postawy 26.05.06, 00:20 Przeciętny Polak pewnie już się zastanawia, czy da się w tym na banki napadać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pawel. Nie nanometry ale mikrometry IP: *.105.77.83.cust.bluewin.ch 26.05.06, 00:50 Dlugosc fali swiatla widzialnego to okolo pol mikrometra (0.4 do 0.7 um) a wiec nie nanomeetry, co najwyzej setki nanometrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ju Re: Nie nanometry ale mikrometry IP: *.autocom.pl 26.05.06, 14:00 utarło się że długość fali świetlnej podaje się w nanometrach! rzuć okiem do kilku podręczników do optyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzosik Re: Ale wtedy należy powiedzieć prawdę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:26 ...że chodzi o setki nanometrów (nm)!!!!! Jeden nm czy kilka setek nm, to bardzo duża różnica, jak np. między 1 zł a 700 zł!:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Pozostaje problem dlugosci fali... 26.05.06, 14:11 Jaks slusznie zauwazyl Pawel, swiatlo widzialne nie jest monochromatyczne, tzn. nie ma jednej dlugosci fali. Zatem elementy mikrostruktury pozwalajacej swiatlu "oplywac" pokryty nimi przedmiot powinny miec tez zroznicowane rozmiary dpoasowane do wielu dlugosci fal. W praktyce, otrzymanie takiej mieszanej mikrostruktury moze byc trudniejsze niz sie to wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerd "poza nim nikt jej nie widział" - hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 15:21 no nic dziwnego - przecież to peleryna - niewidka. HEHEHE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retor Re: Nie nanometry ale mikrometry IP: 83.238.238.* 02.07.06, 20:49 [...Trzeba tylko dopracować szczegóły i popisać się koronkową robotą na poziomie kilkuset nanometrów...] Zanim się wypowiesz, przeczytaj uważnie artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fawad Zgubiona peleryna IP: *.the-beach.net 26.05.06, 04:37 "Czy równie krótko będziemy czekać na pierwszą pelerynę niewidkę z prawdziwego zdarzenia? Oleg Gadomsky, rosyjski fizyk zajmujący się nanocząstkami, ogłosił w styczniu, że ją wyprodukował i opatentował. Niestety, dotąd poza nim nikt jej nie widział." Pewnie gdzies ja polozyl i teraz nie moze jej znalezc :> TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: Zgubiona peleryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:32 Dobre :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moman Re: Zgubiona peleryna IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.05.06, 04:27 W Rosji jak coś było i teraz tego nie ma to informacje są w Federalnej Słuzbie Bezpieczeństwa..... Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki 26.05.06, 07:54 Z Mlocin jestes czy z Pruszkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khaern Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.gazownia.szczecin.pl 26.05.06, 07:55 no ja raczej myslalem co by bylo gdyby takie cacko wpadlo w rece terrorystow hmm, no ale w pewnym sensie masz racje, nie myslalem o zastosowaniach pokojowych czy etyczno-humanitarnych ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dalrin Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 08:29 Terroryści i tak są najczęściej niewidzialni. Dziękuję pierwszej wypowiedzi, bo widać nie jestem przeciętny :) Jeśli coś jest niewidoczne dla oka przestaje być widoczne dla pomiaru temperatury czy chociażby wykrywaczy metalu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 26.05.06, 15:09 > Jeśli coś jest niewidoczne dla oka przestaje być widoczne dla pomiaru > temperatury czy chociażby wykrywaczy metalu? Sądzisz że wykrywacz metalu optycznie rozpoznaje, czy dany materiał jest metalem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kompazz Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 08:55 Trzeba pamiętać gdzie się ją zostawiło, bo znaleźć ją będzie trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etam Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.c29.msk.pl 27.05.06, 02:16 Gość portalu: kompazz napisał(a): > Trzeba pamiętać gdzie się ją zostawiło, bo znaleźć ją będzie trudno... etam ,latwo ja bedzie zlokalizowac:-) niewidzialny ma byc ktos w nia odziany ,czyli to co jest w jej "wnetrzu" jak ktos bedzie w niej stal np. na dywanie to zgodnie z tym ,nie bedzie widac tez tej powierzchni podloza ,ktora zaslania pytanie : co w tym miejscu bedzie widac ? czarna dziure :_)) bo na pewno nie to co jest pod dywanem :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
kpix Momencik,przeciez struktura musi byc dostosowana 26.05.06, 09:10 do dlugosci fali, zas kazdy gimnazjalista wie, ze w swietle widzialnym jest tych fal caly rozklad. Gdyby swiat byl spowity czerwonym laserem, to moze?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaSia ale ze środka także nic się nie wydostanie IP: 195.94.214.* 26.05.06, 09:13 (ale ze środka także nic się nie wydostanie - w pelerynie potrzebne więc będą dziurki na oczy) Chyba raczej na latarkę? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.bb.online.no 26.05.06, 09:57 Ja bym wszedl i podyskutowl polityke Pokoju w Sejmie albo gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snakecharming Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 217.153.51.* 26.05.06, 10:41 To teraz dopiero auta będą znikać bez śladu. Naszej kochanej Policji znów spadną statystyki wykrywalności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 11:13 He, a kto miał ją widzieć skoro jest niewidzialna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombel Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 26.05.06, 11:42 powstaje tylko pytanie jak takiej peleryny nie zgubić skoro jej nie widać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucky7pl Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki 26.05.06, 14:02 spox, w takiej pelerynce napad nie jest konieczny. wchodzisz, bierzesz z sezamu co trzeba i wychodzisz. postawy napisał: > Przeciętny Polak pewnie już się zastanawia, czy da się w tym na banki > napadać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.range86-140.btcentralplus.com 26.05.06, 14:16 Skoro "ruski" ją opatentował i nikt jej nie widział, to pewnie już dawno cichaczem ją używają;) ------------- A co z Rosją? Ogrodzić murem i zalać betonem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.chello.pl 26.05.06, 14:19 > Oleg Gadomsky, rosyjski fizyk zajmujący się nanocząstkami, ogłosił w styczniu, że ją wyprodukował i > opatentował. Niestety, dotąd poza nim nikt jej nie widział. a jak niby mial ja ktos widziec skoro jest niewidzialna? Odpowiedz Link Zgłoś
basia Magnetofonik 26.05.06, 15:26 nawet taki szpulowy, sie zmiesici pod pelerynka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: startrek Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 198.63.192.* 26.05.06, 16:04 czy to jest cos w rodzaju "cloaking device" z seri StarTrek? jezeli to prawda to istny szal: filmy tworza historie do przodu. naukowcy stoja w tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rondel Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 82.146.248.* 26.05.06, 19:36 Tak jakby jankesi w swoim star treku pierwsi wymyslili niewidzialnosc - oj, moj brzuch, zaraz skonam, he he, a to dobre! A jeszcze lepsze twierdzenie, ze na ogol najpierw cos sie tworzy a potem wymysla, rotfl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartosz Ja już dawno mam taką pelerynę ,a nazywa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 09:04 "szary Polaczek" . Nikt mnie nie widzi ,nie słyszy i ma mnie w dupie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomy M. Re: Ja już dawno mam taką pelerynę ,a nazywa się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 21:11 ...i prawidłowo, róbmy swoje a popularność zostawmy frajerom ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Re: Ja już dawno mam taką pelerynę ,a nazywa się IP: *.c29.msk.pl 27.05.06, 23:00 Gość portalu: bartosz napisał(a): > "szary Polaczek" . Nikt mnie nie widzi ,nie słyszy i ma mnie w dupie . no to przynajmniej cie ...czuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.globalconnect.pl 29.05.06, 09:58 No, fajnie. Tyle że w takiej pelerynie niewidce nic nie widać, co się dzieje na zewnątrz. Równie więc dobrze można zamknąć się w beczce, czy czymś takim. Albo po prostu zamknąć oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
czak_mandzione Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki 29.05.06, 11:20 To się już nawet odpowiadać nie chce... przecież tam stoi wyraźnie napisane to co powiedziałeś, nawet o dziurkach na oczy napisali (: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.05.06, 19:23 Jak można zobaczyć perelyne niewidke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.wolfson.cam.ac.uk 01.06.06, 02:56 ze zdumieniem stwierdzam ze czytelnicy wyborczej sa zupelnie pozbawieni poczucia chumoru; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 150.254.125.* 01.06.06, 13:40 A jak mają ją widzieć, skoro jest niewidzialna? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Malec Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.ramtel.pl 08.06.06, 00:45 To chyba jedna z tych bardziej doniosłych wiadomości n/t nanotechnologii tak dobrze zrozumiała dla przeciętnego człowieka. Chyba z resztą każdy rozumie jakie niebezpieczeństwa niesie za sobą. Ja też z miłą chęcią zobaczyłbym na własne oczy przedmiot pokryty takim materiałem- nie jest on całkowicie niewidzialny( widziałem już film z udziałem tego nanotechnicznego "czegoś"). Jeżeli któryś z was jest w posiadaniu bardziej dokładnej dokumentacji w jaki sposób to działa- bardzo proszę o kontakt na mail'a. (michalmalec@wp.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB007 Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: 80.51.236.* 20.06.06, 09:39 Czy równie krótko będziemy czekać na pierwszą pelerynę niewidkę z prawdziwego zdarzenia? Oleg Gadomsky, rosyjski fizyk zajmujący się nanocząstkami, ogłosił w styczniu, że ją wyprodukował i opatentował. Niestety, dotąd poza nim nikt jej nie widział. I dobrze, że nie widział. Przecież to peleryna niewidka. I o to chodzi. Gdyby ktoś ją widział nie byłaby peleryną niewidką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziwne Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.77.classcom.pl 26.06.06, 02:40 jakies watpliwe sa dla mnie te informacje. Napisano iz bada/tworzy sie materialy dla ktorych wspolczynnik zalamania jest ujemny. Wspolczynnik zalamania jest zdefiniowany jako pierwiastek z iloczynu przenikalnosci elektrycznej i magnetycznej materialu. Matematyka nie dopuszcza aby pierwiastek liczb byl mniejszy od 0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 18:43 Matematyka na poziomie podstawowki moze i nie dopuszcza pierwiastkow z liczb ujemnych, ale jesli wezmiemy pod uwage liczby zespolone... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tumnus2 Re: Peleryna niewidka w zasięgu ręki 01.08.06, 14:22 postawy napisał: > Przeciętny Polak pewnie już się zastanawia, czy da się w tym na banki > napadać... Chyba tylko takie głąby jak ty idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
mickey.mouse Balbym sie takiej peleryny. 01.08.06, 18:20 Historia ludzkosci uczy, ze jesli cos da sie zastosowac w zlych lub niecnych celach, zawsze znajdzie w nich zastosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mickey.mouse Naprzyklad 01.08.06, 18:22 moglbym okryc sie taka peleryna jak koldra i w obecnosci zony kochac sie z kochanka ;) Odpowiedz Link Zgłoś