Gość: pocalujta_wujta IP: *.gs.com 14.11.05, 19:57 Przeswietla tylko raz... znaczy sie mozna miec badanie powtorzyc wielokrotne, ale spojrzec mozna tylko raz jednym okiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jagna Re: Optyczny sukces IP: *.cable.casema.nl 14.11.05, 20:14 Coś im się chyba pomyliło. Na zachodzie od dawna są takie 'najnowocześniejsze urządzenia'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grysik Re: Optyczny sukces IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:22 Tylko ile w budowie tych zachodnich urządzeń udzialu mieli Polacy? - Ja obstawiam że tak z jedna dziesiątą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bob75 Re: Optyczny sukces 15.11.05, 03:15 100 %, Wiem, bo sam mialem w tym maly udzial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuut Re: Optyczny sukces IP: *.creativevideo.co.uk 15.11.05, 14:14 To pogratuluj wszystkim odemnie co brali w tym udział. Nie wiesz czy gdzieś są na sieci informacje pełniejsze o tym projekcie ? -- fuutott.net Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Nagrody Nobla i tak nie dostana bo sa Polakami 15.11.05, 17:49 Chyba ze wojujacymi z Kosciolem. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work [...] 14.11.05, 20:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczko Re: Optyczny sukces IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:42 mam nadzieję ,że wreszcie Polacy pokażą się z jak najlepszej strony w świecie myśli i techniki-gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cien Re: Optyczny sukces IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 15.11.05, 18:56 Czy to napewno nie jest zludzeniem aptecznym i fata mrugana? Moze to tylko kwadratowe kolo z ubieglego stulecia? Bardzo prosze o wiecej szczegolow na ten temat. To tak przyjemnie slyszec o polskich sukcesach...nie naciaganych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutne oczy:((( Re: Optyczny sukces IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 21:21 Pośpieszcie się kochani naukowcy z tymi badaniami, ponieważ mój czas dobiega końca ... - (nie wiem czy wytrzymam długo z problemem "suche oko". Moje życie zamieniło się w piekło ! żadne krople nie pomagają mi. Moje wizyty u lekarzy i skierowanie do szpitala kończy się jednym: "proszę sobie kupić kropelki do oczu". Puki co przetestowano na mnie wszystkie kropelki z apteki a skutki są koszmarne ! a mnie przestaje się już podobać życie na tej planecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babajaga7916@aol.c Re: Optyczny sukces IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.11.05, 12:44 problem suchego oka rozwiazalam w 80% 3-miesiecznymi korkami silikonowymi, a od kiedy na rynek weszly permanentne, to nie mam juz problemu suchego oka. Prosze o to zapytac swojego okuliste. Bardzo polecam!!!!! Jezeli chodzi o krople, najskuteczniejsze sa "Restasis" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdolny Re: Optyczny sukces IP: *.ri.ri.cox.net 15.11.05, 20:48 niestety nie wszystkim pomaga Restasis. 'Punctual Plugs' nie sa takze perfekcyjnym srodkiem. Na szczescie suche oczy (dry eye syndrome) nie jest grozny dla wzroku i nie powoduje slepoty. najgorsze jest 'czucie' suchych oczu - ale nie martw sie, miliony ludzi cierpi z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coś tam wiem Re: Optyczny sukces IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:26 Wg badań z ostatnich lat, na suche oko pomaga dieta wzbogacona o tuńczyka. Przynajmniej taka informacja znajduje się na jednym z medycznych portali. Jak ktoś lubi ryby, to może spróbować, zaszkodzić nie zaszkodzi, a może pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek13n Optyczny sukces i nie tylko... 15.11.05, 00:00 cieszy mnie finansowanie jednostek uczelnianych przez firmy lecz dlaczego nie podano nazwy tej instytucji. mam nadzieje, ze polscy politycy, a w szczegolnosci nowa pani minister zainteresuje sie sprawa dotacji i nadzoru innych, rownie interesujacych, co odkrywczych, inwestycji, nie tylko promujacych, rowniez prezentujacych, ponadadekwatny, w stosunku do finansowania, poziom polskiej nauki i ambitnych, chcacych pozostac w ojczyznie, naukowcow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSZ Re: Optyczny sukces IP: 149.156.58.* 15.11.05, 08:45 Gratuluję, cieszę się bardzo. Oby tylko nie skończyło się jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EX Re: powstal w Toruniu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 10:07 Dzięki naukowcom z Torunia!! pisala już o tym Polityka pó roku temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cien Re: powstal w Toruniu! IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 15.11.05, 21:21 "...bo na minute strzelam czterysta...to mi poswiadczy caly swiat". Mam nadzieje ze juz niedlugo ...to nam poswiadczy caly swiat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Optyczny sukces IP: *.ifpan.edu.pl 15.11.05, 12:59 Myślę, że teraz wszyscy powinniśmy mieć już tylko jedno życzenie: żeby to urządzenie nie stało się tylko przyrządem naukowym ale rzeczywiście pomagało potrzebującym. Ku chwale polskich fizyków i lekarzy, oraz - oczywiście - żeby przynosiło mamonę pierwszemu producentowi. Bo nie wątpię, że np. Chińczycy zaraz to skopiują i ulepszą. Nie po to rozwijali od lat technologie laserowe, żeby z nich na przykład teraz - bezczelnie nie skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziut Re: Optyczny sukces IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.05, 01:59 Ta technologia nie jest laserowa. Żródłem swiatła wchodzącego do badanego oka jest dioda superluminescencyjna. Można użyc lasera, ale trzeba dodatkowo popsuc mu spójność czasowa tak by w idealnym przypadku uzyskać charakterystykę widmową typu supercontinuum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-23 Re: Optyczny sukces IP: 66.147.136.* 15.11.05, 13:54 ...gowno prawda...znowu najnowoczesniejszy,najlepszy,naj...naj...niech najpierw zarobial apozniej napiszal o tym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Optyczny sukces IP: *.softlab.gda.pl 15.11.05, 15:29 >- Jest to pierwszy komercyjnie zbudowany tomograf spektralny na świecie. W sprzedaży tomograf będzie kosztował około 200 tys. zł. Jednak my włożyliśmy w niego około miliona złotych. Dodatkowo koszt uzyskania wszystkich certyfikatów, testowania, produkcji drugiego prototypu wyniesie pewnie drugie tyle. Za dużo to nie włożyli jak na taką cenę jak i na te wszystkie zagwarantowane wyłączności. A tak poza tym to wynalazek oczywiście bardzo cieszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Wybiorcza pochwalila cos polskiego?-nie wierze IP: *.crowley.pl 15.11.05, 15:39 Wybiorcza pochwalila cos polskiego?-nie wierze Musze to zapisac w kalendarzu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: Wybiorcza pochwalila cos polskiego?-nie wierz IP: *.chello.pl 15.11.05, 18:36 GW bardzo czesto chwali dobre polskie wyroby, polskie sukcesy naukowe itd. (vide niebieski laser) Skad ten sarkazm i zdziwienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Wybiorcza pochwalila cos polskiego?-nie wierz IP: *.crowley.pl 15.11.05, 20:29 Zdecydowanie (glownie) pisze o tym ze: Polacy najczesciej z wszyskich narodow szukaja seksu w Internecie Polacy spia najbardziej niechlujnie Przedwczoraj: Polskie powiesci bardzo cienkie (chodzilo o grubosc) itp itd ...dlugo by pisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: Wybiorcza pochwalila cos polskiego?-nie wierz IP: *.softlab.com.pl 16.11.05, 08:43 a co ma pisać? ze polacy to naród uczciwy, pracowity, wykształcony ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyczegosniewiem? Re: Wybiorcza pochwalila cos polskiego?-nie wierz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:28 Niebieski laser? Masz na mysli te mrugajaca lampke? Z tego co wiem, to umoczylismy mase kasy a i tak nie dziala. A innym owszem tak. W lutym przyszlego roku Panasonic wypuszcza pierwsza nagrywarke BlueRay do komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badania [...] IP: *.chello.pl 15.11.05, 16:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Ludzie!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 15.11.05, 18:52 wreszcie coś dobrego, mądrego, porzytecznegoa tu - sami malkontenci, marudy itp. Ten naród już nie potrwa długo dzieki takim baranom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x To wybiorcza wychowala to pokolenie IP: *.crowley.pl 15.11.05, 20:30 To wybiorcza wychowala to pokolenie stosujac haslo: "...mam nadzieje ze sie nie uda..." ...to pokolenie wychowne na GW jest przeswiadczone ze jest do d... Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Optyczny sukces 15.11.05, 19:07 czy tu nie chodzi o cos nazywanego OCT? (Optical coherence tomography) i dostepnego na swiecie od 10-ciu lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lng Re: Optyczny sukces IP: 156.17.220.* 15.11.05, 19:57 "- To prawda, ta metoda jest stosowana od roku 1991. Jednak nasz tomograf działa sto razy szybciej niż dotychczas stosowane - powiedział "Gazecie" prof. Kowalczyk. - Rozdzielczość obrazu jest pięciokrotnie wyższa, możemy także uzyskać trójwymiarowy obraz wnętrza oka, zobaczyć nerw wzrokowy, ponadto badania prowadzone są w czasie rzeczywistym. : najpierw czytac potem komentowac! Lng Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.mankowski1 Re: Optyczny sukces IP: *.chello.pl 15.11.05, 20:14 UMK i OPTOPOL - tak trzymać. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Re: Optyczny sukces IP: *.server.ntli.net 15.11.05, 20:18 A bylo to tylko mozliwe dlatego ze dzialo sie to w grodzie ojca dyrektora Odpowiedz Link Zgłoś
irini Teraz niech wymyślą coś, żebym zaczęła widzieć 15.11.05, 20:34 normalnie, zanim umrę. Operacja laserowa kosztuje tysiące PLN, a soczewki progresywne 500 PLN. Pracuję w budżetówce i zarabiam circa 1000 PLN. Operacja nie daje gwarancji, że będzie lepiej, a wraz z wiekiem szanse maleją. To co mam robić? www.serwis.tarnow.cc Odpowiedz Link Zgłoś