Gość: michał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 11:42 ...trzeba by zaczac pisać o tym jak bąka jest mało i alarmować o tym w swoich artykułach, bo niedługo bedziemy bączyć tylko w butelki:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jasiu ( nie gupi ) Zobaczta tego bąka :D IP: *.rtk.net.pl 16.05.06, 11:52 wiadomosci.onet.pl/1323215,16,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Zobaczyć bąka - Siemianówka 16.05.06, 12:07 "Zbiornik wody Siemianówka zlokalizowany w dolinie górnej Narwi w województwie podlaskim postał w latach 1977-1990 w wyniku spiętrzenia wody zaporą ziemną zbudowaną w przewężeniu doliny w 367,38 kilometrze biegu rzeki w rejonie Łuka i Rybaki. Powierzchnia zlewni w tym przekroju wynosi 1094 km2. Zbiornik znajduje się na terenie gmin Michałowo i Narewka - obszarze objętym projektem Zielonych Płuc Polski. Przy maksymalnym poziomie spiętrzenia 145,00 m n.p.m. jest to 79,5 mln m3 wody zgromadzonych na powierzchni 32,5 km2. Długość zalewu wynosi 11 km, szerokość od 0,8 km w rejonie zapory do 4,5 km w jego części środkowej, a średnia głębokość 3,5 m. Pojemność użyteczna zbiornika równa jest 62 mln m3. Przy spiętrzeniu maksymalnym - na poziomie korony progu stałego budowli upustowej równym 142,30 m n.p.m. - powierzchnia zalewu wynosi 11,7 km2, pojemność zbiornika 17,5 mln m3, a średnia głębokość 1,5 m." Nawet nie wiedziałem, że taki zalew istnieje... Panu Adamowi jak zwykle podziękowania za opisanie części naszego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
nonatalia Re: Zobaczyć bąka - Siemianówka 12.10.15, 23:18 Oczywiście, że lepiej gdyby ten Zalew się nigdy nie wydarzył. Jednak istnieje. Nie tylko ptaki się nim cieszą... Można opisać go masą negatywnych epitetów, można (słusznie) martwić się konsekwencjami ekologicznymi tego, że taki ?potwór? jest. Można czuć zażenowanie idiotyzmem ludzkich poczynań i bezmyślną ingerencją w naturę. Można pośmiać się ze spiskowych teorii o zalanych rosyjskich rakietach, tajnych lotniskach, tajemniczych korytarzach pod tamą. Nic jednak nie zmieni faktu, że w jego abstrakcyjności, przestrzeni i niemal monumentalności jest coś hipnotyzującego. Zimą jest skuty lodem zwykle całkowicie, potem słychać jak połamane kry obijają się o fale.. Latem w odbija gwiazdy. Cały ten spektakl rozgrywa się tam gdzie nikt nie patrzy. Jest Wielka woda, a dalej już telefony łapią białoruskie sieci, trzeba wracać. Zupełnie nikogo to miejsce nie obchodzi. Może dlatego czuję się tam bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były_fizyk Re: co tam zobaczyć - puścić! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.05.06, 00:10 Otóż to - ja myślałem, że to będzie coś np. o laserowej interferometrii pierdów, a tu o ptaszkach... :) Nie no, sorry, oczywiście, że Wajrak rulez. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: co tam zobaczyć - puścić! 17.05.06, 00:19 Gotów byłem iść o zakład (z autorem tytułu zapewne), że ktoś dopisze podobne komentarze, ale eptesicus? O tempora, o mores... Odpowiedz Link Zgłoś
telek_ Re: co tam zobaczyć - puścić! 17.05.06, 11:50 A ja po tytule podejrzewałem Wajraka iż pisze o helikopterkach bąkami majowymi zwanych (choć one chyba też mają w tym roku opóźnienie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus co to takiego bąki majowe? IP: *.chello.pl 17.05.06, 20:12 > A ja po tytule podejrzewałem Wajraka iż pisze o helikopterkach bąkami majowymi > zwanych (choć one chyba też mają w tym roku opóźnienie). a co to takiego? Chodzi o chrabąszcze majowe, czy jakieś trzmiele (też bąkami zwane przez lud)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczony w piśmie Re: co tam zobaczyć - puścić! IP: 82.177.118.* 17.05.06, 17:44 Rzeczywiście skandal żeby eptesicus napisał taki niskich lotów komentarz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus eptesicusowi też się czasem należy :-))) IP: *.chello.pl 17.05.06, 20:15 > Gotów byłem iść o zakład (z autorem tytułu zapewne), że ktoś dopisze podobne > komentarze, ale eptesicus? O tempora, o mores... jakie czasy, takie komentarze. Ale obiecuje ze juz wiecej nie będe - diabeł jakowyś mnie podkusił Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: eptesicusowi też się czasem należy :-))) 18.05.06, 00:09 :)) Z trzcin wylazł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRS Re: Zobaczyć bąka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 02:52 Puścić takiego, by móc go zobaczyć...:)) Odpowiedz Link Zgłoś