Dodaj do ulubionych

dzisiejsze pytanie

IP: *.astro.uni.torun.pl 06.11.02, 13:21
heh.. ale przysadzili... znam juz nawet rozne teorie dotyczace odczywania
bólu, ale nikt nic nie wspomina o ilosci ciagle czynnych nocyceptorów.. ech..

idzie sie pociachac..:)

3mcie sie
Obserwuj wątek
    • Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 16:29
      No coz kolego, mam ten sam problem... czyli jest nas juz dwoch... w grupie
      razniej, wiec nie ciachaj sie jeszcze, bo mozemy jeszcze sprobowac tak:

Witamy serdecznie wszystkich ludzi Dobrego Serca (zwlaszcza neurobiologow)!!!

Bierzemy udzial w Lidze Naukowej "Gazety Wyborczej" i dotychczas niezle nam
      szlo :-). Niestety mamy powazny problem ze znalezieniem poprawnej odpowiedzi na
      dzisiejsze pytanie:

Jaki odsetek receptorów bólowych (nocyceptorów) jest aktywny w dowolnej,
      statystycznie wybranej chwili, jeżeli na organizm nie działa żaden konkrenty
      bodziec bólowy:
      10 %
      20%
      40%
      50%

W poszukiwaniu odpowiedzi przejrzelismy kilka 'grubych' ksiazek oraz
      przemierzylismy bezkresne zasoby internetu... niestety nikt nigdzie nie
      wspomina o tym jaki jest odsetek aktywnych nocyceptorow w dowolnej chwili...

Jesli ktos moglby odpowiedziec na to pytanie, zasugerowac odpowiedz,
      podpowiedziec, czy chociazby napomknac gdzie jeszcze mozna poszukac odpowiedzi
      na zadane pytanie, to bedziemy bardzo wdzieczni :)

Pozdrawiam serdecznie
      Mikolajek z Kolega

mikolajek@op.pl
      • Gość: swansea Re: dzisiejsze pytanie IP: *.astro.uni.torun.pl 06.11.02, 16:56
        Gość portalu: Mikolajek napisał(a):

> No coz kolego, mam ten sam problem... czyli jest nas juz dwoch... w grupie
        > razniej, wiec nie ciachaj sie jeszcze, bo mozemy jeszcze sprobowac tak:

... prawde mowiac caly czas jest 25% szans, ze sie trafi.. to i tak duzo....
        :)

ja juz mam dosyc prac naukowych w jezyku angielskim dotyczacych 'nociceptors'..
        teraz bym mogl napisac z tego magisterke..:)

pzdr
        • Gość: eureka Re: dzisiejsze pytanie IP: *.pl 06.11.02, 18:02
          Bardzo zniechęcające pytanie, obawiam się, że konkurs bardzo straci na
          popularności, a chyba nie o to chodzi redakcji. Skąd pomysł takigo pytania, czy
          ktokolwiek zna odpowiedź? Nic nie można znaleźć na ten temat, trudno też coś
          wykombinować, gdyby jeszcze były takie możliwe dystraktory: 100% i 0%. Może to
          kolejna pomyłka redakcji?
          Redakcjo! bardzo proszę odpowiedzieć chociaż, że to nie pomyłka, a może jakaś
          podpowiedź, np. od Pana Sławomira Zagórskiego, może w Orlando znają odpowiedź.
          Pozdrowienia od miłośnika neurobiologii.
          • Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 19:08
            No tak... to juz jest nas trzech...
            i nadal szukamy jakiegos neurobiologa o dobrym sercu...

Szukalem tez w Orlando: wyglosili tam pare referatow o 'nociceptors', niestety
            nie poruszono w nich tematu usilnie przez nas poszukiwaniego odsetka...

Redakcja podniosla poprzeczke wysoko... poza Ksiezyc, Io i czarne dziury...
            potrzebujemy wiedzy ze skraju Wszechswiata...

I KTO NAM TERAZ POMOZE? ...moze sie pomodlimy...
    • kasiapb Re: dzisiejsze pytanie 06.11.02, 19:15
      No, tym razem redakcja przegina tu troche.... A swoją drogą jaki sens ma
      podobne pytanie?Prawdopodobnie, żeby "odsiać" ludzi z największą ilością
      punktów?

pozdrowienia,
      jest nas już więcej :-)
      • Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 19:21
        Aha... juz jest nas czworo...

Ale mam dla was 'dobra' wiadomosc:
        jutro, no najpozniej pojutrze, dowiemy sie jaka jest prawidlowa odpowiedz...

Z tym odsiewaniem w pelni sie zgadzam!
    • Gość: met Re: dzisiejsze pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.02, 19:43
      Gość portalu: swansea napisał(a):

> heh.. ale przysadzili... znam juz nawet rozne teorie
      dotyczace odczywania
      > bólu, ale nikt nic nie wspomina o ilosci ciagle
      czynnych nocyceptorów.. ech..

No i bardzo dobrze.
      Pierwsze nietrywialne pytanie, na które nie można znaleźć
      odp. w internecie. Jest sznasa ze wreszcie zajdą jekieś
      zmiany w czołówce!!

(a swoją drogą też nie znam odpowiedzi...)
      • maggy Re: dzisiejsze pytanie 06.11.02, 20:13
        Wszystkich poszukujących pocieszam: odpowiedź można znaleźć w internecie, i
        wcale nie trzeba długo szukać, to kwestia postawienia pytania wyszukiwarce.
        Per aspera ad astra Miłośnicy :-)
        • Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 20:38
          Dzieki!!!

Dalas/es mi NADZIEJE... szukam dalej!!!

• Gość: eta Re: dzisiejsze pytanie IP: *.polpharma.com.pl / 10.0.3.* 07.11.02, 08:11
          maggy napisała:

> Wszystkich poszukujących pocieszam: odpowiedź można znaleźć w internecie, i
          > wcale nie trzeba długo szukać, to kwestia postawienia pytania wyszukiwarce.
          > Per aspera ad astra Miłośnicy :-)
          nie mam czsu szukac, ale jak pojawi się odpowiedz to napisz jak znalazles
      • Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 20:36
        No to mamy juz piec owieczek szukajacych odpowiedzi...
        ...powoli zaczyna mi sie nudzic przegladanie internetu...
        chyba rzeczywiscie nie na kazde pytanie mozna tu znalezc odpowiedz.

W madrych ksiazkach nie ma odpowiedzi. Znajomy nurolog tez nie wiedzial.
        Co tu zrobic.. co tu zrobic? Chyba poszukam czworoscienej kostki...
    • pulbek Brawo! 06.11.02, 21:55
      I wlasnie taka powinna byc ta Liga Naukowa!

To nie ma byc tak ze zastanawiasz sie "cholera, w grudniu pojade na 3 dni na
      wakacje, nie mam szans", tylko jak na 10 pytan uda sie odpowiedziec na 4 to to
      ma byc swietny wynik!

Poprzeczka ma byc wysoko! Chce podziwiac tego kto to wygra!

Pulbek.
      • Gość: swansea Re: Brawo! IP: *.astro.uni.torun.pl 07.11.02, 09:21
        pulbek napisał:

> I wlasnie taka powinna byc ta Liga Naukowa!
        >
        > To nie ma byc tak ze zastanawiasz sie "cholera, w grudniu pojade na 3 dni na
        > wakacje, nie mam szans", tylko jak na 10 pytan uda sie odpowiedziec na 4 to
        to
        > ma byc swietny wynik!
        >
        > Poprzeczka ma byc wysoko! Chce podziwiac tego kto to wygra!
        >
        > Pulbek.

zgadzam sie z tym w 100%.. i tak powinno byc... i wcale mnie nie odstraszylo,
        ze 4 godziny szukalem w internecie i nie znalazlem odpowiedzi.. czekam na
        nastepne pytania, gdzie bede mogl sie zrewanzowac wiedza z mojej dzialki..:)
        troche nudne bylo to, ze jak sie ogladalo statsy, to nie zachodzily zadne
        zmiany.. no moze ukazany byl reflex tych co pierwsi odpowiadali...

no i pytanko.. a co z zagadkami w 'Wiedzy i Zyciu'?

cheers

• Gość: eta Re: Brawo! IP: *.polpharma.com.pl / 10.0.3.* 07.11.02, 10:23
          w grudniu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka