Dodaj do ulubionych

Peleryna niewidka w zasięgu ręki

26.05.06, 00:20
Przeciętny Polak pewnie już się zastanawia, czy da się w tym na banki
napadać...
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawel. Nie nanometry ale mikrometry IP: *.105.77.83.cust.bluewin.ch 26.05.06, 00:50
      Dlugosc fali swiatla widzialnego to okolo pol mikrometra (0.4 do 0.7 um) a wiec
      nie nanomeetry, co najwyzej setki nanometrow.
      • Gość: ju Re: Nie nanometry ale mikrometry IP: *.autocom.pl 26.05.06, 14:00
        utarło się że długość fali świetlnej podaje się w nanometrach! rzuć okiem do kilku podręczników do optyki.
        • Gość: trzosik Re: Ale wtedy należy powiedzieć prawdę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:26
          ...że chodzi o setki nanometrów (nm)!!!!!
          Jeden nm czy kilka setek nm, to bardzo duża różnica, jak np. między 1 zł a 700
          zł!:)))))
      • pawka55 Pozostaje problem dlugosci fali... 26.05.06, 14:11
        Jaks slusznie zauwazyl Pawel, swiatlo widzialne nie jest monochromatyczne, tzn.
        nie ma jednej dlugosci fali. Zatem elementy mikrostruktury pozwalajacej
        swiatlu "oplywac" pokryty nimi przedmiot powinny miec tez zroznicowane rozmiary
        dpoasowane do wielu dlugosci fal. W praktyce, otrzymanie takiej mieszanej
        mikrostruktury moze byc trudniejsze niz sie to wydaje.
      • Gość: nerd "poza nim nikt jej nie widział" - hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 15:21
        no nic dziwnego - przecież to peleryna - niewidka. HEHEHE
      • Gość: retor Re: Nie nanometry ale mikrometry IP: 83.238.238.* 02.07.06, 20:49
        [...Trzeba tylko dopracować szczegóły i popisać się koronkową robotą na
        poziomie kilkuset nanometrów...]
        Zanim się wypowiesz, przeczytaj uważnie artykuł.
    • Gość: fawad Zgubiona peleryna IP: *.the-beach.net 26.05.06, 04:37
      "Czy równie krótko będziemy czekać na pierwszą pelerynę niewidkę z prawdziwego
      zdarzenia? Oleg Gadomsky, rosyjski fizyk zajmujący się nanocząstkami, ogłosił w
      styczniu, że ją wyprodukował i opatentował. Niestety, dotąd poza nim nikt jej
      nie widział."

Pewnie gdzies ja polozyl i teraz nie moze jej znalezc :>

TomiK

• Gość: Semafor Re: Zgubiona peleryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:32
        Dobre :-)
      • Gość: moman Re: Zgubiona peleryna IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.05.06, 04:27
        W Rosji jak coś było i teraz tego nie ma to informacje są w Federalnej Słuzbie
        Bezpieczeństwa.....
    • amdrzej11 Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki 26.05.06, 07:54
      Z Mlocin jestes czy z Pruszkowa?
    • Gość: khaern Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.gazownia.szczecin.pl 26.05.06, 07:55
      no ja raczej myslalem co by bylo gdyby takie cacko wpadlo w rece terrorystow
      hmm, no ale w pewnym sensie masz racje, nie myslalem o zastosowaniach
      pokojowych czy etyczno-humanitarnych ...
      • Gość: Dalrin Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 08:29
        Terroryści i tak są najczęściej niewidzialni. Dziękuję pierwszej wypowiedzi, bo
        widać nie jestem przeciętny :)

Jeśli coś jest niewidoczne dla oka przestaje być widoczne dla pomiaru
        temperatury czy chociażby wykrywaczy metalu?
        • Gość: FreakyMisfit Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 26.05.06, 15:09
          > Jeśli coś jest niewidoczne dla oka przestaje być widoczne dla pomiaru
          > temperatury czy chociażby wykrywaczy metalu?
          Sądzisz że wykrywacz metalu optycznie rozpoznaje, czy dany materiał jest metalem?
    • Gość: kompazz Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 08:55
      Trzeba pamiętać gdzie się ją zostawiło, bo znaleźć ją będzie trudno...
      • Gość: etam Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.c29.msk.pl 27.05.06, 02:16
        Gość portalu: kompazz napisał(a):

> Trzeba pamiętać gdzie się ją zostawiło, bo znaleźć ją będzie trudno...

etam ,latwo ja bedzie zlokalizowac:-)
        niewidzialny ma byc ktos w nia odziany ,czyli to co jest w jej
        "wnetrzu"
        jak ktos bedzie w niej stal np. na dywanie to zgodnie z tym ,nie bedzie widac
        tez tej powierzchni podloza ,ktora zaslania
        pytanie : co w tym miejscu bedzie widac ?
        czarna dziure :_))
        bo na pewno nie to co jest pod dywanem :-((
    • kpix Momencik,przeciez struktura musi byc dostosowana 26.05.06, 09:10
      do dlugosci fali, zas kazdy gimnazjalista wie, ze w swietle widzialnym
      jest tych fal caly rozklad. Gdyby swiat byl spowity czerwonym laserem,
      to moze?...
    • Gość: KaSia ale ze środka także nic się nie wydostanie IP: 195.94.214.* 26.05.06, 09:13
      (ale ze środka także nic się nie wydostanie - w pelerynie potrzebne więc będą
      dziurki na oczy)
      Chyba raczej na latarkę? :-)))
    • Gość: rafal Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.bb.online.no 26.05.06, 09:57
      Ja bym wszedl i podyskutowl polityke Pokoju w Sejmie albo gdzie indziej
      • Gość: snakecharming Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 217.153.51.* 26.05.06, 10:41
        To teraz dopiero auta będą znikać bez śladu. Naszej kochanej Policji znów
        spadną statystyki wykrywalności ;)
    • Gość: Kris Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 11:13
      He, a kto miał ją widzieć skoro jest niewidzialna :)
    • Gość: Bombel Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 26.05.06, 11:42
      powstaje tylko pytanie jak takiej peleryny nie zgubić skoro jej nie widać ;)
    • lucky7pl Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki 26.05.06, 14:02
      spox, w takiej pelerynce napad nie jest konieczny. wchodzisz, bierzesz z sezamu
      co trzeba i wychodzisz.

postawy napisał:

> Przeciętny Polak pewnie już się zastanawia, czy da się w tym na banki
      > napadać...
    • Gość: kowal Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.range86-140.btcentralplus.com 26.05.06, 14:16
      Skoro "ruski" ją opatentował i nikt jej nie widział, to pewnie już dawno cichaczem ją używają;)

-------------
      A co z Rosją? Ogrodzić murem i zalać betonem!
    • Gość: adas Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.chello.pl 26.05.06, 14:19
      > Oleg Gadomsky, rosyjski fizyk zajmujący się nanocząstkami, ogłosił w styczniu, że ją wyprodukował i
      > opatentował. Niestety, dotąd poza nim nikt jej nie widział.

a jak niby mial ja ktos widziec skoro jest niewidzialna?
    • basia Magnetofonik 26.05.06, 15:26

nawet taki szpulowy, sie zmiesici pod pelerynka.
    • Gość: startrek Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 198.63.192.* 26.05.06, 16:04
      czy to jest cos w rodzaju "cloaking device" z seri StarTrek? jezeli to prawda to
      istny szal: filmy tworza historie do przodu. naukowcy stoja w tyle.
      • Gość: rondel Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 82.146.248.* 26.05.06, 19:36
        Tak jakby jankesi w swoim star treku pierwsi wymyslili niewidzialnosc - oj, moj brzuch, zaraz skonam, he he, a to dobre! A jeszcze lepsze twierdzenie, ze na ogol najpierw cos sie tworzy a potem wymysla, rotfl!
    • Gość: bartosz Ja już dawno mam taką pelerynę ,a nazywa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 09:04
      "szary Polaczek" . Nikt mnie nie widzi ,nie słyszy i ma mnie w dupie .
      • Gość: Tomy M. Re: Ja już dawno mam taką pelerynę ,a nazywa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 21:11
        ...i prawidłowo, róbmy swoje a popularność zostawmy frajerom ;-)
      • Gość: aaaaa Re: Ja już dawno mam taką pelerynę ,a nazywa się IP: *.c29.msk.pl 27.05.06, 23:00
        Gość portalu: bartosz napisał(a):

> "szary Polaczek" . Nikt mnie nie widzi ,nie słyszy i ma mnie w dupie .

no to przynajmniej cie ...czuje !
    • Gość: Lehoo Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.globalconnect.pl 29.05.06, 09:58
      No, fajnie. Tyle że w takiej pelerynie niewidce nic nie widać, co się dzieje na
      zewnątrz. Równie więc dobrze można zamknąć się w beczce, czy czymś takim. Albo
      po prostu zamknąć oczy.
      • czak_mandzione Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki 29.05.06, 11:20
        To się już nawet odpowiadać nie chce... przecież tam stoi wyraźnie napisane to
        co powiedziałeś, nawet o dziurkach na oczy napisali (:
    • Gość: Fizyk Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.05.06, 19:23
      Jak można zobaczyć perelyne niewidke?
      • Gość: eeeee Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.wolfson.cam.ac.uk 01.06.06, 02:56
        ze zdumieniem stwierdzam ze czytelnicy wyborczej sa zupelnie pozbawieni
        poczucia chumoru;

• Gość: michał Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 150.254.125.* 01.06.06, 13:40
      A jak mają ją widzieć, skoro jest niewidzialna? :-))
    • Gość: Michał Malec Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.ramtel.pl 08.06.06, 00:45
      To chyba jedna z tych bardziej doniosłych wiadomości n/t nanotechnologii tak
      dobrze zrozumiała dla przeciętnego człowieka. Chyba z resztą każdy rozumie
      jakie niebezpieczeństwa niesie za sobą. Ja też z miłą chęcią zobaczyłbym na
      własne oczy przedmiot pokryty takim materiałem- nie jest on całkowicie
      niewidzialny( widziałem już film z udziałem tego nanotechnicznego "czegoś").
      Jeżeli któryś z was jest w posiadaniu bardziej dokładnej dokumentacji w jaki
      sposób to działa- bardzo proszę o kontakt na mail'a.
      (michalmalec@wp.pl)
    • Gość: JB007 Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 80.51.236.* 20.06.06, 09:39
      Czy równie krótko będziemy czekać na pierwszą pelerynę niewidkę z prawdziwego
      zdarzenia? Oleg Gadomsky, rosyjski fizyk zajmujący się nanocząstkami, ogłosił w
      styczniu, że ją wyprodukował i opatentował. Niestety, dotąd poza nim nikt jej
      nie widział.
      I dobrze, że nie widział. Przecież to peleryna niewidka. I o to chodzi. Gdyby
      ktoś ją widział nie byłaby peleryną niewidką.
    • Gość: dziwne Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.77.classcom.pl 26.06.06, 02:40
      jakies watpliwe sa dla mnie te informacje. Napisano iz bada/tworzy sie materialy
      dla ktorych wspolczynnik zalamania jest ujemny. Wspolczynnik zalamania jest
      zdefiniowany jako pierwiastek z iloczynu przenikalnosci elektrycznej i
      magnetycznej materialu. Matematyka nie dopuszcza aby pierwiastek liczb byl
      mniejszy od 0.
      • Gość: Lena Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 18:43
        Matematyka na poziomie podstawowki moze i nie dopuszcza pierwiastkow z liczb
        ujemnych, ale jesli wezmiemy pod uwage liczby zespolone... :-)
    • tumnus2 Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki 01.08.06, 14:22
      postawy napisał:

> Przeciętny Polak pewnie już się zastanawia, czy da się w tym na banki
      > napadać...

Chyba tylko takie głąby jak ty idioto.
    • mickey.mouse Balbym sie takiej peleryny. 01.08.06, 18:20
      Historia ludzkosci uczy, ze jesli cos da sie zastosowac w zlych lub niecnych
      celach, zawsze znajdzie w nich zastosowanie.
      • mickey.mouse Naprzyklad 01.08.06, 18:22
        moglbym okryc sie taka peleryna jak koldra i w obecnosci zony kochac sie z
        kochanka ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka