Dodaj do ulubionych

7 PYTAŃ Z FIZYKI! Proszę o SZYBKIE odpowiedzi!

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 03.04.05, 18:16
Oto kilka pytań na które nie mogą znaleźć nigdzie odpowiedzi, a które bardzo
pilnie potrzebuję. Proszę o odpowiedzi, nawet na jedno z pytań. Z góry
bardzo dziękuję.

1. Jak nazywa się aparat za pomocą którego można sprawdzic słuszność wzoru
Faradaya?
2. Miejsce gdzie w kąpieli galwanicznej wydzielają się kationy?
3. Największa (teoretycznie) głębokość, z jakiej może podnieść wodę pompa
ssąca?
4. Najprzenikliwsze promieniowanie elektromagnetyczne? [czy to jest
promieniowanie roentgena?]
5. Najmniejsza ilość energii świetlnej?
6. Cząstka elementarna o najmniejszej masie?
7. Ośrodek w którym fala głosowa porusza się najszybciej?
Obserwuj wątek
    • t0g Nie umiem, ale odpowiem na ósme: 03.04.05, 19:03
      8. Ciało lotne?

Odp.: Ptak
    • llukiz Re: 7 PYTAŃ Z FIZYKI! Proszę o SZYBKIE odpowiedzi 03.04.05, 19:56
      nudzę się więc
      ad. 3: na ziemi to około 10m
      ad. 5: kwant
      Część tych pytań nie najlepiej świadczy o wiedzy pytającego.
      • Gość: ara mam dopiero 15 lat!! Skąd mam to wiedzieć! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 03.04.05, 21:55
        mam dopiero 15 lat!! Skąd mam to wiedzieć! Szukałam ale nigdzie nie znalazłam.
        Ale dziękuje za 2 odpowiedzi.
        • t0g Pytaj, pytaj, droga Aro! 03.04.05, 22:18
          Gość portalu: ara napisał(a):

> mam dopiero 15 lat!! Skąd mam to wiedzieć! Szukałam ale nigdzie nie znalazłam.
          > Ale dziękuje za 2 odpowiedzi.

Napisz, do czego potrzebujesz tych odpowiedzi.

Moze bede mogl pomoc. Ucze fizyki - mlodziez nieco starsza od Ciebie, bo na
          uniwersytecie, ale na proste pytania tez moze bede mogl pomoc znalezc odpowiedz.
          Mam corke 16-letnia, ktora wlasnie teraz bierze fizyke w szkole.
          • t0g Jesli to jest test, na ktory trzeba odpowiedziec.. 03.04.05, 22:24
            jednym slowem, to jest gorzej, bo - jak to napisalem w innym poscie - na wiele z
            tycjh pytan istnieje kilka roznych odpowiedzi, i wszyskie sa w zasadzie poprawne.

A jezeli tylko chodzi Ci o poznanie tego materialu, to moze to, co naopisalem w
            moim dluzszym poscie, moze troche pomoc - jesli odrzucisz moje zarciki.

Jesli pytanie dotyczylo wzoru Faradaya odnoszacego sie do elektrolizy, to nazwa
            tego aparatu chyba jest "woltametr". Ale to jest juz dosc "muzealmna" fizyka i
            moge sie mylic.

A jak Ty, Aro, stoisz z angielskim? Na Google mozna znalezc mmnostwo rzeczy, o
            ile sie zada pytanie po angielsku.
            • t0g Tu jest przyklad uzycia Google, Aro: 03.04.05, 22:30
              Wrzucilem do "Google" zdanie: "most penetrating electromagnetic radiation" i
              natychmist dostalem fure odpowiedzi - to pierwsza z nich:

library.thinkquest.org/27930/spectrum.htm
              Tutaj pisza, w zasadzie zgodnie z tym, co ja wczesniej napisalem, ze
              promieniowanie Gamma jest najbardziej przenikliwe.

Mnie latwo mowic, co prawda, bo znam fizyczne terminy po angielsku.
    • marcinlet Re: 7 PYTAŃ Z FIZYKI! Proszę o SZYBKIE odpowiedzi 03.04.05, 20:58
      Odpisz na przerwie od kolegi ;) Albo wejdź na jakiś serwis z ściągami, tutaj
      jest forum dyskusyjne.
    • t0g Tego, co te pytania wymyslil, poslac na powrot do 03.04.05, 22:12
      szkoly!

Gość portalu: ara napisał(a):

> Oto kilka pytań na które nie mogą znaleźć nigdzie odpowiedzi, a które bardzo
      > pilnie potrzebuję. Proszę o odpowiedzi, nawet na jedno z pytań. Z góry
      > bardzo dziękuję.
      >
      >
      > 1. Jak nazywa się aparat za pomocą którego można sprawdzic słuszność wzoru
      > Faradaya?

A bo to Faraday jeden wzor wyprowadzil? Powinno byc powiedziane,o ktory
      konkretnie chodzi.

> 2. Miejsce gdzie w kąpieli galwanicznej wydzielają się kationy?

Katoda, o ile mnie pamiec nie myli (stad nazwa). Na katodzie kationy, na anodzie
      aniony.

> 3. Największa (teoretycznie) głębokość, z jakiej może podnieść wodę pompa
      > ssąca?

10 m, jak slusznie juz ktos podal - na Ziemi i na poziomie morza. W zakopanem
      juz ta glebokosc bezie mmniejsza. Glebokosc dla studni polozonej na wysokosci H
      nad poziomem morza mozna obliczyc przy pomocy wzoru:

H = 10 m x[1 - h/(11x760)] gdzie h - wysokoscc w metrach nad poziomem morza

(wyprowadzilem "w glowie", mam nadzieje, ze poprawnie, pamietajac, ze cisnienie
      atmosferyczne spada w przyblizeniu o 1 mm slupa rteci przy roznicy wysokosci 11 m).

> 4. Najprzenikliwsze promieniowanie elektromagnetyczne? [czy to jest
      > promieniowanie roentgena?]

Najprawdopodobniej pytajacy oczekuje odpowiedzi: nie, najprzenikliwsze jest
      promieniowanie gamma. Jesli to ma byc prawidlowa odpowiedz, to jest to w gruncie
      rzeczy wciskanie kitu. Termin "promieniowanie Roentgena" nie jest scisle
      okreslony. Jesli przyjac definicje, ze to jest promieniowanie wytwarzane przy
      pomocy konwencjonalnej LAMPY rentgenowskiej, to mowimy o energiach najwyzej 100
      keV, czy toszke moze wyzszych, natomiast gammy, w zaleznosci od jadra, z ktorego
      pochodza, maja energie niekiedy i stokrotnie wyzsze. Ale promieniowanie, ktore
      zasadniczo tez mozna okreslic jako rentgenopwskie, mozna otrzymac przy pomocy
      hamowania wiazek elektronowych o energiach tysiace razy wyzszych, niz w lampach.
      I chyba promieniowanie w taki sposob wytworzone bedzie najprzenikliwsze ze
      wszystkich.

Bardzo "twarde" promieniowanie elektromagnetyczne nadlatuje tez z Kosmosu. Jedni
      mowia na nie "rentgenowskie kosmicznego pochodzenia", a inni z kolei klasyfikuja
      je jako "podgrupe" promieniowania kosmicznego i wtedy nie dodaja "rentgenowskie".

Pytanie jest niemadrze sformulowane, bo moze byc kilka roznych odpowiedzi, z
      ktorych zadna nie bedzie NIEPRAWIDLOWA.

> 5. Najmniejsza ilość energii świetlnej?

Kwant, tak - z tym, ze kwant swiatla nazywamy "fotonem", dla odroznienia od
      innych kwantow. Znow dwie poprawne odpowiedzi!

> 6. Cząstka elementarna o najmniejszej masie?

Tenze foton. Masa zero. Ale wcale niewykluczone, ze pytajacy ma na mysli
      wylacznie korpuskuly, czyli czastki o niezerowej masie spoczynkowej. Wtedy
      elektron i pozytron (dodatni elektron, o tej samej masie, co ujemny).

> 7. Ośrodek w którym fala głosowa porusza się najszybciej?

"Glosowa"??? - co to za okreslenie? Fizyk powinien powiedziec "dzwiekowa".

"Glosowa" moze sugerowac, ze chodzi WYLACZNIE o dzwiek produkowany przez ludzi i
      zwierzeta, bo tylko wtedy dziek jest glosem. Glos mozna wydawac w powietrzu,
      gazie (krzyki skazanca w komorze gazowej!), lub w cieczy (np. krzyki topielca).

Glos w osrodku stalym? No, teoretycznie mozna, glos wydany w gazie lub cieczy
      moze dalej przenosic sie w osrodkach stalych (przylozny ucho do sciany, to
      uslyszymy, co sasiedzi mowia).

Najwieksza predkosc w gazach to w wodorze, ale w cieczach i osrodkach stalych
      dzwiek jest jeszcze szybszy. To zalezy od gestosci danego osrodka i modulu
      sprezystosci lub wspolczynnika scisliwosci dla cieczy. Trzeba znac dane dla
      konkretnych materialow, zeby powiedziec, w ktorym predkosc dzwieku jest
      najwieksza. Ja tak z glowy bym palnal "metaliczny beryl", ale to wcale nie musi
      byc prawda. Warto rowniez sprawdzic diament.

W sumie - ukladacza tych pytan do szkoly poslac!
      • bonobo44 6. neutrino 04.04.05, 00:19
        > > 6. Cząstka elementarna o najmniejszej masie?
        >
        > Tenze foton. Masa zero. Ale wcale niewykluczone, ze pytajacy ma na mysli
        > wylacznie korpuskuly, czyli czastki o niezerowej masie spoczynkowej. Wtedy
        > elektron i pozytron (dodatni elektron, o tej samej masie, co ujemny).

chodzi raczej o neutrino (foton, czy kwant fali elektromagnetycznej nie ma masy
        spoczynkowej, a jego energia przeliczona do takiej masy moze byc przeciez
        teoretycznie niemal dowolnie duza lub dowolnie mala, w zaleznosci od dlugosci
        fali); tu na uzytek pytajacego ucznia przypomne slynny wzor Einsteina E=mcc
        wiazacy energie fotonu z rownowazna mu masa spoczynkowa czastki, z ktorej moze
        powstac (np. w wyniku anihilacji czastek - np. wlasnie pozytonu i
        elektronu /zwanego czasem, ale rzadko w szkole podstawowej, negatonem/ - czyli
        zamiany ich masy na energie promienista kwantow gamma)
        pl.wikipedia.org/wiki/Anihilacja
        (a pytania sa rzeczywiscie na poziomie wskazujacym dobitnie na to, jak
        niektorzy nauczyciele traktuja dzieci w szkole podstawowej)
        • t0g Re: 6. neutrino - fakt, ale ja to specjalnie po- 04.04.05, 00:27
          minalem, bo sprawa wciasz nie jest do konca jasna. Tzn. wciaz jeszcze malo
          dokladnie mase neutrino znamy. Mojka kolezanka z roku (jako jedyny uczestnik z
          Polski chyba) bierze udzial w pracy tej grupy z Super-Kamiokande (czy jak to sie
          nazywa, nigdy dokladnie nie moge zapamietac), wiec jestem mniej wiecej na biezaco.
          • bonobo44 Re: 6. neutrino - fakt, ale ja to specjalnie po- 04.04.05, 01:41
            t0g napisał:

> minalem, bo sprawa wciasz nie jest do konca jasna.

co nie znaczy, ze ten nauczyciel ma o tym jakies pojecie
            (znajac poziom studiow nauczycielskich na fizyce w naszym kraju, mam podstawy
            by przypuszczac, ze dla niego to chyba bez roznicy, czy ta czastka ma mase
            bliska zeru czy jest bezmasowa i zasuwa z predkoscia c)
      • Gość: Carmen S. Re: Tego, co te pytania wymyslil, poslac na powro IP: *.lr.centurytel.net 04.04.05, 04:48
        Co do pytania 2 to nie takie proste, w istocie w banalnych przykladach kationy
        wydzielaja sie (redukuja) na katodzie, ale moga tez na anodzie. Jest to spore
        pomieszanie bo slowo kation i anion dotyczy ladunku natomiast anoda i katoda
        (zgodnie z konwencja) redukcji i utleniania, ale niektorzy uwazaja ze te
        pojecia dotycza potencjalu wiec na przyklad anion zlozony Ag[CN]2- wydzili sie -
        no wlasnie gdzie ?
        • t0g Anoda, katoda.... 04.04.05, 07:59
          Prawdopodobnie w pytaniu 2 chodzi o bardzo prosty przyklad elektrolizy. Kiedys
          definicja Culomba podawana w podręcznikach szkolnych byla oparta własnie na
          prawie elektrolizy Faradaya. Przyrząd nazywał sie chyba "woltametr miedziowy",
          bo jakśtam masa miedzi wydzielała sie przyprzepływie 96 500 Culombów, czy cos
          takiego. Cos takiego mi sie kołacze wełbie. Później to już zaczęło mieć
          znaczenie wyłacznie historyczne, bo definicję Ampera i Culomba oparto na czymś
          zupełnie innym. Wiec z tego materiału ja akurat jestem neptek, bo ostatni raz
          miałem znim do czynieniaw szkole, a maturę zdawałem - bagatelka, 42 lata temu!
          Na studiach juz mnie tego nie uczono, ani ja poźniej studentów też nie uczyłem.
          Wiec akurat na te dwa pytania nie moge odpowiedziec z gwarancją poprawności.

Na pozostałe moge i to chyba az zbyt dokładnie. Ara chyba sie przeraziła i
          uciekła.
    • Gość: Ara Bardzo dziękuje za odpowiedzi :) IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 04.04.05, 17:51
      Bardzo dziękuje za odpowiedzi :D
      • t0g A przydały się? 04.04.05, 20:02
        Jeśli bedziesz miała jakieś prtoblemy z fizyką w przyszłości, to zawsze pytaj!

Moja córka Jula nie chce mnie o nic pytać. W czasie weekendu z koleżankami
        pracowały nad szkolnym praktycznym zadaniem z fizyki: jak zrzucic jajko z
        wysokości 20 m, żeby sie nie rozbiło? Klase podzielono na zespoły, każdy ma
        przygotować swoje rozwiązanie, po czym będą on testowane przez zrzucanie z dachu
        szkoły.

Jula z koleżankami przygotowała specjalny pojemnik wymoszczony mnówstwe miękich
        rzeczy -niestety, w moim przekonaniu, nie uchronią one jajka przed rozbiciem
        przy upadku z takiej wysokości! A skuteczne rozwiązanie jest całkiem proste:
        jajko trzeba umieścic z w pojemiku z CIECZĄ, taką, by jajko wniej pływalo (woda
        z solą to już zapewnia). Jedyne, o co trzeba zadbać, żeby POJEMNIK wytrzymał
        uderzenie. Ale jak wytrzyma, to jajku nic sie nie stanie. Taka metoda
        "łagodzenia uderzenia" jest od dawien dawna znana i nawet prooponowano,by w ten
        sposób chronic kosmonautów wracających na ziemię od skutków nadmiernego
        przeciążenia przy hamowaniu w atmosferze i koncowym uderzeniu statku kosmicznego
        o ziemię. Jednak instalowanie basenu z wodą w statku kosmicznym okazało się zbyt
        skomplikowane, więc poszukano innych rozwiązań.

Wracajac do pomagania Tobie w fizyce - pytaj, jak tylko będziesz potrzebowała.
        Ja z przyjemnoscia będę sie starał pomóc. Jestem nauczycielem i uczenie to
        zarowno moja powinnosc, jak i pasja! Teraz, jak już się przedstawiłaś, będe się
        starał dopasowac poziom odpowiedzi do poziomu szkolnego. Koleżankom i kolegom w
        szkole będziesz się mogła pochwalić, ze masz "prywatnego korepetytora" z USA.

Ja moge nawet, jeśli zajdzie potrzeba użycia rysunku do wyjasnienia czegoś,
        łatwo dołaczyć taki rysunek, bo mam prywatny portalik internetowy.
        Na razie przesyłam Ci, za pomoca tego portaliku, zdjęcie mojej Juli w na trasie
        slalomu podczas miedzyszkolnych zawodów:

groszek.741.com/kolekcja_Ady/julaslalom1.jpg
        Mieszkamy blisko gór, więc w szkole jest klub narciarski i Jula do niego należy.

A tu masz jeszcze dowcip rysunkowy:

groszek.741.com/Zygmunt/jamnik.JPG
        Serdeczności, t0g.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka