwe hasła. "Opóźniamy procesy starzenia" - a może dorzuci się Aging Institut (czy jak mu tam), albo jakaś fundacja "Gatesów". "Pacjenci z rakiem" - to może Narodowy Instytut raka"? Jest jeszcze inny aspekt. Ilu pacjentów na wyniku pozytywnym tego badania potencjalnie skorzysta? Ilu jest pacjentów z w wieku po 70 r.ż. z chorobą wieńcową, ale bez cukrzycy, za to zdemenciałych? Jaką realną korzyść może przynieść metformina pacjentowi po 70 r.ż. z niewydolnością serca i "rakiem"? Przecież to są ludzie nad grobem. Mediana przeżycia wzrośnie o 2 miesiące? O i jeszcze jedno! Mają być 3 kategorie pacjentów podzielone na kolejne dwie grupy - leczeni i placebo. Co daje 500 pacjentów na grupę. Jeśli krzywe miałby się statystycznie znamiennie rozejść, to metformina musiałby mieć potężniejsze działanie niż woda z Lourdes. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: metformina 04.12.15, 19:28 Mam problem. Lekarz leczy mnie na cukrzyce bo raz mi cukier wyskoczyl na 250.No wiec Metformin mam przepisany by brac codziennie.Bralem tylko wtedy gdy cukier mialem powyzej 100 na czczo,ale to sie zdarzalo coraz rzadziej i teraz mam notorycznie ponizej 100,wiec przestalem brac Metformin. Zaczalem nawet konska diete,np. 2 banany dziennie plus 3 pomarancze i cukier w dalszym ciagu mam ponizej 100 a Metformin zalega w szufladzie.Bede musial go brac od czasu do czasu na "przedluzenie zycia",no bo co z nim robic. Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: metformina 05.12.15, 16:35 To powszechne chyba z tymi haslami np to z bilokacja . tak opakuja by bylo ciekawe , by ludzie niemal wyszli na ulice i krzyczeli " chcemy sie bilokowac " " chcemy metforminy " :) a potem niektorzy biora ten jezyk za prawidlowy a to taki zargon wspolczesnych magow tylko mylacy zwyklych ludzi i taki jest jego cel . Odpowiedz Link Zgłoś
jotde3 Re: metformina 05.12.15, 16:37 O jeszcze dodam , to jak z tym " obserwatorem " a potem powstaja bajki ze to swiadomosc obserwatora ma wplyw . a mozna by po ludzku pisac ze o oddzialywanie chodzi z tym czy tamtym . Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem321 Re: metformina 05.12.15, 21:26 No wiesz.... Jeśli krzywe przeżycia rozeszłyby się, to będzie to jedno z najważniejszych badań dekady. A ja sam wyjdę na ulicę zacznę krzyczeć "Chcemy metforminy". Jednak bez technicznego wsparcia Big Pharmy to cienko to widzę. Tu jednak zapału ze strony BPh. nie spodziewałbym się. Niewydolność serca u pacjentów bez cukrzycy po 70 r.ż. to jest marginalny rynek. Ile to może być w skali globalnej 200? 300 mln $ ? To oczywiście jest mój szacunek oparty na metodzie "bo jak znam życie". Pewnie jeszcze mniej, bo wyegzekwowanie ochrony patentowej dla tego wskazania będzie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_monacka kawa przedłuża życie 10.12.15, 21:46 pomruk napisał: > Były doniesienia o przedłużeniu życia myszy o ok. 20% przy użyciu metforminy. > ...... > Pozytywne efekty byłyby o tyle ciekawe, że metformina - jak oczywiście wiesz, > choćby z cytowanego przez Ciebie źródła - jest jednym z szeroko stosowanych, > podstawowym leków przeciwcukrzycowych. Po co metformina. Wystarczy 6 filiżanek kawy dsziennie! :-). Kawa pomaga prawie na wszystko. Dobra od głowy bolenia i kuśki stojenia :-) Posłuchajcie np. w załączonym filmiku: Serio, to wyniki badań na wielusettysięcznych próbach masowych. Odpowiedz Link Zgłoś
speedyhawk a herbata skraca 11.12.15, 00:41 to są amerykańskie brednie, dlatego w Ameryce nie można dostać normalnej herbaty, tylko siki, a kawa (też siki) jest w każdym 7-Eleven. MUST HAVE COFFEE Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: a herbata skraca-brednie 11.12.15, 08:28 speedyhawk napisał: > to są amerykańskie brednie, > dlatego w Ameryce nie można dostać normalnej herbaty, tylko siki, > a kawa (też siki) jest w każdym 7-Eleven. Herbata jest duuuuzo lepsza od kawy pod kazdym wzgledem. W kazdych delikatesach i bodegach jest kawa i herbata z tym ze sredniej jakosci. Czesto w wiekszych sklepach jest samoobsluga z kawa i herbata. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Szczepan Koceba-pije,pali i pije. 12.12.15, 01:50 limanowa.in/wydarzenia%3Bstefan-koceba-ma-107-lat-zobacz-jak-gra-na-harmonii,19075.html "Okazuje się, że 107-latek nie stroni od używek: pija kawę, lubi sobie zapalić papierosa z dobrego tytoniu, a przed snem wypija kieliszeczek koniaku." Majka miala racje-pije kawe,choc ja tez mialem,ze lubi zapalic i wychylic. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum kawa przedłuża życie-brednie 11.12.15, 08:23 majka_monacka napisała: > Po co metformina. Wystarczy 6 filiżanek kawy dsziennie! :-). No ale co zrobic z takimi jak ja,ktorzy nie lubia kawy? To samo co w kawie jest rowniez w czekoladzie.Gdy kupowalem czekolade ekspedientka zagadala mnie czy pije kawe.Do tej pory nie wiem czy chciala mnie zaprosic na kawe ale pozniej wyjasnila,ze czekolada jest substytutem kawy. > Kawa pomaga prawie na wszystko. Dobra od głowy bolenia i kuśki stojenia :-) Raczej bym powiedzial,ze kawa stwarza wiecej problemow niz pomaga na cokolwiek. Owszem jest stymulantem tak jak czekolada,ale...: 1-masz po niej acid reflux 2-urinary incontinence czyli mowiac po polsku loss of bladder control 3-deterioration in sleep quality > Posłuchajcie np. > w załączonym filmiku: > Serio, to wyniki badań na wielusettysięcznych próbach masowych. Jest jeszcze jedno ale.Jesli jest taka dobra,to dlaczego : "However, many experts recommend avoiding coffee completely during pregnancy." Nie slyszalem natomiast by lekarz zabranial jezdzenia czekolady w czasie ciazy. www.naturalnews.com/040913_dark_chocolate_pregnancy_happy_babies.html PS.Czytalem ostatnio artykul,ze 108 letni Stefan Koceba 2 miesiace temu rzucil palenie a palil przez 95 lat. pl.wikipedia.org/wiki/Lista_najstarszych_ludzi_w_Polsce Mozna by dojsc do wniosku,ze palenie przedluzylo mu zycie i jest chyba swiatowym rekordzista w ilosc lat palenia papierosow. Przydaloby sie go zglosic do Ksiegi Guinnessa. Mysle,ze jakas wytwornia papierosow powinna mu zapewnic paczke dziennie do konca zycia,bo mozliwe ze rzucil palenie ze wzgledow finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś