Gość: g1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:40 Co za brednie! Silniki sondy nie pracują ani teraz, ani jutro, a włączą się dopiero przy końcu podróży, przy wchodzeniu na orbitę Wenus! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Venusofil Tak sobie myślę IP: *.toya.net.pl 10.11.05, 01:02 Wenus - jedyna znana nam dziś DRUGA ZIEMIA. Tyle, że skrajnie mocno przypalona. Może - aby ją dostatecznie schłodzić - trzeba zafundować jej wiele nuklearnych zim ? Może za pomocą przyholowanych doń impaktowych asteroid ? Jeśliby udała nam się taka sztuka, może moglibyśmy dysponować dwa razy takimi, jak dziś zasobami surowców naturalnych ? A może i dwa razy, takimi jak dziś, terytoriami do zamieszkania ? Dlatego myślę, że warto inwestować, w przybliżające nas do osiągnięcia takich możliwości, misje kosmicznych sond, takich jak Venus Express. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g1 Re: Tak sobie myślę IP: *.pl.syncad.com 10.11.05, 08:25 Zapomniałeś dodać w jaki sposób rozkręcić Wenus tak, aby jeden dzień trwał nieco krócej, niż 243 dni ziemskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcjusz Re: Tak sobie myślę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.11.05, 10:34 Jak rozkręcić Wenus? - wysłać tam PIS - oni potrafią rozkręcić i rozmontować wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcjusz Re: Tak sobie myślę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.11.05, 10:48 No no... I byśmy sobie na Wenus po węgiel jeździli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BERET Re: Tak sobie myślę IP: *.3.pl 10.11.05, 13:39 tak ale nie prywatyzować nie prywatywzować lobbing konsorcjów kosmicznych by był za duży za duży ta sprawa jest smierdzaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomcjusz Re: Tak sobie myślę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.11.05, 13:55 Oczywiście - nie wolno dopuścić do prywatyzacji. Jedno ugrupowanie już kiedyś Księżyc sobie zawłaszczyło - teraz chciałoby z pewnością Wenus. Na straży wyprawy należy postawić Parlamentarną Komisję pod wezwaniem Pięknego Romana. I spuścić psy Andrzeja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Tak sobie myślę IP: *.crowley.pl 10.11.05, 23:21 Venusofil z ciebie, a zapomniales, ze tam jest 4 razy wiecej ladu niz tutaj. I faktycznie, kamien budowlany jest latwo dostepny. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Eee... 11.11.05, 11:04 Mars jest znacznie tańszy do kolonizacji i terraformingu. A co do Wenus, to żadnych nuklearnych zim nie będzie, najwyżej się przyholuje KOMETY, a nie żadne asteroidy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: 5.6.2R* / *.nokia.com 10.11.05, 08:43 To "licencia poetica", autor nie wie jak sie przeprowadza manewry zmiany orbity i zapewne mysli, ze sonda leci po lini prostej do celu. Ale tekst "dobrze brzmi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: *.tvk.torun.pl 10.11.05, 08:53 W ogóle, jak zwykle w GW, autor artykułu "naukowego" nie wie o czym pisze i mysli, że sondy w trakcie lotu mają cały czas włączone silniki (jak samochód?). Tyle, że w kosmosie nie ma asfaltu, który by stawiał opór, a więc zgodnie z I zasadą dynamiki (czy Pan o niej kiedyś słyszał, Panie hold?), gdy nada się sondzie prędkość, to ona sobie leci... Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Sonda już w drodze na Wenus 10.11.05, 10:30 Ciekawe, ile by musiała wziąć paliwa, gdyby tak silniki ciągle pracowały? A co do asfaltu, to nie tylko on stawia opór - jest jeszcze powietrze, na którym to odcinku w kosmosie też mamy przejściowe trudności ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
polsek Re: Sonda już w drodze na Wenus 10.11.05, 14:46 No nie do konca, sa juz takie sondy ktorych silniki pracuja caly (prawie) czas. www.polsek.org.pl/wiesci/392 - Japonczycy wyslali na asteroide jonowca, jego silnik ma strasznie slaba moc, ale bardzo duza efektywnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasek Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 23:51 Daj pan na luz, jak zwykle są pewni że to będą czytać lepery. Dobrze że napisali że sonda ma jakiś napęd............... O żaglach w kosmosie nie będą pisać, bo myślą że ich jajogłowi robią w balona.!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasek Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 23:43 Wenus jest mało poznana, czekam nie tylko ja, na to co ta wyprawa przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Sonda już w drodze na Wenus 11.11.05, 11:08 No, niezupełnie. Odpalą jeszcze co najmniej raz w połowie podróży przy manewrze korekty trasy lotu. Ale zgodzę się, że dziennikarz przegiął trochę z licentia poetica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: *.hsd1.ma.comcast.net 11.11.05, 16:20 > No, niezupełnie. Odpalą jeszcze co najmniej raz w połowie podróży przy manewrze > korekty trasy lotu. I na zakonczenie podrozy, coby wyhamowac. Jakby nie bylo, troche mocy w silnikach sie przydaje w czasie miedzyplanetarnych podrozy ;) pioc Odpowiedz Link Zgłoś