Dodaj do ulubionych

Sonda już w drodze na Wenus

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:40
Co za brednie! Silniki sondy nie pracują ani teraz, ani jutro, a włączą się
dopiero przy końcu podróży, przy wchodzeniu na orbitę Wenus!
Obserwuj wątek
    • Gość: Venusofil Tak sobie myślę IP: *.toya.net.pl 10.11.05, 01:02
      Wenus - jedyna znana nam dziś DRUGA ZIEMIA. Tyle, że skrajnie mocno przypalona.
      Może - aby ją dostatecznie schłodzić - trzeba zafundować jej wiele nuklearnych
      zim ? Może za pomocą przyholowanych doń impaktowych asteroid ? Jeśliby udała
      nam się taka sztuka, może moglibyśmy dysponować dwa razy takimi, jak dziś
      zasobami surowców naturalnych ? A może i dwa razy, takimi jak dziś, terytoriami
      do zamieszkania ? Dlatego myślę, że warto inwestować, w przybliżające nas do
      osiągnięcia takich możliwości, misje kosmicznych sond, takich jak Venus Express.

• Gość: g1 Re: Tak sobie myślę IP: *.pl.syncad.com 10.11.05, 08:25
        Zapomniałeś dodać w jaki sposób rozkręcić Wenus tak, aby jeden dzień trwał nieco
        krócej, niż 243 dni ziemskie.
        • Gość: Tomcjusz Re: Tak sobie myślę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.11.05, 10:34
          Jak rozkręcić Wenus? - wysłać tam PIS - oni potrafią rozkręcić i rozmontować
          wszystko.
      • Gość: Tomcjusz Re: Tak sobie myślę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.11.05, 10:48
        No no... I byśmy sobie na Wenus po węgiel jeździli...
        • Gość: BERET Re: Tak sobie myślę IP: *.3.pl 10.11.05, 13:39
          tak ale nie prywatyzować nie prywatywzować lobbing konsorcjów kosmicznych by
          był za duży za duży ta sprawa jest smierdzaca.
          • Gość: Tomcjusz Re: Tak sobie myślę IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.11.05, 13:55
            Oczywiście - nie wolno dopuścić do prywatyzacji. Jedno ugrupowanie już kiedyś
            Księżyc sobie zawłaszczyło - teraz chciałoby z pewnością Wenus. Na straży
            wyprawy należy postawić Parlamentarną Komisję pod wezwaniem Pięknego Romana. I
            spuścić psy Andrzeja
      • Gość: Lolek Re: Tak sobie myślę IP: *.crowley.pl 10.11.05, 23:21
        Venusofil z ciebie, a zapomniales, ze tam jest 4 razy wiecej ladu niz tutaj. I faktycznie, kamien
        budowlany jest latwo dostepny.
      • madcio Eee... 11.11.05, 11:04
        Mars jest znacznie tańszy do kolonizacji i terraformingu. A co do Wenus, to
        żadnych nuklearnych zim nie będzie, najwyżej się przyholuje KOMETY, a nie żadne
        asteroidy.
    • Gość: Krzysztof Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: 5.6.2R* / *.nokia.com 10.11.05, 08:43
      To "licencia poetica", autor nie wie jak sie przeprowadza manewry zmiany orbity
      i zapewne mysli, ze sonda leci po lini prostej do celu. Ale tekst "dobrze
      brzmi".
      • Gość: M Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: *.tvk.torun.pl 10.11.05, 08:53
        W ogóle, jak zwykle w GW, autor artykułu "naukowego" nie wie o czym pisze i
        mysli, że sondy w trakcie lotu mają cały czas włączone silniki (jak samochód?).
        Tyle, że w kosmosie nie ma asfaltu, który by stawiał opór, a więc zgodnie z I
        zasadą dynamiki (czy Pan o niej kiedyś słyszał, Panie hold?), gdy nada się
        sondzie prędkość, to ona sobie leci...
        • jorn Re: Sonda już w drodze na Wenus 10.11.05, 10:30
          Ciekawe, ile by musiała wziąć paliwa, gdyby tak silniki ciągle pracowały?

A co do asfaltu, to nie tylko on stawia opór - jest jeszcze powietrze, na
          którym to odcinku w kosmosie też mamy przejściowe trudności ;o)
          • polsek Re: Sonda już w drodze na Wenus 10.11.05, 14:46
            No nie do konca, sa juz takie sondy ktorych silniki pracuja caly (prawie) czas.
            www.polsek.org.pl/wiesci/392 - Japonczycy wyslali na asteroide
            jonowca, jego silnik ma strasznie slaba moc, ale bardzo duza efektywnosc.
        • Gość: jasek Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 23:51
          Daj pan na luz, jak zwykle są pewni że to będą czytać lepery.
          Dobrze że napisali że sonda ma jakiś napęd...............
          O żaglach w kosmosie nie będą pisać, bo myślą że ich jajogłowi
          robią w balona.!?
    • Gość: jasek Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 23:43
      Wenus jest mało poznana, czekam nie tylko ja, na to co
      ta wyprawa przyniesie.
    • madcio Re: Sonda już w drodze na Wenus 11.11.05, 11:08
      No, niezupełnie. Odpalą jeszcze co najmniej raz w połowie podróży przy manewrze
      korekty trasy lotu.

Ale zgodzę się, że dziennikarz przegiął trochę z licentia poetica.
      • Gość: pioc Re: Sonda już w drodze na Wenus IP: *.hsd1.ma.comcast.net 11.11.05, 16:20
        > No, niezupełnie. Odpalą jeszcze co najmniej raz w połowie podróży przy manewrze
        > korekty trasy lotu.

I na zakonczenie podrozy, coby wyhamowac. Jakby nie bylo, troche mocy w silnikach sie przydaje w
        czasie miedzyplanetarnych podrozy ;)

pioc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka