Dodaj do ulubionych

Stary smartfon i ciemna materia

14.11.17, 17:41
Interesującą propozycję wykorzystania starego, nieużywanego smartfona w badaniach naukowych podał projekt CREDO. Matryca aparatu moze być bowiem - jak wiadomo - użyta do rejestracji promieniowania jonizujacego. CREDO chce wykorzytać to do badania pęków/kaskad promieniowania tworzonego przez wysokoenergetyczne fotony gamma ( 10^20 eV), będacych z kolei produktem rozpadu postuowanych przez niektórych supernergetycznych cząstek ( 10^23 eV), kandydatów na ciemną materię.
Projekt CREDO (zainicjowany przez fizyków z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN w Krakowie) wydaje mi sie interesujacym projektem z dziedziny crowd science / citizen science. Tego typu pomiary mają tu sens, gdyż na wstępnym etapie chodzi o określenie wielkości przestzrennej i rozciągłosci czasowe wpadającego pęku/kaskady.
By wziac udział w projekcie wystarczy mieć stary smartfon, bez karty SIM lecz z dostępem do Internetu np. przez domowe Wi-Fi. Pobieramy aplikację na Androida, zaklejamy obiektyw i...

www.crazynauka.pl/twoj-smartfon-poszuka-ciemnej-materii-dzieki-polskim-naukowcom/
(oraz linki tam udostępnione).
Obserwuj wątek
    • nikodem321 SETI 2? 14.11.17, 21:47
      Ja kiedyś udostępniłem swój komputer na potrzeby analizowania danych zbieranych przez SETI. Oczywiście w czasie, gdy na nim nie pracuję.

Porównanie wzbudza się u mnie automatycznie.

Ja w ten projekt po prostu nie wierzę.

Dla naukowców potrzebą życia i śmierci jest zdobywanie grantów. Bez pieniędzy z grantów nie zarobią na przedszkole dla swoich młodszych dzieci i bilet miesięczny do szkoły dla starszych latorośli.
      Przy tej okazji kompletnie szalone pomysły zostają nazywane innowacyjnymi.

Jeśli przy tej okazji pojawią się słowa klucze: informatyka, sieć informatyczna, analiza danych w chmurze; co tam jest teraz modnego.... informatyczna społeczność rozproszona, współpraca MIĘDZYNARODOWA.... wspomaganie nowych technologii informatycznych... przełożenie wyników na aplikacje przemysłowe....
      - to sukces w finansowaniu gwarantowany.

Sukcesy takiego grantu są nieweryfikowalne, bo sprawozdania będą wyglądać mniej więcej tak - za uzyskane pieniądze:
      - napisaliśmy aplikację na smartfony. Publikacje
      - napisaliśmy program zbierający informację ze smartfonów. Publikacje.
      - przeanalizowaliśmy dane napływające ze smartfonów. Publikacje
      - przeanalizowaliśmy czynniki zakłócające przesyłanie danych ze smartfonów. Publikacje
      - w porozumieniu z socjologami (Współpraca międzywydziałowa - bardzo ceniona bo interdyscyplinarna) ustaliliśmy czynniki socjologiczne posiadaczy smartfonów, które generują zwiększoną ilość szumów w uzyskiwanych danych. Publikacje naukowe
      - tym razem na odwrót - psycholodzy we współpracy z nami (współpraca interdyscyplinarna, czasopisma psychologiczne łykną wszystko, co ma w nazwie fizyka, bo na fizyce genetycznie się nie znają) opracowali wpływ naszego projektu na funkcjonowanie jednostki pod wpływem zadań altruistycznych. Publikacje.

To będzie niekończący się tor przeszkód, systematycznie pokonywanych przez kolejne granty.
      Będą publikacje, więc nie będzie powodu, aby zaprzestać projekt, który w głównym swym nurcie zmierza donikąd, ale generuje publikacje.
      • pomruk Re: SETI 2? 15.11.17, 01:07
        Dodam tylko, ze ten projekt juz trwa, swoje smartfony udostępniło jak dotąd 324 użytkowników, wykonano ponad 180 000 pomiarów.
        Przykładowy ślad pozostawiony na detektorze przez foton promieniowania:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ic/hg/3wyx/qXIkwCxoaZlFNQaLtX.jpg
        • nikodem321 Re: SETI 2? 15.11.17, 21:25
          A ile uczestników udostępniło swoje komputery w programie SETI?
          Dodam tylko.

180 000 pomiarów to chyba sporo. Powinny być już jakieś wnioski z takiej ilości pomiarów, oprócz takich, które wymieniłem w pierwszych punktach mojego wpisu - "obiecująca metoda wymaga ulepszenia"
          • bonobo44 Re: SETI 2? 10.12.17, 23:52
            Nikodem, nareszcie do czegoś sensownego te "złomowane" co roku smartfony mogą się przydać, a ty kręcisz nosem?
            • europitek Re: SETI 2? 19.12.17, 00:27
              Kręcenie to jedna z podstawowych funkcji nosa, więc nie ma się co dziwić. A społeczne uwikłania nauki to rzecz podstawowa dla jej istnienia i rozwoju. Takie rzeczy jak ten projekt należy robić, bo to projekty sensowne społecznie.
              • bonobo44 Re: SETI 2? 19.12.17, 22:20
                > Kręcenie to jedna z podstawowych funkcji nosa

Tyż prawda... co prawda, bonobo nie ma tak wyrazistego nosa, to może trudniej mu to pojąć 8-)
                • europitek Re: SETI 2? 23.12.17, 08:46
                  > bonobo nie ma tak wyrazistego nosa

Bo za mało nim kręci... podobno organy nieużywane zanikają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka