heraldek 02.12.05, 18:41 ...a ogien piekielny zobaczyli ?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adi Re: Ze Słońcem za pan brat od 10 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 00:54 Na stronie, która jest podana pod zdjeciem jest napis: Last modification: November 26, 2003 Dziwne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tornad Re: Ze Słońcem za pan brat od 10 lat IP: *.dyn.optonline.net 05.12.05, 04:14 Rzeczywiscie dziwne. Ja przeczytalem na tej stronie: Last modification: July 20, 2005. Co zreszta nie ma wiekszego znaczenia gdyz modyfikacja dotyczy opisu zawartosci, formy i innych technicznych udogodnien a nie samej tresci, obserwacji, wykresow i danych, ktore sa aktualizowana na biezaco. Jast to ciekawa strona pozwalajaca na szersze spojrzenie i weryfikacje modnego od kilku lat straszenie nas globalnym ocipleniem. Kilkadziesiat (juz) lat temu, gdy uczono mnie astronomii wiadomo bylo, ze na sloncu sa plamy, ciemne nieregularne obszary widoczne przez teleskop na powierzchni slonca. Obserwacje satelitarne wykazuja, ze oprocz tych ciemnych, powstaja na sloncu jasne plamy. Sa to czesto kilkudniowe rozblyski wygladajace tak, jakby ta cienka skorupa sloneczna pekala i odkrywala jego gorejace jadro. W ostatnich latach ilosc tych jasnych plam i kilkudniowych rozblyskow wzrosla. Pamietam, ze w 2000 roku naliczono ich okolo 157. Obecnie ich ilosc jest znaczaco mniejsza, ale do sredniej wieloletniej jeszcze jej daleko. Dlatego przyjdzie nam nadal dyskutowac i przezbywac sie, co jest powodem tego globalnego ocieplenia i wyraznych anomalii klimatycznych. Ja winie za to nasze kochane sloneczko a nie krowy puszczajace baki na pastwisku. Za kilka lat slonce sie uspoki i ciekawe jak na to zareaguja ocieplacze. Mysle, ze zaczna nas straszyc globalnym ochlodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beny Re: Ze Słońcem za pan brat od 10 lat IP: *.agns.fr 05.12.05, 11:56 O ile m wiadomo maksimum slonecznej aktywnosci w cylku 11 letnim, jest wciaz przed nami, wiec za pare lat bedzie tylko "ciekawiej". Odpowiedz Link Zgłoś