Gość: oli IP: *.158.114.208.Dial1.Chicago1.Level3.net 09.03.06, 01:58 no tak zawsze to wiedziałem ,uran i neptun to dwa wielkie gazowe olbrzymy.....joj! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: almagus Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 10:06 Jonizacja czy reakcje, jakie, jest to własne światło Jowisza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emil Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.devs.futuro.pl 09.03.06, 10:42 "Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune are known as gas giants." www.solstation.com/stars/jovians.htm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.chello.pl 09.03.06, 11:08 Komentarza "oli" nie chce mi się komentować... Co do meritum - "czemu jest czerwony? - nie wiemy..." - potrafią zdiagnozować skład chemiczny planet odległych o lata świetlne przy pomocy efektu Dopplera, a składu chmur na Jowiszu, który jest "za płotem" i widać go gołym okiem - już nie? Ejże panowie naukowcy! Nie wierzę... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę 09.03.06, 11:13 O ile wiem, rzeczywiście nie wiadomo, co nadaje czerwoną barwę plamom (nie jest to główny składnik chmur). Podejrzewa się, że czerwień powstaje w wyniku oddziaływania UV na materiał, uniesiony z głębszych warstw atmosfery. Dlatego czerwona jest Wielka Czerwona Plama, no i ta nowa. Nawiasem: nową plamę odkrył astronom-amator z Filipin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Doppler IP: *.ifpan.edu.pl 09.03.06, 18:28 Analiza chemiczna z wykorzystaniem efektu Dopplera? Coś mi się zdaje, że efekt Dopplera może odróżnić Viagrę od podróbki (zgadnij - jak?), ale składu chemicznego i tak nie poda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: Doppler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 18:39 Dobre, dobre ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nyxe Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 21:43 A co z widmem? Fizykiem nie jestem ale coś o widmie pierwiastków słyszałam, może ono nadaje taki a nie inny kolor? Skład chemiczny też diagnozują na podstawie obrazu widma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomruk Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 22:58 Widmo - mówiąc najprościej - jest to metoda analizowania koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Na Jowiszu zaobserwowano nową, czerwoną plamę IP: *.chello.pl 10.03.06, 00:00 do r39: pl.wikipedia.org/wiki/Planety_pozas%C5%82oneczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BenQ Jeszcze wczoraj pisalo ze na marsie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 14:09 zdecydujcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsjaninX Re: Jeszcze wczoraj pisalo ze na marsie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 14:13 Pomyliłeś chyba artykuły. Ten o Marsie był w związku z nadchodzącym końcem podróży sondy MRO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BenQ Re: Jeszcze wczoraj pisalo ze na marsie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 09:09 nie ten tez byl w tym pisalo wczesniej ze na marsie plama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A co ono... Re: Jeszcze wczoraj pisalo ze na marsie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 01:08 A co ono napisało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skanhipot Okropnie skandaliczna hipoteza IP: *.toya.net.pl 20.03.06, 21:17 Obie wielkie czerwone plamy to planety w atmosferze Jupitera. Szukamy drugiej Ziemi, a nie podejrzewamy, że odkryliśmy już dwa drugie Marsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Okropnie skandaliczna hipoteza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:47 No to ustalcie wreszcie na Jowiszu czy Jupiterze? Hmm. ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś