Dodaj do ulubionych

COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę

04.03.20, 00:24
Wg moich ocen do wiosny (do 21 marca b.r.) liczba chorych we Francji sięgnie 12 000 osób

(dziś jest to 212 osób), a liczba zmarłych w samej Francji przekroczy 300 (dziś 4 przypadki śmiertelne) i to tylko dlatego, że Francja ma niemal równie szeroko jak Niemcy wdrożone procedury ECMO.

--
Terra
Obserwuj wątek
    • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.03.20, 22:33
      Francja również przyspieszyła z liczbą chorych
    • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 08.03.20, 21:05
      1,7% śmiertelności (obawiam się, że możemy sobie tylko pomarzyć o takim poziomie)
    • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 20.03.20, 14:02
      Długo szli łeb w łeb z Niemcami. Teraz mają 7-krotnie wyższą śmiertelność. Dlaczego?
    • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 02.04.20, 00:09
      Moja skorygowana przed 8 dniami prognoza dla Francji:
      10 tys. zmarłych (2IV)
      100 tys. zakażeń (6IV) - i dalej równia pochyła Hiszpanii i Włoch
      forum.gazeta.pl/forum/w,32,169620227,169620227,eksponens_a_Gauss.html
      zdaje się potwierdzać w 100% co do liczby zakażonych,
      natomiast po odejściu (wreszcie!) od dynamiki eksponencjalnego wzrostu w ostatnich dniach marca,
      datę uzyskania 10 tys. zmarłych należy przesunąć co najmniej na 9 kwietnia

• kornel-1 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 04.04.20, 15:31
        bonobo44 napisał:

> Moja skorygowana przed 8 dniami prognoza dla Francji:
        > 10 tys. zmarłych (2IV)
        > 100 tys. zakażeń (6IV) - i dalej równia pochyła Hiszpanii i Włoch

Koryguj Mistrzu, koryguj.
        Obserwacja gwiazd i metoda ceromantyczna pozwoliły 23 marca na przedstawienie światu prognozy, cytuję:

(4) Francja 40.000 zakażeń (2IV) i 10.000 ofiar (2IV) [źródło]

Zmiana wiatrów a może zmowa francuskich szaleńców sprawiła, że podano na dzień 2 kwietnia dane:
        59105 zakażeń oraz 5387 zgonów,
        co oznacza błąd 32% w zakresie liczby przypadków i błąd 86% w zakresie zgonów.
        Mistrzu, czy nie pora sięgnąć po skapulimancję? Księgi tajemne mówią, że linie na owczej łopatce prawidłowo odzwierciedlają przyszłe krzywe rozwoju epidemii. Tylko jeden warunek: łopatkę trzeba odpowiednio wypalić.

Tych wielkich różnic między wizjami a rzeczywistością nie zmienią ostatnie doniesienia z Francji opublikowane na (jak stwierdził Wielki Prognosta zaufanym portalu) worldometer:
        "France: on April 3 the French Government reported 17,827 additional cases and 532 additional deaths from nursing homes that had not been reported previously. On April 2, it had reported 884 additional deaths."

3 kwietnia: 82165 przypadków i 6507 zgonów.

Kornel
        • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 04.04.20, 16:47
          miałeś/ masz może jakieś lepsze prognozy z tego okresu dla Francji, m.p.p.? słuchamy!

z uwagi na b. dynamicznie zmieniającą się w tamtych dniach we Francji sytuację, już dzień później podałem korektę:
          10 tys. zmarłych (2IV) - pozostaje
          100 tys. zakażeń (6IV)

zapomniałem o poprawieniu daty w pierwszym nawiasie (tradycyjnie - w warunkach dużej niepewności, a dotyczy to w sposób szczególny Francji - trzymam się liczby 10%) również na 6IV

prognozy dla innych są dla mnie jedynie środkiem do uzyskania jak najdokładniejszej prognozy dla naszego kraju; no i mamy tu (na tym zapoznanym FN) wyniki 7 nieb lepsze od profesjonalistów (chyba zgodzisz się ze mną???) - to jedyny kraj, co do którego pokusiłem się o stworzenie modelu (GB/2 i jak widzisz - z pełnym sukcesem):
          forum.gazeta.pl/forum/w,32,169521315,169521315,COVID_19_w_POLSCE_prognoza_na_wiosne.html
          bo no bo to jest chyba najważniejsze, co akurat dla nas obu i czytelników tego Forum się liczy? czy może jednak nie mam racji?

poza, rzecz jasna, losem Pan Paniscus w DR Kongo
          oraz makaków w USA:
          forum.gazeta.pl/forum/w,32,169680390,169680390,Wsrod_makakow_uzyskano_smiertelnosc_100_.html
          • kornel-1 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 04.04.20, 17:06
            bonobo44 napisał:

> zapomniałem o poprawieniu daty w pierwszym nawiasie (tradycyjnie - w warunkach
            > dużej niepewności, a dotyczy to w sposób szczególny Francji - trzymam się liczb
            > y 10%) również na 6IV

Wymyśl lepszą ściemę niż zapominanie :)
            Prawdziwy Czarownik podmieniłby datę wstecz.
            Tymczasem Ty, Mistrzu, nawet w tym wątku podajesz datę 2.04

> prognozy dla innych są dla mnie jedynie środkiem do uzyskania jak najdokładn
            > iejszej prognozy dla naszego kraju; no i mamy tu (na tym zapoznanym FN) wyn
            > iki 7 nieb lepsze od profesjonalistów (chyba zgodzisz się ze mną???)

Widzę, że nie opuszcza Cię dobry humor w przededniu ostatniej podróży do krainy Oz.
            Oczywiście, że się zgadzam. Oni posługują się jakimiś głupkowatymi modelami matematycznymi. Nie mają szacunku dla kryształowej kuli i wosku. Zastanawiające, że nie korygują codziennie swych prognoz. Nieroby.

k.
            • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 04.04.20, 18:17
              Twoje prawo uważać sobie, co tam sobie uważasz 8-(

> Zastanawiające, że nie korygują codziennie swych prognoz. Nieroby.

To ja nie koryguję już od 17 dni swych prognoz dla Polski, nasz forumowy Mistrzu Potencjalnej Prognozy:
              forum.gazeta.pl/forum/w,32,169521315,169521315,COVID_19_w_POLSCE_prognoza_na_wiosne.html

To że ExMetrix popełniła większe błędy w prognozach z reestymacją 20 i 26 III, niż ja uzyskałem na przestrzeni 17 dni od 17III do 3IV (bez ani jednej reestymacji!!! ), jakoś ci nie przeszkadza...

"Główny analityk firmy Zbigniew Łukoś w informacji przekazanej PAP podkreśla, że sprawdzalność dotychczasowych prognoz dziennych sięga 92,3 proc. – Reestymacja modelu potwierdza zeszłotygodniowe prognozy – dodaje.
              Z przekazanych danych wynika, że np. 26 marca przewidywano, że będą 1324 przypadki, a faktycznie było ich 1221 (różnica zaledwie 5,08 proc.). 30 marca prognozowano 2089 zakażeń, ty mczasem odnotowano – 1862 (7,69 proc. różnicy). "
              - 8% po 4 dniach!!! - tyle dokładności dla Polski uzyskały twoje "roby" 8-(
              www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/koronawirus/jest-prognoza-dla-polski-jaki-rozmiar-przybierze-epidemia-w-naszym-kraju/ar-BB11XnvX?ocid=spartanntp
    • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 05.04.20, 11:10
      To się tak nie da 8-( mamy wONtek dla Francji, nie ma sensu podawać prognoz gdzie indziej.
      (Śledzę tu raptem kilka krajów. A ostatnio dołączyłem jedynie Śląsk i RD Kongo. Cały szereg tematycznie związanych wONtków nie do mnie należy.)

A prognozy są złe: z dokładnością do jednego dnia
      mamy na dzisiaj: pierwsze 100.000 zakażonych
      a na pojutrze: pierwsze 10.000 zmarłych
      (dobrze się to koreluje z dokładnością do 1 doby z wcześniejszymi zapowiedziami / nie licząc zwykłego przeoczenia - nie poprawiłem tamtej 2-ki, to i prognoza była podana z takim błędem literówki)
      co więcej pierwszy milion zarażonych w samej Francji prognoza zapowiada już za zaledwie 21 dni
      samemu mi się nie chce w to wierzyć... dlaczego akurat ze wszystkich krajów w Europie miała by to być Francja? wysoka (ponoć) kultura ECMO (Francja długo trzymała się jak Niemcy); a może to było tylko mydlenie oczu i tak naprawdę mieli tego po kilka sztuk (jak GB) w tych swoich kilku ośrodkach (jak my te nasze ca.5) 8-( zupełnie tego nie rozumiem....
      może to inna kultura podejścia do seniorów? pozostawionych na łaskę losu... zupełnie odwrotnie niż w Hiszpanii i Włoszech! paręnaście lat temu, jednego tylko upalnego lata zmarło ich tam kilkadziesiąt (a co najmniej (?) 20) tysięcy - i to był prawdziwy ewenement na skalę europejską 8-( czyżby sytuacja miała się tam powtórzyć, tylko na dużo większa skalę?
      --
      Terra

• bonobo44 DR 25% --> 33 % 05.04.20, 11:28
        Długo trzymali się 2 razy lepiej niż Włosi i Hiszpanie (którzy z najwyższym trudem utrzymywali DR poniżej 50%).
        To ECMO i wystarczająca liczba respiratorów. Teraz bardzo wyraźnie zaczęło coś się psuć. Tego sprzętu zwyczajnie zaczyna brakować i tutaj.
        --
        Terra
      • europitek Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 05.04.20, 16:51
        Skąd wziąłeś te 100000 zachorowań w tym momencie?
        LINK
        • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 05.04.20, 21:20
          takich mniej więcej danych spodziewać się należy na koniec dzisiejszego dnia (w nocy z 5/6 IV)

źle odczytałem znowu odciętą dla zmarłych (te skośne opisy wprowadzają nie tylko mnie notorycznie w błąd) i wyniku ok. 10000
          możemy spodziewać się już jutro przed północą (w nocy z 6/7 IV)

efekt opuszczonej do połowy masztu flagi francuskiej wyszedł zupełnie niezamierzony...
          wygląda to przedziwnie - z tej perspektywy początku miesiąca wprost niewiarygodnie... bo no bo wygląda na to, że Francuzi podążąją jako pierwsi w Europie (i jedyni) w stronę 100 tys. zmarłych jeszcze w tym miesiącu 8-( oby się to nie sprawdziło... oby się to nie sprawdziło... oby się to do cholery nie sprawdziło... ! )
          • europitek Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 05.04.20, 22:31
            Za półtorej godziny północ, a na liczniku Wikipedii jest tylko 70,5 tys., więc raczej do 100 tys. nie dobije.
            • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 07:39
              www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

no to dobije dziś, tak jak to przewidywałem ponad tydzień temu, lub najdalej jutro
              • kornel-1 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 08:53
                bonobo44 napisał:

> no to dobije dziś, tak jak to przewidywałem ponad tydzień temu, lub najdalej jutro

Wróżby się sprawdzają.
                Zawsze.
                Wcześniej lub później!
                http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lb/mc/yk4b/foZYaIVR8y5tykybnX.png

Kornel
                • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 11:11
                  świetne - wypisz wymaluj mój portret z czasów młodości w kongijskich lasach 8-)
                • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 11:33
                  bonobo44 Re: eksponens a Gauss 24.03.20, 08:52
                  100 tys. zakażeń (6IV) - i dalej równia pochyła Hiszpanii i Włoch. (Otarli się o jeden dzień!!! 8-(
                  forum.gazeta.pl/forum/w,32,169620227,169620227,eksponens_a_Gauss.html

nota bonobo: co do jednego masz rację, k. - moja powyższa prognoza sprzed 2 tygodni okazała się dokładniejsza niż
                  odczytanie tendencji z dnia na dzień! (sic!)

92839 zakażeń za 5IV daje błąd odczytu tendencji z dnia na dzień na poziomie 7,7% (to coś co Ex uzyskali w 4 dni)

przestaję się dziwić ExMetrix, że mają takie problemy z tym ostatnim 8-(

ciekawe, jaki będzie błąd odczytu ostatnich tendencji dla liczby zmarłych za dzień jutrzejszy?
                  ciekawe też, jaki będzie błąd mojej prognozy liczby potwierdzonych zakażeń sprzed 2 tygodni (gdy spłyną dzisiejsze dane)?

BTW k., MPP, czy jakakolwiek Twoja prognoza odnośnie COVID-19 spełniła się co do dnia z dokładnością poniżej 1% ? bo no bo co najmniej kilka moich ponadtygodniowych uzyskało taką właśnie dokładność, a prognoza dla Polski już 19 dzień idzie łeb w łeb ze spływającymi danymi nie tyle może rzeczywistymi, co jednak oficjalnymi !
                  • kornel-1 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 15:31
                    bonobo44 napisał:

> przestaję się dziwić ExMetrix, że mają takie problemy z tym ostatnim 8-(
                    [...]
                    > BTW k., MPP, czy jakakolwiek Twoja prognoza odnośnie COVID-19 spełniła się co d
                    > o dnia z dokładnością poniżej 1% ? [...]

Mistrzu Prognostyku, doceniam Twoją pracowitość i skromność zarazem. Połączenie tych cech sprawia jednakże, że nie prowadzisz swych kresek do końca: może zachmurzone często niebo nie pozwalało dotąd na odczyt układu planet, ale warto by było pokusić się o obrazek z kreską opadającą jak jesienny liść, gdy epidemia wygasa. Bowiem prawdziwa Sztuka to doprowadzić dzieło do końca. Tak jak to ma miejsce w modelach matematycznych stosowanych przez ExMetrix (i przeze mnie, wybacz Mistrzu). Inaczej bowiem będziesz musiał porzucić te piękne eksponenty i jakoś ludowi wytłumaczyć zmianę wiatrów...

Kornel
                    • bonobo44 COVID-19 prognoza dla Polski - przyznaj Kornelu 1 06.04.20, 23:05
                      8-)

kornel-1 napisał:

> Mistrzu Prognostyku, doceniam Twoją pracowitość i skromność zarazem. Połączenie
                      > tych cech sprawia jednakże, że nie prowadzisz swych kresek do końca [ble...ble...]
                      > warto by było pokusić się o obrazek z kreską opadającą jak jesienny liść, gdy epidemia
                      > wygasa.
                      > Bowiem prawdziwa Sztuka to doprowadzić dzieło do końca. [Oho... odzywasz się niemal jak prawe bonobo 8-)]

O dzięki ci Wielki Mistrzu Potencjalnej Prognozy za próbę przełknięcia dławiącej cię guli i pierwszą próbę "pozytywnego" komentarza na temat tej - no

przyznaj to wreszcie prostymi słowy - wręcz niewiarygodnie trafnej (już od 20 dni) prognozy dla Polski.

Tzn. byłby on może i pozytywny, gdyby na powrót nie uwiązł ci w gardle 8-)

Czy ty naprawdę sądzisz, że ktoś tu może nie wiedzieć, jak wygląda (a posteriori) przebieg typowej epidemii?

Na dzwony i bicie w nie jest tu jednak jeszcze stanowczo za wcześnie. Dlatego, także twój
                      profesjonalny ExMetrix zamieszczał prognozy najwyżej wielodniowe, znacznie przy tym krótsze od tej mojej,
                      nie mówiąc już o ich o 7 nieb niższej mocy predykcyjnej (nie większej niz 7% w skali jakichś 4 dni, co - jak sam zapewne zaraz potwierdzisz - i tak stanowi znakomity wynik z pktu widzenia każdego profesjonalnego biura prognoz społecznych).

> Tak jak to ma miejsce
                      > w modelach matematycznych stosowanych przez ExMetrix (i przeze mnie, wybacz Mistrzu).

no właśnie (j.w.) - najpierw musiałbym mieć jednakowoż co ci wybaczyć, drogi Mistrzu Potencjalnej Prognozy 8-)
                      a tu ni pucha ni piera - nawet najskromniejszej próby przewidzenia, co też stanie się gdziekolwiek, nawet nazajutrz, nawet za marną godzinę, jakoś w twoim wykonaniu nie uświadczyliśmy - przynajmniej na tym zapoznanym forumie!

> Inaczej bowiem będziesz musiał porzucić te piękne eksponenty

jakież to eksponenty masz na myśli, drogi MPP? (zwróć proszę uwagę na oś rzędnych)

8-(44
                      • bonobo44 Re: COVID-19 prognoza dla Polski - przyznaj Korne 06.04.20, 23:25
                        pamiętasz też, zapewne, że mój model GB/2 przewidział z banalnie prostego algorytmu dokładnie dzień pierwszego przypadku śmierci w Polsce już na dwa dni wcześniej i nadal z automatu określał kolejne z dokładnością do 1 przez kolejne kilka dni; dopóki nasz rząd nie wprowadził swoistego "moratorium" podejmując najdrastyczniejsze miary ze wszystkich dużych państw europejskich

tego jakoś też nie skomentowałeś inaczej, niż zarzucając mi "nieadekwatne" odwołanie do jakoby najlepszej w świecie służby zdrowia w Wlk.Brytanii

"nieadekwatne", a zarazem trafione w samą... dziesiątkę?
                        nie widzisz własnej śmieszności?

co cię zżera, drogi k.? czyżbym wyczuwał tu prostą lub nawet wręcz prostacką, zupełnie nie- "profesjonalną".... zawiść?

8-)44

nie zazdrość - pozostań zdrów
                      • kornel-1 Re: COVID-19 prognoza dla Polski - przyznaj Korne 06.04.20, 23:53
                        bonobo44 napisał:

> przyznaj to wreszcie prostymi słowy - wręcz niewiarygodnie trafnej (już od
                        > 20 dni) prognozy dla Polski.

Ciężko Mistrzu ustosunkować się do Twych przepowiedni, skoro - w przeciwieństwie do ExMetrix nie zamieszczasz danych liczbowych tylko same wykresy (także bez równań je opisujących)

> profesjonalny ExMetrix zamieszczał prognozy najwyżej wielodniowe, znacznie przy tym krótsze od tej mojej,

Hm. Znacznie? Prognoza z 23 marca była 18-dniowa

nie mówiąc już o ich o 7 nieb niższej mocy predykcyjnej (nie większej niz 7% w skali jakichś 4 dni, co - jak sam zapewne zaraz potwierdzisz - i tak stanowi znakomity wynik z pktu widzenia każdego profesjonalnego biura prognoz społecznych

Po poprawkach z 29 marca dzienne błędy u nich wynoszą 1.1 - 6.0%

> a tu ]ni pucha ni piera - nawet najskromniejszej próby przewidzenia, co też stanie się gdziekolwiek, nawet nazajutrz, nawet za marną godzinę, jakoś w twoim wykonaniu nie uświadczyliśmy - przynajmniej na tym zapoznanym forumie!

Na drgające członki Melampusa! Przecież zaproponowałem ongiś (23 III) swój model i podałem link do moich wykresów (28 III). Ma on charakter orientacyjny a ponieważ go nie rozwijałem ani nie zamierzam poprawiać (re-estymować) to nie odnoszę się - onieśmielony tym dialogiem z Mistrzem - do bieżących, faktycznych, różnic każdego dnia.
                        Z mojego punktu widzenia, interesujące jest tylko, czy prognozy ExMetrix dotyczące maksimum epidemii (największy wzrost dzienny) będą bliższe czasowo i liczbowo temu co w rzeczywistości, czy też moje wstępne rachunki. Z Twoimi przepowiedniami trudno mi konkurować, gdyż nie bazują na modelach, lecz na fantazyjnym przedłużaniu kresek.

> jakież to eksponenty masz na myśli, drogi MPP? (zwróć proszę uwagę na oś rzędnych)

Mistrzu, wykreśl eksponentę w skali półlogarytmicznej :)

k.
                        • bonobo44 A czyż każda prognoza nie sprowadza się 07.04.20, 01:08
                          koniec końców do "przedłużania kresek" - jak to niezwykle "uprzejmie" akurat w moim przypadku raczysz nazywać
                          model działający od 20 dni bez ani jednej poprawki w międzyczasie (w odróżnieniu od co najmniej 2ch ExMetrixu, który - co znamienne - nawet nie podjął się najmniejszej nawet próby prognozowania ilości zabitych) ?

I nie ściemniaj - sam pisałeś swego czasu, że ostatecznie zarzuciłeś prace nad swoją prognozą, gdy tylko napotkałeś pierwsze trudności z nadmiarem nieznanych parametrów. Na pewno zaś nigdzie nie podałeś żadnych, ale to żadnych prognoz liczbowych. (Które widnieją chociażby na moich "tylko wykresach" dla Polski.)
                          Jeśli zaś pies z kulawą łapą wyraził by tu takie życzenie, mógłbym przedstawić całą tabelę liczbową dla poprzednich i następnych dni. Przecież nie narysowałem tych wykresów od krzywika!!!
                          • kornel-1 Re: A czyż każda prognoza nie sprowadza się 07.04.20, 01:49
                            bonobo44 napisał:

> Na pewno zaś nigdzie nie podałeś żadnych, ale to żadnych prognoz liczbowych. (Które widnieją chociażby na moich "tylko wykresach" dla Polski.)

Najwyraźniej źle szukałeś.
                            Jesteś tu znany z tego, że masz problemy z wyszukaniem informacji, albo trafiasz na nie, lecz nie potrafisz zrozumieć/zinterpretować.
                            Nawet jak dostajesz podpowiedzi, gdzie szukać, głupio obstajesz przy swoim.

Kornel
              • europitek Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 17:53
                bonobo44 napisał:
                > no to dobije dziś, tak jak to przewidywałem ponad tydzień temu,
                > lub najdalej jutro

Zalinkowałeś bardzo ciekawe dane, które jednak niekoniecznie potwierdzają poprawność Twoich przewidywań. Raczej wskazują na przypadkową zbieżność, czyli fart.
                Na wykresie pokazującym dzienne przyrosty zachorowań widać, że 3.04. była jakaś fenomenalna eksplozja zachorowań. W dodatku jednodniowa. A więc 7-10 dni wcześniej miało miejsce jakieś nadzwyczajne wydarzenie (czy to nie były wybory, do których namawiało "książątko Macroniątko"), które wywołało eksplozję zachorowań. I to ratuje te 100000.
                Adnotacje autorów zestawienia pokazują też, że można mieć poważne zastrzeżenia co do prawdziwości danych z Francji.

• kornel-1 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 19:03
                  europitek napisał:

> Zalinkowałeś bardzo ciekawe dane, które jednak niekoniecznie potwierdzają popr
                  > awność Twoich przewidywań. Raczej wskazują na przypadkową zbieżność, czyli fart.
                  > Na wykresie pokazującym dzienne przyrosty zachorowań widać, że 3.04. była jakaś
                  > fenomenalna eksplozja zachorowań. W dodatku jednodniowa. A więc 7-10 dni wcześ
                  > niej miało miejsce jakieś nadzwyczajne wydarzenie (czy to nie były wybory, do k
                  > tórych namawiało "książątko Macroniątko"), które wywołało eksplozję zachorowań.
                  > I to ratuje te 100000.

Pisałem o tym kilka dni temu

Nie sądzę jednak, by Wielki Prognostyk miał fart. Raczej przewidział, że Francuzi z jakichś powodów nie podawali na bieżąco danych z domów opieki społecznej. Oczywiście, gdyby Francuzi dopiero dziś czy jutro dodali te przypadki do całej puli osób zainfekowanych, to i tak miałby rację (z perspektywy czasu), a my byśmy się niepotrzebnie czepiali niezgodności we wróżbach.

Kornel
                  • europitek Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 21:49
                    Ale te domy starców to tylko niecałe 2500 zgonów, z czego ukrywanych było 2000.
                    Natomiast nie wiem skąd się bierze te 100000 zachorowań we Francji - do tej chwili jest 74390. Zaczynam podejrzewać, że ten Worldometer coś sknocił w danych.
                    • kornel-1 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 21:53
                      europitek napisał:

> Ale te domy starców to tylko niecałe 2500 zgonów, z czego ukrywanych było 2000.
                      > Natomiast nie wiem skąd się bierze te 100000 zachorowań we Francji - do tej chw
                      > ili jest 74390. Zaczynam podejrzewać, że ten Worldometer coś sknocił w danych.

Jakiś błąd w odczycie masz.
                      Od jakiegoś czasu jest 98,010 przypadków i 8,911 zgonów.
                      • kornel-1 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 22:08
                        Notabene również polskie DPS-y staną się fabrykami śmierci...

Schorowani ludzie w podeszłym wieku i prezent w postaci Covidu... Przykre.

k.
                        • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 22:36
                          taaak! to jest to! k. ma rację, to ten 'wspliesk' 2000 ofiar domów opieki (dodany hurtem) pobudził przejściowo linie trendu do tak raptownego wspięcia się na poziomy 1.000.000/100.000 do końca m-ca.
                          Ufff... nic takiego się zatem nie stanie! Dzięki k., bo no bo zacząłem już z wolna świrować, nie mogąc pojąć, co się tam dzieje. Jednak należy zwracać baczniejszą uwagę na gwałtownie pojawiające się anomalie i zwyczajnie nie dać się im zwariować.
                        • europitek Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 07.04.20, 00:08
                          Największym zagrożeniem może nie być tam wirus, ale właśnie brak personelu. Mam o tym spore pojęcie, bo sam mam w domu 90-latkę (wcześniej było dwoje) i wiem jaki jest zakres jej możliwości i potrzeb. jeśli w ciągu kilku dni sytuacja się nie odwróci to w tym DPS-ie będzie pomór nawet wśród zdrowych.
                      • europitek Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 06.04.20, 23:48
                        Nie wiem, gdzie to jest, bo ja sprawdzałem za francuskiej "rządówce" i jest tyle do tej chwili.
                        • bonobo44 Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 07.04.20, 01:35
                          (wiki wydaje się nie być w tym wypadku miarodajna - załączam obrazek z 2-giego już źródła)

24III:
                          10 tys. zmarłych (...)
                          100 tys. zakażeń (6IV) - i dalej równia pochyła Hiszpanii i Włoch. (Otarli się o jeden dzień!!! 8-(

porównajmy po tych 13 dniach:
                          6IV:
                          8929 zmarłych - błąd 12%
                          98959 zakażonych - błąd 1%
                          • europitek Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 07.04.20, 04:34
                            Jeśli ten gigantyczna liczba zachorowań we Francji 3.04. byłaby prawdziwa, moglibyśmy odtrąbić "prawie koniec" epidemii w tym kraju, ponieważ w kolejnych dniach nastąpił kilkukrotny spadek zachorowań. Taka jest konsekwencja uznania tych danych za poprawne.
                            Ewentualnie (ale bardzo ewentualnie) można by spekulować, że to jest efekt typu domów starców, czyli dodanie przypadków z jakichś powodów wcześniej nie uznawanych. Tylko to by oznaczało, że wcześniejsze statystyki były nieprawdziwe i prognozy z nimi się zgadzające również. Poza tym nic nie stało na przeszkodzie, żeby takie "nowoodkryte przypadki" dopisać w ich właściwych datach.

• europitek Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 07.04.20, 17:53
                            bonobo44 napisał:
                            > (wiki wydaje się nie być w tym wypadku miarodajna - załączam
                            > obrazek z 2-giego już źródła)

Jeszcze jedno: zwróć uwagę, że 3.04 (dzień tego ekstra). to jedyny dzień, dla którego Worldometer nie podał źródła informacji. Dane Wikipedii zgadzają się w francuską "rządówką".

• europitek Re: COVID-19 we Francji - prognoza na wiosnę 08.04.20, 16:15
                            Jednak wygląda na to, że ten dopisek przypadków był uzasadniony wcześniej oddzielnie liczonymi przypadkami w ośrodkach socjalnych tylko Worldometer nie dał przypisu, który zrobił w przypadku dodatkowych zgonów.

Teraz widać jaka jest masakra we francuskich domach opieki - to ok. 30% wszystkich zachorowań.
    • bonobo44 Canis w Cannes 26.04.20, 14:47
      Bezdomni z psami w pałacu w Cannes.

U nas raczej nie do pomyślenia, aby przynajmniej na czas pandemii (jeśli nawet nie na stałe, to może tylko zimą!???) przynajmniej część Pałacu Kultury oddać bezdomnym i ich Canis familiaris na noclegownię.
      • bonobo44 Canis też w Gdańsku 8-) 26.04.20, 14:56
        W Polsce też wreszcie ktoś dostrzegł te problem:

Gdańska noclegownia przyjmie osoby bezdomne z psami

Od poniedziałku osoby bezdomne, korzystające z gdańskiej noclegowni "Przystań" przy ul. Mostowej 1A, nie będą musiały rozstawać się na ten czas ze swoimi czworonożnymi przyjaciółmi. Obok budynku stanęła ogrzewana buda znajdująca się w specjalnej zadaszonej zagrodzie. Potrzebujesz pomocy lub porady weterynarza? Gabinety działają! Najlepiej kontaktuj się bezpośrednio z wybraną lecznicą:Weterynarz w Trójmieście Pierwsze w Gdańsku miejsce noclegowe dla osób bezdomnych posiadających psa powstało z inicjatywy Towarzystwa Pomocy im. Św. Brata Alberta. Znajduje się przy Noclegowni Towarzystwa Wspierania Potrzebujących "Przystań" (dla bezdomnych mężczyzn). - Do tej pory w naszych placówkach pobyt zwierząt był niemożliwy. Od dziś osoba bezdomna, która przyjdzie do noclegowni przy ul. Mostowej ze swoim czworonożnym przyjacielem, będzie mogła skorzystać z normalnego noclegu, a jej psiak będzie miał do dyspozycji specjalną zagrodę z ogrzewaną budą i dachem nad głową - pisze na swojej stronie Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta - Koło Gdańskie. - Dzięki temu korzystanie z noclegowni nie będzie musiało wiązać się z rozłąką z najbliższym przyjacielem. Liczymy, że w przyszłości tego typu miejsca zaczną pojawiać się w innych gdańskich ośrodkach. Towarzystwo Pomocy im św. Brata Alberta jest niezależną, katolicką organizacją, której celem nadrzędnym jest pomoc osobom bezdomnym i ubogim. W noclegowni przy ul. Mostowej schronienie może znaleźć jednocześnie 50 osób. Miejsce jest elementem gdańskiego systemu pomocy osobom bezdomnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka