Dodaj do ulubionych

Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę

IP: *.158.114.208.Dial1.Chicago1.Level3.net 09.03.06, 01:58
no tak zawsze to wiedziałem ,uran i neptun to dwa wielkie gazowe
olbrzymy.....joj!
Obserwuj wątek
    • Gość: almagus Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 10:06
      Jonizacja czy reakcje, jakie, jest to własne światło Jowisza?
    • Gość: emil Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.devs.futuro.pl 09.03.06, 10:42
      "Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune are known as gas giants."

www.solstation.com/stars/jovians.htm
      pozdrawiam
      • Gość: greg Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.chello.pl 09.03.06, 11:08
        Komentarza "oli" nie chce mi się komentować...
        Co do meritum - "czemu jest czerwony? - nie wiemy..." - potrafią zdiagnozować
        skład chemiczny planet odległych o lata świetlne przy pomocy efektu Dopplera, a
        składu chmur na Jowiszu, który jest "za płotem" i widać go gołym okiem - już nie?
        Ejże panowie naukowcy! Nie wierzę... ;)
        • pomruk Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę 09.03.06, 11:13
          O ile wiem, rzeczywiście nie wiadomo, co nadaje czerwoną barwę plamom (nie jest
          to główny składnik chmur). Podejrzewa się, że czerwień powstaje w wyniku
          oddziaływania UV na materiał, uniesiony z głębszych warstw atmosfery. Dlatego
          czerwona jest Wielka Czerwona Plama, no i ta nowa.
          Nawiasem: nową plamę odkrył astronom-amator z Filipin!
        • Gość: r39 Doppler IP: *.ifpan.edu.pl 09.03.06, 18:28
          Analiza chemiczna z wykorzystaniem efektu Dopplera?
          Coś mi się zdaje, że efekt Dopplera może odróżnić
          Viagrę od podróbki (zgadnij - jak?), ale składu chemicznego
          i tak nie poda.
          • Gość: ktosik Re: Doppler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 18:39
            Dobre, dobre ;)
        • Gość: Nyxe Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 21:43
          A co z widmem?
          Fizykiem nie jestem ale coś o widmie pierwiastków słyszałam, może ono nadaje
          taki a nie inny kolor? Skład chemiczny też diagnozują na podstawie obrazu
          widma :)
          • Gość: pomruk Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 22:58
            Widmo - mówiąc najprościej - jest to metoda analizowania koloru.
            • Gość: greg Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.chello.pl 10.03.06, 00:00
              do r39:
              pl.wikipedia.org/wiki/Planety_pozas%C5%82oneczne
    • Gość: BenQ Jeszcze wczoraj pisalo ze na marsie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 14:09
      zdecydujcie sie
      • Gość: marsjaninX Re: Jeszcze wczoraj pisalo ze na marsie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 14:13
        Pomyliłeś chyba artykuły. Ten o Marsie był w związku z nadchodzącym końcem
        podróży sondy MRO.
        • Gość: BenQ Re: Jeszcze wczoraj pisalo ze na marsie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 09:09
          nie ten tez byl w tym pisalo wczesniej ze na marsie plama
      • Gość: A co ono... Re: Jeszcze wczoraj pisalo ze na marsie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 01:08
        A co ono napisało?
    • Gość: skanhipot Okropnie skandaliczna hipoteza IP: *.toya.net.pl 20.03.06, 21:17
      Obie wielkie czerwone plamy to planety w atmosferze Jupitera. Szukamy drugiej
      Ziemi, a nie podejrzewamy, że odkryliśmy już dwa drugie Marsy.
      • Gość: ciekawski Re: Okropnie skandaliczna hipoteza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:47
        No to ustalcie wreszcie na Jowiszu czy Jupiterze?
        Hmm. ciekawe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka