Gość: Łukasz Derkacz IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.08.05, 19:52 No to teraz mamy wszytko zeby tam poleciec w ciagu 10 lat. Tylko wladze USA jakos wola pusty i suchy Ksiezyc. Pozdrawiam Łukasz Derkacz panoramix.ift.uni.wroc.pl/~mafia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: J_P Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.ibch.poznan.pl 01.08.05, 22:41 skad wziela sie woda w kraterze ? jest dosc stary a wiec nie moze byc to woda ktora dostala sie do krateru w momencie jego powstania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francjosef Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:18 A może to był meteoryt lodowy - są takie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: 82.139.30.* 01.08.05, 23:30 Ale wiesz, to niby ma być test dla Marsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.ima.pl 02.08.05, 08:36 No wiesz, najpierw chcą na Księżyc, bo bliżej, łatwiej, mogą przetestować różne rzeczy... i tylko jak zwykle przy każdym prawie artykule o Księżycu i planach USA jest fala debilnych komentarzy na temat Apollo Hoax. I mówię o tutejszych forach, a nie tylko o onetowskim ciemnogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Derkacz Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.08.05, 10:30 Moze i Latwiej na Ksiezyc, ale nie czytales "Czasu Marsa"? Na Marsie jest z czego "żyć". CHoc podobno ostatni szly donosy, ze moga pozyskiwac tlen ze skal ksiezycowych. Pozdro Łukasz Derkacz panoramix.ift.uni.wroc.pl/~mafia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.ima.pl 02.08.05, 12:38 Czytałem, czytałem. Sam nie wiem, co lepiej, od razu na Marsa czy najpierw na Księżyc. Aktualnie skłaniam się ku Księżycowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo PYTANIE IP: 62.181.161.* 02.08.05, 09:42 Dlaczego ten artykuł jest taki mały i znajduje się obok????????? Gdyby to USA odkryła to GW tie artykułu to moje gratrąbiła by na pierwszej strone. A tak odnośnie artykułu to gratuluje ESA, widać że też odnoszą sukcesy Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ello Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.chello.pl 02.08.05, 11:05 jakos nie jestem przekonany sensownoscia podrozy na marsa :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J_P Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.ibch.poznan.pl 02.08.05, 16:51 to wybirz sie na tau wieloryba, podobno piekane widoki o wschodzie gwiazdy centralnej. co do Marsa to jak tylko zalaza net to bedzie wielu chetnych na osiedlenie sie. Zwlaszcza ze mozna bedzie uzyc floty wahadlowcow (podroz w 1 strone !) co potani koszty pierwszych, pionierskich lotow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ello Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.chello.pl 04.08.05, 22:26 osiedlenie sie na marsie?? chyba troche zadroga impreza, na ziemi jest sporo mijsca, jakos londowania na ksiezycu nie spowodowaly migracji a jest o wiele blizej a warunki bytowe "zblizone". dla mnie misja zalogowa na marsa ma wydzwiek czysto propagandowy. niesamowicie kosztowna podroz, obarczona olbrzymim ryzykiem (narazie udaje sie okolo 30% misji na marsa) nie wniesie duzo (no moze poza rozwiazaniem problemu budowy statku ale i tak moim zdaniem bedzie to sztuka dla sztuki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.ifpan.edu.pl 02.08.05, 11:57 Niewątpliwie zdjęcie zostało przetworzone przed prezentacją i ma "sztuczne kolory". Skąd wiadomo, że to woda? Inny grafik pomalowałby ten kawałek na żółto - i wtedy pewnie by to było jeziorko siarkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.ima.pl 02.08.05, 12:39 Kolory kolorami, a spektroskop cię nigdy nie okłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
milus_is_back Re: Lodowe jeziorko na Marsie 02.08.05, 17:36 chyba, ze jest zepsuty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.ifpan.edu.pl 03.08.05, 10:35 Jaki spektroskop? Ja widzę (podobno) zdjęcie, nie żadne widmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.ima.pl 03.08.05, 15:59 Na podstawie widma ustalono, co to za bydlę, i dlatego między innymi wiadomo, że to zamrożona woda. Skarżysz się, ze nie amsz dostepu do widma (i słusznie, tego typu materiały powinny być dostępne dla publiczności bez ograniczeń), ale czy potrafisz cokolwiek odczytać na podstawie widma? Ja nie, gdyż się na tym nie znam. Jeśli dążysz do tego, że naukowcom musisz wierzyć na słowo, to tak, naukowcom musisz wierzyć na słowo, że wiedzą, o czym mówią. Bo ty akurat się nie znasz na tym, na czym się oni znają i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: Lodowe jeziorko na Marsie IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 04.08.05, 05:23 Podobno w kraterach na biegunach Ksiezyca tez istnieje zamrozona woda:)) Poza tym amerykanskie firmy planuja ewentualne loty na Ksiezyc celem eksploatacji zloz He3, jako paliwo dla elektrowni nuklearnych. Odpowiedz Link Zgłoś