Dodaj do ulubionych

umniejszanie

IP: *.filg.uj.edu.pl 30.05.01, 13:56
Pisze doktorat o deprecjonowaniu siebie i innych. Bylabym wdzieczna za wszelkie
opinie i przykłady z wlasnego i innych doswiadczenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: niania Re: umniejszanie IP: *.wawpie.ext.ids.pl 30.05.01, 19:49
      Umniejszam czesto sytuacje gdy ktos dowiaduje sie ze urodzilam sie w Londynie.
      Mowie wtedy ze to kiepski kraj i kiepscy ludzie ci anglicy i ze lepiej byloby
      sie urodzic gdzie indziej.
      Jak wiesz kobiety duzo czesciej umniejszaja swoje zaslugi od mezczyzn. to nasza
      kultura. Tak prawde mowiac to kobieta ktora tego nie robi wydaje nam sie
      zarozumiala.
      Mysle ze umniejszamy swoje zaslugi dokonania najczesciej dlatego ze nie chcemy
      by innym bylo przykro by inni nam nie zazdroscili, chcemy byc lubiani.
      pozdrawiam
      • Gość: Mania Re: umniejszanie IP: *.ceu.hu 31.05.01, 18:05
        Juz dajcie spokoj z ta kobieca kultura! Sa nadmiernie skromni faceci i przepraszajace, ze zyja kobiety
        tez. Bardzo prosze mnie nie wkladac do brzydkiej i skrzypiacej szufladki z napisem: kobieca kultura!
        • Gość: Oicug Re: umniejszanie IP: 212.191.70.* 31.05.01, 19:15
          Zacytuje przyslowia "Jak nie potrafisz, nie pchaj sie
          na afisz " i " Stoj w kacie a znajda cie " . A
          przyslowia to madrosc narodow czy sposob manipulowania
          ludzmi ?
          • Gość: alka Re: umniejszanie IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 05.06.01, 14:56
            Gość portalu: Oicug napisał(a):

&#62 Zacytuje przyslowia "Jak nie potrafisz, nie pchaj sie
            &#62 na afisz " i " Stoj w kacie a znajda cie " . A
            &#62 przyslowia to madrosc narodow czy sposob manipulowania
            &#62 ludzmi ?
            To co piszesz, to " wiedza" która trąci myszką, albo nawet dużą myszą!!! czy ty
            nie widzisz kto teraz pcha się na afisze? Dziś trzeba umieć się dobrze sprzedać,a
            siedzenie w kącie nie jest w cenie.Zrewiduj więc swoją wiedzę i zacznij ją
            czerpać z bardziej miarodajnych źródeł. A co do umniejszania, to już dawno
            Krystyna Janda powiedziała że jest szczęśliwa iż nareszcie doczekała czasów kiedy
            nie musi wstydzić się mówić głośno że dobrze zarabia. Przestańmy być sami
            pruderyjnymi narzekaczami i bezinteresownymi zazdrośnikami a świat będzie
            fajniejszy. Cześć.
            • Gość: Oicug Re: umniejszanieDo alki IP: 212.191.70.* 05.06.01, 18:13
              A widzisz jak sie zrecznie umniejszylem ? Od razu
              poczulas sie madrzejsza i wazniejsza ! cha, cha
              ....Pozdrawiam .
              • Gość: alka Re: umniejszanieDo alki IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 06.06.01, 08:44

&#62 A widzisz jak sie zrecznie umniejszylem ? Od razu
                &#62 poczulas sie madrzejsza i wazniejsza ! cha, cha
                &#62 ....Pozdrawiam .

Czy Ty czasem nie uprawiasz publicznego samobiczowania? W takim razie to jest
                perwersja a nie umniejszanie. Ale dzięki że mnie dowartościowałeś, moze kiedys
                sie zrewanzuję.cześć
              • Gość: alka Re: umniejszanieDo Oicug IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 06.06.01, 10:54

&#62 A widzisz jak sie zrecznie umniejszylem ? Od razu
                &#62 poczulas sie madrzejsza i wazniejsza ! cha, cha
                &#62 ....Pozdrawiam .

przez pomyłke napisałam sama do siebie a mialam do ciebie!wszystko przez te twoje
                chichoty.czytaj do alki z 6.06.cześc
                • Gość: Oicug Re: umniejszanie Do Alki IP: 212.191.70.* 06.06.01, 16:35
                  Pewne osoby maja mi za zle takie dowartosciowywanie
                  niewinnych panienek . Ale co w tym zlego?
                  • Gość: alka Re: umniejszanie Do Oicug IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 07.06.01, 09:05
                    Jesteś fantastyczny!Twoja nieswiadomość /zresztą niezawiniona!/ faktow
                    spowodowała że znowu ci sie powiodło.Ale stawiasz mnie w kłopotliwej sytuacji
                    bo ciagle nie wiem jak ci sie zrewanżować .Ale od czego ma sie intelekt - cos
                    wymysle.A może mi ułatwisz zadanie i napiszesz trochę o swoich "
                    strachach".Pozdrawiam
                    • Gość: Oicug Re: umniejszanie IP: 212.191.70.* 07.06.01, 09:23
                      Look for sentences M. from .D. and S. They relate to me
                      .
                      • Gość: alka Re: umniejszanie Dla Oicug IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 08.06.01, 07:13

&#62 Look for sentences M. from .D. and S. They relate to me
                        &#62 .

I've no idea how to find that. Sorry.

A Ali nie wierz .Alka to Alka .chyba że lubisz dualizmy. Bye , bye !
                    • Gość: Ala Jeszcze, jeszcze! IP: 157.25.88.* 07.06.01, 16:40
                      Fascynująca wymiana zdań alka vs. oicug. Z zapartym tchem czekam na ciąg dalszy.
                      • Gość: Oicug Re: Jeszcze, jeszcze! IP: 212.191.70.* 07.06.01, 18:14
                        A chcesz tak publicznie ? Zaraz tu wpadnie wymieniona
                        M. Z D. i Cie postraszy . Radze poczytaj o glaskaniu
                        kroliczka ku przestrodze .
                      • Gość: Oicug Re: Jeszcze, jeszcze! IP: 212.191.70.* 07.06.01, 18:16
                        By the way. A moze Ty jestes A. K. z Walbrzycha ?
                      • Gość: Oicug Re: Jeszcze, jeszcze!Do Ali IP: 212.191.70.* 07.06.01, 18:55
                        Zmylila mnie Ala . Ktos sobie tu robi jakies zarty .
                        Jest was dwie czy jedna ? Zdecydujcie sie !
                        • Gość: Ala Żeby było jasne. IP: *.wardynski.com.pl 08.06.01, 12:09
                          Alka jest aktorem, Ala widzem, i tyle.
                      • Gość: alka Re: Jeszcze, jeszcze!Do Ali IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 08.06.01, 07:23
                        Gość portalu: Ala napisał(a):

&#62 Fascynująca wymiana zdań alka vs. oicug. Z zapartym tchem czekam na ciąg dalszy
                        &#62 .

Podobało ci się wiec dlaczego chcesz popsuc . Chyba że to zazdrość - to wydrapię
                        ci oczy .czesc.
                        • Gość: Oicug Re: Jeszcze, jeszcze!Do Ali IP: 212.191.70.* 08.06.01, 09:06
                          Czyli jednak Alka ?.W porzadku . Chyba gdzies pisalas
                          na zdrowiu ? Nie rewanzuj sie za predko , to
                          niepotrzebne. Pozdrawiam .
                        • Gość: Ala :-) IP: *.wardynski.com.pl 08.06.01, 12:11
                          Ali obce są tak niskie uczucia jak zazdrość a przemocą się brzydzi!
                          Pozdrowienia dla imienniczki.
    • Gość: alka Re: nie -umniejszanie DoOicug IP: 10.10.10.* / *.mr.com.pl 08.06.01, 12:51
      Czyzbym wyczuła w twoim " glosie " lekką nute zadumy / wspołczucia /? Nawet sie
      nie waz ! To byloby ewidentnym wykroczeniem przeciw przyjetej tu zasadzie "nie
      umniejszania " drugiego człowieka.Zresztą jak wiesz funkcjonuje taka mądrosc
      narodu " Nie czyn drugiemu ..... "/ wszak jesteś autorytetem w tej
      dziedzinie/ A jak nie , to zapomnij ze tu bylam .
      • Gość: Oicug Re: nie -umniejszanie Do Alki IP: 212.191.70.* 08.06.01, 17:10
        Dzieki ! Ktos mnie tu uwaza za autorytet. No, no -
        mile to dziala na meska proznosc i wzbudza sympatie .
        To juz chyba rewanz za to umniejszanie ? Nalezaloby
        jednak zapytac autorke watka , czy psycholodzy maja
        jeszcze cokolwiek do roboty wynajdujac tak dziwaczne
        tematy . Moze"umniejszanie " , to nic innego tylko
        masochizm ? A moze rodzaj grzecznosci ? . Pozdrawiam
        Alke .
        • Gość: alka Re: nie -umniejszanie Do Oicug IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 18:04
          Czytasz w moich myslach , takze chciałam spytac Gochę czy jej doktorat nie ucierpi czasem na tych naszych
          dywagacjach , pożal się Boże. Ale sama sobie winna , bo materiałow do mądrej pracy nalezy szukac raczej w
          zaciszu bibliotecznym , a nie w " necie" , gdzie mieszają się nie tylko watki ale i ..... Wiesz, chyba moja
          inteligencja
          dała znac o sobie / na skutek permanentnego dowartosciowywania !!!!/ i chyba zaskoczylam, co to / kto to / M Z D
          nie wiem jeszcze tylko gdzie konkretnie , bo ta tygrysica kąsa w wielu wątkach. Pozdrowienia
          • Gość: Oicug Re: -umniejszanie Do Alki IP: 212.191.70.* 09.06.01, 18:46
            Juz sie dala oblaskawic . Wez sie za kontynuacje
            powiesci w dziale "ksiazka ". Moze co z tego wyjdzie .
            A co z ta niezazdrosna Ala ? Moze lubi takie trojkaty
            mieszane ?
            • Gość: alka Re: umniejszanie = po-mieszanie Do O,,, IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 10:48
              Trojkat moze jest i ciekawa figura , ale, z zalozenia , ma zachwiane proporcje. Chyba ze jest perfekcyjnie
              mieszany /ale kto to dzisiaj potrafi /. Z figur osobiscie preferuje koło, a w ostatecznosci kwadrat, trapez lub romb.
              Zreszta Ala sie wypowie. Ala - come back !
              A wracajac do sedna, to stwierdzam ze sentencje M z D juz nie potrzebne . Na pierwszy rzut oka widać ze juz
              ci lepiej . Czesc
          • Gość: Sabina Re: nie -umniejszanie Do Oicug IP: 203.202.90.* 13.06.01, 09:31
            Gość portalu: alka napisał(a):

&#62 Czytasz w moich myslach , takze chciałam spytac Gochę czy jej doktorat nie ucie
            &#62 rpi czasem na tych naszych
            &#62 dywagacjach , pożal się Boże. Ale sama sobie winna , bo materiałow do mądrej pr
            &#62 acy nalezy szukac raczej w
            &#62 zaciszu bibliotecznym ,

Czyzby?? Po co komu takie doktoraty z psychologii, ktore z prawdziwymi ludzmi i
            ich doswiadczeniem nie wiele maja wspolnego. (Knoty!)
            Praca doktorska to nie kompilacja madrych mysli innych ludzi, (nawet
            tak "blyskotliwych", jak Ty i Oicug)lecz dzielo oryginalne oparte na badaniach
            tzw. rzeczywistosci obiektywnej
            &#62a nie w " necie" , gdzie mieszają się nie tylko watki
            &#62 ale i ..... Wiesz, chyba moja
            &#62 inteligencja
            &#62 dała znac o sobie / na skutek permanentnego dowartosciowywania !!!!/
            Oj, chyba raczej nie !(dla o sobie znac) i powinno byc "przewartosciowania"
            Tak na marginesie, jesli jestescie tacy inteligentni i blyskotliwi, to dlaczego
            nie rozpoczniecie nowego watku? Bo co, bo na to to juz inteligencjii nie
            wystarcza?
            Latwiej docinac innym? Wasze wypowiedzi sa swietnym przykladem umniejszania
            innych i cale to forum az sie od takiego umiejszania roi! Pytanie poczatkowe
            Gochy , jest wiec jak najbardziej na miejscu. Trzeba tylko dodac uwage ogolna -
            umniejszanie jest typowo polskim zachowaniem a najgorsze jest to , ze jest
            uwazane za norme. I szkoda nawet wspominac, jakie ma konsekwencje spoleczne.
            Moi drodzy "jesli nie macie nic pozytywnego do powiedzenia, nie mowcie nic!!!"

Sabina
    • Gość: Oicug Re: umniejszanie IP: 212.191.70.* 11.06.01, 08:52
      Istotnie . Burza przydaje sie , aby oczyscic atmosfere
      i poczuc sie lepiej. A taka na Forum to burza w
      szklance wody . Pomyslmy jednak jak pomoc doktorantce w
      jej pracy . Moze zaapelowac , aby wyrazila sie jasniej
      o co Jej chodzi ? Jest to badz co badz forum Nauka a
      to zobowiazuje. Pozdrawiam Alke i Ale.
    • Gość: Ala Come back IP: *.wardynski.com.pl 11.06.01, 09:18
      Dzin dybry Oicugowi i Alce. No i Małgosi. Czuję się przywołana do porządku -
      prawda, jesteśmy w dziale nauka, pod konkretnym wątkiem. Nawiązując do jednej z
      ostatnich wypowiedzi Oicuga - deprecjonowanie nie ma chyba wiele wspólnego z
      masochizmem, bo masochizm to cierpienie a ból i dyskomfort przynosi lubującym
      się w umniejszaniu osobom właśnie bycie na świeczniku, więc nie tędy droga.
      Natomiast ze źle pojętą grzecznością ma ten problem wiele wspólnego na pewno.
      Doszukiwałabym się jej korzeni w chrześcijańskim "ostatni będą pierwszymi. Nasz
      kraj jest do szpiku katolicki i na niektórych właśnie tak to się odbija.
      P.S. Ala lubi wszelkie geometryczne figury, a najbardziej zagadkową wstęgę
      Mobiusa.
      • Gość: Oicug Re: Come back IP: 212.191.70.* 11.06.01, 18:51
        Ale temat kojarzy mi sie tez z poprawnoscia polityczna
        . Wstega Mobiusa jest istotnie bardzo tajemnicza i moze
        byc symbolem jakiejs tajnej sekty . To figura
        geometryczna o jednej tylko powierzchni .Pozdrawiam
        obie panie .
    • Gość: Sabina Re: umniejszanie IP: 203.202.90.* 13.06.01, 09:43
      Gość portalu: Gocha napisał(a):

&#62 Pisze doktorat o deprecjonowaniu siebie i innych. Bylabym wdzieczna za wszelkie
      &#62
      &#62 opinie i przykłady z wlasnego i innych doswiadczenia.

Do Gochy!

Temat ktory poruszylas, jest mi bardzo bliski, bo jak wspomnialam gdzies
      wczesniej, umniejszanie jest standardowym polskim (?) byciem spolecznym. Przez
      umniejszanie innych ludzie probuja "zablysnac" na spotkaniach towarzyskich, wydac
      sie "bezkompromisowi" interesujacy, widoczni. Pamietam to z lat 80-siatych, a to
      forum potwierdza fakt, ze nic sie nie sie nie zmienilo.
      Interesujace jest jakie sa powody tego, iz ludzie staja
      sie "umiejszajacymi","umniejszajacymi sie" czy "umniejszanymi". Mam na ten temat
      wlasna teorie. Skad sie to wszystko bierze?
      Z mojego doswiadczenia wynika, ze tzw. warunkowanie ( w rozumieniu raczej
      buddyjsko/new age niz Maslowowske odgrywa tu kluczowa role. Moge to poprrzec
      paroma przykladami. (np. dzieci z domow tzw. inteligenckich, wynosza wysoka
      samoocene, i bardzo czesto probuja ja wzmocnic umniejszajac osiagniecia
      rowiesnikow pochodzenia tzw. robotniczego. Zalozenie: nie maga byc tak dobrzy,
      jak ja, bo oni nie wiedza, ze sa dobrzy, z domu wyniesli przekonanie, ze jesli
      nawet sa, to spoleczna poprawnosc wymaga od nich zapomnienia o swojej przewadze.
      Jesli wiec,ja zaatakuje, to sie podloza. Bo takie sa reguly gry w warstwie
      spolecznej, z ktorej pochodza. Anegdotycznych przykladow podawac mozna wiele.
      Nie wazne , czy to uogolnienie przyda sie do Twojej pracy, czy nie. Powstalo one
      ze wzgledu na moje wlasne potrzeby porzadkowania zrozumienia rzeczywistosci.
      Jesli zainteresowana jestes jakas dalsza wymiana pogladow podaje moj adres:
      fern@ntisp.com.

Sabina

PS. List ten sprowokowany zostal glupia pseudo-blyskotliwa dyskusja, jaka
      rozwinela sie w jego nastepstwie, choc niczym nie byla spowodowana, jak tylko
      kompulsywna potrzeba umiejszania innych ( dosc typowe na tym forum). Proponuje
      wiec zajrzec do dzialow takich, jak Polonia, czy praca i paru innych zeby na zywo
      zetknac sie z przykladami umniejszania innych, a do dzialu Depresja po przyklady
      umiejszania siebie.
      PS2. Temat niezwykle potrzebny w Polsce. Ja na sile wprowadzilabym wynikajace z
      niego "postulaty"(brak odp. slowa)do instytucji wychowawczych. Mieszkam na
      zachodzie i bolesnie wiem jaka jest roznica miedzy umniejszanymi i nie.
      Pozdrawiam Sabina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka