Gość: badacz IP: *.chello.pl 08.01.03, 20:12 tak, tak. tylko ciekawe co będzie jak uczeni dokonają pomiarów za 5 lat według nowej rewolucyjnej metody i okaże się, że jednak się mylił?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Starszyna Czernousow Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.chello.pl 08.01.03, 21:41 Gość portalu: badacz napisał(a): > tak, tak. tylko ciekawe co będzie jak uczeni dokonają pomiarów > za 5 lat według nowej rewolucyjnej metody i okaże się, że > jednak się mylił?? Nic nie będzie. Dla 99 proc. ludzkości, której to nic a nic nie obchodzi. PS. Mnie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSD Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: proxy / *.pmmc.com 08.01.03, 21:47 I to jest piekne w nauce. Nie jest nieomylna / absolutna lecz zawsze otwarta dla umyslow ktore chca rozumiec, sprawdzic, potwierdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.bb.online.no 09.01.03, 00:39 Gość portalu: TSD napisał(a): > I to jest piekne w nauce. Nie jest nieomylna / absolutna lecz > zawsze otwarta dla umyslow ktore chca rozumiec, sprawdzic, > potwierdzic. o Dzieki za te madre slowa Rzetelnie otwarcie MYSLAC mozna pootwierac sporo konserwy pytanie kogo to na to stac mentalnie i ekonomicznie poza katedra albo np kosciolem Miec czas tzn miec serce (tak mowi Politechnika co z technika nie ma nic do czynienia Pytam sie kogona to stac w tych ciezkich czasch jak tzw sliy rynku delguja ciezko potrzebny tzw Prad na Zime na sprzedaz za pol ceny w lecie Trzech Norwegow zamarzalo w mieszkaniech bo musieli pierwszy raz w zyciu oszczedzac prad w najbogatszym w/g rzadu karju swiata Ja podziwiam wszystkich myslicieli a filozofow nie wierzacych w kowboji jeszcze serdeczniej! rafal Let s do it rafal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Zenada!!! IP: *.CNS.NYU.EDU 08.01.03, 22:11 New Scientist jest czasopismem popularno-naukowym. Zazwyczaj uczeni publikuja swe oryginalne prace w pismach naukowych, a w popularno-naukowych znajduja sie ich omowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiepski badacz Re: Zenada!!! IP: 5.3.* / 134.251.222.* 08.01.03, 23:07 Gość portalu: ok napisał(a): > New Scientist jest czasopismem popularno-naukowym. Zazwyczaj > uczeni publikuja swe oryginalne prace w pismach naukowych, a w > popularno-naukowych znajduja sie ich omowienia. Przeczytaj uwaznie artykol w NS, to moze sie zorientujesz, ze tak wlasnie bylo w tym przypadku. Kiepski z Ciebie badacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal - Badacz Re: Zenada!!! IP: *.bb.online.no 09.01.03, 00:44 Gość portalu: Kiepski badacz napisał(a): > Gość portalu: ok napisał(a): > > > New Scientist jest czasopismem popularno-naukowym. Zazwyczaj > > uczeni publikuja swe oryginalne prace w pismach naukowych, a w > > popularno-naukowych znajduja sie ich omowienia. > > Przeczytaj uwaznie artykol w NS, to moze sie zorientujesz, ze > tak wlasnie bylo w tym przypadku. Kiepski z Ciebie badacz. Ta Redakcja to luxus kto ma czas na to tak naprwde to tylko mozgi no nie?? A gdzi one gdzie sa wypowiedzi ludzi dostajacych panstwowe pieniadze za myslenie (ja tylko tak zaczepnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viktor Schauberger Re: Zenada??? IP: *.sylaba.poznan.pl 10.01.03, 12:23 tak jasne tyko że przełomowe prace z dziedziny grawitacji nieczesto trafiają wogle do druku bo ta dziedzina badań jest traktowana STRATEGICZNIE przez mocarstwa a zwłaszcza kraje NATO na prośbę USA od 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Zenada??? IP: *.bb.online.no 13.01.03, 02:07 Gość portalu: Viktor Schauberger napisał(a): > tak jasne tyko że przełomowe prace z dziedziny grawitacji > nieczesto trafiają wogle do druku bo ta dziedzina badań jest > traktowana STRATEGICZNIE przez mocarstwa a zwłaszcza kraje NATO > na prośbę USA od 50 lat. Walnie dobrze zes zareagowal.. Przyponial mi sie fakt ze w zwizku z moimi badaniami wpadlem na stony BOeinga Oni maja w Seatle dzial doswiadczalny i robia proby z antygrwitacja fakty sa nastepujace oficjanie podaja ze dludo byli na - 1,8% pozniej polepszyli na 2.1 i po ostatnim roku wyladowali na 4.1% Dzis sa na pozimie 8% przypomne ze poknywanie stalej sily G a uzysakiwanie chodzby dwoch zmian stopien 1 stopien2 w gore to nie wrozy nic innego jak z czasem 100% sukces. logika politechniki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinek Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.dial.proxad.net 08.01.03, 22:24 Teoria strun, bardzo obiecujaca wprawdzie, pozostaje nadal w sferze teorii. Dziadek Einstien znow mial racje, poraz kolejny wypada uchylic kapelusza, a naukowcom: Do roboty, moze nastepnym razem cos rewolucyjnego z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal - Cinek Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.bb.online.no 09.01.03, 00:47 Gość portalu: Cinek napisał(a): > Teoria strun, bardzo obiecujaca wprawdzie, pozostaje nadal w > sferze teorii. Dziadek Einstien znow mial racje, poraz kolejny > wypada uchylic kapelusza, a naukowcom: Do roboty, moze nastepnym > razem cos rewolucyjnego z tego wyjdzie. No popatrz ile mamy wspolnego w tej twej opinii Fine"End Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinek-rafal Re: Jak prędko biegnie grawitacja? BLISKO!!! IP: *.bb.online.no 09.01.03, 00:50 Gość portalu: Cinek napisał(a): > Teoria strun, bardzo obiecujaca wprawdzie, pozostaje nadal w > sferze teorii. Dziadek Einstien znow mial racje, poraz kolejny > wypada uchylic kapelusza, a naukowcom: Do roboty, moze nastepnym > razem cos rewolucyjnego z tego wyjdzie. Jestes naprawde blisko prawdy! ale kto ja nazwie po imieniu?! za jaki czas? Ja daje na to innym do roku Mysle ze bedzie z tego tym razem Polski Nobel Pozdrawiawm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal-Redakcja Re: Jak prędko biegnie grawitacja? "interferecjyjnie" IP: *.bb.online.no 09.01.03, 00:30 Moja ostatnia troche odwazna teoria zostala potwierdzona!!! Zwracam sie (dzis jako sledzacy te strony czytelnik) a w tym sensie do mego idola tzn P Piotra na GW: Kiedy Pan zadzwoni z redakcji na bizwater@hotmail.com Teoria nie wyczytana a w wymyslona przeze mnie po roku przypadku dzialan i badan nukowych (OK dla mnie byl to prosty przypadek z polskim geniuszem i moja wypowiedz na ten tem<at miala mjejsce w lecie ub roku Powtarzam przed wiadomosciami o japsach i neutrino Teoria byla nastepujaca Rafal R lipiec 2002 dokumenty sa na miejscu..; "Dualizm Swiatla i Grawitacja (tu sa tajemnice) oraz tzw Kod Kosmiczny Matrycy Zycia (znane?) czyli H2O w kolo zyjacych komorek organicznych to znane mi od roku ) 3 czynniki wplywajace tz n3 podstawowe elementy zycia rozwoju galax gwiazd planet i ich ”poszczegolnych owocow": czyli rozwoju nie tylko wszystkich organizmow ale i zwiazkow chemicznych ze wszystkimi domieszkami innych dziedzin nauki np praw fizycznych powstawanie pierwiastkow i zwiazkow na naszej planecie. Ich odddzlo wywanie. Ja zaznaczam ze nie mam ktedry nauki studentow pensji albo kolegow naukowcow czyli nie komunikuje w srod naukowcow na takie tematy. To cale szczescie tak sadze na poczatku co pozniej wiem, ze na odwrot Moje badania nie byly w kolo PRADWY o Kreacji choc zaleznosc isnieje. Badanie byly w kolo roli czasteczki wody!!! Myslenie i ta teoria jest czescia normalnego analitycznegi wypracowania ze wzgledu na mego Przyjaciela i jego wynalazku, Moj szczery otwarty sposob ustosukowania sie do demolujacego? wiele prostszych teorii - Wynalazku. Moje najszczersze checi doszukania sie przyczyny WHY? To cale sedno... (Tu jestesmy P Piotrze) oraz latwosc brania wlasciwej wiedzy z medii i internetu i od genialnego samego Pana Wynalazcy Przy pewnej dozie INTUICJI oraz jakiegos tam nieco dziwnego , tzw: ” fartu slonia w sklepie porcelany” nie obrazajac Katedry Panow Profesorow!! Bedac po 30 latch w sytuacji “post carier/ dosc filozoficznej” pamietajac “o wiadomosciach ze zwyczajnej? warszawskiej politechniki 1975 mam te teorie jako swoja I wydrukowana (dok.) (The End of message) Poprawnie teoria do rozwazenia z czasem ale na pewno latwa nie …? bo nikt nie dal roku zycia w ten sam sposob i nie uwierzy to nie to opakowane, to nieoklejone ta “E” etykieta nie zwykle odosobnione ale to juz wypowie sie redsakcja bo mysle ze ta zaskakujaca dla Nauki I Forum I nie tylko wiadomosc da sie uchwycic nie w paranauce ale w zyciu tak jak ja I moj Wynalazca sprobowalismy I sie dalo sprawdzic naocznie pare spraw co rzuci wieloma teoriami!! (dla mnie prawdziwa tak , a odnosnie artykolu - ta teoria Einsteina od zarodku dla sie lubicCo co mnie wylacznie imponujwe tak naprawde to Pan red, ktory odwaznie tlumaczy te wzdrygajace nowosci az do momentu az "Nauka" go wezwie na ”te ta te “ a nie daj Boze z gromadka w TV pozdrawian serdecznie redakcje I czytelnikow Rafal Oslo bizwater@hotmail.com "neutrinowiec" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d3 Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.chelm.gda.pl / 192.168.1.* 09.01.03, 14:21 ale belkot nic nie mozna zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
vortex Re: Jak prędko biegnie grawitacja? 09.01.03, 14:31 ja uważam że grawitacja nie zakrzywia przestrzeni tylko wpływa na materię w przestrzeni. Model z płaszczyzną i umieszczonych na niej kulkach zapadająchych sie i odginających materiał to po prostu bardzo ładny model. Dlaczego uważa sie że grawitacja zakrzywia przestrzeń? Chyba tylko po tym że ciała poruszające się w danej przestreni nie lecą prosto, lub że będąc w stanie spoczynku zaczynają lecieć do źródła grawitacji. Z tego można równie dobrze wyciągnąć wniosek taki jaki ja wyciągnąłem czyli że gr. wpływa na materię (promieniowanie też - światło). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Jak poprawie to idzie czytac IP: *.ti.telenor.net 10.03.03, 01:24 Gość portalu: Rafal-Redakcja napisał(a): > Moja ostatnia troche odwazna teoria zostala potwierdzona!!! > Zwracam sie (dzis jako sledzacy te strony czytelnik) a w tym > sensie do mego idola tzn P Piotra na GW: > Kiedy Pan z redakcji, lub da mail na bizwater@hotmail.com > > Moja teoria jest nie wyczytana a wymyslona przeze mnie po roku przypadku dzialan nukowych ( OK dla mnie byl to prosty przypadek z polskim Panem Geniuszem i moja wypowiedz na ten tem<at miala mjejsce w > lecie czerwcu ub roku 2002 > Powtarzam przed wiadomosciami o japsach i neutrino o tych nic nie wiedzialem.. > > Teoria byla nastepujaca Rafal R lipiec 2002 dokumenty sa na miejscu..; > "Dualizm Swiatla i Grawitacja (tu sa tajemnice) oraz tzw Kod Kosmiczny Matrycy Zycia (znane?) czyli czasteczki H2O w kolo zyjacych komorek organicznych > to sa te znane mi od roku ) 3 czynniki! wplywajace tz n3 podstawowe elementy zycia na Ziemi i kosmosie tzn rozwoju galax gwiazd planet i ich ”poszczegolnych owocow": > czyli rozwoju nie tylko wszystkich organizmow ale i zwiazkow > chemicznych ze wszystkimi domieszkami innych dziedzin w(g nauki np praw fizycznych powstawanie pierwiastkow i zwiazkow na naszej planecie.... skazane jest na ich oddzialowywanie. > > Ja zaznaczam, ze nie mam ktedry nauki studentow pensji albo > kolegow naukowcow czyli nie komunikuje wsrod naukowcow na takie tematy. > To cale szczescie... tak sadze na poczatku co pozniej wiem, ze na odwrot > Moje badania nie byly w kolo PRADWY o Kreacji choc zaleznosc > isnieje. > Badanie byly w kolo roli czasteczki wody!!!i MATRIX h2o > Myslenie i ta teoria jest czescia normalnego, analitycznego > wypracowania o wodzie i jej rol w rozwoju zycia Zrobilem to ze wzgledu na mego Nestora Przyjaciela i w przypadku zastosowania jego wynalazku, > Moj szczery otwarty sposob ustosukowania sie do demolujacego? > wiele prostszych teorii - Wynalazku Nestora .byl pozytywny!! > Moje najszczersze checi doszukania sie przyczyny WHY? To cale > sedno... > (Tu jestesmy = P Piotrze) oraz latwosc brania wlasciwej wiedzy z > medii i internetu i od genialnego samego Pana Wynalazcy > Przy pewnej dozie INTUICJI oraz jakiegos tam nieco dziwnego , > tzw: > ” fartu ” nie obrazajac Katedry Panow Profesorow!! > Bedac po 3 latch i w sytuacji “post carier/ dosc filozoficznej” > pamietajac “o wiadomosciach ze zwyczajnej? warszawskiej > politechniki 1975 > mam te nowe teorie jako swoja oraz wydrukowana (dok.) (The End of message) > > Poprawnie teoria jest do rozwazenia z czasem! ale na pewno latwa ? > bo nikt nie dal roku swego zycia w ten sam sposob i nie uwierzy to nie to opakowane i jakas tam “E” etykieta to jest niezwykle odosobnione ale to juz o tym wypowie sie redakcja bo mysle ze ta zaskakujaca dla Nauki I Forum.. i nie tylko wiadomosc da sie uchwycic nie w paranauce ale w zyciu naukowym > tak jak ja I moj Wynalazca sprobowalismy I sie dalo sprawdzic > naocznie w fizycznym ciele i czasie i proby reakcji tez byly! > pare naszych spraw rzuci wieloma teoriami!! > Co co mnie wylacznie imponuje tak naprawde to Pan red, ktory odwaznie tlumaczy te rozne nukowe nowosci az do momentu > az "Nauka/Cathedre" go wezwie na ”te ta te “ a nie daj Boze z gromadka w TV pozdrawiam serdecznie redakcje I czytelnikow Rafal Oslo bizwater@hotmail.com "neutrinowiec" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal "ona biegnie blisko" IP: *.bb.online.no 09.01.03, 00:58 Oj ja tak lubie ten temat... jak inspirujaca jest ta rubryka?? wszyscy dzis mamy chec na haslo: swiat nauki obudz sie w raz a dobrze zyjemy w UNIVERSUM czyli "nie tylko na Ziemi" Sformulowanie duszy i mysli naukowej "po takim prysznicu" moze doprowadzic czegos nowego. rafal bizwater@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: 'ona biegnie blisko' IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 09.01.03, 03:51 Ja bym po pierwsze chcial sie wiedziec o jaka kosmiczna grawitacje tu chodzi, bowiem ona znika z czasem i kosmonauci o tym wiedza oddalajac sie od ziemi. Jest grawitacja jablka z gruszki(po sasiedzku), lub odwrotnie, przy dobrym powiewie wiatru. Tak wiec z "wiatrem" nasza ziemia sie kolysze, a slonce pewnie sie z niej smieje swoim cieplym rumiancem. Ksiezyc zas znalazl sie po srodku, dlatego tez ma za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uqbar To powyzej "to serio, czy dla jaj"? IP: *.man.polbox.pl 09.01.03, 12:50 A moze darmowe testy interface'u miedzy softem tlumaczacym z wietnamskiego na portugalski i portugalskiego na polski? Nic nie zrozumialem. A tak na marginesie: ile energii potrzeba, aby "nagle" usunac zrodlo pola grawitacyjnego tak, by cialo w nim przebywajace "dowiedzialo sie o tym" pozniej niz zrodlo zniknelo? Inaczej mowiac jesli zrodlo pola moze poruszac sie z maksymalna predkoscia = pr. swiatla, to zrozumiale, ze "ciagnie za soba pole" z predkoscia nie wieksza niz wlasna. Z kolei trudno podejrzewac, ze poruszajaca sie masa "anonsuje" swoje przybycie polem grawitacyjnym z szybciej niz samo przybylo. A moze przy predkosciach bliskich pr. swiatla cos jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tlön Re: To powyzej 'to serio, czy dla jaj'? IP: *.swic.dialup.inetia.pl 09.01.03, 16:07 Proponuję najpierw sprawdzić, jak to jest dla pola elektromagnetycznego (informacja łatwo dostępna). A to powyżej to jeszcze coś innego: kombinacja miękki narkotyk + miękki umysł ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orbis Tertius Chyba nie IP: *.webport.bt.net 11.01.03, 00:13 Gość portalu: Tlön napisał(a): > Proponuję najpierw sprawdzić, jak to jest dla pola elektromagnetycznego > (informacja łatwo dostępna). A to powyżej to jeszcze coś innego: kombinacja > miękki narkotyk + miękki umysł ;-). Myślę, że to coś gorszego. Poważnie, to pachnie zaburzeniami psychicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: 'ona biegnie blisko' IP: *.bb.online.no 09.01.03, 23:26 Gość portalu: U napisał(a): > Ja bym po pierwsze chcial sie wiedziec o jaka kosmiczna > grawitacje tu chodzi, bowiem ona znika z czasem i kosmonauci o > tym wiedza oddalajac sie od ziemi. Jest grawitacja jablka z > gruszki(po sasiedzku), lub odwrotnie, przy dobrym powiewie wiatru. > Tak wiec z "wiatrem" nasza ziemia sie kolysze, a slonce pewnie > sie z niej smieje swoim cieplym rumiancem. Ksiezyc zas znalazl > > sie po srodku, dlatego tez ma za swoje. logika istnieje: grawitacje nie ma nic do czynienia z Terra (moze brzmi arogancko z jej strony) to Terra ma do czynienia z grawitacja podobnie jak inne ciala niebieskie Wskazowka niech bedzie tutaj fakt ze isnieja dzis nie tylko ciala niebieskie ale moc cial w Universum 2003 tzw innych "kolorow" To o to chodzi o te kolory ten kto je wymysli i to opisze jest dzis bardzo waznym naukowcem no coz takie sa fakta ostatniej nauki nie zaleznie od stylu mego piora Ja nie jestem pisarzem ja stoje na FORUM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coto Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.junisoftex.pl / *.konst.silesianet.pl 09.01.03, 14:19 Grawitacja to zakrzywienie przestrzeni, a wiec geometria. Nagle znikniecie masy oznacza nagle znikniecie zakrzywienia, a wiec nagla zmiane geometrii. To, ze inna odlegla masa (np. Ziemia) dowiaduje sie o tym fakcie nie natychmiast lecz po pewnym czasie wynika z tego, ze przeplyw informacji wymaga czasu. Oznaczaloby to, ze grawitacja to informacja. Tylko, poki co, nie wiemy co to jest informacja. Podobne rozumowanie mozna by zastosowac takze dla innych pol, np. magnetycznych. coto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uqbar Noooo to rozumiem IP: *.acn.pl / 10.65.8.* 09.01.03, 18:31 To ja, choc IP inne( ID: Orbis Tertius - JLB jako ID wygladaloby jak marka kolumn glosnikowych :-). Coz... teraz rozumiem to, co jest napisane - dwa posty wyzej. 1. Nadal nie ma dobrej teorii wiazacej grawitacje i elektromagnetyzm. E. powiedzial, ze materia maze poruszac sie z predkoscia nie wieksza niz predkosc swiatla dla danego osrodka. Dalsze uogolnianie mysli E. ( daleko idace wnioski np. materia=fala elektromagnetyczna) nie jest chyba uprawnione, najlepszy przyklad: w/w artykul o probach doswiadczalnych sprawdzenia wyliczen wynikajacych z teorii superstun. 2. Kolega "coto" poszedl chyba na skroty i wywod ma troche slabych punktow. Pole grawitacyjne zakrzywia czasoprzestrzen, w malej objetosci trudno przeprowadzic eksperyment dla rozroznienia dzialania pola grawitacyjnego od ruchu pod nieobecnosc pola g., ale z przyspieszeniem. Np zjezdzajaca winda a winda na "sznurku krecona" z przyspieszeniem odsrodkowym rownym 1g. Podpowiem: objetosc windy musi byc na tyle duza aby metoda pomiaru kata bez watpliowsci pokazala roznice w "rownoleglosci" dwoch pionow. W pierwszym przypadku piony beda pokazywac srodek masy - czyli w windzie zjezdzajacej piony beda mialy sie k'sobie. W "windzie na sznurku" pozostana zawsze rownolegle. Czy jednak grawitacja to geometria to chyba zbyt daleko idace uogolnienie. Wydaje mi sie ze przyroda nie ma "ukrytej" inteligencji, ktora ma potrzebe analizowania otaczajace swiata, stad nie jest jej potrzebna definicja informacji i jakakolwiek jej wymiana ( moze troche zbyt wiele "uczlowieczania" przyrody) 3. Elektromagnetyzm nie ma juz tajemnic ( dal sie nawet powiazac z oddzialywaniami jadrowymi slabymi) poza powiazaniem z grawitacja. Ale chyba to wina naszego aparatu poznawczego o grawitacji. Analogie grawitacja - elektromagnetyzm chyba szkoda czasu. A pytanie o energie ma jednak sens. Jesli cos szybko sie zmienia ( w polu g.) wymaga duzych mocy. Ponadto m. kwantowa dopuszcza zmiany "jak delty Diraca" z duze masy raczej robia to powoli, bo gdy cos ( materie) rozpedzamy do predkosci swiatla to potrzeba energii duuuuzych. Zniknac zrodlo pola g. ( prukwiarnie :-) szybciej niz swiatlo bierzy, czy to nie wbrew znanej fizyce??? Pozdrowienia. Specjalne dla Tloen - sam wiesz dlaczego. Jesli bedziesz mnie chcial zidentyfikowac po nicku ( w przypadku podszywania sie) pytaj o nazwisko Emmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coto Re: Noooo to rozumiem IP: *.junisoftex.pl / *.konst.silesianet.pl 09.01.03, 20:29 > Czy jednak grawitacja to geometria to chyba zbyt > daleko idace uogolnienie. Przywolaj klasyczny przyklad plaszczakow poruszajacych sie na powierzchni kuli. Oba plaszczaki wyruszaja z rownika rownoczesnie w kierunku prostopadlym do rownika, nic o tym nie wiedzac, ze sie poruszaja (nie musza miec przeciez zadnych zewnetrznych punktow odniesienia). Obserwator zewnetrzny widzi jednak wyraznie, ze zmierzaja do tego samego bieguna kuli. Plaszczaki natomiast stwierdzaja, ze cos (jakas sila!) nieuchronnie pcha je ku sobie. Robia najrozniejsze pomiary, wyliczajac przyspieszenie z jakim na siebie spadaja, mase bezwladna itd. Dochodza przy tym do wniosku, ze "sila" z jaka sie przyciagaja zalezy od krzywizny przestrzeni, w ktorej sie znajduja. W przypadku natychmiastowego usuniecia jednej z mas zmienia sie zakrzywienie przestrzeni, ale czy natychmiast? Wiemy, ze nie natychmiast, ze nie szybciej niz pozwala na to predkosc swiatla. Czy nie mamy tu do czynienia ze swoista inercja? Przestrzen jak guma. Po umieszczeniu na niej kuli zostaje zdeformowana. Po usunieciu kuli deformacja znika, ale nie natychmiast. coto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uqbar Drogi Coto! IP: *.acn.pl / 10.65.8.* 10.01.03, 01:16 Drogi Coto! Znamy plaszczaki, jakis czas temu sluzyly do objasnienia ograniczenia ludzkiego poznania. Czlowiek "widzi" trzy wymiary i nie bardzo radzi sobie z wyobrazeniem czterowymiaru ( czasoprzestrzen). Madre glowy wymyslily zatem plaszczaki, aby poprzez redukcje:istot dwuwymiarowych ( plaszczaki) poruszajacych sie w przestrzeni trojwymiarowej dac nam, osobom trojwymiarowym wyobrazenie, poprzez myslowa ekstrapolacje, o wlasnosciach czterowymiaru. Niestety plaszczaki z cwiczenia myslowego zaczely zyc wlasnym zyciem, wesolo smiejac sie, z eksperymentu myslowego zaczely zyc wlasnym bytem, dajac asumpt do tworzenia niesamowitych teorii. Dlaczego na to reaguje tak mocno? Otoz moj dobry kolega, niezly fizyk, ale bez przygotowania filozoficznego, spotkal kobiete, ktora objasnila mu wiele aspektow zycia na przykladzie plaszczakow. No i ten kolega prawie 20 lat temu wyladawal w jakiejs sekcie, gdzie za pomoca "teorii" o plaszczakach wyjasnia sie wszystko. Kolegi od tego czasu nie widzialem, ani slyszalem. Jego rodzice tez. Zatem moze plaszczaki nalezy zostawic tam gdzie ich pierwotne przeznaczenie/wymyslenie? Zatem jeszcze raz: plaszczaki to taki eksperyment myslowy, a nie efekt badan nad rzeczywistoscia. Na marginesie, jesli serce jest dipolem, to jak serce plaszczakow dziala w dwuwymiarze. Albo bardziej brutalnie: plaszczak jest dwuwymiarowy, jak zatem omijaja sie drogi oddechowe plaszczaka z jego drogami pokarmowymi? Pozdrawiam serdecznie Ps. Inercja to miara bezwladnosci, a ta jakby z grawitacja byla powiazana, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
vortex Re: Drogi Coto! 10.01.03, 01:47 już nie wspominając o umiejscowieniu odbytu płaszczaków :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coto Re: Drogi Coto! IP: *.junisoftex.pl / *.konst.silesianet.pl 10.01.03, 09:30 Gość portalu: Uqbar napisał(a): > Drogi Coto! > Znamy plaszczaki, jakis czas temu sluzyly do objasnienia > ograniczenia ludzkiego poznania. Czlowiek "widzi" trzy wymiary i > nie bardzo radzi sobie z wyobrazeniem czterowymiaru ( > czasoprzestrzen). Madre glowy wymyslily zatem plaszczaki, aby > poprzez redukcje:istot dwuwymiarowych ( plaszczaki) > poruszajacych sie w przestrzeni trojwymiarowej dac nam, osobom > trojwymiarowym wyobrazenie, poprzez myslowa ekstrapolacje, o > wlasnosciach czterowymiaru. Niestety plaszczaki z cwiczenia > myslowego zaczely zyc wlasnym zyciem, wesolo smiejac sie, z > eksperymentu myslowego zaczely zyc wlasnym bytem, dajac asumpt > do tworzenia niesamowitych teorii. Dlaczego na to reaguje tak > mocno? Otoz moj dobry kolega, niezly fizyk, ale bez > przygotowania filozoficznego, spotkal kobiete, ktora objasnila > mu wiele aspektow zycia na przykladzie plaszczakow. No i ten > kolega prawie 20 lat temu wyladawal w jakiejs sekcie, gdzie za > pomoca "teorii" o plaszczakach wyjasnia sie wszystko. Kolegi od > tego czasu nie widzialem, ani slyszalem. Jego rodzice tez. Zatem > moze plaszczaki nalezy zostawic tam gdzie ich pierwotne > przeznaczenie/wymyslenie? Zatem jeszcze raz: plaszczaki to taki > eksperyment myslowy, a nie efekt badan nad rzeczywistoscia. Na > marginesie, jesli serce jest dipolem, to jak serce plaszczakow > dziala w dwuwymiarze. Albo bardziej brutalnie: plaszczak jest > dwuwymiarowy, jak zatem omijaja sie drogi oddechowe plaszczaka z > jego drogami pokarmowymi? > Pozdrawiam serdecznie > Ps. Inercja to miara bezwladnosci, a ta jakby z grawitacja byla > powiazana, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
c_hal Re: Noooo to rozumiem 15.09.03, 16:52 Czesc! """ Gość: coto 09.01.2003 20:29 > Czy jednak grawitacja to geometria to chyba zbyt > daleko idace uogolnienie. Przywolaj klasyczny przyklad plaszczakow poruszajacych sie na powierzchni kuli. Oba plaszczaki wyruszaja z rownika rownoczesnie w kierunku prostopadlym do rownika, nic o tym nie wiedzac, ze sie poruszaja (nie musza miec przeciez zadnych zewnetrznych punktow odniesienia). Obserwator zewnetrzny widzi jednak wyraznie, ze zmierzaja do tego samego bieguna kuli. Plaszczaki natomiast stwierdzaja, ze cos (jakas sila!) nieuchronnie pcha je ku sobie. CHAL: bo WPADAJA OBADWA NA SAM DOL STUDNI POTENCJALU. UKLONY chal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tlön Re: Noooo to rozumiem IP: *.swic.dialup.inetia.pl 10.01.03, 00:50 Pojąłem, z Lemem włącznie :-). Cieszę się. Wybacz zmrużonego nicka. Anomalocaris PS. Nie szkoda czasu na analogie. Jest ich sporo, przeważnie matematycznego rodzaju. Niestety (?) różnic też :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Noooo to rozumiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.03, 09:41 Gość portalu: Uqbar napisał(a): > Np zjezdzajaca > winda a winda na "sznurku krecona" z przyspieszeniem odsrodkowym > rownym 1g. Podpowiem: objetosc windy musi byc na tyle duza aby > metoda pomiaru kata bez watpliowsci pokazala roznice > w "rownoleglosci" dwoch pionow. W pierwszym przypadku piony beda > pokazywac srodek masy - czyli w windzie zjezdzajacej piony beda > mialy sie k'sobie. W "windzie na sznurku" pozostana zawsze > rownolegle. W windzie wirującej na sznurku piony raczej będą się rozbiegać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.bb.online.no 09.01.03, 23:35 Gość portalu: coto napisał(a): > Grawitacja to zakrzywienie przestrzeni, a wiec geometria. Nagle > znikniecie masy oznacza nagle znikniecie zakrzywienia, a wiec > nagla zmiane geometrii. To, ze inna odlegla masa (np. Ziemia) > dowiaduje sie o tym fakcie nie natychmiast lecz po pewnym czasie > wynika z tego, ze przeplyw informacji wymaga czasu. Oznaczaloby > to, ze grawitacja to informacja. Tylko, poki co, nie wiemy co to > jest informacja. > Podobne rozumowanie mozna by zastosowac takze dla innych pol, > np. magnetycznych. > coto jestes jedynym na FORUM co pomyslal wg mojej teorii bizwater@hotmail.com pisz dzwon mamy cos co jest czescia mego researchu z osttniehgo roku jesli tego nie wyczytales to gratuluje bo ja sprowadzilem sie do powaznego myslenia i wibruje podobnie (jestem tylko tak dociekliwy jak P piotr z GW) ale przeciez czasy glowy i doswiadczone zdarzenia "w tej grawitacji" nas roznia Napisales pieknie o co chodzic moze oceniam ze 95%!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geolog Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.01.03, 10:04 A może poważni myśliciele spróbują zastanowić się co to jest grawitacja? Może należy szukać odpowiedzi na to pytanie, szukając odpowiedzi na inne pytanie - co to jest masa? Spotkałem się z hipotezą, że masa jest to efekt spowolnienia energii. Jeśli chodzi o problem sprawdzenia prędkości oddziaływań grawitacyjnych to może wykorzystać zjawisko pojawienia się gwiazd supernowych, lub innych katastrof kosmicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal/geolog Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.bb.online.no 10.01.03, 18:19 Gość portalu: geolog napisał(a): > A może poważni myśliciele spróbują zastanowić się co to jest grawitacja? Może > należy szukać odpowiedzi na to pytanie, szukając odpowiedzi na inne pytanie - > co to jest masa? Spotkałem się z hipotezą, że masa jest to efekt spowolnienia > energii. > Jeśli chodzi o problem sprawdzenia prędkości oddziaływań grawitacyjnych to może > > wykorzystać zjawisko pojawienia się gwiazd supernowych, lub innych katastrof > kosmicznych? Uwazam ze pociagniecie twoje jest nie masowe Jesli chodzi o mase to w atomach kraza elektrony ze stala predkoscia. Bez tego krazenia nie ma masy. Czlowiek to jest proznia a jego mase stanowi suma energii poszczegolnych atomow. + grwitacja = ciezar. tak to pamietam. Jak ta dykusja ma miec rozwijajacy albo porawnie wplywajacy chrakter to pamietaj ze jestes zwyczajna proznia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MA Jakiej natury jest to oddziaływanie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.03, 02:32 Z tego co poczytywałem to są teorie które uznają, że odziaływanie grawitacyjne przebiega poprzez wysyłanie i zderzenia cząstek (grawitonów?). Ale to tylko teorie i nie wiadomo z jaka predkością moga przemieszczać się te cząstki. Ale jeśli chodzi o fizykę to znam dobrze tylko fizykę budynków. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: Jakiej natury jest to oddziaływanie? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.01.03, 22:46 Gość portalu: MA napisał(a): > Z tego co poczytywałem to są teorie które uznają, że > odziaływanie grawitacyjne przebiega poprzez wysyłanie i > zderzenia cząstek (grawitonów?). Ale to tylko teorie i nie > wiadomo z jaka predkością moga przemieszczać się te cząstki. w fizyce czastek elementarnych oddzialywania (rowniez grawitacyjne) opisywane sa poprzez wymiane czastek, tzw. bozonow oddzialywania. dla oddz. elektromagentycznego takim bozonem jest foton. dla oddzialywania grawitacyjnego taka czastka bylby grawiton, o masie zero i spinie dwa. jak do tej pory jest to jedyne oddzialywanie, dla ktorego nie zaobserwowano doswiadczalnie jego bozonu oddzialywania (najprawdopodobniej dlaqtego, ze jest to oddz. bardzo slabe). masa bozonu oddzialywania wiaze sie z zasiegiem tego oddzialywania. im ciezszy bozon, tym oddzialywanie jest bardziej bliskozasiegowe. np. oddz. elektomagnetyczne ma nieskonczony zasieg, a jego bozon - foton - mase zero. slabe oddzialywanie jadrowe ma 3 bozony oddzialywania (czastki W+, W- i Z0), ktorych masy sa rzedu 80-90 GeV, maja bardzo krotki zasieg (porownywalny z rozmiarem jadra atomowego). czastki o masie 0 moga poruszac sie z predkoscia swiatla. te ciezkie maja problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nov Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 24.01.03, 13:50 Spotkałem się z hipotezą, że masa jest to efekt spowolnienia > energii. Cieplo, IMHO- taka sobie teoria .. Wszystko jest formą przestrzeni. Przestrzen,<->Energia<-><Masa." Atomy" to zgęstki przestrzeni.To nie swiatlo ma przedkosc ograniczona, ale predkosc ta jest ograniczona wlasnosciami tej przestrzeni.Tej -tzn w danym miejscu i czasie. Ciekawe jaka wielkosc miala v swiatla gdy swiat byl mniejszy? A grawitacja- to podst.wlasnosc przestrzeni. ale to juz nowa matematyka (kulista) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: TAK PREDKO, ZE MOZEMY NADAZYC!!! IP: *.bb.online.no 10.03.03, 01:31 Gość portalu: coto napisał(a): > Grawitacja to zakrzywienie przestrzeni, a wiec geometria. Nagle > znikniecie masy oznacza nagle znikniecie zakrzywienia, a wiec > nagla zmiane geometrii. To, ze inna odlegla masa (np. Ziemia) > dowiaduje sie o tym fakcie nie natychmiast lecz po pewnym czasie > wynika z tego, ze przeplyw informacji wymaga czasu. Oznaczaloby > to, ze grawitacja to informacja. Tylko, poki co, nie wiemy co to > jest informacja. > Podobne rozumowanie mozna by zastosowac takze dla innych pol, > np. magnetycznych. > coto > Jestes w zblizeniu do naszej teorii INFORMACJI poprzez grawitacje Jak dojdziemy z czego sie sklada grawitacja moze teorie moje z lipca 2002 wejda na tapete. Wg mnie ogolna grawitacja jest fala elktromagnetyczna wybuchu BANG ale w sklad tej fali wchodza rzeczy ktore sa ciemna materia co powoduje cale "nieokreslenie" Moja teoria mowi, ze te fale, ktorych nie mozemy opisac (hm?) zawieraja konstrukcje materii i zycia kontroluja jego rozwoj dla nowych czesci UNIVERSUM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielak_32 Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.crowley.pl 12.01.03, 14:21 OTW Einstaina jest bardzo fajną teorią, nie dość, że nikomu nie udało się jej obalić, to jeszcze na dodatek potwierdzają ją obserwacje. Chciałbym dyskutantom przypomnieć, że w OTW mówi się o tzw. czaso-przestrzeni. Cząstka (kwant) obdarzony masą (czyt. masa) "zakrzywia" wszystkie wymiary czaso-przestrzeni - łącznie z czasem. W silnym polu grawitacyjnym czas "płynie" wolniej a w punkcie "osobliwym" (np. w centrum "czarnej dziury") przestaje płynąć. Nasuwa się pytanie : czy można mówić o zmianie (lub szybkości tej zmiany) właściwości wymiaru "czasowego" w tym wymiarze? Jeżeli czas ulega "zakrzywieniu", to czy to "zakrzywienie" może być zmienne w czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal //zakrzywie Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.bb.online.no 13.01.03, 01:55 Gość portalu: Zielak_32 napisał(a): > OTW Einstaina jest bardzo fajną teorią, nie dość, że nikomu nie > udało się jej obalić, to jeszcze na dodatek potwierdzają ją > obserwacje. Chciałbym dyskutantom przypomnieć, że w OTW mówi się > o tzw. czaso-przestrzeni. Cząstka (kwant) obdarzony masą (czyt. > masa) "zakrzywia" wszystkie wymiary czaso-przestrzeni - łącznie > z czasem. W silnym polu grawitacyjnym czas "płynie" wolniej a w > punkcie "osobliwym" (np. w centrum "czarnej dziury") przestaje > płynąć. > Nasuwa się pytanie : czy można mówić o zmianie (lub szybkości > tej zmiany) właściwości wymiaru "czasowego" w tym wymiarze? > Jeżeli czas ulega "zakrzywieniu", to czy to "zakrzywienie" może > być zmienne w czasie? Pomysl o efekcie np GIRO zmienne czy nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielak_32 Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.gda.cdp.pl, / *.crowley.pl 13.01.03, 14:38 Jaśniej poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal/Zielak Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.bb.online.no 13.01.03, 22:41 Gość portalu: Zielak_32 napisał(a): > Jaśniej poproszę. wylacznie przez "trzeci" faktor w przypadku giro efektu powstaje masa, energia i z zakrzywienia wibracja dodatkowy "potencjal odhylenia od rownowagi" tak to intuicyjnie czuje a nalezy rozwazyc wiele innych analogii i wybrac model 100% owy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielak_32 Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.crowley.pl 14.01.03, 10:43 Gość portalu: Rafal napisał: > wylacznie przez "trzeci" faktor co (?) przez "3." faktor (proszę o bliższe opisanie tego faktora) > w przypadku giro efektu niestety nie spotkałem się z omawianym przez Pana efektem, jeżeli można prosiłbym o bliższe jego opisanie lub podanie źródła, gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat > powstaje masa, energia i z zakrzywienia > wibracja dodatkowy "potencjal odhylenia od rownowagi" > > tak to intuicyjnie czuje a nalezy rozwazyc wiele innych > analogii i wybrac model 100% owy do tego fragmentu mogę się odnieść dopiero po zapoznaniu się z giro efektem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafl Zielak Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.ti.telenor.net / *.ti.telenor.net 14.01.03, 23:54 Gość portalu: Zielak_32 napisał(a): > Gość portalu: Rafal napisał: > > > wylacznie przez "trzeci" faktor > > co (?) przez "3." faktor (proszę o bliższe opisanie tego faktora) Przyznam sie ze UV i dzis wiem. encyklopedia mnie tez pomogla do pewnego momentu ale pozniej tylko intuicja i neutrino i troch z innej strony niz u Japonczyka. Powiem tu rowniez ze sam szukam i intuicja anlogie gora Powaznie nie stawiaj pytan bo padne zwroc sie do "3" sily > > > w przypadku giro efektu > > niestety nie spotkałem się z omawianym przez Pana efektem, jeżeli można > prosiłbym o bliższe jego opisanie lub podanie źródła, gdzie mogę znaleźć > informacje na ten temat > > > powstaje masa, energia i z zakrzywienia > > wibracja dodatkowy "potencjal odhylenia od rownowagi" > > > > tak to intuicyjnie czuje a nalezy rozwazyc wiele innych > > analogii i wybrac model 100% owy > > do tego fragmentu mogę się odnieść dopiero po zapoznaniu się z giro efektem. > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal//Zielak Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.ti.telenor.net / *.ti.telenor.net 15.01.03, 00:01 > Gość portalu: Zielak_32 napisał(a): > > > Gość portalu: Rafal napisał: > > > > > wylacznie przez "trzeci" faktor > > > > co (?) przez "3." faktor (proszę o bliższe opisanie tego > faktora) > Przyznam sie ze UV i dzis wiem. encyklopedia mnie tez pomogla do > pewnego momentu ale pozniej tylko intuicja i neutrino i troch z > innej strony niz u Japonczyka. > Powiem tu rowniez, ze sam szukam i intuicja + anlogie gora > Powaznie nie stawiaj pytan bo padne zwroc sie do twojej tzw "3" sily dodam ze zarowno w fizyce atomow jak i w normalnej sa akualnie zmany u tych co maja do czynienia z Hubble ale co ktos ma na stole to za wczesnie gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Jak prędko biegnie grawitacja? IP: *.N1.Vanderbilt.Edu 23.01.03, 01:35 No niezupelnie, blad ich obliczen to jakies 20% o ile dobrze pamietam - czyli Einstein mial racje, ale o strunach prosze nic nie mowic - bo margines bledu jest duzy a pozatym ich metoda nie da sie spenetrowac dodatkowych wymiarow (w ktorych "zyja" struny) w ktorych mialby sie rozchodzic fotony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rich Re: Einstein skopał fizykę IP: *.big / 192.168.1.* 05.02.03, 11:47 a w zasadzie jego fundamentalistyczni wyznawcy. Wszystko na to wskazuje, ze mechanika kwantowa jest własciwym kierunkiem dalszej naukowej dłubaniny. Przyjęcie predkości światła jako "stałej" pozwoliło zbudować serię logicznych teorii fizycznych, które poprawnie opisują rzeczywistość. Ale identycznie jest z teorią geocentryczną Ptolemeusza, znakomicie opisuje ruchy planet wokół Ziemii. Każdy odpowiedni program komputerowy sobie z tym poradzi. Natomiast przełom Kopernika umożliwał pójście dalej- wymyślenie praw Keplera i mechaniki Newtona. (po drodze fundamentalisci się jednak wyżywali). Aktualnie , niektóre koncepcje dwudziestowiecznej fizyki nie radzą sobie z danymi doswiadczalnymi. Więc trzeba umieć wyjsć poza ich ramy i szukać czegoś nowego. Ja obstawiam powrót do koncepcji Eteru , gdzie kwanty są przejawem interakcji jego cząstek między sobą, a grawitacja odpowiednikiem zmian w ich gęstości i(lub) składzie (przyjmując minimum dwa rodzaje cząstek). "Stałosć" prędkości światła jest oczywista, jeżeli przyjmiemy, że swiatło i materia są taką samą emanacją zachowan eteru (wtedy wszelkie zmiany w świetle również proporcjonalnie zachodzą w materii, więc układ pomiarowy mierzac względem siebie światło nic nie wykryje (zmian we właściwościach świattła)). Grawitacja, w swietle powyższej koncepcji może rozchodzić się jako fale uderzeniowe ( a wiec szybciej od prędkości interakcji cząstek Eteru), czyli może wyprzedzić swiatło (a dodatkowo zagęszczenie Eteru moze przystopowac swiatło), wiec teleskopy grawitacyjne jeżeli coś złapią, to moze to nie być z niczym skorelowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Jak prędko biegnie GW? IP: *.ti.telenor.net 11.03.03, 23:42 Ja nie skarze sie wlasciwie na brak dodatkow o grawitacji ale zauwazam ze temat lezy na FORUM i czeka na moment orzelomowy ktory moze nastapic. Tytol podoba mi sie bo wyglada jak samotna TAXI na postoju Cos czuje , ze Pan Piotr cos wystuka lada dzien bo tonajbardziej fascynujace gdy ja dostaje potwiedzenie mojej mysli ze w polu grawitacyjnym sa pewne tajniki zycia. Gdyby Pan Piotr zadzwonil jak prosilem w lipcu ubieglego roku to mialem te mysl na tapecie... i pare innych obecnie czuje ze po neutrino i Hubble nowsci o ktorych ja mysle sa ogolnie w drodze. 00 47 986 738 00 do GW p.Piotra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymek Szybciej niz swiatlo? IP: 212.191.8.* 19.05.03, 14:49 Wyczytalem kiedys w ktoryms numerze Swiata Nauki ze predkosc swiatla jest predkoscia maksymalna tylko dla czegos co jest materialne lub jest gorna granica przenoszenia informacji-w pewnym sensie sygnalu(ktory jest tąze informacja). Dla dociekliwych moge odszukac ten artykul i zacytowac ewentualnie- prosze pisac na szymansky@pf.pl, pozatym moglem go zle zrozumiec lub cos nawet przekrecic). Ale idac dalej wydaje mi sie ze oddzialywaie grawitacujne moze poruszac sie szybciej od swiatla (i pomijam tu teorie wielowymiarowosci) bo nie ma natury materialistycznej, gdyz jest to odzialywanie , ktore do konca nie jest jeszcze zbadane(stad teoria grawitonow, czy eteru).Zdaje sobie sprawe ze moze to byc kompletna glupota ale trzeba docenic ze odwarzylem sie z tym wyjsc na forum-poza tym mam wiedze z fizyki wylacznie na poziomie szkoly sredniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 grawitacja? - Forum Pogranicze Fizyki 11.07.03, 00:24 Witam wszystkich uczestnikow dyskusji i zapraszam do otwartego przez siebie forum GW dedykowanego sprawom pogranicza fizyki wspolczesnej: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12172 Pomysł zaczerpnąłem z wątku 'Granice fizyki kwantowej' . Proponuję przenieść rozproszone dyskusje na to nowe forum. Jest otwarte dla wszystkich. Zapraszam do zakładania na nim własnych wątków o związanej z nim tematyce. Do tej pory otwarte zostaly tematy: • Kwantowa teoria grawitacji i wielka unifikacja • Wszechświat • Interpretacje mechaniki kwantowej • Natura światła i niezwykłe zjawiska w optyce • Pogranicze fizyki (ten temat proponuję pozostawić na sprawy administracyjne, można będzie np. w każdej chwili dokonać w nim własnej autoprezentacji) oraz leciutkiego kalibru: • Mechanicy kwadrygowi Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do dyskusji, zbig44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kreo Re: grawitacja? - Forum Pogranicze Fizyki IP: *.joint.eu.org 15.09.03, 22:23 JAK DLA MNIE ŻENADĄ JEST TU TO ŻE TRZEBA ZAPŁACIC 4ZL ABY PRZECZYTAC TAKI ARTYKUL ...ALE WSUMIE PO POSTACH NIEPORWALEM SIE NA TO HE ) ) () Odpowiedz Link Zgłoś