Gość: tata IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 20.01.03, 20:14 dlaczego slonce jest żółte? dlaczewgo gwiazdy sa biale? b. prosze o pomoc, corka przyniosla ze szkoly takie dziwne pytania a ja nie wiem nic na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: inny Tata Re: pomocy z astronomi!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.03, 22:37 Wydaje mi się, że barwa gwiazd zależy od ich temperatury, bo długość fal elektromagnetycznych emitowanych najintensywniej przez daną gwiazdę jest odwrotnie proporcjonalna do jej temperatury (bezwzględnej, tzn. mierzonej od zera bezwzględnego) - to treść prawa Wiena. Np. gwiazda świecąca na czerwono (bo nie wszystkie gwiazdy są białe) jest chłodniejsza od gwiazdy świecącej na biało, a ta jest chlodniejsza od innej świecącej na niebiesko. Światło niebieskie ma krótsze fale od światła czerwonego, więc temperatura odpowiadająca barwie niebieskiej jest wyższa od temperatury odpowiadającej barwie czerwonej - to właśnie ta odwrotna proporcjonalność. Zewnętrzne warstwy Słońca mają temperaturę ok. 6000 Kelwinów, której zgodnie z prawem Wiena odpowiada długość fali charakterystyczna dla barwy zielonej. Słońce emituje najintensywniej światło zielone jednak oprócz niego, choć nieco słabiej wysyła też swiatło o innych barwach tęczy. Po zmieszaniu daje to kolor mniej więcej biały. Za przesunięcie barwy w kierunku od bieli do żółci może też być odpowiedzialna atmosfera Ziemi, która silniej pochłania krótsze fale widzialne niż dłuższe. Relatywnie więcej z całego widma Słońca dociera wtedy do oka czerwieni niż błękitu, co daje efekt pożółcenia, a nawet poczerwienienia (o wschodzie lub zachodzie, bo wtedy światło przebija się przez grubszą warstwę powietrza, bo pod dużym kątem). Pozdrowienia od innego Taty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlekota Re: pomocy z astronomi!!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 01:25 Co do Słońca - zgadza się. Co do gwiazd - to jest tak: Gwiazdy tak naprawdę nie są białe, mają różne kolory. Świecą jednak zbyt słabo, żebyśmy mogli te kolory zobaczyć. A to dlatego, że ludzkie oko nie potrafi rozpoznawać kolorów słabo świecących obiektów. Ma ono dwa rodzaje receptorów światła - mniej czułe, rozróżniające kolory czopki i bardziej czułe, nie rozróżniające kolorów pręciki. Tylko kilka najjaśniejszych gwiazd świeci na tyle mocno, żeby można było zauważyć ich kolory gołym okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Tata Re: pomocy z astronomi!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.03, 11:33 Dzięki za uzupełnienie. Prawdę mówiąc też trochę podejrzewałem, że to może być pytanie bardziej z fizjologii wzroku niż z astronomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: pomocy z astronomi!!! IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 20:08 serdeczne dzieki za pomoc. mam nadzieje ze ten belfer bedzie zadowolony. w sumie to chodzi o to ze on sam nie potrafil dzieciakom tego wytlumaczyc i najnormalniej zadal kilkanascie pytan podobnego typu, jako prace domowa. a z kad ja biedny mam wiedziec o takich rzeczach, ledwo mi czasu starcza na sen. jeszcze raz dzieki pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mlekota Re: pomocy z astronomi!!! 22.01.03, 20:48 To normalne. Poziom wiedzy z astronomii jest żenujący nawet u tych, którzy niby mają jej nauczać. W szkole średniej ja prowadziłem lekcje astronomii, a nauczyciel się nie odzywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: pomocy z astronomi!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 22:05 Sorry, ale chyba przeginacie z takimi opiniami. Nauczyciel powinien zadawać pytania czy prace wymagające poszperania w roznych źródłach ot np. w jakiejś ksiązce popularnonaukowej. Mówi się wszak o umiejętności korzystania z różnych źródeł wiedzy panowie tatusiowe.Teraz są takie możliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: pomocy z astronomi!!! IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 18:36 sorry mamusiu, ale tu sie z toba nie zgadzam. w koncu po to ma sie tatusiow zeby pomagali dzieciom we wszystkim. ja juz zaliczylem wszystko o karmnikach dla ptakow, saneczek, wiatraczkow itp. a ostatnio kleilem modele samolotow (jest to w programie i szkoly podstawowej i gimnazjum), a dzis szperam w bibliotekach i internecie zeby odciazyc chociaz troche dzieciaki w lekcjach, bo niestety reforma oswiaty niczego nie zmienila w ilosci przerabianego materialu. nie mniej jestem dumny ze moge pomagac dzieciom chociaz w tym w czym potrafie. z gory dziekuje za przyszla pomoc , bo pewnie jeszcze nie raz bede o nia prosil. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: pomocy z astronomi!!! IP: proxy / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.03, 08:44 Tatusiów się ma głownie po to ,żeby grali w piłę,jeździli do lasu , na rowerze, nartach, chodzili do kina, od czasu do czasu umieli odpowiedzieć na pytanie: "dlaczego sól jest słona", a nie odrabiali za pociechę lekcje!!!Bo potem rosną takie fajtłapy, którym do końca życia trzeba buty sznurować.A tak na serio, dobrze,że są na świecie tatusiowie, którzy potrafią zrobić karmnik i może jeszcze inne prace techniczne. Bo ja myślałam,ze takie umiejętności powoli giną w narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: pomocy z astronomi!!! IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 10:02 niestety, tu musze sie z toboba zgodzic, za czesto zapominamy o rodzinie wykrecajac sie praca. dlatego uwazam, ze kazda forma utrzymywania kontaktow z dziecmi jest dobra, nawet jesli jest to odrabianie lekcji i wiazanie sznurowadel itp. a najdrobniejsza nawet prosba z ich strony utwierdza mnie w przekonaniu, ze jestem jeszcze do czegos im potrzebny. i aby tak pozostalo. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: pomocy z astronomi!!! IP: proxy / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.03, 11:13 Moje dzieci uważały, że "tata wszystko potrafi a mama wszystko wie". Niestety (a może na szczęście) życie zweryfikowało te poglądy.Jeśli chodzi o sprawy szkolne to długo je wspierałam, ale też wymagałam dużo samodzielności.Pomoc na forum to cenna rzecz,i na pewno warto z tego korzystać. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś