Dodaj do ulubionych

PRZELICZANIE KREDYTÓW

IP: *.jgora.dialog.net.pl 11.06.02, 18:56
Pisze pracę do szkoły i mam mały problem. Mam podane kredyty (ze stopami %)w
USD, CHF oraz PLN. Każde oczywiście mają innes stopy %. Jak dokonać
przeliczenia, aby sprowadzić te kredyty do porównywalności i wyrazić w USD?
Kredyty są z różnych lat.
Obserwuj wątek
    • Gość: arcious Re: PRZELICZANIE KREDYTÓW IP: 195.94.218.* 03.07.02, 13:34
      Gość portalu: Eustachy napisał(a):

> Pisze pracę do szkoły i mam mały problem. Mam podane kredyty (ze stopami %)w
      > USD, CHF oraz PLN. Każde oczywiście mają innes stopy %. Jak dokonać
      > przeliczenia, aby sprowadzić te kredyty do porównywalności i wyrazić w USD?
      > Kredyty są z różnych lat.

Na porównywalność atrakcyjności kredytów w tych kilku walutach wpływ maję dwie
      rzeczy:
      1. Wysokość stóp procentowych
      2. Ryzyko kursowe

Robisz w arkuszu kalkulacyjnym harmonogramy spłaty kredytów uwzględniające liczbę
      okresów i częstotliość spłaty kredytów, odrębnie wysokość raty kapitałowej i
      odsetkowej w każdym okresie oraz wartość raty ogółem i kwotę kredytu (kapitału!)
      pozostałą do zapłaty na koniec każdego okresu, która jest bazą do naliczenia
      odsetek za okres następny (chyba, że spłata odbywa się na zasadzie annuitetów,
      czyli równych rat kapitałowo-odsetkowych). W harmonogramie uwzględnij dodatkowe
      opłaty (np. za przyznanie kredytu). Opłaty te wraz z wysokością spłacanych
      okresowo odsetek stanowią nominalny koszt kredytu w danej walucie, czyli ile do
      wartości pożyczonego kapitału bankowi dopłacasz, by kredyt rozliczyć. Następnie
      przeliczasz wszystkie raty odsetkowe i inne elementy kosztowe wg stosownego kursu
      waluta/USD, po jakim zostały rozliczone (spłacone) w ten sposób masz porównanie
      kosztów tych kredytów związane z wysokością oprocentowania i zmian kursów kursów
      (względem części kosztowej kredytu). Do tego dorzuczasz średnią zmianę kursu
      każdej waluty w okresie spłacania kredytu i ponmażasz to przez wartość kapitału.
      W ten sposub otrzymujesz koszt związany ze zmianami kursów na spłacany kapitał
      kredytu. Te efekty razem dadzą Ci koszt każdego z kredytów wyrażony w USD.
      Dalsza interpretacja jest oczywista: im koszt ten jest niższy, tym kredyt
      korzystniejszy.

Pozdrawiam,
      arcious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka