Dodaj do ulubionych

depoprovera

04.05.05, 01:36
moja corka dostala kamieni na woreczku zolciowym,ma 22lata od roku bierze
Depo- pytanie do uczciwych ginekologow-endokrynologow -Czy spotkaliscie sie z
takim przypadkiem?Znam strony Depo ,ale slabo angielski ,wiec zaczynam od
zbierania informacji po polsku .Dziekuje .Sorry -nie jestem naukowcem.
Obserwuj wątek
    • kot.behemot Re: depoprovera 04.05.05, 02:43
      Proszę wziąć poprawkę, że nie jestem lekarzem, tylko chemikiem od drug discovery
      (to taka mieszanka chemii, biologii, biochemii, w moim przypadku też
      komputerów). Wielu lekarzy jednak na forum chyba nie mamy. Poszukałem szybko w
      google, i wyszło, na przykład:
      www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=3341528&dopt=Abstract
      Mowa tam o tym, że woreczek żółciowy (przynajmniej u osób podatnych na kamicę,
      może to być więc czynnik genetyczny) ma receptory progesteronu, czyli hormonu -
      aktywnego składnika Depo Provera. Progesteron zmniejsza częstotliwość
      opróżniania woreczka żółciowego - to wynik badań, a moja półamatorska
      interpretacja, że to jak najbardziej może być czynnik sprzyjający tworzeniu się
      kamieni (kwestia stężenia składników kamieni i usuwania zalążków krystalizacji).

Generalnie związek więc może być, z dużym prawdopodobieństwem. Jednocześnie
      jednak mam wątpliwości w tym szczególnym przypadku: Pana córka jest jeszcze
      bardzo młoda, a ten środek stoduje od niedawna - wątpię, żeby w Jej przypadku
      przyczyną kamicy było stosowanie Depo Provera. Raczej podejrzewałbym dziedziczną
      skłonność (jak to jest z kamieniami w Pana rodzinie, szczególnie u pań?).
      Kryształki cholesterolu i/lub bilirubiny, po prostu, muszą mieć czas na
      urośnięcie do sprawiających kłopoty rozmiarów. Zapewne byłoby jednak wskazane
      zaprzestanie stosowania Depo Provera, mogącego być dodatkowym czynnikiem ryzyka
      na przyszłość.

Doradzałbym również znalezienie lekarza, do którego mieliby Państwo zaufanie -
      domyślam się jakiegoś horroru z dotychczasowym.

Pozdrowienia,
      B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka