Dodaj do ulubionych

Poprawne odpowiedzi

07.11.02, 12:10
Czy redakcja mogłaby uaktualnić listę poprawnych odpowiedzi na poprzednie
pytania? Wygląda na to, że wczoraj nie trafiłem, ale przynajmniej chciałbym
wiedzieć jaka jest odpowiedź, tymczasem w redakcji jakby jakby uszło
powietrze z balona i nie chce im się już publikować odpowiedzi.

Pozdrawiam
Jarek
Obserwuj wątek
    • booloo Re: Poprawne odpowiedzi 07.11.02, 12:12
      odp to 20%
      ;)
      • Gość: skubi99 Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 13:06
        Możesz powiedzieć,gdzie znalazłeś taką informację.Pozdrawiam
        • booloo Re: Poprawne odpowiedzi 07.11.02, 13:10
          hihi
          nie znalazłem tylko strzeliłem.. no może nie dokońca bo przedtem
          przeczytałem tony artykułow w internecie i doszedłem do wniosku że to będzie
          gdzieś miedzy 10-20% i wybrałem to drugą odp. i dzisiaj się okazało że mam
          punkt więcej... więc odp była poprawna..
          • Gość: skubi99 Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 13:22
            Ja strzeliłem 10 %, ale dopiero po konsultacjach z pewną osoba z Polskiej
            Akademii Nauk,która stwierdziła,że pytanie jest bardziej popularne,niż
            naukowe.Powiedziała mi zresztą,że praktycznie wszystkie receptory bólu są cały
            czas aktywne i czekają na bodźce. Poza tym jeżeli 20 % tych nieszczęsnych
            nocyceptorów jest aktywna, to co sie dzieje z pozostałymi(idzie spać!:))
            Pozdrawiam
          • wlodarek Re: Poprawne odpowiedzi 07.11.02, 13:23
            > gdzieś miedzy 10-20% i wybrałem to drugą odp. i dzisiaj się okazało że mam

Ja też znalazłem coś podobnego i wybrałem 10%. Niestety nie trafilem.

Jarek
            • Gość: dagon1 Re: Poprawne odpowiedzi, to co mi ktos przysłal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.02, 13:46
              wysłałem zapytanie do paru osób, od jednej z nich dostałem odpowiedż
              (autor o ile sie dobrze doczytałem jest jakims guru od neurologii)
              oto odpowiedz:

"Marcin,
              In a healthy person without pain, all peripheral nociceptors (i.e., the
              neurons innervating tissues like skin, muscle, tendon, and ligaments) are
              inactive. Nociceptors are usually only activated by noxious stimuli.

Respectfully,
              ... "
              o ile sie doczytalem na roznych stronach "noxious stimuli" nie oznacza
              spontanicznej,normalnej czy jak by to nazwac aktywnosci w obliczu braku bodzca

nie weim na ile ten gosc sie zna, ale jest neurobiologiem w calkiem powaznym
              instytucie, moze mnie nie zrozumial albo ja jego, a moze to redakcja sie myli,
              nie wiem

moze by redakcja podala jakies żródła ?

marcin
    • Gość: KaK Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.stacje.agora.pl 07.11.02, 13:24
      Uprzejmie ”donoszę”, że poprawne odpowiedzi są już widoczne na stronach Ligi
      Naukowej

Zyczę powodzenia w dalszych zmaganiach z konkursem,

Katarzyna Klatt-Koryszewska
      Dział NAUKA
      • Gość: skubi99 Re: Poprawne odpowiedzi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 13:36
        A źródło?
      • Gość: bbr Re: Poprawne odpowiedzi; dział NAUKA IP: 217.96.11.* 07.11.02, 13:37
        Pani Katarzyno,

czy Liga mogłaby umieścić wyjaśnienie, skąd taka a nie inna odpowiedź?
        Chodzi o źródło.

Ja przeszukiwałem internet, bibliotekę Akademii Medycznej (Warszawa) i nie
        znalazłem... Mój znajomy "prawie-lekarz" (6. rok AM) powiedział, że obstawiałby
        10-20% i strzeliłem... trafiłem ,ale chyba nie o to chodzi w tym konkursie.

Czekam na następne ambitne pytania (bez sarkazmu) (tylko takie stwarzają mi
        szansę "doszlusowania" do czołówki).

Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka