Dodaj do ulubionych

Szczepionka p/dendze (?)

29.12.15, 00:36
A jednak!
Najpierw w Meksyku a teraz na Filipinach zarejestrowano szczepionkę przeciwko dendze.
outbreaknewstoday.com/mexico-chikungunya-dengue-fever-and-zika-virus-update-66022/
trud-ost.ru/?p=404427
promedmail.org/direct.php?id=20151227.3895285
en.wikipedia.org/wiki/Dengue_fever#Vaccine
Wspaniała wiadomość!
(spodziewam się oporu, ROTFL)

Kornel
Obserwuj wątek
    • nikodem321 Re: Szczepionka p/dendze (?) 29.12.15, 09:00
      Brazylia też zarejestrowała.
    • nikodem321 NEJM mówi Szczepionka p/dendze 29.12.15, 21:36
      www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1506223#t=articleDiscussion
      Tak, ja wyniki widziałem, które stały się podstawą zarejestrowania szczepionki w tych 3 krajach.

Pozwolę sobie wlać małą łyżkę dziegciu do tej beczki miodu.

Skuteczność wciągu 25 miesięcy obserwacji wyniosła ca 60%. Trudno, więc powiedzieć, że mamy wunderwaffe.

Skuteczność w ciągu 3 lat była już tylko na poziomie 16% co gorsza u dzieci w wieku poniżej 9 lat zaobserwowano nawet wzrost częstości hospitalizacji o 58%.

WHO zaleciła rozszerzenie czasu obserwacji pod kątem bezpieczeństwa.

Ja tak to czuję. Mamy coś przeciwko denga. Lepszy rydz niż nic.
      Jak zobaczyłem, meksyk, Brazylia, Filipiny są ośrodkami epidemicznymi. Dla nich nawet takie połowiczne efekty mogą mieć kapitalne znaczenie.

Dla EU i USA takie wyniki mogą być niezadawalające, aby zarejestrować. Tym bardziej, aby wprowadzić do kalendarza obowiązkowych szczepień dla wyjeżdżających.
      Jeśli to się nie stanie, to nie popłynie znacząca ilość kasy. I tu dochodzimy do problemu KASA.
      Po co szczepić skoro i tak połowa zachoruje. Do tego dorzućmy niską śmiertelność i generalnie niskie ryzyko zachorowania: 3-4 zachorowania na 1000 obserwowanych przez 3 lata.

Jakie jest ryzyko, że Europejczyk albo USA-owiec zachoruje na dengę podczas 2 tygodni wakacji w Meksyku?

Mnie wyszło 1 na 25 000 przy skuteczności 50% to NNT (number needed to treat ) wynosi 1 do 50 000. To jest KATASTROFALNIE mało. Nie uważacie?
      Autorzy piszą, że nikt nie umarł, więc ryzyko zgonu < 1:100
      To daje NNT 1 do 5.000.000
      Dobrze liczę?

Przecież powszechnych szczepień nikt w EU ani w USA nie sfinansuje.

Sanofi patrząc na samą ilość pacjentów włączonych do badań utopiło już tam mnóstwo kasy. Bez widoków, że uda się to skomercjalizować w bogatszym świecie może stracić zainteresowanie intensywnym rozwojem tego projektu.

Sanofi jest zainteresowane rozwojem szczepionek dla bogatego świata. I to robi.
      Program DENGA mogą traktować jak fragment kampanii marketingowo -PRowskiej. Wiedzą, że to kosztuje. Te koszty mogą być wkalkulowane w promocję szczepionek p. pneumokokom, meningokokom itd.

Tylko jak długo będzie się im opłacać rozwijanie programu DENGA, aby wspierać swój wizerunek firmy wiodącej w produkcji szczepionek dla EUROPY i USA?

To jest dla mnie zasadnicze pytanie.

• kornel-1 Postępy 12.04.16, 12:38
      In the two large scale efficacy studies involving over 30,000 people from 10 endemic countries in Asia and Latin America, the Dengvaxia® vaccine documented efficacy (>65%) against all four serotypes of dengue [Źródło]

Obecnie szczepionka jest dopuszczona w 5 krajach (dołączyły Salwador i Brazylia), wdrożony w zeszłym tygodniu na Filipinach program ma objąć szczepieniem milion osób [Źródło]

Kornel
      • nikodem321 Re: Postępy 12.04.16, 21:10
        Skoro sam el Salvador...
      • nikodem321 Re: Postępy 13.04.16, 18:53
        kornel-1 napisał:

> Obecnie szczepionka jest dopuszczona w 5 krajach (dołączyły Salwador i Brazylia
        > ), wdrożony w zeszłym tygodniu na Filipinach program ma objąć szczepieniem mili
        > on osób

Hm!
        Milion osób.
        Ciekawe ile sobie policzą. Nie sądzę, że drożej niż 100 USD - to daje sto milionów zielonych. Dla Sanofi to są grosze. Zobaczymy co pokażą w bilansie kwartalnym za Q1.

Szczepionki przeciw pneumokokom przeskakują poprzeczkę MILIARDA dolarów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka