Gość: swansea IP: *.astro.uni.torun.pl 06.11.02, 13:21 heh.. ale przysadzili... znam juz nawet rozne teorie dotyczace odczywania bólu, ale nikt nic nie wspomina o ilosci ciagle czynnych nocyceptorów.. ech.. idzie sie pociachac..:) 3mcie sie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 16:29 No coz kolego, mam ten sam problem... czyli jest nas juz dwoch... w grupie razniej, wiec nie ciachaj sie jeszcze, bo mozemy jeszcze sprobowac tak: Witamy serdecznie wszystkich ludzi Dobrego Serca (zwlaszcza neurobiologow)!!! Bierzemy udzial w Lidze Naukowej "Gazety Wyborczej" i dotychczas niezle nam szlo :-). Niestety mamy powazny problem ze znalezieniem poprawnej odpowiedzi na dzisiejsze pytanie: Jaki odsetek receptorów bólowych (nocyceptorów) jest aktywny w dowolnej, statystycznie wybranej chwili, jeżeli na organizm nie działa żaden konkrenty bodziec bólowy: 10 % 20% 40% 50% W poszukiwaniu odpowiedzi przejrzelismy kilka 'grubych' ksiazek oraz przemierzylismy bezkresne zasoby internetu... niestety nikt nigdzie nie wspomina o tym jaki jest odsetek aktywnych nocyceptorow w dowolnej chwili... Jesli ktos moglby odpowiedziec na to pytanie, zasugerowac odpowiedz, podpowiedziec, czy chociazby napomknac gdzie jeszcze mozna poszukac odpowiedzi na zadane pytanie, to bedziemy bardzo wdzieczni :) Pozdrawiam serdecznie Mikolajek z Kolega mikolajek@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swansea Re: dzisiejsze pytanie IP: *.astro.uni.torun.pl 06.11.02, 16:56 Gość portalu: Mikolajek napisał(a): > No coz kolego, mam ten sam problem... czyli jest nas juz dwoch... w grupie > razniej, wiec nie ciachaj sie jeszcze, bo mozemy jeszcze sprobowac tak: ... prawde mowiac caly czas jest 25% szans, ze sie trafi.. to i tak duzo.... :) ja juz mam dosyc prac naukowych w jezyku angielskim dotyczacych 'nociceptors'.. teraz bym mogl napisac z tego magisterke..:) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eureka Re: dzisiejsze pytanie IP: *.pl 06.11.02, 18:02 Bardzo zniechęcające pytanie, obawiam się, że konkurs bardzo straci na popularności, a chyba nie o to chodzi redakcji. Skąd pomysł takigo pytania, czy ktokolwiek zna odpowiedź? Nic nie można znaleźć na ten temat, trudno też coś wykombinować, gdyby jeszcze były takie możliwe dystraktory: 100% i 0%. Może to kolejna pomyłka redakcji? Redakcjo! bardzo proszę odpowiedzieć chociaż, że to nie pomyłka, a może jakaś podpowiedź, np. od Pana Sławomira Zagórskiego, może w Orlando znają odpowiedź. Pozdrowienia od miłośnika neurobiologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 19:08 No tak... to juz jest nas trzech... i nadal szukamy jakiegos neurobiologa o dobrym sercu... Szukalem tez w Orlando: wyglosili tam pare referatow o 'nociceptors', niestety nie poruszono w nich tematu usilnie przez nas poszukiwaniego odsetka... Redakcja podniosla poprzeczke wysoko... poza Ksiezyc, Io i czarne dziury... potrzebujemy wiedzy ze skraju Wszechswiata... I KTO NAM TERAZ POMOZE? ...moze sie pomodlimy... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapb Re: dzisiejsze pytanie 06.11.02, 19:15 No, tym razem redakcja przegina tu troche.... A swoją drogą jaki sens ma podobne pytanie?Prawdopodobnie, żeby "odsiać" ludzi z największą ilością punktów? pozdrowienia, jest nas już więcej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 19:21 Aha... juz jest nas czworo... Ale mam dla was 'dobra' wiadomosc: jutro, no najpozniej pojutrze, dowiemy sie jaka jest prawidlowa odpowiedz... Z tym odsiewaniem w pelni sie zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: met Re: dzisiejsze pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.02, 19:43 Gość portalu: swansea napisał(a): > heh.. ale przysadzili... znam juz nawet rozne teorie dotyczace odczywania > bólu, ale nikt nic nie wspomina o ilosci ciagle czynnych nocyceptorów.. ech.. No i bardzo dobrze. Pierwsze nietrywialne pytanie, na które nie można znaleźć odp. w internecie. Jest sznasa ze wreszcie zajdą jekieś zmiany w czołówce!! (a swoją drogą też nie znam odpowiedzi...) Odpowiedz Link Zgłoś
maggy Re: dzisiejsze pytanie 06.11.02, 20:13 Wszystkich poszukujących pocieszam: odpowiedź można znaleźć w internecie, i wcale nie trzeba długo szukać, to kwestia postawienia pytania wyszukiwarce. Per aspera ad astra Miłośnicy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 20:38 Dzieki!!! Dalas/es mi NADZIEJE... szukam dalej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eta Re: dzisiejsze pytanie IP: *.polpharma.com.pl / 10.0.3.* 07.11.02, 08:11 maggy napisała: > Wszystkich poszukujących pocieszam: odpowiedź można znaleźć w internecie, i > wcale nie trzeba długo szukać, to kwestia postawienia pytania wyszukiwarce. > Per aspera ad astra Miłośnicy :-) nie mam czsu szukac, ale jak pojawi się odpowiedz to napisz jak znalazles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikolajek Re: dzisiejsze pytanie IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.11.02, 20:36 No to mamy juz piec owieczek szukajacych odpowiedzi... ...powoli zaczyna mi sie nudzic przegladanie internetu... chyba rzeczywiscie nie na kazde pytanie mozna tu znalezc odpowiedz. W madrych ksiazkach nie ma odpowiedzi. Znajomy nurolog tez nie wiedzial. Co tu zrobic.. co tu zrobic? Chyba poszukam czworoscienej kostki... Odpowiedz Link Zgłoś
pulbek Brawo! 06.11.02, 21:55 I wlasnie taka powinna byc ta Liga Naukowa! To nie ma byc tak ze zastanawiasz sie "cholera, w grudniu pojade na 3 dni na wakacje, nie mam szans", tylko jak na 10 pytan uda sie odpowiedziec na 4 to to ma byc swietny wynik! Poprzeczka ma byc wysoko! Chce podziwiac tego kto to wygra! Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swansea Re: Brawo! IP: *.astro.uni.torun.pl 07.11.02, 09:21 pulbek napisał: > I wlasnie taka powinna byc ta Liga Naukowa! > > To nie ma byc tak ze zastanawiasz sie "cholera, w grudniu pojade na 3 dni na > wakacje, nie mam szans", tylko jak na 10 pytan uda sie odpowiedziec na 4 to to > ma byc swietny wynik! > > Poprzeczka ma byc wysoko! Chce podziwiac tego kto to wygra! > > Pulbek. zgadzam sie z tym w 100%.. i tak powinno byc... i wcale mnie nie odstraszylo, ze 4 godziny szukalem w internecie i nie znalazlem odpowiedzi.. czekam na nastepne pytania, gdzie bede mogl sie zrewanzowac wiedza z mojej dzialki..:) troche nudne bylo to, ze jak sie ogladalo statsy, to nie zachodzily zadne zmiany.. no moze ukazany byl reflex tych co pierwsi odpowiadali... no i pytanko.. a co z zagadkami w 'Wiedzy i Zyciu'? cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eta Re: Brawo! IP: *.polpharma.com.pl / 10.0.3.* 07.11.02, 10:23 w grudniu Odpowiedz Link Zgłoś