Dodaj do ulubionych

Pilne gwiazda

11.06.16, 22:52
Mam taki obiekt - "gwiazda"

Silnie świeci bo na bezchmurnym niebie innych gwiazd nie widać.
Czas obserwacji - czas wysłania postu.

Kierunek - wprost na południe.
To coś dosyć szybko się przemieszcza.
Przepraszam za nie poradnoś - w tępie dwóch rozstawionych palców na wyciągnięcie ręki.
Jakieś 60 nad horyzontem.
koloru chyba pomarańczowego
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: Pilne gwiazda 11.06.16, 23:43
      Nie wiem, satelita lub samolot. Nie podałeś precyzyjnie tempa przemieszczania ani kierunku. Przy podawaniu odległości na niebie (kątowych) pamiętajmy że tarcza Księżyca ma średnicę pół stopnia, szerokość małego palca w wyciągniętej dłoni to stopień, a szerokość zaciśniętej pięści to ok. 10 stopni.
      Sprawdzałem, czy nie jest to ISS (Międzynarodowa Stacja Kosmiczna), lecz z Gdańska nie była widoczna (np. z Krakowa - tak). Dane o przelotach ISS nad Polską można znaleźć tu:
      heavens-above.com
      Polecam obserwacje przelotu ISS - robią wrażenie!
      • nikodem321 Re: Pilne gwiazda 12.06.16, 18:36
        Dzięki serdeczne.

Wiem, że napisałem coś w stylu: "mam krostę na plecach, nie jest duża, ale ją czuję - co to może być?"

Liczyłem wszak, że inne gwiazdy jeszcze się nie zapaliły, oprócz Księżyca i jego Jowisza, to być może jest to coś banalnie łatwego do rozszyfrowania.

Dzięki za namiar na ISS spróbuję to wypatrzeć.
        Takie pytanie... to można wypatrzeć gołym okiem?
        • pomruk Re: Pilne gwiazda 12.06.16, 18:58
          nikodem321 napisał:
          > Dzięki za namiar na ISS spróbuję to wypatrzeć.
          > Takie pytanie... to można wypatrzeć gołym okiem?
          Oczywiście, bez trudu!!! Świeci jak jasna planeta - jak Jowisz a czasem i jak Wenus w maksimum blasku!!!
          • pomruk Re: Pilne gwiazda 12.06.16, 19:20
            Masz tu zdjęcie przelotu ISS wykonane zwykłym aparatem (to ta kreska, czas naświetlania wynosił ok. 3 sekund) w towarzystwie Jowisza (po prawej u góry). ISS była nawet jaśniejsza od Jowisza, no, ale utworzyła kreskę podczas naświetlania.
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ic/hg/3wyx/cUdvZysQEDLrj2J7rB.jpg
            • nikodem321 Re: Pilne gwiazda 13.06.16, 11:02
              Super, hiper dzięki!

Będę wypatrywać.
              Dzisiaj niebo nad Gdańskiem zachmurzone, więc sobie nie popatrzę.

Astrofani!
              Dawajcie więcej takich wiadomości!

Nadchodzi lato!
              Nic tak panny lub kawalera wieczorem na leśnej polanie nie zbałamuci tak bardzo, jak ciekawe opowieści o gwiazdach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka