Dodaj do ulubionych

Nauka fizyki w szkołach leży :)

12.08.06, 15:35
Zwykle kwituje takie kwiatuszki perlistym śmieczhem, ale ten akurat jest zbyt
dorodny by pozostawic go dla siebie... :)
Enjoy!

"Termodynamika odnosi sie do cial makroskopowych, nie do f[izyki - dopisek
mój] jadrowej..
W fizyce jadrowej (i w kazdej innej) obowiązuje oczywisacie zasada zachowania
energii, ale to nie I zasada termodynamiki, bo
termodynamika jest oddzielną teoria ciał makroskopowych (lub zbioru ogromnej
ilosci czasteczek -termodynamika statystyczna)."

Autor: nopes
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46657392&a=46792054

Ręce opadają... :))
Obserwuj wątek
    • Gość: alfabeta Analfabetyzm fizyczny IP: *.autocom.pl 12.08.06, 16:57
      Analfabetyzm fizyczny www.nfa.pl/articles.php?id=280
      • nopes A ten to trol zwany abstract2003 12.08.06, 22:16
        .. którego naukowa polemika wyglada tak

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46657392&a=46817097
        • abstrakt2003 la la la 13.08.06, 06:48
          tak traktuję głupców.
    • Gość: Przednikiew Re: Nauka fizyki w szkołach leży :) IP: *.koba.pl / *.koba.pl 12.08.06, 21:37
      Nie rozumiem o co wam chodzi.
      • nopes On po prostu nie wie co to fizyka. 12.08.06, 22:09
        On po prostu nie wie co to fizyka. Jemu miesza sie wszystko
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46657392&a=46728536

tu moja odpowiedz na nonsensy tego czlowieka
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46657392&a=46728536

A tu jego wypociny
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46657392&a=46723903

Facet myli termodynamike z fizyka jądrową.
        Myli fusion z fission.
        I nie wie, co to układ zamkniety (bombardowane jądro nie jest układem zamknietym, bo jest bombardowane obcym neutronem np. :))
    • nopes No widzę, ze trole nawet przyszpilone wierzgaja :) 12.08.06, 22:03
      Facet, który nie odróżnia fusion od fission próbuje z chucpa pyskować?
      No na Boga. W wątku miał pare imion i pod kazdym sie skompromitował i jeszcze próbuje. :)
      To smieszne, czy smutne?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46820130&a=46820277
    • nopes Troche korepetycji 12.08.06, 22:14
      Po angielsku, ale mam nadzieję, ze trol przeliteruje

en.wikipedia.org/wiki/Thermodynamics

Thermodynamics (from the Greek thermos meaning heat and dynamis meaning power) is a branch of physics that studies the effects of changes in temperature, pressure, and volume on physical systems AT THE MACROSCOPIC SKALE (!!!) by analyzing the collective motion of their particles using statistics.
      • realista14 Re: Troche kultury 13.08.06, 08:51
        wyuczonej bo na nabyta pewnie za pozno by sie przydalo Szanowny nopes - z taka
        porcja zlosci i jadu pewnie sie nie da zyc wiec co jakis czas trzeba na kogos
        strzyknac!
        Wspolczuje i ... zycze powrotu na jasna strone!
        • nopes Ty sobie najpierw przeczytaj tego zirby 13.08.06, 21:11
          Jak cie pies gryzie po kostkach (do tego straszliwie pewny siebie w swej ignorancji), to nie zajmujesz sie kulturą, tylko walisz w pysk.
          Ten j-k vel zirby potrafi wrzeszczeć swoje, nawet skonfrontowany z faktami.
          Kulture zachowuje sie dla ludzi. Chamów wali sie w pysk.
          • realista14 Re: Ty sobie najpierw przeczytaj tego zirby 13.08.06, 22:12
            nopes napisał:

> Jak cie pies gryzie po kostkach (do tego straszliwie pewny siebie w swej ignora
            > ncji), to nie zajmujesz sie kulturą, tylko walisz w pysk.
            > Ten j-k vel zirby potrafi wrzeszczeć swoje, nawet skonfrontowany z faktami.
            > Kulture zachowuje sie dla ludzi. Chamów wali sie w pysk.
            dowodzisz tym postem nopes-ie, ze na wyuczona kulture tez juz za pozno! Ty po
            prostu lubisz walic w pysk innych - wyobraz sobie ze w cywilizowanym swiecie
            nazywaja to chamstwem wiec sam sie potraktuj odpowiednio do swojej
            kwalifikacji... albo prosciej bo moze i z mysleniem pewnie u Ciebie podobnie jak
            z kultura - co zrozumiale w przypadku ewidentnego ataku furii w jakim juz dlugo
            pewnie pozostajesz - zastosuj do siebie ostatnia recepte wymieniona w Twoim poscie.
            • nopes Re: Ty sobie najpierw przeczytaj tego zirby 14.08.06, 00:53
              No nie wierdziałem, ze mam jednak do czynienia z trolem z tej kibucowej grupy..
              Za poważnie cie wziałem..
              Takie udawanie to jedna z chucpiarskich metod. Typowa dla ciebie...

Nikt kto przeczyta j-k (zirby) nie ma wątpliwosci, że z tym trolem nie da sie utrzymac dyskusji na poziomie kulturalnym.

• realista14 Re: Ty sobie najpierw przeczytaj tego zirby 14.08.06, 08:29
                nopes napisał:

> No nie wierdziałem, ze mam jednak do czynienia z trolem z tej kibucowej grupy..
                > Za poważnie cie wziałem..
                > Takie udawanie to jedna z chucpiarskich metod. Typowa dla ciebie...
                >
                > Nikt kto przeczyta j-k (zirby) nie ma wątpliwosci, że z tym trolem nie da sie
                > utrzymac dyskusji na poziomie kulturalnym.
                >
                nopes-ie masz naprawde manie przesladowcza - nigdy nie bywam na tym forum na
                ktorym sie pozarles i nie wiedziec czemu swoje spory przenosisz tu na forum
                Nauka... Na rozgoryczonego ogarnietego furia niszczycielska trolla to raczej
                nopes-ie lepiej pasujesz ode mnie! Trolle sa chyba z ciemnej strony a to
                przeciez Twoja ulubiona strona...
                • nopes Re: Ty sobie najpierw przeczytaj tego zirby 14.08.06, 10:35
                  Człowieku... Co ty w ogóle tu robisz?
                  Masz jakies merytoryczne uwagi? Jak nie masz, co jest ewidentne, to jestes trolem...
                  • realista14 Re: Ty sobie najpierw przeczytaj tego zirby 14.08.06, 13:47
                    nopes napisał:

> Człowieku... Co ty w ogóle tu robisz?
                    > Masz jakies merytoryczne uwagi? Jak nie masz, co jest ewidentne, to jestes trol
                    > em...

aby sie nie powtarzac bo i tak nie sadze abys zechcial wysluchac kogokolwiek
                    oprocz siebie samego:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46880515
                    • zirby nauczyles sie juz podstaw fizyki? :) 14.08.06, 18:53
                      juz potrafisz odróżniac pierwiastki lekkie od cięzkich, wiesz po co w ładunku
                      termojądrowym neutrony i przyswoiłeś sobie zasadę zachowania energii? :)
                      • realista14 Re: nauczyles sie juz podstaw fizyki? :) 14.08.06, 20:37
                        zirby napisał:

> juz potrafisz odróżniac pierwiastki lekkie od cięzkich, wiesz po co w ładunku
                        > termojądrowym neutrony i przyswoiłeś sobie zasadę zachowania energii? :)
                        >
                        to zirby chyba pytanie do nopes-a? a nie do mnie?
                      • nopes No i jaki chucpiarz..:) 14.08.06, 21:15
                        > juz potrafisz odróżniac pierwiastki lekkie od cięzkich, wiesz po co w ładunku

No to właśnie tobie to ignorancie tłumaczyłem, bo ty nie rozróżniasz fission od fusion.. Linki powyzsze są dowodem.
                        To jest doprawdy nie prawdopodobne.
                        Jak mozna byc tak bezczelnym?
                        Dyskusja z takim osobnikiem nie ma sensu

> termojądrowym neutrony i przyswoiłeś sobie zasadę zachowania energii? :

To ci też tłumaczyłem. Parę razy.
    • nopes A tutaj coś pieknego :) 13.08.06, 00:21
      j-k (zirby) pisze: "fusion vel fision" :)))
      ZNakomosc fizyki jak i języka jest wspaniała.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46820130&a=46824215
      • Gość: t0g Re: Nopes: IP: *.localdomain / 159.148.229.* 13.08.06, 06:57
        Myliłeś się na Forum Świat, podejrzewając mnie o autorstwo jakiś postów.

Mam totalnego bana na FS, nie moge wchodzić nawet pod innym nickiem, bo ten też
        ods razu zostaje zabanowany. Tutaj piszę niezalogowany i na wszelki wypadek
        przez jakiś łotewski serwer proxy, żeby mnie zaraz nie rozpoznano przez IP.
        Forum Nauka jest mniej pilnowane, niz Swiat, więc może ten post się utrzyma aż
        do momentu, kiedy go przeczytasz.

Po wtóre, dyskusji na temat "czy ta bomba to była bomba jądrowa" mam już
        serdecznie dosyć i nie zabieram w nich w ogóle głosu. Jestem, widzisz,
        SZANUJĄCYM SIĘ fizykiem.

Jeżeli Ty masz watpliwosci, to proponuję bardzo proste rozwiązanie kwestii. Ten
        bunkier, o ile rozumiem, był na terenach, których Izrael nie zajął. Wiec niech
        tam się po prostu uda ktoś z aparaturą dozymetryczną. Nie musi być wyrafinowana
        - każda eksplozja jądrowa pozostawia po sobie taki "signature", że można go
        wykryć bardzo prostymi środkami. Powstaje ileś tam różnych izotopów i te, które
        żyją nieco dłużej, można absolutnie jednoznacznie zidentyfikować - na przykład,
        przy pomocy spektrometru gamma z detektorem germanowym. To dziś już calkiem
        niedroga aparatura. Tak więc leć do zaprzyjaźnionego laboratorium pożyczać taki
        przyrząd i do biura podrózy rezerwować bilet do Libanu. To ostatnie możesz
        zrobić przez Web, używając "Expedii".

Pzdr.
        • nopes Re: Nopes: 13.08.06, 21:17
          > tam się po prostu uda ktoś z aparaturą dozymetryczną. Nie musi być wyrafinowana
          > - każda eksplozja jądrowa pozostawia po sobie taki "signature", że można go
          > wykryć bardzo prostymi środkami. Powstaje ileś tam różnych izotopów i te, które
          > żyją nieco dłużej, można absolutnie jednoznacznie zidentyfikować - na przykład

No widze, że kłotnia na poziomie j-k...
          Albo twoja typowa walka z wiatrakami. Czyli wynajdujesz problem, którego ci nikt nie stawia i bohatersko go zwalczasz...

Nikt ci nie mówi, że czystej bomby wodorowej, nie można wykryc. WYstarczy poszukac produktów fuzji..(Mam nadzieję, że nie ty też mylisz produkty fission z produktami fusion?)
          Tylko jeżeli nikt nie wie, ze sa czyste bomby jadrowe, i nie znajdzie sladow fission (łatwych do odkrycia), to nie bedzie szukał śladów fuzji.. A jak znajdzie, to ich nie skojarzy z tym co trzeba.

Proste, nie?
          • realista14 To już mania prześladowcza 13.08.06, 22:18
            chyba nopes-ie - atakujesz wszystkich bo Ci sie wydaje ze Wszyscy sa przeciwko -
            pewnie teraz mi sie dostanie. Nie sadzisz ze warto sie zastanowic nad jakas
            forma terapii!
            • nopes To już mania ignorancji albo trolizmu 14.08.06, 00:43
              Ja poprzednio miałem dyskusje z t0g i on wie do czego sie odnosze.
              Tak wiec ignorancie (a raczej trolu, który próbujesz chucpy udając, ze nie wiesz o co chodzi), nie wtrącaj sie do tego.
              • realista14 Re: To już mania ignorancji albo trolizmu 14.08.06, 08:32
                jezeli chcesz aby sie inni nie wtracali do ... to nie rob tego publicznie!
                Ignorant i troll powtarzam bardziej do Ciebie pasuje... wiec nie okreslaj innych
                swoimi przezwiskami... takie "wyparcie" faktow nic nie daje a tylko poglebia
                depresje!
                • nopes Re: To już mania ignorancji albo trolizmu 14.08.06, 10:38
                  > jezeli chcesz aby sie inni nie wtracali do ... to nie rob tego publicznie!

Człowieku.. nie ja zacząłem ten wątek, tylko powyższy trol.

> Ignorant i troll powtarzam bardziej do Ciebie pasuje..

To jest własnie ta chucpa trola. Jak ten zirby..
                  Tylko bezczelne pyskowanie mu zostaje. Ignorant, który nie rozumie nic z istoty sprawy, zarzuca innemu ignorancje.. No czysty trolizm.
                  Masz jakies merytoryczne uwagi? Jak nie masz, co jest ewidentne, to jestes trolem...

No i pomine, że to na pewno inne wcielenie trola, który na oryginalnym wątku zbłaźnił sie jak zirby..
                  • realista14 Nopes-ie 14.08.06, 13:43
                    mam merytoryczna uwage - moze chociaz to nopes-ie uda Ci sie pojac - dlaczego
                    dyskusje z forum świat przenosisz na nasze forum i bez przerwy ja odnosisz do
                    faktow z FS? Masz problem to go rozwiaz tam a nie zasmiecaj swoimi postami FN!
                    Tak sie sklada, ze troche sie znam na fizyce i potrafie osadzic czy niejaki
                    nopes ma racje, czy tez po prostu chce za wszelka cene innym dokopac! Nie znam
                    ani Ciebie ani Twoich antagonistow za wyjatkiem t0g, ktory na FN jest znany i
                    szanowany... Ciebie jakos nie wydaje mi sie zebym kiedykolwiek mogl i chcial
                    poznac... Reasumujac: wlaz pod kamien spod ktorego wypelzles bos na FN nie jest
                    potrzebny do czegokolwiek!
                    • nopes No czy mozna z ćwiercinteligentem rozmawiac? 14.08.06, 21:32
                      realista14 napisał:

> mam merytoryczna uwage - moze chociaz to nopes-ie uda Ci sie pojac - dlaczego
                      > dyskusje z forum świat przenosisz na nasze forum i bez przerwy ja odnosisz do
                      > faktow z FS?

Każdy średniointeligentny zauważy, ze to nie ja przenioslem ten wątek tutaj. Ja tylko odpowiadam ludziom, którzy nie wiedzą o co w ty chodzi (nie kazdy zna trola zirby).
                      A nawet jak tego niejaki realista14 nie zauważył, to mu to explicite napisałem...
                      No ale realista14 jest zbyt mało inteligentny, żeny to do niego dotarło.

> Tak sie sklada, ze troche sie znam na fizyce i potrafie osadzic czy niejaki
                      > nopes ma racje, czy tez po prostu chce za wszelka cene innym dokopac!

No własnie... Nie zauważa, kto tu wyskoczył z takim wątkiem.. CHyba nie ja...

> ani Ciebie ani Twoich antagonistow za wyjatkiem t0g, ktory na FN jest znany i
                      > szanowany...

I to mówi wszystko. Facet, który zostal wyrzucony z forum za trolizm, jest dla takiego "szanowanym".
                      I o tym mówie. Trolizm jest zajeciem stadnym . Trole bronią siebie nawzajem i oczywiscie szanuja. :)
                      • realista14 Co na FS o nopes-ie sądzą ? 14.08.06, 21:40
                        może dlatego go na FN przywiało:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46889777
                        • nopes Ale zabawnie bezczelny chucpiarz :) 14.08.06, 22:06
                          Założył całkiem nowe konto jarnac1 i jak zwykły trol zaczął pluc. :))
                          I sam realista14 jest trolim kontem. Niewiele w nim napisał. Wystarczy zobaczyć w wyszukiwarce. Trole maja takie konta własnie do trolowania.
                          realista14 to pewnie ten sam trol t0g, który został z forum wyrzucony za trolizm.
                          • realista14 Wracaj biedaku na FS! 14.08.06, 22:21
                            nopes napisał:

> Założył całkiem nowe konto jarnac1 i jak zwykły trol zaczął pluc. :))
                            > I sam realista14 jest trolim kontem. Niewiele w nim napisał. Wystarczy zobaczyć
                            > w wyszukiwarce. Trole maja takie konta własnie do trolowania.
                            > realista14 to pewnie ten sam trol t0g, który został z forum wyrzucony za troliz
                            > m.
                            to niby juz Wszyscy sa odmiana kogo? bo sie pogubilem! Napisz sobie w portalu
                            gazeta.pl realista14 i znajdziesz moje watki - zauwaz, ze interesuje mnie tylko
                            to forum i usenet o fizyce - i tam nawet tylko kilka wybranych tematow - wole
                            raczej czytac niz sie wymadrzac czyli odwrotnie do Ciebie! Zamiast inwektyw
                            wracaj na FS gdzie czujesz sie jak ryba w wodzie... i odczep sie chociaz na FN
                            od t0g-a - to sie nazywa male odstepstwo od ogolnego trendu jaki prezentujesz na
                            FN. Powiedzmy, ze sie broniles i musiales na FN wyplynac nieco zbyt
                            emocjonalnie. Powiedzmy, ze Ja tez przesadzilem i zalozmy iz strony "odpuscily"
                            sobie obrazy... i zawarly porozumienie o nieagresji. Chyba sie rozmarzylem...
                            • nopes nie przyjmuje rad od troli forumowych 14.08.06, 23:24
          • Gość: t0g Re: Nopes: IP: *.ip.meauth.com 14.08.06, 03:46
            Zarowno w czasie eksplozji ładunku rozszczepialnego, jak i ładunku
            termonuklearnego wytwarzane jest bardzo intensywne promieniowanie neutronowe.

Z promieniowaniem neutronowym mam zaszczyt pracowac od ponad trzydziestu lat.
            Więc cos o nim wiem. Jeśli to Ci nie wystarcza, to odszukaj na Webie portal
            ostatniej Konferencji ANSC (American Neutron Scattering Conference), która
            odbyła się przed niespełna dwoma miesiącami pod Chicago, i spójrz na liste
            invited speakerów. Chyba nie przypuszczasz, że na invited speakerów na tę
            konferencję pozapraszali ludzi, którzy nic o neutronach nie wiedzą?

Zatem wiem trochę o skutkach oddziaływania promieniowania neutronowego na
            materię, i w szczególności, o wtórnej promieniotwórczosci spowodowanej przez
            takie promieniowanie. Innymi słowy - wiem, co mówię.

Powtarzam - jeśli miała miejsce eksplozja jądrowa dowolnego typu, czy to
            wykorzystująca rozszczepienie, czy fuzję, to można to wykryć, idąc na miejsce
            eksplozji z całkiem nieskomplikowanym monitorem promieniowania. Więc nie ma co
            spekulować, bo sprawę mozna jednoznacznie rozstrzygnąć poprzez wykonanie
            odpowiednich pomiarów.

Jądrowe bomby do niszczenia bunkrow moga istniec, jak najbardziej.
            Jednak całkowita "cisza na łączach", która panuje w tej sprawie, raczej każe
            wątpić w to, że użycie takowych miało miejsce w Libanie.
            • nopes Re: Nopes: 14.08.06, 10:33
              Czy ty jestes w stanie czytać ze zrozumieniem?
              Już ci napisałem:
              Nikt ci nie mówi, że czystej bomby wodorowej, nie można wykryc. WYstarczy poszukac produktów fuzji..(Mam nadzieję, że nie ty też mylisz produkty fission z produktami fusion?)

Nikt nie neguje możliwosci wykrycia takiego wybuchu. Z czy tym sie kłócisz?

Ty naprawde jestes don Kiszotem i walczysz z wiatrakami...
              • Gość: t0g Re: Nopes: IP: 12.45.62.* 14.08.06, 18:17
                nopes napisał:

> Czy ty jestes w stanie czytać ze zrozumieniem?
                > Już ci napisałem:
                > Nikt ci nie mówi, że czystej bomby wodorowej, nie można wykryc. WYstarczy poszu
                > kac produktów fuzji..(Mam nadzieję, że nie ty też mylisz produkty fission z pro
                > duktami fusion?)

Tak, tak, oczywiscie, O Najmadrzejszy, ja jestem ignorant, nie pojmuje roznicy
                pomiedzy rozszepieniem ciezkich jader a fuzja lekkich, wiec i nie moge pojac
                roznicy pomiedzy produktami rozszczepienia i fuzji.

A profesjonalne podejscie jest takie: produktow fuzji jako takiej nie szukasz,
                bo nie swieca. Bierzesz tabele przekrojow czynnych na aktywacje i patrzysz.
                Widzisz, ze zelazo sie aktywuje, i powstaje izotop o czasie polowicznego zaniku
                (pisze z pamieci) ok. trzech lat. W innych tablicach wyszukujesz spektum gamma
                dla tego izotopu, bierzesz przenosny spektrometr z detektorem germanowym,
                idziesz na miejsce eksplozji i przystawiasz detektor do jakiegokolwiek kawalka
                zelaza - w przypadku rozwalonego bunkra bedzie sterczala kupa pretow zbrojeniowych.

Mam nadzieje, ze wiesz, co to jest przekroj czynny i spektrum gamma.

Mozesz tez poszukac nieprzereagowaneg trytu, bo ponoc te legendarne "czyste"
                bomby termonuklearne robi sie z mieszanki deuter-tryt (w "zwyklej" bombie
                termojadrowej nowoczesnej konstrukcji, czy to Ulama-Tellera, czy
                Sacharowa-Chalatnikowa, ladunek nie zawiera trytu - z wyjatkiem plutonowego
                zapalnika, ktory zazwyczaj ma trytowy "booster").
                • nopes Problem t0g (ceesia) opisalem już pare razy 14.08.06, 21:27
                  To "ucieczka w stylu ceesia"..
                  Jak sie skompromituje (to on zirby'emu podpowiadał, bo sam jest zablokowany za trolizm i ni emoże pisać), to próbuje uciec w stylu takim - doczytuje cos i próbuje pokazac, że cos wie :)
                  No i walczy z wiatrakami( z którymi przynajmniej może wygrać). To znaczy z problemami, z którymi interlokutor bynajmniej sie nie sprzecza. :)

I to już wystarczy...
                  • Gość: t0g Re: Nopes, czlowieku... IP: 208.108.223.* 14.08.06, 23:03
                    Przedmiot dyskusji na FS w ogole malo mnie obchodzil. Mam juz powyzej uszu
                    ciaglych rewelacji o mininukach, etc. Obchodza mnie tyle samo, co UFO i potwor z
                    Loch Ness.

Co to jest termodynamika i mechanika statystyczna, to dobrze wiem, bo ucze tych
                    przedmiotow od lat. A czy jakis Nopes z forum internetowego wie i proawidlowo
                    rozumie podstawowe pojecia z tych dziedzin, to malo mnie obchodzi. Wiec tamta
                    dyskusje na FS tylko pobieznie obejrzalem i sie nia w ogole nie podniecalem. Z
                    tym, ze "ibnstruowalem Zirby'ego", to juz sobie zdrowo pofantazjowales.

Zabralem glos tutaj jedynie dlatego, ze dostrzeglem, iz po raz kolejny robi sie
                    z Picarda2 mojego "klona", co jest calkowitym absurdem. No, ale wiadomo, na FS
                    najwyzszym autorytetem jest pewna gospodyni domowa i jak ona cos powie, co
                    wszystkie nopesy et consortes przyjmuja to za swieta prawde. Wiec, skoro owa
                    gospodyni autorytawtywnie stwierdzila, ze Picard2 to ja, to nie ma co wszelakich
                    nopesow prezekonywac, bo slowo gosposi swiete jest. Niepotrzebnie wiec
                    zabieralem glos.

Co zas do meritum - to tylko tyle chcialem powiedziez, ze nie ma co wdawac sie w
                    spekulacje na temat rzeczy, ktore mozna jednoznacznie ustalic.

Pan Iksinski mowi, ze w warszawskim Parku Lazienkowskim jest pomnik Chopina
                    siedzacego pod wierzba, a pan Ygrekowski na to, ze owszem, jest pomnik faceta
                    siedzacego pod wierzba, ale to nie Chopina pomnik, tylko Krola Zygmunta III.
                    Panowie wdaja sie w ciagnaca sie w nieskonczonosc klotnie. Jest to madre? Nie,
                    nie jest. Przeciez rzecz mozna jednoznacznie rozstrzygnac, udawszy sie do
                    Lazienek i przeczytawszy napis na pomniku.

Podobnie kwestie, czy do rozwalenia tego bunkra, o ktory chodzi, uzyto jakiegos
                    ladunku jadrowego, czy tylko konwencjonalnego, mozna jednoznacznie
                    rozstrzygnac, bo nie ma takiego ladunku jadrowego, ktory by nie pozostawil
                    latwych do wykrycia sladow.

Moj punkt byl jedynie taki, ze zamiast sie klocic, lepiej byloby po prostu
                    pomyslec o sprawdzeniu na miejscu - i tyle.
                    • nopes No i...? 14.08.06, 23:18
                      > Co to jest termodynamika i mechanika statystyczna, to dobrze wiem, bo ucze tych
                      > przedmiotow od lat.

Czyli rozumiesz, że zirby opowiada głupoty?
                      No to czemu nie piszesz tego, tylko jakies nieistotne w tym watku rzeczy (Jednak to o wykrywaniu bomb opowiadał j-k, i potem ty, wiec trudno uwierzyc w twoje zapewnienia, że nie maczałes w tym palców).

Skup sie na meritum. A meritum tutaj jest mieszanie dwóch dziedzin fizyki przez nieuka zirby..

A dlaczego nie pisałes o tym tylko przyczepiles sie tego watku j-k z FS o wykrywalnosci bomb j.? No chyba nie przez przypadek.
                      Tobie zasada zachowania energii sie pomieszała i stosujesz ja nie tak jak trzeba tak jak temu j-k?. Od ciebie miał te informacje?
                      Mam nadzieje, ze nie pomieszałes termodynamiki z f. jadrową, bo to byłaby juz kompromitacja totalna.
    • Gość: t0g Zirby: IP: 12.45.62.* 13.08.06, 10:29
      Chcialbym Cie serdecznie zaprosic na Forum "Tylko Nauka".

Pamietam, ze szereg razy wypowiadales sie na Forum w dyskusjach dotyczacych
      globalnego ocieplenia. Teraz zanosi sie na to, ze na Forum TN rozkreci sie
      dyskusja na ten wlasnie temat. Wydaje mi sie, ze Twoj udzial bardzo by te
      dyskusje wzbogacil.

Tutaj jest link do Forum TN:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40807
      Obejrzyj, prosze. Zeby uproscic sprawy, to ja Cie zaraz juz wstawie na liste
      uczestnikow. Wiec gdybys zdecydowal sie przyjac zaproszenie, to moglbys juz od
      razu wchodzic i pisac (oczywiscie, jesli TN Ci sie nie spodoba, to tylko powiedz
      - wtedy rzecz "odkrecimy", zeby nie wygladalo, ze rekrutujemy uczestnikow TN
      metoda lapanki).

Serdeczne pozdrowienia, t0g.
      • Gość: ha ha ha Re: Zirby: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 10:40
        Wg was to sa bzdury? Ponizej cytaty szkolne:
        -co to jest energia?
        -energia to jest metalowa kula

-Dlaczego klucz w dotyku jest zimny a drewno nie
        -bo klucz jest z metalu a brelok z drewna, a metal jest zimny

Kogos jeszcze dziwi wiedza powyższych?
    • nopes Z powodów oczywistych dyskusja zostala zakonczona 14.08.06, 21:35
      Kazdy średniointeligentny zobaczył tutaj przejawy trolizmu i ignorancji..
      Nic nie trzeba dodawać. A ja nie ma czasu do tracenia na troli forumowych.

A konkretniej tutaj są wyjasnienia bezsensownosci dyskursu z trolami..

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46900583
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46900375
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46899760
      • zirby Z powodów oczywistych dyskusja zostala zakonczona 14.08.06, 23:02
        zgadza sie:) Z powodów oczywistych, czyli twojego kompletnego nieuctwa i
        idotyzmu. Miejmy tylko nadzieje ze nie wrodzonego :)
        • Gość: t0g Zirby, pamietasz Watto? IP: 208.108.223.* 14.08.06, 23:14
          Czy nopes to nie jest watto przypadkiem pod nowym nickiem?
          Ten sam ton wszechwiedzacego.
          I na pewno ma dlugi staz forumowy. Nazywa mnie "Ceesio", dokladnie tak, jak
          kiedys watto. A ja zlikwidowalem tamten nick juz prawie dwa lata temu.
          • Gość: t0g Re: Nopes pojawil sie na Forum w lutym 2006 IP: 208.108.223.* 14.08.06, 23:20
            Jako oopsy-daisy.

Musial byc zatem wczesniej na Forum pod jeszcze innym nickiem. Bo skad by znal
            moj nick, ktorego w lutym 2006 od przeslo roku nie uzywalem?
            Cos szosty zmysl mi mowi, ze to watto.
            • nopes znowu próbujesz trolowac personalnie? 14.08.06, 23:23
              > Bo skad by znal
              > moj nick,

Ano stąd, że twoje trolowanie było omawiane na forum Swiat. Bardzo dogłębnie.
              Ale co by tomiało za znaczenie? Ty jestes trolem zablokowanym nawet przez administracje forum.
              Własnie za takie dyskutowanie.
              Zamiast o sednie (w ktorym widac, że nie masz żadnych szans i błaźnisz sie seryjnie), to próbujesz trolowac personalnie (jakby to ci w czyms miało pomóc).
          • nopes Czy ty nie mieszasz piernika z wiatrakiem? 14.08.06, 23:21
            Czyli fizyki jadrowej z termodynamika?
            Umiesz zastosować zas. zach. energii?

Jakos widze nie bardzo, skoro kręcisz i uciekasz od sedna..
            Dalej twierdzisz, że czerwona rtęć jest "niemożliwa termodynamicznie"? :)
            • Gość: t0g Re: Czlowieku, o czym Ty mowisz?! IP: 208.108.223.* 15.08.06, 00:12
              nopes napisał:

> Czyli fizyki jadrowej z termodynamika?
              > Umiesz zastosować zas. zach. energii?
              >
              > Jakos widze nie bardzo, skoro kręcisz i uciekasz od sedna..
              > Dalej twierdzisz, że czerwona rtęć jest "niemożliwa termodynamicznie"? :)

O co chodzi? Gdzie ja cos mieszam? Przytocz te wypowiedz.

O czerwonej rteci w ogole slowa nie powiedzialem.

Czy Tobie sie nie dwoi, czy nawet troi w oczach? Wkladasz w moje usta rzeczy,
              ktorych w ogole nie powiedzialem.

Zasade zachowania energii znam. Co zas do rzeczy "niemozliwych
              termodynamicznie", to tego terminu uzywa sie raczej w odniesieniu do procesow, a
              nie materialow.

Co do "czerwonej rteci", to rozni ludzie odnosza te nazwe do roznych rzeczy.
              Dlatego lepiej jest zawsze przytoczyc referencje, zeby wszyscy uczestnicy
              dyskusji wiedzieli jasno, o czym dokladnie mowa.

Do tej pory ja mowilem wylacznie o tym, ze kazda ekspozja nuklearna - z
              ladunkiem dowolnego typu, wykorzystujacym czy to rozszczepienie, czy fuzje -
              pozostawia slady umozliwiajace jednoznaczne stwierdzenie, ze byla to eksplozjqa
              nuklearna. Nic wiecej nie mowilem. Amen.
              • nopes Re: Czlowieku, o czym Ty mowisz?! 15.08.06, 00:48
                Może nie pod tym imieniem...
                Ale prościej:
                Bierzesz odpowiedzialnosc za wypowiedzi zirby?
                Wygląda na to, że tak.
                • Gość: t0g Re: Czlowieku, o czym Ty mowisz?! IP: 208.108.223.* 15.08.06, 02:05
                  nopes napisał:

> Może nie pod tym imieniem...
                  > Ale prościej:
                  > Bierzesz odpowiedzialnosc za wypowiedzi zirby?
                  > Wygląda na to, że tak.

Odpowiedzialnosc biore zawsze wylacznie za to, co sam mowie. Co mowil Zirby, to
                  ja nawet dokladnie nie wiem, poniewaz - powtarzam to juz po raz ktorys - z
                  tresciua postow w tamtym watku nie zapoznawalem sie szczegolowo. Zauwazylem
                  tylko "ceesio" w tytule jednego z postow. To jest jedyny post z calego watku, do
                  ktorego sie odnioslem.

W innych sprawach - sformuluj konkretnie, o co chodzi w danej kwestii, to ja sie
                  wtedy do tego odniose.
      • nopes t0g zareagował emocjonalnie tutaj, wiec... 14.08.06, 23:32
        Teraz już jestem pewien, że na oryginalnym wątku pisał i sie zbłażnił (pewnie niejednokrotnie, alema dwóch kolegów, wiec nie wiadomo ktory co pisał).
        Dlatego tu ni z tego ni z owego wyleciał bez pytania z jakims nieistotnym szczegółem (tym samym co zirby).
        Ciekawe jakie ma zwiazki z zirby.. Czy mu tylko podpowiada (same głupoty jak można sprawdzic), bo sam ma blokade, czy moze coś blizej...? :)
        • Gość: t0g Re: Na jakiej podstawie twierdzxisz, Nopes, ze IP: 208.108.223.* 14.08.06, 23:56
          ja sie "podszywam pod fizyka"?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46889777&a=46903246
          Po wtore, gdzie ja sie niby zblaznilem? Czy powiedzialem cos, co nie jest zgodne
          ze wspolczesna wiedza fizyczna? Prosze przytoczyc te wypowiedz, w ktorej ja sie
          rzekomo "zblaznilem".

PS. Ja spelniam wszystkie absolutnie warunki, zeby mnie mozna bylo nazwac
          fizykiem. Jesli Ty uwazasz, ze mozesz orzekac, kto jest fizykiem, a kto sie
          tylko "podszywa", to musisz sam byc jakiejs wysokiej klasy naukowcem. Czy
          moglbys podac swoje "credentials"? Czy tez Twoje "credentials" sa takie same,
          jak wiadomej gosposi na kolkach z FS?
          • nopes Re: Na jakiej podstawie twierdzxisz, Nopes, ze 15.08.06, 00:51
            Parwdziwy fizyk nie musiałby opowiadać: ja wiem, ja sie znam, bo jestem fizykiem, zobacz na internecie, gdzies (rzekomo) jest moje nazwisko na konferencji naukowej..
            Prawdziwy fizyk pisałby merytorycznie i podawałby argumenty.
            Tak jak Tyson nie musi opowiadac: ja jestem wielkim bokserem, kiedy go ktos zaczepia. Wystarczy, ze pokazuje to swoimi czynami.
            • Gość: t0g Re: Jezus, Maria, jak z Toba gadac? IP: 208.108.223.* 15.08.06, 01:54
              nopes napisał:

> Parwdziwy fizyk nie musiałby opowiadać: ja wiem, ja sie znam, bo jestem fizykie
              > m, zobacz na internecie, gdzies (rzekomo) jest moje nazwisko na konferencji nau
              > kowej..
              > Prawdziwy fizyk pisałby merytorycznie i podawałby argumenty.

Jedyna sad, ktora w tej dyskusji wyrazilem, byl taki: nie ma co spekulowac na
              temat rodzaju eksplozji, bo jest to sprawa, ktora moze byc absolutnie
              jednoznacznie rozstrzygnieta przez wykonanie odpowiedznich "ogledzin" krateru
              pozostawionego przez wybuch ("ogledzin" w sensie fizycznym, przez wykonanie
              odpowiednich pomiarow). I co, do jasnej anielki - nie jest to merytoryczne?

Co do watku na FS, to tylko przejrzalem go pobieznie. Zadnych moich wypowiedzi
              tam nie ma, zaden z uczestnikow tego watku ze mna sie nigdy nie komunikowal od
              chwili jego rozpoczecia.

Juz wczesniej powiedzialem, ze dyskusji na tematy wszelkich mini-nukes mam juz
              powyzej uszu.
            • realista14 t0g-u z nopes-em po prostu nie nalezy gadac! 15.08.06, 07:44
              szkoda czasu - tezy nopes-a tylko w tym watku: wszyscy oprocz nopes-a w tym
              watku to trole; Ja jestem ponoc Toba t0g-u - czuję sie zaszczycony ale wole byc
              jednak soba; jedyny prawdziwy fizyka na swiecie to nopes - no bo twierdzi ze t0g
              wykladajacy na uniwersytecie w Oregonie wlasnie fizyki to nie fizyk!; wszyscy to
              ignoranci...
              Po prostu biedny nopes ma coś z głową - to sie zdarza - i nie wydaje mi sie to
              temat warty kontynuacji na FN!
              • Gość: t0g Re: t0g-u z nopes-em po prostu nie nalezy gadac! IP: 12.45.62.* 15.08.06, 10:20
                realista14 napisał:

> szkoda czasu - tezy nopes-a tylko w tym watku: wszyscy oprocz nopes-a w tym
                > watku to trole; Ja jestem ponoc Toba t0g-u - czuję sie zaszczycony ale wole byc
                > jednak soba; jedyny prawdziwy fizyka na swiecie to nopes - no bo twierdzi ze t0
                > g
                > wykladajacy na uniwersytecie w Oregonie wlasnie fizyki to nie fizyk!....

No oczywiscie wniosek z tego jest taki, ze ten uniwerek w Oregonie to nader
                szmatlawa uczelnia. Przeciez Rachelka dawno juz to obwiescila na forum, wiec to
                musi byc prawda, bo jak Rachelka cos mowi, to to musi byc prawda.

Faktem jest, ze z Nopesem ciezko sie rozmawia, bo co chwila czlowiek slyszy, ze
                powiedzial cos, czego nigdy nie powiedzial, lub ze sie rozdwaja, roztraja,
                rozczwarza - no i gros energii przez to trzeba zuzywac na prostowanie tych
                nieslusznych podejrzen. Rozmowa jest wiec bardzo meczaca....

Przy czym Nopes kazal mi zeznac, co uwazam na temat 'czerwonej rteci'. Co mnie
                wprawilo w pewne zaklopotanie, bo ja do tej pory w ogole sie tym tematem nie
                interesowalem i po prostu nic nie uwazalem. Ale skoro pan kaze, to sluga musi...
                Zaczalem wiec czytac, co tylko zdolalem znalezc, o tejze rteci. No i po tej
                lekturze nadal nie chce sie wypowiadac odnosnie tego, czy ostatnio Izraelici
                takowej rteci wlasnie uzyli, bo mnie tam nie bylo, wiec skad moglbym wiedziec?
                Ale w samych materialach o czerwonej rteci znalazlem duzo ciekawej fizyki.

To znaczy, ja nadal uwazam, ze hipoteze, iz owa tajemnicza 'czerwona rtec' to
                jest zwiazek rteci, antymonu i tlenu o wzorze takim to a takim, nalezy raczej
                miedzy bajki wlozyc. Ale same te 'ballotechniczne materialy wybuchowe' (nie
                wiem, czy tak to sie tlumaczy na polski) to jednak jest intrygujace zagadnienie.

Musze sie przyznac, ze o tych jadrach izomerycznych, ktore maja - w opinii
                niektorych- pozwolic na stworzenie takich materialow, niewiele dotad wiedzialem.
                O samym istnieniu izomerycznych poziomow w jadrach oczywiscie wiedzialem, bo
                byla o nich mowa na kursie fizyki jadra atomowego, ktory bralem na studiach.
                Rowniez w badaniach przy pomocy efektu Mossbauera ma sie do czynienia z jadrami
                izomerycznymi, a ja dawno temu troche sie Mossbauerem zajmowalem, wiec z tego
                powodu tez cos o tych jadrach wiem. Ale nigdy nie wiedzialem, ze sa poziomy
                izomeryczne o czasie zycia wynoszacym cale lata, jak w przypadku tego
                Hafnu_178_2m. No i oczywiscie nie wiedzialem o pomyslach wykorzystania tego
                hafnu, lub ktoregos z kilku podobnych do niego jader izomerycznych, do robienia
                calkiem niezwyklych materialow wybuchowych.

Czytajac materialy, staralem sie raczej unikac takich, w ktorych mowa byla o
                faktach wyraznie z gatunku tych "medialnych".

Jutro (bo u mnie jest dopiero godzina po polnocy) zamierzam zajrzec do
                oryginalnych prac niejakiego Collinsa z Texasu, ktory twierdzi, ze udalo mu sie
                zaobserwac efekt "IGE" dla wspomnianego hafnu.

Oczywiscie, ja bardzo watpie, czy z tych pomyslow wykluje sie cokolwiek na
                praktyczna skale. Raczej, jestem zdania, ze te pomysly spoczna w archiwach razem
                z tymi dotyczacymi "zimnej fuzji'. No, ale jak powiadam, fizyka lezaca u podloza
                tych pomyslow jest naprawde ciekawa. Wiec jutro zamierzam jeszcze cos napisac o
                tym, czego sie doczytalem w pracach Collinsa i w pracach, ktore sie pojawily
                jako "echo" doniesien Collinsa.

Powtarzam jednak raz jeszcze - do spraw bliskowschodnich absolutnie nie
                zamierzam nawiazywac.
                • i-love-2-bike Re: t0g-u z nopes-em po prostu nie nalezy gadac! 15.08.06, 22:17
                  Gość portalu: t0g napisał(a):

> realista14 napisał:
                  >
                  > > szkoda czasu - tezy nopes-a tylko w tym watku: wszyscy oprocz nopes-a w t
                  > ym
                  > > watku to trole; Ja jestem ponoc Toba t0g-u - czuję sie zaszczycony ale wo
                  > le byc
                  > > jednak soba; jedyny prawdziwy fizyka na swiecie to nopes - no bo twierdzi
                  > ze t0
                  > > g
                  > > wykladajacy na uniwersytecie w Oregonie wlasnie fizyki to nie fizyk!....
                  >
                  > No oczywiscie wniosek z tego jest taki, ze ten uniwerek w Oregonie to nader
                  > szmatlawa uczelnia. Przeciez Rachelka dawno juz to obwiescila na forum, wiec to
                  > musi byc prawda, bo jak Rachelka cos mowi, to to musi byc prawda.
                  >
                  >
                  czegos znowu cesiek nie pojales,wiesz co to ranking uczelni,ja to przerobilam
                  jak synciow pchalam na studia. nie chce mowic,aby ci nie psuc humoru jaki wy
                  macie slaby,w koncu statystyka (dziedzina badz co badz nauki i to wazna) nie
                  klamie skarbie. wiec jak widac rachelka nie jest taka tepa,zeby dzieciaki pchac
                  do szkoly,gdzie kazdego z ulicy biora i probuja oswiecic,a wielkie profy w
                  miedzyczasie skacza po forum,zamiast dzieciarnie uczyc lub samemu sie
                  doksztalcac,bo o produkowaniu papierkow to nawet nie wspomne,bo to nie ten
                  adres:)) radze skonczyc z obrabianiem mego tylka tutaj,chyba,ze przywolujesz
                  mnie specjanie,aby znowu uslyszec cos niecos na temat wielkiego Loregon
                  State,jak mowisz.
          • i-love-2-bike Re: Na jakiej podstawie twierdzxisz, Nopes, ze 15.08.06, 21:42

> ja sie "podszywam pod fizyka"?
            >
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46889777&a=46903246
            > Po wtore, gdzie ja sie niby zblaznilem? Czy powiedzialem cos, co nie jest zgodn
            > e
            > ze wspolczesna wiedza fizyczna? Prosze przytoczyc te wypowiedz, w ktorej ja sie
            > rzekomo "zblaznilem".
            >
            > PS. Ja spelniam wszystkie absolutnie warunki, zeby mnie mozna bylo nazwac
            > fizykiem. Jesli Ty uwazasz, ze mozesz orzekac, kto jest fizykiem, a kto sie
            > tylko "podszywa", to musisz sam byc jakiejs wysokiej klasy naukowcem. Czy
            > moglbys podac swoje "credentials"? Czy tez Twoje "credentials" sa takie same,
            > jak wiadomej gosposi na kolkach z FS?

he,he cesiek ty sie zblazniles juz nie raz czego dowodem jest fakt,ze
            zablokowali ci permanantnie twoja izotopowa d..... na FS za
            szpiclowanie,donoszenie i namierzanie piszacych tam ludzi. twoje nadete ego jest
            jedynie dobre do tego miejsca gdzie jestes,tam takich doceniaja i glaszcza po
            glowie:))
            nu gospodyni domowa ucieka a ty bidulku ucaluj picarda,tylko,zebys sie nie
            obcalowal za mocno bo to niezdrowo:)))
            • realista14 "gospodyni..." z FS wracaj do siebie! 15.08.06, 22:04
              i pozdrow swojego nopes-ika! Jak zauwazylem masz tam duzo do "zarzadzania" i
              "pracy"... Na FN nie potrzebujemy twoich kwalifikacji...
              • i-love-2-bike Re: "gospodyni..." z FS wracaj do siebie! 15.08.06, 22:07
                realista14 napisał:

> i pozdrow swojego nopes-ika! Jak zauwazylem masz tam duzo do "zarzadzania" i
                > "pracy"... Na FN nie potrzebujemy twoich kwalifikacji...

a ty naLukowcu bombowy wracaj do swoich kajecikow,inaczej bedziesz jak cesiek
                zaniemagal,co wpis.ja sie nie musze ciebie pytac gdzie pisac,a jesli juz to nie
                wycierajcie sobie geby moim nickiem to nie bedziecie mnie slyszeli,ponjal
                chlopiec czy trzeba powtorzyc jak ceskowi,pare razy i to GLOSNO?
                • realista14 Re: "gospodyni..." z FS wracaj do siebie! 15.08.06, 22:14
                  i-love-2-bike napisała:

> realista14 napisał:
                  >
                  > > i pozdrow swojego nopes-ika! Jak zauwazylem masz tam duzo do "zarzadzania
                  > " i
                  > > "pracy"... Na FN nie potrzebujemy twoich kwalifikacji...
                  >
                  > a ty naLukowcu bombowy wracaj do swoich kajecikow,inaczej bedziesz jak cesiek
                  > zaniemagal,co wpis.ja sie nie musze ciebie pytac gdzie pisac,a jesli juz to nie
                  > wycierajcie sobie geby moim nickiem to nie bedziecie mnie slyszeli,ponjal
                  > chlopiec czy trzeba powtorzyc jak ceskowi,pare razy i to GLOSNO?

sluchaj krasnalu z debilnym nickiem - moze u ciebie w domu i na FS jestes
                  babochlopem ale na FN akurat te twoje cechy maja znaczenie trzeciorzedne... nie
                  pozwole sobie na to aby jakis zafajdany garkotluk mi tu nawrzucal ... No i jak
                  widzisz potrafie rowniez zagaic w twoim jezyku! Wracaj na FS bo musisz tam
                  pilnowac swoj babochlopowej pozycji - mam nadzieje ze juz nie bedziemy mieli
                  jakiejkolwiek stycznosci - nie gusuje w babochlopach.
                  • i-love-2-bike Re: "gospodyni..." z FS wracaj do siebie! 15.08.06, 22:23
                    realista14 napisał:

>
                    >
                    > sluchaj krasnalu z debilnym nickiem - moze u ciebie w domu i na FS jestes
                    > babochlopem ale na FN akurat te twoje cechy maja znaczenie trzeciorzedne... nie
                    > pozwole sobie na to aby jakis zafajdany garkotluk mi tu nawrzucal ... No i jak
                    > widzisz potrafie rowniez zagaic w twoim jezyku! Wracaj na FS bo musisz tam
                    > pilnowac swoj babochlopowej pozycji - mam nadzieje ze juz nie bedziemy mieli
                    > jakiejkolwiek stycznosci - nie gusuje w babochlopach.

a ty co impotent jestes,ze tak skaczesz? a ja rowniez potrafie w twoim jezyku
                    staruszku mowic i uwazaj na literUFki,popraw bryle przed GUSOWANIEM w
                    kimkolwiek. no to podciagnij porteczki,otworz kajecik i notuj:f....off od mego
                    nicka-ponjal czy jeszcio raz powtorzyc? ja nie mam problemu z wami
                    chlopcy,tyle,ze jak bedziecie mi tu obrabiac tylek to sie zjawie.
                    • realista14 Re: "gospodyni..." z FS wracaj do siebie! 15.08.06, 22:32
                      i-love-2-bike napisała:

> realista14 napisał:
                      >
                      > >
                      > >
                      > > sluchaj krasnalu z debilnym nickiem - moze u ciebie w domu i na FS jestes
                      > > babochlopem ale na FN akurat te twoje cechy maja znaczenie trzeciorzedne.
                      > .. nie
                      > > pozwole sobie na to aby jakis zafajdany garkotluk mi tu nawrzucal ... No
                      > i jak
                      > > widzisz potrafie rowniez zagaic w twoim jezyku! Wracaj na FS bo musisz ta
                      > m
                      > > pilnowac swoj babochlopowej pozycji - mam nadzieje ze juz nie bedziemy m
                      > ieli
                      > > jakiejkolwiek stycznosci - nie gusuje w babochlopach.
                      >
                      > a ty co impotent jestes,ze tak skaczesz? a ja rowniez potrafie w twoim jezyku
                      > staruszku mowic i uwazaj na literUFki,popraw bryle przed GUSOWANIEM w
                      > kimkolwiek. no to podciagnij porteczki,otworz kajecik i notuj:f....off od mego
                      > nicka-ponjal czy jeszcio raz powtorzyc? ja nie mam problemu z wami
                      > chlopcy,tyle,ze jak bedziecie mi tu obrabiac tylek to sie zjawie.

już sie boję babochłopie - widzę, że jeszcze nikt ci dobrze nie przysolił w to
                      coś co rzekomo ktoś ci na FN obrabia - nie wszystko babochłopie sie koło twojego
                      t... kręci nie wspominając już o tym, iż właśnie dlatego żem nie impotent to
                      mnie odrzuca od czegoś tak "niekobiecego" jak wynika z twojej formy
                      kontaktowania prezentowanej tu jako abstrakt twojej szerokiej pracy na FS.
                      Zauważ też, że na FN raczej innej części ciała używamy!
                      • i-love-2-bike Re: "gospodyni..." z FS wracaj do siebie! 15.08.06, 22:40
                        realista14 napisał:

>
                        > już sie boję babochłopie - widzę, że jeszcze nikt ci dobrze nie przysolił w to
                        > coś co rzekomo ktoś ci na FN obrabia - nie wszystko babochłopie sie koło twojeg
                        > o
                        > t... kręci nie wspominając już o tym, iż właśnie dlatego żem nie impotent to
                        > mnie odrzuca od czegoś tak "niekobiecego" jak wynika z twojej formy
                        > kontaktowania prezentowanej tu jako abstrakt twojej szerokiej pracy na FS.
                        > Zauważ też, że na FN raczej innej części ciała używamy!

ja tez sie ciebie boje jak kanarka na dachu,ale sadzac po timbrze glosu,sposobie
                        pisania,wscieklosci do kogos kogo (sic) nie znasz to przypominasz trolu swego
                        pana-picarada:))))))))))))))))) he,he,he he,he humpty dumpty sat on a wall and
                        had a realistyczny number14 BIG fall:) no bujaj sie klonie,bo widac starys jak
                        kapec skoro wlasnych slow nie rozumiesz i nie pamietasz.a teraz cesiek do
                        budy,bo nudzisz jak przekwitajaca baba.
                        • dosc_tego bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla 15.08.06, 22:47
                          Jakie znowu "humpty dumpty"????? Co to ma znaczyc?? To nie jest forum na haselka
                          z reklamy podpasek....

我从未看见这样愚笨的妇女。
    • Gość: t0g Re: Czerwona rtec IP: 208.108.223.* 15.08.06, 02:45
      No, dobra, juz wszystko wiem. Najwiecej podejrzen dotyczacych "czerwoner rteci"
      jest taka, ze w rzeczywistosci jest to zakodowana nazwa dla materialu
      zawierajacego znaczna ilosc izotopu hafnu 178m w staniew wzbudzonym.
      Hf 178m jest jadrem izomerycznym, i metastabilny stan wzbudzenia w tym jadrze ma
      najwyzsza energie ze wszystkich znanych jader izomerycznych, a takze stan ten ma
      stosunkowo dlugi czas polowicznego zycia.

Uwolnienie energii z materialu zawiuerajacego Hf178m nastepowac by mialo przez
      proces zwany ige, czyli induced gamma-ray emission.

Sumaryczna energia metastabinego stanu wzbudzonego w materiale zawierajacym
      jeden kilogram wzbudzonych jader Hf178m to cos ponad 200 megajuli, o ile dobrze
      zapamietalem.

Jednak doniesienia na temat zaobserwowania IGE w Hf178m ponoc przyjete zostaly
      z duzym sceptycyzmem.

• Gość: t0g Re: Errata: sprawdzielem,1300 megajouli, nie 200, IP: 208.108.223.* 15.08.06, 02:54
        i nie z kilograma, tylko z grama. To znaczy, ze gram wzbudzonego Hf178m ma
        energie rowna wybuchowi ok. cwierc tony trotylu. Niezle przebiecie - cwierc
        miliona razy!

Doswiadczenia na tym materiale robi jakis Collins z Texasu, mozna poszukac jego
        oryginalnych artykulow.
    • nfa05 jak leży 15.08.06, 11:12
      Jak lezy ilustruje przykład analfabetyzmu fizycznego
      www.nfa.pl/articles.php?id=280
      • Gość: t0g Re: jak leży IP: 12.45.62.* 15.08.06, 19:33
        Czy z p. Rydygierem mozna sie jakos skontaktowac? Ja bym go chetnie zaprosil
        jako goscia do naszego forum "Tylko Nauka".

Temat "mini-atomowek" mnie fascynuje, od czasu, gdy ok. 2 lat temu mialem na
        Forum dluga awanture z niejakim Watto. Ow Watto twierdzil, ze glosny zamach
        terrorystyczny na Bali byl wykonany przy pomocy "mini-bomby jadrowej o mocy ok.
        10 ton TNT". Ja probowalem go przekonac, ze taka bombka - o ile by istniala -
        pozostawilaby slady dajace sie wykryc przy pomocy nieskomplikowanej (wedlug
        dzisiejszych standardow) aparatury. Ale wszystkie moje argumenty mialy podobny
        efekt, jak rzucanie dobrze rozgotowanym grochem o sciane bunkra przeciwatomowego.

Wiec od tamtego czasu "mini-nukes" mnie interesuja - z tym, ze aspekty
        PSYCHOLOGICZNE moze nawet bardziej, niz aspekty fizyczne. Fizyczne oczywiscie
        tez - na przyklad, chcialbym miec pojecie na temat tego, jak mala mozna zrobic
        mase krytyczna przy pomocy dostepnych dzis najbardziej wyrafinowanych srodkow.
        Od p. Rydygiera na pewno bym sie duzo ciekawego dowiedzial.
        • pomruk Re: jak leży 15.08.06, 20:03
          Ja tam specjalistą nie jestem, ale słyszałem o słynnym kalifornie (Cf-251). Może
          nie zdradzam nic nowego, ale masa krytyczna jest mniejsza od 2 kg, jeśli
          otoczymy reflektorem neutronów. Ciekawe, że znalazłem różne wartości dla braku
          reflektora: od 5 do 9 kg. Kaliforn jest otrzymywany sztucznie (wszystkie
          izotopy),więc prościej i taniej zrobić większą bombkę niz szarpać się z
          kalifornem, no, ale skoro mowa o najbardziej wyrafinowanych środkach... Tak więc
          2 kg. Kto znajdzie mniej? ;)
          • Gość: t0g Re: Californium IP: 12.45.62.* 15.08.06, 20:22
            Czesc!

Wiesz, znam ten reaktor, w ktorym mozna otrzymywac najwiueksze na swiecie ilosci
            Californium - to jest HFIR (High-Flux Isotope Reactor) w Oak Ridge w stanie
            Tennesee. Californium tam produkuja na potrzeby medyczne przede wszystkim. Do
            dzis dnia wyprodukowana bodajze kilkadziesiat miligramow. Zeby zrobic jedna
            bombe, to trzeba by postawic z milion takich reaktorow.

Przy HFIR robi sie rowniez badania w zakresie fizyki ciala stalego, ja tam
            kiedys badalem wzbudzenia magnonowe w pewnym polprzewodniku "polmagnetycznym",
            no i stad znam ten reaktor. Kilka lat temu zamknieto go na dluzszy remont, od
            niedawna chyba znow funkcjonuje.

Dla wyprodukowania Californium potrzebna jest niezwykle wysoka gestosc
            strumienai neutronow, ktora mozna uzyskac tylko w reaktorach o bardzo specjalnej
            konstrukcji. HFIR w Oak Ridge ma moc 80 czy 100 MW (dokladnie w tej chwili nie
            pomne), i cala ta moc generowana jest w JEDNYM JEDYNYM elemencie paliwa, ktory
            jest cylindrem o srednicy (tak na oko) 40 cm i wysokosci ok. 100 cm, z wysoko
            wzbogaconego uranu, z licznymi kanalami, przepustami, etc. dla chlodzacej wody.
            Reaktorow o odpowiednich parametrach jest na swiecie zaledwie kilka (na pewno sa
            jakies w Rosji, ale dokladnie nie wiadomo jakie i ile - w kazdym razie, na pewno
            nie sa wstanie wyprodukowac nawet jednej tysiecznej masy krytycznej Califorium.
            Tak wiec, masa ta jest znana wylacznie na podstawie obliczen.
            • top9 Re: Californium 15.08.06, 20:46
              t0g-u moglbys skopiowac na TN ten post oraz poprzedni o malych "bombach" i o
              "czerwonej rteci" - to zaczyna byc odrebny i bardzo ciekawy temat - moze i
              pomruk-a byloby dobrze zaprosic na TN.
        • nfa05 Re: jak leży 16.08.06, 08:54
          Najlepiej się skontaktowac z redakcją NFA
    • dosc_tego Do t0g, realisty i zirby'ego. 15.08.06, 22:44
      Chce Wam tylko poradzic, aby ignorowac kretynow w stylu rachelki ( vel
      i-love-2-bike ) czy innego nopes'a. Nalezy zrozumiec, ze to ludzie majacy
      problemy z wlasnym zyciem i osobowoscia.

Czy ktokolwiek przy ZDROWYCH ZMYSLACH bedzie twierdzil ( jak nopes ), ze zamach
      na Bali przeprowadzono przy uzyciu broni jadrowej???? Wolne zarty....myslalem,
      ze spadne z krzesla, gdy to przeczytalem.

Kolejna bzdura, to twierdzenie rachelki, ze niby wyslala swoich synow do dobrego
      uniwersytetu.....a niby za co gosposia mialaby im oplacic te studia???? No,
      chyba, ze jej maz jest arabskim szjekim, to by wyjasnialo dlaczego tak zawziecie
      zwalcza ona Zydow i Izrael.

WNIOSEK:

Nie przejmujcie sie rachelkami i nopes'ami. To przyklady ludzi owladnietych
      mania przesladowcza.

Pozdrawiam
      • Gość: t0g Re: Czerwona rtec, c.d. IP: *.topflash.co.kr / 125.245.166.* 15.08.06, 23:09
        • Gość: t0g Re: Czerwona rtec, c.d. IP: *.topflash.co.kr / 125.245.166.* 15.08.06, 23:35
          Przepraszam, poprzednmie za wczesnie sie wyslalo.

Gosposia sie nie przejmuje, moze mi najwyzej narobic zlej opinii w Kole Gospodyn
          Wiejskich w swojej miejscowosci, a to mi jest calkiem obojetne.

Nopesa trzeba troche doksztalcic, w ramach pracy spolecznej dla ogolnego dobra.

Dobrze, skoro Nopcio chce o "czerwonej rteci" dyskutowac w terminach
          termodynamiki, to czemu nie? Jadziem z tym koksem!

Zakladajac, ze "czerwona rtec" to nazwa kamuflazowa dla Hafnu 178 (jest to jedna
          z hipotez najbardziej popierana przez ludzi znajacych sie na rzeczy - obojetne,
          czy tych, ktorzy twierdzxa, ze wybuchowe materialy "balotechniczne" sa mozliwe,
          czy tych, ktorzy uwazaja je tylko za interesujacy pomysl, ale nie majacy szans
          na praktyczna realizacje).

No wiec, z punktu widzenia termodynamiki statystycznej ten Hf 178 to jest
          przyklad ukladu dwupoziomowego. Jadro Hf 178 ma, co prawda, dwa stany
          izomeryczne, Hf_178_m i Hf_178_2m, i ten, ktory wzbudza zainteresowanie, to
          jest ten drugi. Ale przejscie |178_2m> --> |178_m> jest tak silnie zabronione,
          ze praktycznie nie wystepuje. Wiec na dobra sprawe mozna ten hafn traktowac jako
          uklad dwupoziomowy.

Wiec jesli by sie udalo taki kawalek metalicznego hafnu skladajacy sie z
          czystego izotopu 178 doprowadzic do takiego stanu, w ktorym jego temperatura
          bezwzgledna (tzn. ta mierzona w Kelvinach) stala sie UJEMNA, to wtedy moglo by
          dojsc do akcji laserowej i mielibysmy laser swiecacy gammami o energi 2,5 MeV.

No latwo policzyc, ze impulsowa moc takiej wiazki wyrazala by sie jakas wrecz
          astronomiczna liczba watow - na pewno bylasby wystarczazjaca dla zainicjowania
          syntezy termojadrowej w mieszance D-T.

Pytanie tylko, w jaki sposob uzyskac te ujemna temperature bezwzgledna w takim
          hafnie? To jest, jak mowia Amerykanie, nielichy "challenge".

• dosc_tego Dzieki. Cos chyba zrozumialem 15.08.06, 23:46
            Nie jestem fizykiem, ale cos z tego zrouzmialem. Dzieki.

PS: Twoje forum TYLKO NAUKA jest bardzo dobre. Dobra robota. Czasem je czytuje.

Pozdrawiam
          • nopes Znowu zajrzałem i znowu bełkot... 19.08.06, 23:09
            > Dobrze, skoro Nopcio chce o "czerwonej rteci" dyskutowac w terminach
            > termodynamiki, to czemu nie? Jadziem z tym koksem!

Facet jest bezczelny na poziomie zwyklego trola.
            Ja mu to wybijam z głowy od początku (zrby referował te jego nonsensy, do których t0g sie nie przyznaje), a ten mi wsiska, że to ja chce rozmawiac o termodynamice..

> No wiec, z punktu widzenia termodynamiki statystycznej ten Hf 178 to jest
            > przyklad ukladu dwupoziomowego. J

Co ty cżłowieku bełkoczesz?
            Pomijam ten Hf 178, bo to nie ma znaczenia, czy to jest ta czerwona rtęc.
            Ale co ty bełkoczesz o "z punktu widzenia termodynamiki statystycznej" o stanach jader i atomów.

Ty cżłowieku nie masz pojęcia o tej fizyce. Co chwile cos doczytasz, żeby sie zmyc wrażenie, ze jestes idiotą, i ciagle robisz te same błedy.
            Czy ty wiesz, co to termodynamika?
            CZy ty wiesz, co to termodynamika statystyczna?
            • Gość: t0g Re: Bełkot to wasc uprawiasz, drogi Nopciu... IP: 12.45.62.* 20.08.06, 02:04
              Z temodynamik i fizyki statystycznej, Nopciu, mnie nie zagniesz, bo w tym akurat
              siedze od lat. Niczego nie musze "doczytywac", bo to wszystko mam w glowie.

Chemik, owszem, moze twierdzic, ze termodynamika staystyczna sie nie odnosi do
              zjawisk w jadrze atomowym - ale chemicy czesto sa ksztalceni pod katem pewnej
              zawezonej grupy zjawisk i o pewnych rzeczach nie wiedza.

Przykladami tego, kiedy fizyka jadrowa i termodynamika sie "schodza", sa: teoria
              procesow zachodzacych we wnetrzach gwiazd, zjawiska w czasie wybuchu
              supernowych, fizyka goracej plazmy i w szczegolnosci teoria fuzji...

Hf178 zdecydowanie mozna traktowac jako uklad dwupoziomowy (z punktu widzenia
              mechaniki statystycznej) i nawet znajdziesz to na internecie.

Wiadomo, ze jak uklad dwupoziomowy tego rodzaju jak ten hafn doprowadzic do
              stanu ujemnej temperatury bezwzglednej (temperatura bezwgledna to ta, ktora
              mierzymy w Kelwinach), to moze w nim wystapic akcja laserowa.

Mozna latwo policzyc funkcje partycji i entropie takiego ukladu - polecam Ci
              zrobic jako pozyteczne cwiczenie. Jak z funkcji (sumy) partycyjnej liczy sie
              entropie, to na pewno wiesz, he, he, he?

Ja doskonale wiem, powtarzam, co to jest termodynamika i mechanika statystyczna,
              a tym, ktory tych rzeczy nie zna, jestes Waszmosc, nie ja.

Jesli jestes niby takim znawca tych przedmiotow, he, he, he, to podaj tytuly
              kilku najbardziej znanych podrecznikow akademickich w tej tematyce!
              • Gość: t0g Re: PS: Drogi Nopciu, jednym z najbardziej znanych IP: 12.45.62.* 20.08.06, 02:21
                przypadkow "mieszania" fizyki jadrowej i fizyki statystycznej bylo oblicznanie
                masy krytycznej uranu 235 i plutonu w czasie Projektu Manhattan. Wchodzilo tem w
                gre spowalnianie neutronow w drodze wielokrotnych zderzen.

Ten sam zespol, ktory to robil (m. in. Ulam, Teller) po zakonczeniu projektu
                Manhattan przystosowal te metode do "bardziej cywilnego" uzycia i tak powstal
                algorytm numeryczny znany dzis seroko jako "algorytm Metropolisa" (od nazwiska
                pierwszego autora tej pracy.

Cala teoria reaktorow jadrowych to jeden wielki "melanz" fizyki jadrowej i
                termodynamik statystycznej.
                • nopes No jak I zasada term. odnosi sie do jądra? 20.08.06, 04:14
                  > Cala teoria reaktorow jadrowych to jeden wielki "melanz" fizyki jadrowej i
                  > termodynamik statystycznej.

Juz ci napisałem, że w fizyce wszystko sie łaczy. Ale stosowanie wzorow jednej teorii w drugiej jest dowodem na ignorancje.
                  Jeżeli ktos odnosi I zasade termodynamiki do jadra, jest idiotą.

To ty jako zirby pisałes te nonsensy:
                  "Czerwona rtęć jest niemożliwa termodynamicznie. Musiała to by być substancja,
                  która powoduje wyrwanie neutronów z jądra ciężkiego pierwiastka i zainicjowanie
                  reakcji łańcuchowej nie powodując przy tym żadnych innych pierwiastków. Innymi
                  słowy - proces zamiany materii w energie musiałby być 100% efektywny. Pisarze
                  SF wymyslili juz takich "red mercury" całe setki jeśli nie tysiące :)."
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46657392&a=46720102

I dodatkowo facet, który pisze, że do reakcji jadrowych (wybuch bomby) stosuje sie I zasada termodynamiki, jest idiotą. Dalej tak twierdzisz?

1. Sformułowanie najbardziej ogólne:
                  Energia wewnętrzna układu zamkniętego nie zmienia się, niezależnie od przemian zachodzących w tym układzie.
                  2. Sformułowanie dla procesów cieplno-mechanicznych:
                  Zmiana energii wewnętrznej układu jest równa sumie pracy wykonanej przez układ bądź nad układem i ciepła dostarczonego lub oddanego przez układ.

pl.wikipedia.org/wiki/Pierwsza_zasada_termodynamiki
                  • Gość: t0g Re:Nopes, ile razy mam Ci powtarzac, ze nie jestem IP: 12.45.62.* 20.08.06, 07:07
                    Zirbym? I w zwiazku z tym nie biore odpowiedzialnosci za tresc jego wypowiedzi -
                    tym bardziej, kiedy sa wyrwane z kontekstu.

Do opisu zjawisk zachodzacych w pojedynczym jadrze formalizm mechaniki
                    statystycznej istotnie sie nie nadaje. Jesli tak mozna bylo zrozumiec ktoras z
                    MOICH wypowiedzi (czyli pisanych pod nielogowanym nickiem t0g, w zadnych innych
                    postach sie na temat fizyki nie wypowiadalem), to bylo to nieporozumienie.

Natomiast jesli mamy do czynienia z ukladem w sensie termodynamicznym, i w tym
                    ukladzie zachodza przemiany jadrowe, to formalizm mechaniki statystycznej mozna
                    jak najbardziej do niego stosowac - uwzgledniajac, oczywiscie, specyfike
                    zachodzacych procesow i prawa, ktorym one podlegaja. Ale to w mechanice
                    statystycznej normalka. Wezmy najprostszy model gazu, w ktorym nie uwzgledniamy
                    spinu czastki - rozwiazaniem jest gaz podlegajacy statystyce
                    Maxwella-Boltzmanna. A jak uwglednimy spin i konstruujemy model np. dla gazu
                    elektronowego, to rozwiazanie jest juz calkiem inne, dostajemy gaz Fermiego, o
                    kompletnie innych wlasciwosciach. Ale to wszystko jest w ramach
                    statystyczno-mechanicznego podejscia. A jak modelujemy procesy zachodzace we
                    wnetrzach gwiazd, na przyklad, to musimy jeszcze duzo bardziej ten model
                    skomplikowac, uwzglednic wszelkie mozliwe przejscia w systemie jader, laczenie
                    sie dwoch jeder w trzecie jak rowniez i rozwalanie wikszych jader na mniejsze
                    fragmenty, i tak dalej - ale to wszystko bedzie absolutnie podejscie w duchu
                    mechaniki statystycznej.

Rozwazanie wybuchu bomby A na gruncie zasad termodynamiki? Nie, ja bym nie
                    rzyzykowal takiego podejscia. Jest w ogole tendencja, by nie stosowac juz tych
                    pojec. W bardzo znanym podreczniku do termodynamiki Herberta Callena w ogole nie
                    znadzie sie terminow "I prawo termodynamiki" i "II prawo termodynamiki" - ta
                    sama fizyka jest omowiona w inny sposob. Pierwsza zasada termodynamiki w jej
                    klasycznym sformulowaniu, dU = dQ + dW (oba "d" po prawej stronie sa dodatkowo
                    przekreslone, ale na forum nie ma moznosci uzycia takiego symbolu) nadaje sie w
                    gruncie rzeczy tylko do systemow, w ktorych nawet nie wystepuja przemiany
                    chemiczne. A co dopiero jadrowe! Pierwsza zasada, de facto, to jest tylko
                    szczegolny przypadek znacznie ogolniejszego prawa, czyli zasady zachowania
                    energii. Najlepiej sie wiec tylko na nia powolywac, i juz. Callen tak to robi w
                    swoje ksiazce.

Uklad dwupoziomowy? Prosze bardzo, jest to szeroko znane pojecie w mechanice
                    statystycznej. Wpisz w Google "two-level system" i kliknij, dostaniesz pewnie z
                    pare tysiecy linkow. Two-level system znany jest m. in. z tego, ze wykazuje tzw.
                    anomalie Schotky'ego w cieple walsciwym. Ponadto bardzo dobrze sie nadaje do
                    wytlumaczenia tego, ze temperatura bezwzgledna moze byc ujemna (actually, any
                    laser can be thought of - in a somewhat siplified picture - as a two-level
                    system at a state with negative absolute temperature).

Dobrze. Teraz posluchaj: ja nie stosuje inwektyw w stosunku do Ciebie, nie
                    znazywam Cie ignorantem, idiota, trollem, Bog wi czym; niczego Ci nie insynuuje;
                    nie dwoi, troi, czworzy, pieci mi sie w oczach i pod kazdym nickiem nie widze
                    podszywajacego sie Nopesa - czy moglbyc, prosze, do jasnej anielki, tez
                    zachowywac sie i rozmawiac jak czlowiek cywilizowany?
                    • nopes Czy ty nie mylisz pojęc? 20.08.06, 18:18
                      Juz sie zdradziłes. Albo sam jestes zirby, albo mu podpowiadales te wypociny, które pisał. Nikt inny nie pisał o termodynamicie w kontekscie procesu rozszczepienia

> Do opisu zjawisk zachodzacych w pojedynczym jadrze formalizm mechaniki
                      > statystycznej istotnie sie nie nadaje.

No wreszcie cos zrozumiales.

> Natomiast jesli mamy do czynienia z ukladem w sensie termodynamicznym, i w tym
                      > ukladzie zachodza przemiany jadrowe, to formalizm mechaniki statystycznej mozna
                      > jak najbardziej do niego stosowac - uwzgledniajac, oczywiscie, specyfike
                      > zachodzacych procesow i prawa, ktorym one podlegaja. Ale to w mechanice
                      > statystycznej normalka. Wezmy najprostszy model gazu, w ktorym nie uwzgledniamy
                      > spinu czastki - rozwiazaniem jest gaz podlegajacy statystyce
                      > Maxwella-Boltzmanna.

Człowieku... To jest własnie model ogromnej ilosci czasteczek.
                      To jest jak sondaż. Wszystko jest uśredniane, nie odnosi sie do jadra.
                      Ta "specyfika" to własnie zbiór ogromnej ilosci czasteczek.
                      To nie fizyka jadrowa, ani nawet atomowa.

> Rozwazanie wybuchu bomby A na gruncie zasad termodynamiki? Nie, ja bym nie
                      > rzyzykowal takiego podejscia.

A jednak podchodziłes. Dobrze ze juz nie.

> Uklad dwupoziomowy? Prosze bardzo, jest to szeroko znane pojecie w mechanice
                      > statystycznej. Wpisz w Google "two-level system" i kliknij, dostaniesz pewnie z
                      > pare tysiecy linkow.

Ty mi nie podawaj google, tylko podaj link albo wzory.
                      Mam nadzieje, że nie mylisz mechaniki kwantowej z t. statystyczna...
                      en.wikipedia.org/wiki/Two-level_system

Prosze link albo wzór.
                      • Gość: t0g Re: Link albo wzor i QM versus Stat. Mech. IP: 12.45.62.* 20.08.06, 19:27
                        >
                        > Ty mi nie podawaj google, tylko podaj link albo wzory.
                        > Mam nadzieje, że nie mylisz mechaniki kwantowej z t. statystyczna...
                        > en.wikipedia.org/wiki/Two-level_system
                        >
                        >
                        > Prosze link albo wzór.

"Two-level system" i "Schottky anomaly" to jest standardowy material w nauczaniu
                        mechaniki statystycznej i dlatego mozna to znalezc w wielu podrecznikach. Jak
                        powiadam, jest to bardzo wygodny przyklad do zanajamiania studenta z pojeciem
                        ujemnej temperatury bezwzlednej (ktore w pierwszej chwili komus obznajomionemu z
                        fizyka na poziomie szkoly s=redniej moze wydac sie nonsensem).

Mechaniki statystycznej z QM nie myle, obu tych przedmiotow uczylem.

Wzory trudno jest podac na Forum, wiec moge Ci strascic procedure wyprowadzania
                        ciepla wlasciwego dla "two-level systen". Funkcja partycji dla pojedynczego
                        elementu jest bardzo prosta, to po prostu suma dwoch wyrazow. Dla systemu N
                        dwustanowych elementow funkcja partycji to ta sama suma podniesiona do potegi
                        N. Teraz liczysz "Helmholtz Free Energy" (typowo oznaczana symboelem F) w
                        standardowy sposob, z niej poprzez rozniczkowanie wzgledem T dostajesz entropie,
                        a przez kolejne rozniczkowanie i pomnozenie przez odwrotnosc temperatury
                        dostajesz cieplo wlasciwe. Rozumiesz to wszystko, prawda? Przeciez jestes
                        obeznany z matematycznym formalizmem mechaniki statystycznej?

Co zas do liczby czastek w ukladzie, to nie ma "dolnej granicy" dla niej w
                        rozwazaniach statystyczno-mechanicznych. Tylko klasyczna termodynamika zajmuje
                        sie ukladami par excellence makroskopowymi. Statystyczno-mechaniczne podejscie
                        mozna z powodzeniem stosowac do ukladow nano i obecnie to sie robi nawet bardzo
                        modne. Pionierem mechaniki statystycznej malych systemow byl niejaki Terrence
                        Hill, autor znanego podrecznika do mechaniki statystycznej.

I przestan, do K.... NEDZY, powtarzac te bzdure o moich zwiazkach pozakulisowych
                        z Zirby! Malpa by juz dawno zrozumiala!!! Ile razy mam pisac?!!!!!!!!!!
                        • Gość: t0g Re: Link IP: 12.45.62.* 20.08.06, 19:41
                          Link masz np. tutaj, znakdziesz w tym tekscie "two-level system":

www.maxwellian.demon.co.uk/art/esa/negkelvin/negkelvin.html
                          A jesli chodzi o wzory - wzory mam w glowie, moge je wypisac, tylko jak je podac?
                          Na forum sie nie da. Moge napisac na papierze, przepuscic przez scanner, i to
                          wladowac na moj prywatny portal, ale teraz tego nie zdolam zrobic.
                          • top9 Re: Link 20.08.06, 19:50

> Link masz np. tutaj, znakdziesz w tym tekscie "two-level system":
                            >
                            > www.maxwellian.demon.co.uk/art/esa/negkelvin/negkelvin.html
                            > A jesli chodzi o wzory - wzory mam w glowie, moge je wypisac, tylko jak je poda
                            > c?
                            > Na forum sie nie da. Moge napisac na papierze, przepuscic przez scanner, i to
                            > wladowac na moj prywatny portal, ale teraz tego nie zdolam zrobic.

wzory by się przydały na TN - tam mogłbyś je ewentualnie umieścić jak i Twoje
                            wyjaśnienia - bo są bardzo interesujące! Czyli można interesująco odpowiadać
                            nawet jeżeli interlokutor jest delikatnie to nazywając "chamski".
                          • nopes A teraz skojarz to ze swoim Hf 20.08.06, 20:10
                            Choc w twoim linku nic nie ma. Ujemne temperatury nic do tego nie mają!!!
                            Mówiłem, ze twój styl to pisanina o dygresjach, ktore zdażyłes wyczytać.

Gość portalu: t0g napisał(a)
                            > przyklad ukladu dwupoziomowego. Jadro Hf 178 ma, co prawda, dwa stany
                            > izomeryczne, Hf_178_m i Hf_178_2m, i ten, ktory wzbudza zainteresowanie, to
                            > jest ten drugi. Ale przejscie |178_2m> --> |178_m> jest tak silnie

Rozważasz to jako pojedyncze jądro, czy jako skupisko wielkiej ilosci jąder w statystycznie?
                            Dlaczego używasz notacji stanów z mechaniki kwantowej? W twoim linku nic z kwantow nie ma. Tylko statystyka.

Doczytaj i powiedz. :)
                            • nopes Jak nie rozumiesz... 20.08.06, 22:27
                              W twoim linku ten układ dwupoziomowy, to nie układ dwupoziomowy, ale układ czasteczek, ktore maja dwa poziomy energetyczne z załozenia(nie jest to w żadnym wypadku wynikajace z teorii statystycznej termodynamiki)..
                              Cały układ jest scisle statystyczny. Nic na mikroskopowym poziomie jadra, ani atomu tam byc nie moze. Zwykłe metody fizyki statystycznej.

• Gość: t0g Re: Nopes, to JEST "uklad dwupoziomowy" IP: 12.45.62.* 21.08.06, 20:55
                                W literaturze anglojezycznej na temat mechaniki statystycznej - to znaczy tej,
                                ktora ustala standardy - taki uklad czasek z dwoma eigenstanami
                                (niezdegenerowanymi) JEST nazywany "two-level system". To jest przyjeta
                                terminologia - a skoro jej nie znasz, tyo tylk o swiadczy to zle o Tobie.

Ja nie mam zamiaru wymyslania specjalnej terminologii na uzytek Forum Nauka,
                                uzywam tej, ktora jest powszechnie przyjeta przez zawodowcow w danej dziedzinie
                                (professionals in the field).
                                • nopes Człowieku, ty nie rozumiesz o czym piszesz.. 21.08.06, 21:33
                                  Ja ci wytłumaczyłem, ze ta nazwa choc brzmi podobnie znaczy co innego .
                                  Ty po prostu tnie rozumiesz, że jadro może byc układem dwypoziomowym w mechanice kwantowej, a zbiór cząstek o tdwóch mozliwych poziomach energetycznych to ten z angielska "two-level system".
                                  po to ci dokładnie to tlumaczę, zebys ty wreszcie to zrozumiał.
                                  Bo ty czytasz i nie rozumiesz istoty problemu. I dlatego mieszasz dwa podobne wyrazenia w angileskim z dwóch róncyh dziedzin.
                        • top9 Z nopes-em nie ma sensu odpowiadać! 20.08.06, 19:45
                          to klasyczny troll:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=46657392&a=46785878
                          najkrocej go podsumował realista14:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46880515
                          jedyna kjorzyść, że t0g opisuje ciekawie interesujące fakty naukowe... usiłując
                          nopes-a czegoś "nauczyć" - problem w tym, że nopes jak i i-love-2 bike nie chcą
                          nauki, chca tylko "dokopać" t0g-owi bo tylko tu go mogą dopaść... Stąd
                          niepotrzebny "wylew" forum świat na tym forum. Proponuję ignorować posty tych
                          dwojga!
                          • top9 Re: Z nopes-em nie ma sensu odpowiadać! 20.08.06, 19:47
                            tych dwojga oznacza nopes-a i i-love-2 bike!
                          • nopes Znowu ten sam trol pod innym imieniem. 20.08.06, 20:02
                            Ten sam styl trolowania.
                            • top9 Re: Znowu ten sam trol pod innym imieniem. 20.08.06, 20:11
                              nopes napisał:

> Ten sam styl trolowania.

tu masz moje namiary:
                              www.oswirus.krakow.pl/cat_14/gyroscope/
                              jak to nic nie da to napisze post bez logowania abys trolu przestal belkotac o
                              wszechswiatowej zmowie klonow t0g-a przeciwko takiemu malemu biednemu ludzikowi
                              jakim jest nopes!
                              • nopes Re: Znowu ten sam trol pod innym imieniem. 20.08.06, 20:16

> wszechswiatowej zmowie klonow t0g-a

Ja nie pisze o jednym t0gu, ale o grupie 2-3 troli, które zbieraja sie na hydre marcuss_crassus.
                                Ty, abstract2003, marouder, j-k, kropekuk, zirby, nie15, realista.....
                                Który ty jestes? Jest was trzech w nieskonczonych wcieleniach?
                                • Gość: top9 Re: Znowu ten sam trol pod innym imieniem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 20:25
                                  masz wiec bez logowania - nie uwazasz, ze masz manie wielkosci - a kim to ty
                                  jestes aby tylu ludzi sie trudzilo abys mial problemy! ja Cie nie znam i
                                  denerwuje mnie ze ze znajomymi z FS "wylewasz" sie na FN ze swoimi uwagami - a
                                  merytorycznie to kazdy czytelnik FN ma dostatecznie duzo rozumu aby zauwazyc zes
                                  gafe "walnal" stwierdzjac to zo jest w pierwszym poscie tego watku - i zamiast
                                  sie przyznac do bledy brniesz coraz bardziej... szkoda mi po prostu nopes-a!
                                  Kazdy sie moze pomylic ale jak widac nie kazdy potrafi sie przyznac do bledu -
                                  nie zawsze atak jest najlepsza forma obrony! Juz nie bede odpowiadal na posty
                                  nopes-a! Troli nalezy ignorowac!
                                  • nopes Czemu trolujesz spod wielu kont? 20.08.06, 20:50
                                    > masz wiec bez logowania

I co? CO dowodzi wpis prze proxy albo przez linuksa?
                                    t0g pisał z Łotwy ostatnio. :)
                                    Ja nie wteirdze, ze ty to t0g. Ty możesz być jednym z jego trolej grupy kolegów.

> jestes aby tylu ludzi sie trudzilo abys mial problemy! ja Cie nie znam i
                                    > denerwuje mnie ze ze znajomymi z FS "wylewasz" sie na FN ze swoimi uwagami

No to ty realista14 jestes. I tez zirby jestes? Ten sam adres..
                                    Już ci tlumaczyłem, ale ty nie rozumiesz
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46871657

Czemu trolujesz spod wielu kont?
                        • nopes gdzie link i gdzie wzór? 20.08.06, 19:59
                          Gdzie link i gdzie wzór?
                          "Two-level system"? W stosunku do atomu lub cząstki to mechanika kwantowa.
                          Zbiory czastek (lub jakies domeny magnetyczne) mozna opisac m. statystyczna.
                          Ale nie pojedyncza czastke.

Ale ty podawałeś nawet stany tego Hf w mechanice statystycznej, a stosowałes zapis mechaniki kwantowej:

> przyklad ukladu dwupoziomowego. Jadro Hf 178 ma, co prawda, dwa stany
                          > izomeryczne, Hf_178_m i Hf_178_2m, i ten, ktory wzbudza zainteresowanie, to
                          > jest ten drugi. Ale przejscie |178_2m> --> |178_m> jest tak silnie

Do tego sie odnosisz :)
                          people.deas.harvard.edu/~jones/ap216/lectures/ls_2/ls2_u3/ls2_unit_3.html

WZÓR!!!. Moze być zdjęcie lub skan.

> Co zas do liczby czastek w ukladzie, to nie ma "dolnej granicy" dla niej w
                          > rozwazaniach statystyczno-mechanicznych. Tylko klasyczna termodynamika zajmuje
                          > sie ukladami par excellence makroskopowymi. Statystyczno-mechaniczne podejscie
                          > mozna z powodzeniem stosowac do ukladow nano i obecnie to sie robi nawet bardzo
                          > modne. Pionierem mechaniki statystycznej malych systemow byl niejaki Terrence
                          > Hill, autor znanego podrecznika do mechaniki statystycznej.

Ty mi nie opowiadajesejów dla dzieci.Masz wzory, to wyskakuj z nimi. Mechanika statystyczna nie może operować na jednym jadrze.
                          Tu nie ma ucieczki.

> I przestan, do K.... NEDZY, powtarzac te bzdure o moich zwiazkach pozakulisowyc
                          > h
                          > z Zirby! Malpa by juz dawno zrozumiala!!! Ile razy mam pisac?!!!!!!!!!!

Nawet małpa ci w to ci nie uwierzy.
                          Podobienstwa argumentów zirby i twoje mówia wszystko.

• Gość: t0g Re: Two-level system - wzory IP: 12.45.62.* 20.08.06, 20:01
                          Statystyczno-mechaniczna analiza two-level system jest podana w bardzo znanym
                          podreczniku akademickim "Thermal Physics" Kittela i Kroemera, uzywanym szeroko
                          rowniez w Polsce, bo to jeden z najlepszych istniejacych podrecznikow do
                          nauczania fizyki statystycznej na studiach fizyki na poziomie 3-4 roku.
                          Material, o ktory chodzi jest w Appendixie E.
                          • nopes Dalej ich nie widze :) 20.08.06, 20:13
                            Ale pewnie wyglądają tak jak tu. Czysto statystycznie. A ceesio myli to z zapisem kwantowym :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=47185861
                            • Gość: t0g Re: Kurcze, do kosciola juz nie mozna pojsc! IP: 12.45.62.* 20.08.06, 21:39
                              Spieszylem sie do koscila na Msze o 11:00 (mojego czasu), teraz wrocilem i musze
                              zaraz pedzic dalej.

Wzory - w kosciele sobie przypomnialem - mam w "lecture notes" dla kursu, ktory
                              prowadzilem w zimie, nie musze wiec ich nawet wypisywac na papierze, wystarczy
                              wskanowac. Ale moge to dopiero zrobic w poniedzialek, bo wczesniej do pracy sie
                              nie wybieram. Czy Ty angielski znasz, Nopes? Moj kurs byl oczywiscie w jezyku
                              angielskim.

Zachowujesz sie jak przedszkolak z tantrumem, czlowieku.

Mechanike kwantowa od statystycznej rozrozniam. Mam doktorat z fizyki, zrozum.

Jeden z niewielu podrecznikow mechaniki kwantowej napisanych przez polskich
                              autorow, a wydany przez jedno z najbardziej znanych wydawnictw naukowych -
                              Oxford University Press - to podrecznik "The theory of Quanta" I.
                              Biruli-Bialynickiego, M. Cieplaka i jeszcze kogos trzeciego. Zanim Oxford
                              University Press wydalo ten podrecznik, rozeslalo go kilku osobom do recenzji.
                              Mozesz zadzwonic do prof. Marka Cieplaka z Instytutu Fizyki PAN w Warszawie
                              (numer telefonu latwo znalezc na Webie) i zapytaj go, czy prawda jest, ze
                              niejaki Tomek, obecnie w Oregonie, byl jednym z tych recenzentow. Moze to Cie
                              przekona, ze wiem, co to jest mechanika kwantowa?
                              Czy Oxford Universuty Press, myslisz, zleca recenzje ksiazek do mechaniki
                              kwantowej ludziom, ktorzy nie umieja jej odroznic od sciany?

Twoje ustawiczne podejrzewanie mnie o bycie kims innym nasuwa mi podejrzenia,
                              Nopes, ze masz jakas urojeniowa chorobe umyslowa. Zacznij gadac jak normalny na
                              umysle czlowiek. Wykazalem bardzo duzo dobrej woli i cierpliwosci w tym watku,
                              ale ile czasu mozna rozmawiac z upierdliwym wariatem?
                              • nopes Człowieku.. dawaj te wzory... Widać, że nie masz 20.08.06, 21:48
                                Nie opowiadaj mi historyjek, tylko dawaj wzory. Nie opowiadaj, że masz doktorat, bo jak widac jestes dyletantem, i to opowiadanie nic ci nie pomaga.
                                Pisałem ci
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46908969
                                Twoje argumentacje to opowiesci dla dzieci: jaki to ja jestem znawca, ja to rozumiem, bo ja jestem fizyk, tu mnie nie zagniesz, bo ja tu i tam...
                                Dawaj fakty cżłowieku i wzory.
                                Okazało sie, że jestes dyletantem. Nie odrózniasz modeli statystycznych od mechaniki kwantowej i jej stanów.
                                Już ci pokazałem, ze twój link odnosi sie tylko do mechaniki statystycznej.

• Gość: t0g Re: Nopes, niedowiarku, masz tutaj wzory IP: 12.45.62.* 21.08.06, 08:06
                                  Postanowiłem wykazać świetą cierpliwość i nie reagować na żadne Twoje obelgi.

Ja mam rodzine i w niedzielę mam w związku z tym różne rodzinne obowiązki, więc
                                  nie mogłem od razu. Ale teraz wieczorem moge zadoścuczynic Twojemu żądaniu -
                                  proszę bardzo, tutaj jest plik:

groszek.741.com/Nopes/2statsys.pdf
                                  "The two-level system" jest poglądowo prosty i dlatego stanowi dobry przykład w
                                  nauczaniu mechaniki statystycznej. W szczególności, jest to jeden z niewielu
                                  układów, który można rozwiązac, stosując formalizm mikrokanoniczny (nie
                                  wyjaśniam, co to takiego, bo jako ekspert od mechaniki statytsycznej mususz
                                  oczywiscie wiedzieć, co to za "zwierz"). No więc pierwsze trzy strony w
                                  załaczonym dokumencie, pisane ręcznie, to notaki do wykładu, który prowadziłem
                                  ostatniej zimy. Na wykładzie omawiałem rozwiązanie przy pomocy mikrokanonicznego
                                  podejscia. To było oparte na materiale z podręcznika Callena - załaczam kopie
                                  odnośnych stron. Callen nie podaje szczegółowych obliczeń, tylko końcowe wzory,
                                  więc ja na tych kartkach zrobiłem te obliczenia - ponadto, poszedłem trochę
                                  dalej i pokazałem, że entropię mozna wyrazić jako funkcje energii wewnętrzne U.
                                  Jak sie tę funkcje wykreśli, to sie dostaje ten obrazek wklejony na trzeciej
                                  stronie ręcznych notatek. Na jego podstawie ojaśnia sie pojęcie ujemnej
                                  temperatury bezwzględnej, wiec dlatego jest on ważny.

Jak oczywiście wiesz, "koniem roboczym" w mechanice statystycznej jest nie
                                  formalizm mikrokanoniczny, a kanoniczy. Wiec jakiś czas później na wykładzie
                                  pokazałem z kolei, jak sie rozwiazuje ten układ w formaliźmie kanonicznym, a
                                  ponadto, że oba te podejscia prowadzą do dokładnie tych samych wyników. To esa
                                  ostatnie cztery ręcznie pisane strony w załącznonym dokumencie.

Jak sam widziśz, pisaniny jest dużo i trudno od kogos żądać, by ten materiał
                                  przedstawił w ciągu pięciu minut. Gdybym ja tego materiału nie miał już
                                  spisanego zimą, to podanie go zajełoby jeszcze więcej czasu.

Te notatki nie były sporządzane w celu pokazywania ich na forum, wiec pewne
                                  rzeczy moga nie byc zupełnie jasno zrozumiałe - ale jeśli cos jest niejasne, to
                                  ja moge każdą rzecz szczegółowo objaśnić. Na przykładm, znaczenie symboli nie
                                  jest zawsze objasnione - ponieważ niektore z nich były wprowadzone juz na
                                  wcześniejszych stronicach notatek. Pierwsza strona w dokumencie jest 24-ta
                                  strona w całosci.

Dodam jeszcze, ze statystyczno-mechaniczny opis "two-level system" jest m. in.
                                  podstawa teorii "magnetycznych chłodziarek", używanych do otrzymywania
                                  ultraniskich temperatur. Wiec tem model, pomomo swojej pojęciowej prostoty, jest
                                  czymś naprawdę ważnym.
                                  • Gość: t0g Re: Jeszcze troche objaśnien IP: 12.45.62.* 21.08.06, 08:35
                                    W podejsciu mikrokanonicznym rozwązny układ traktuje sie jako calowicie
                                    odizolowany od zewnetrznych wpływów. Oblicza sie w nim liczbe mozliwych stanów o
                                    tej samej energii U (w języku mechaniki kwantowej nazwalibyśmy to liczba
                                    zdegenerowanych stanów o energii U). W przypadku 2-level system to sie robi dosc
                                    prosto, stosując znane wzory kombinatoryczne. Mając liczbe stanów (która Callen
                                    określa symbolem Omega) stosuje sie słynny wzor Boltzmanna na entropię,
                                    S = k ln(Omega), gdzie k to stała Boltzmanna. Wzór daje się uprościc przez
                                    zastosowanie tzw. przybliżenia Stirlinga dla ln(N!). No i tak dostaje sie
                                    entropie, a zniej temperaturę, rózniczkując po U, no i nastepnie energie U jako
                                    funkcje temperatury, Różniczkując znow U(T) wzgledem T, dostaje sie ciepło
                                    właściwe C - to, które wykazuje ową słynna "anomalie Schottky'ego".

W podejsciu kanonicznym rozpatruje sie układ, który moze wymieniać ciepło z
                                    otoczeniem. W tej metodzie zaczynamy od obliczenia funcji partycji - w danym
                                    przypadku jest ona bardzo proosta, bo jest tylko suma dwoch wyrazów, podniesioną
                                    do potęgi rownej liczbie cząstek w układzie (N). Funkcja partycji (Z) pozwala w
                                    zasadzie na obliczenie wszelkich charakterystyk ukladu. Dla obliczenia entropii
                                    (S) najpierw oblicza sie tzw. "swobodną energie Helmholtza", tradycyjnie
                                    oznaczana jako F - z funkcja partycji wi aze sie ona po prsotu przez
                                    F=-kT ln(Z). Biorąc pochodną F wględem temperatury ze znakiem minus, dostajemy
                                    entropię, a powtórnie ją rózniczkując po temperaturze i mnożąc przez 1/T,
                                    dostajemy ciepło właściwe.

To jest własnie zrobione na tych stronach, które zawiera pdf-owski dokument w
                                    poprzednim poście.
                                    • nopes jak zwykle przypowieść nie zwiazana z niczym.. 21.08.06, 19:36
                                      Referujesz, czego sie nauczyles przez ten dzien.
                                      Ale to znowu nie ma nic wspólnego z problemem. Czytaj co ci już napisałem.
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=47193239

Stany energetyczne używane do tego ukadu musisz załozyc (wyliczając je z innej teorii np. m. kw., która oblicza stany energetyczne jednej czastki). Dopiero teraz używasz formalizmu term. statystycznej do opisania np. gazu takich czastek (makroskopowo wielkiej ilosci czastek, w żadnym przypadku na jednym jadrze.
                                      Niżej ci napisałem nonsensy twojego stwierdzenia o Hf.
                                      • Gość: t0g Re: Nopes, strescmy Twoje stanowisko: IP: 12.45.62.* 21.08.06, 21:15
                                        Ty twierdzisz, ze mechanika statystyczna, jej formalizm i metody, odnosza sie
                                        tylko do ukladow z wielka liczba czastek - natomiast NIE mozna ich stosowac do
                                        pojedynczego jadra atomowego, poniewaz liczba czastek (nukleonow) w jadrze
                                        (nawet najwiekszym) jest wciaz zbyt mala, zeby z punktu widzenia mechaniki
                                        statystycznej mogla ona byc uznana za liczbe "dostatecznie wielka". Stany jadra
                                        pozwala opisac jedynie mechanika kwantowa.

Czy ja dobrze rozumiem Twoje stanowisko, czy tez nalezy w powyzszym tekscie cos
                                        zmienic, zeby poprawnie on Twoje stanowisko odzwierciedlal?

Precyzyjne streszczenie Twojego stanowiska jest dla mnie wazne, poniewaz
                                        dotychczasowa wymiana pogladow byla dosc chaotyczna, wiec nie jestem pewien, czy
                                        Twoje stanowisko pojalem calkiem jasno.

Chcialbym to ostateczne streszczenie Twojego stanowiska przetlumaczyc tez na
                                        angielski i uzgodnic z Toba tez angielska wersje.

• nopes Ty mnie już męczysz.Zrozumiałes,co ci tłumaczyłem? 21.08.06, 21:41

Cżłowieku.. ile razy ci już pisałem.
                                          Pomieszałes "two-level system" z mechaniki kwantowej z czyms
                                          podobnym w termodnamice statystycznej. To dwie rózne rzeczy. I na twoim linku widac to dokladnie.Tam jest formalizm statystyczny przy załozeniu a priori stanów energetycznych cząstek (a nie ich wyliczaniu [przy użyciu mechaniki statystycznej.)
                                          Stany kwantowe jąder wylicza sie mechanika kwantowa.

Masz to dokładnie na twoim linku. Po wzorach wszystko widać, Tylko trzeba cos o tym wiedziec, a nie być dyletantem..

> Precyzyjne streszczenie Twojego stanowiska jest dla mnie wazne, poniewaz
                                          > dotychczasowa wymiana pogladow byla dosc chaotyczna, wiec nie jestem pewien,

To z twojej winy jest chaos, bo ty zamiast zrozumiec meritum i o nim pisac , opowiadasz opowiesci o niczy.
                                          Zrozumiałes powyższe?
                                          Zrozumiałes swój błąd?

> Chcialbym to ostateczne streszczenie Twojego stanowiska przetlumaczyc tez na
                                          > angielski i uzgodnic z Toba tez angielska wersje.

Człowieku...
                                          Ty znowu próbujesz jakichs dziecinnych ucieczek?
                                          Mysłisz zesie będe bawił w tak żałosne gierki? Ze bede ci pozwalał uciec w taka gierke?

Ty nie rozumiesz róznicy "two-level system" z mechaniki kwantowej i z termodnamiki statystycznej. Mylisz dwa pojecia, bo brzmia tak samo.

Ty masz sie do tego przede wszystkim odniesc i przeprosic za zajmowanie mi czasu.
                                          • Gość: t0g Re: Bardzo dobrze rozumiem IP: 12.45.62.* 21.08.06, 21:52
                                            Do statystyczno-mechicznego "two-lewel system" uzywam przyjetej terminologii
                                            angielskiej i przepraszam, to nie moja wina, ze ludzie w jakims egoztycznym
                                            kraiku mowiacy jezykiem znanym przez niecaly 1% ludzkosci nie rozumieja tej
                                            terminologii.

Nie musimy niczego tlumaczyc na angielski, ale czy polska wersja jest OK?
                                            Innymi slowy, czy mechanika statystyczna nie nadaje sie do badania stanow
                                            pojedynczego jadra?

Pytam, czy dobrze rozumiem Twoje stanowisko, chyba mozesz odpowiedziec?
                                            • nopes Znowu ucieczka? 21.08.06, 22:46
                                              > Do statystyczno-mechicznego "two-lewel system" uzywam przyjetej terminologii
                                              > angielskiej

Używasz i nie rozumiesz co ona oznacza, człowieku.
                                              Ty nie udawaj znowu i nie uciekaj od tego o co chodzi
                                              Nie uciekniesz przed tym.
                                              Jeszcze raz:
                                              Pomieszałes "two-level system" z mechaniki kwantowej z czyms podobnym w termodnamice statystycznej. To dwie rózne rzeczy. I na twoim linku widac to dokladnie.Tam jest formalizm statystyczny przy załozeniu a priori stanów energetycznych cząstek (a nie ich wyliczaniu [przy użyciu mechaniki statystycznej.)
                                              Stany kwantowe jąder wylicza sie mechanika kwantowa.

Masz to dokładnie na twoim linku. Po wzorach wszystko widać, Tylko trzeba cos o tym wiedziec, a nie być dyletantem..

> Pytam, czy dobrze rozumiem Twoje stanowisko, chyba mozesz odpowiedziec?

Chyba jasno pisze, że stanów energetycznych atomów nie wylicza sie termodynamika statystyczną, tylko m. kwantowa. Zrozumiałes już to?
                                              Ty sie odnies najpierw do swoich problemów mieszania hełmu z Chełmem.
                                              • Gość: t0g Re: Znowu ucieczka? Nie - odpowiedz na pytanie IP: *.ip.meauth.com 21.08.06, 23:54
                                                O tym, że stany energetyczne (dokładniej: stany własne, w profesjonalnej
                                                terminologii "eigenstates", i ic energie, czyly "eigenenergies") pojedynczego
                                                układu kwantowego - czyli atomu, molekuły, elektronu w studni potencjału, etc.,
                                                oblicza sie wg. recept mechaniki kwantowej - czyli przez rozwiązanie "eigenstate
                                                equation", po polsku chyba "rownania własnego" - tego nie musisz mi tłumaczyć,
                                                bo to każde dziecko wie. Równanie to w notacji Diraca ma najogólniejsza postac:

A|n> = a|n>, gdzie A jest hermitowskim operatorem odpowiadajacym danej wielkosci
                                                fizycznej (obserwablem), "a" jest wartościa własna (ktora musi byc liczba
                                                rzeczywista, skoro operator jest hermitowski), a |n> jest funkcja stanu.

Jak widziesz, elementarz mam opanowany i nie musisz mi tego tlumaczyc. Ponadto,
                                                nigdy nie twierdzilem, ze mechanika statystyczna zajmuje sie wyznaczaniem
                                                energii stanow wlasnych. Stany kwantowe, ktorymi głownie zajmuje sie mechanika
                                                statystyczna w jej najnowoczesniejszej kwantowej wersji, to sa STANY MIESZANE
                                                (nie mylic z superpozycyjnymi). No i nie ma czegos takiego, jak "energia stanu
                                                mieszanego", wiec mechanika statystyczn ich nie moze takowuytch stanow wyznaczac.

CHODZI MI O ODPOWIEDZ NA PYTANIE: - czy mechanika statystyczna, jej formalizm i
                                                metody ("tools", jak sie mowi potocznie w zawodowym srodowisku) nie ma
                                                zastosowanie w fizyce jadrowej (tzn. do opisu wlasnosci pojedynczego jadra) i to
                                                z tego powodu, że w jadzrze jest za malo cząstek (nukleonów), jak na potrzeby
                                                podejscia statystyczno-mechanicznego?

Czy ja dobrze rozumiem Twoje stanowisko?

Twierdzisz, ze mi to wytlumaczyles - wiec odpowiedz, proszę, gdy ja pytam, czy
                                                dobrze zrozumialem Twoje tlumaczenie.
                                                • nopes Człowieku.. bez uników. 22.08.06, 00:18
                                                  Pomieszałes "two-level system" z mechaniki kwantowej z czyms podobnym w termodnamice statystycznej. To dwie rózne rzeczy.

To mówi wszystko. Ja nie mam zamiaru gonic cie w nastepnej uliczce w która uciekasz złapany na dyletantyzmie.
                                                  Ja nie mam czasu, żeby tracic na pokazywanie ci dyletantyzmu w coraz to nowym polu.Wystarczy.
                                                  Ty nie rozumiesz róznicy "two-level system" z mechaniki kwantowej i z termodnamiki statystycznej. Mylisz dwa pojecia, bo brzmia tak samo.

Ty masz sie do tego przede wszystkim odniesc i przeprosic za zajmowanie mi czasu.
                                                  • Gość: t0g Re: Człowieku.. bez uników. IP: *.Red-80-58-205.staticIP.rima-tde.net 22.08.06, 00:36
                                                    nopes napisał:

> Pomieszałes "two-level system" z mechaniki kwantowej z czyms podobnym w termodn
                                                    > amice statystycznej. To dwie rózne rzeczy.
                                                    >

Bardzo dobrze rozróżniam te dwie rzeczy. Two-level system z punktu widzenia QM
                                                    to jest np. pojedyczy spin 1/2 w zewnetrznym polu magnetycznym. A ZBIOR takich
                                                    spinów w polu to będzie "two-level system" w rozumieniu mechaniki statystycznej
                                                    i tak go się określa w angielskojęzycznej literaturze przedmiotu (polskiejk nie
                                                    znam, przede wszystkim daltego, ze jej za bardzo nie ma).

Zbior atomów Hf178 to będzie "two-level system" w rozumieniu mechaniki
                                                    statystycznej (wobec energii wzbudzenia, ponad dwie MeV-y, stan skupienia jest
                                                    raczej obojętny).

(na marginesie: Co do stanów kwantowych pojedynczego jądra, to wyznaczyć je
                                                    mozna - W ZASADZIE - według recept QM. Tu masz rację , ale zarazem nie masz. Bo
                                                    w praktyce za bardzo nie można, z wyjątkiem deuteronu i paru innych prościutkich
                                                    jąder. Jak ktoś to będzie potrafił zrobic dla cięższych jąder, to może od razu
                                                    jechac do Stockholmu po Nobla. Zagadnienie wielu ciał jest analitycznie
                                                    nierozwiązywalne, mnoże o tym słyszałeś? I w klasycznej, i w kwantowej mechanice).

To powiedz, jak z tą mechaniką statystyczną w przypadku pojedynczego jądra. Po
                                                    raz trzeci prosze o dopowiedź. Skoro Ty tyle iwesz, a ja jestem takim
                                                    dyletantem, to nie możesz biednego dyletanta oświecic? Mozna z mechaniką
                                                    statystyczną podchodzic do pojedynczego jądra, czy nie można?
                                                  • nopes Po dwóch dniach zrozumiales... 22.08.06, 00:58
                                                    No widzisz... Jednak doszedłes wreszcie po do tego po dwóch dniach wskazówek?
                                                    Czemu tego od razu nie pisałes, tylko dopiero teraz?
                                                    Ja czekałem wczoraj na to, okazało sie, że musiałem ci podrzucic pare wskzówek wprost, żebys załapał o co chodzi w tym tekscie, który skąds wziales i nie zrozumiałes zbyt dobrze.
                                                    Gdybys wczesniej zrozumial, to bys to wczesniej napisał. A tak czekałem...
                                                    Ktos ci pomógł? :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46948255

A teraz podaj ten modelu statystyczny, który opisuje ten HF178.
                                                    Skąd to masz.

No i teraz zauważyłes, ze totalną głupota jest opowiadanie, że z punktu widzenia

> To powiedz, jak z tą mechaniką statystyczną w przypadku pojedynczego jądra. Po
                                                    > raz trzeci prosze o dopowiedź. Skoro Ty tyle iwesz, a ja jestem takim
                                                    > dyletantem, to nie możesz biednego dyletanta oświecic?

No a otym juz ci pisąłem. Poczytaj wczesniej. Nie mam już czasu na tlumaczenie ci rzeczy, które hgdzies przeczytałes, słabo zrozumiałes i dopiero po dwóch dniach tłumaczenia dochodzisz do istoty rzeczy.

• nopes No i mam nadzieje... 22.08.06, 01:05
                                                    No i mam nadzieje, ze wiesz juz dlaczego nie ma sensu opowiadać, ze jakis materiał wybuchpowy jest termodynamicnzie niemozliwy.
                                                    Wszystko zalezy od poczatkowych wyliczen kwantowych, co w przypadku skomplikowanych materialów jest ogromnie trudne.
                                                    Potem moze dochodzić problem dobrania modelu opisu makroskopowego do danego materiału (to nie będzie prosty gaz).
                                                    Itd. itd..
                                                    Mam nadzieje, ze to zrozumiales.. Bo ja nie chce tracic nastepnych dni na ten problem.
                                                  • nopes Re: Człowieku.. bez uników. 22.08.06, 01:14
                                                    > To powiedz, jak z tą mechaniką statystyczną w przypadku pojedynczego jądra. Po
                                                    > raz trzeci prosze o dopowiedź.

No napisze ci na koniec..
                                                    Są rózne bardzo dziwne teorie jądra.
                                                    Ale termodynamika statystyczna nie odnosi do czastki, atomu i jądra.
                                                    Możesz użyc mechaniki statystycznej do dużej ilosci czastek, ale w zadnym wypadku termodynamiki statystycznej, która opisuje makroskopowe wielkosci fizyczne jak temperatura, ciepło.
                                                    Tak więc choc mechanike statystyczna i metody statystyczne możesz uzywać wszedzie, nawet na giełdzie, to bynajmniej nie jest tak z termodynamika stat.

No chyba wystarczy.. bo nastepnych dni dla ciebie nie poswiece.
                                  • nopes Znowu to samo 21.08.06, 19:31
                                    > proszę bardzo, tutaj jest plik:
                                    > groszek.741.com/Nopes/2statsys.pdf

Ty wrzuć to lepiej na jaskis publiczny serwer
                                    Jak ten wyslijto.pl/

Ale nawet nie musisz. Juz twój link sporo wyjasnia.
                                    Tu ci opisalem twój problem
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=47193239

Piszesz:"No wiec, z punktu widzenia termodynamiki statystycznej ten Hf 178 to jestprzyklad ukladu dwupoziomowego. Jadro Hf 178 ma, co prawda, dwa stany
                                    izomeryczne, Hf_178_m i Hf_178_2m,"

Czyli mieszasz mechanike kwantową i termodnamike statystyczną
                                    Pomieszałes "two-level system" z mechaniki kwantowej z czyms podobnym w termodnamice statystycznej.
                                    W t. stat. używasz zalożenia, że czastki maja np. 2 stany energetyczne . Ale nigdy nie opisujesz ich pojedynczo. To założenie.
                                    A stany energetyczne czastek, jader wychodza (!) z obliczen mech. kwant.
                                    Mechaniki statystycznej możesz używac do jakiekgokolwiek gazy. Ale nie możesz mieszac formalizmu m. stat. z innymi teoriami.

Tak wiec stwierdzeniez "punktu widzenia termodynamiki statystycznej ten Hf 178 to jestprzyklad ukladu dwupoziomowego" to totalny nonsens. Pierwiastek nie jest opisywany przez t. stat. Dopiero gaz złożony z takich cząstek moze..

• nopes W tym samym stylu... pomieszanie z poplataniem. 20.08.06, 04:05
                > Chemik, owszem, moze twierdzic, ze termodynamika staystyczna sie nie odnosi do
                > zjawisk w jadrze atomowym

Człowieku..
                Jądro jest jedno. Termodynamika, ani termodynamika statystyczna nie zajmuje sie jednym jadrem, ani zbiorem kilkudziesieciu, ani kilkuset czastek.
                Rozumiesz to?

> Przykladami tego, kiedy fizyka jadrowa i termodynamika sie "schodza", sa: teori
                > a
                > procesow zachodzacych we wnetrzach gwiazd, zjawiska w czasie wybuchu
                > supernowych, fizyka goracej plazmy i w szczegolnosci teoria fuzji...

Styyka to sie mechanika kwantowa z OTW w w iwelu miejschach. Bo w fizyce wszystko sie styka.
                Ale nie stosuje sie metod statystycznych do jednego, czy kilku jader.
                Metody statystyczne nawet na giełdzie sie stosuje, ale tylko kretyn może powiedziec, ze jakie zdarzenie na giełdzie jest "termodynamicznie niemożliwe".

> Hf178 zdecydowanie mozna traktowac jako uklad dwupoziomowy (z punktu widzenia
                > mechaniki statystycznej) i nawet znajdziesz to na internecie.

Co to jest "uklad dwupoziomowy" w jakiej teorii?

A o tym Hf178 juz nie opowiadaj, bo mnie to w najmniejszy stopniu nie interesuje. Nigdy nie twierdzilem, a ni nie wiem, czy to ma cos wspólnego z czerwoną rtęcia.

• nopes No to trol t0g sam sie ujawnił 19.08.06, 23:16
      Tutaj twierdził, że nic nie wie o mieszaniu termodynamiki z fizyka jądrową przez zirby.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46907807

A tutaj sam to dokładnie robi
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46948255
      Moja odpowiedz z cytatami tego ignoranta
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=47157387

Wdczesniej juz pytałem trola
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=46905780

Tak więc znowu potwierdza sie to, ze trol kłamie jak najety. Wyskoczył tutaj z tym wątkiem, bo na FS zbłaznił sie tak totalnie i kilkukrotnie, że emocjonalnie nie wytrzymał..

No i po co z takim dyskutować.
      Grupa troli izraelskich (z diaspory) strasznie troluje po forach i nigdy nie daja za wygrana. Zawsze cos na koniec szczeknąc muszą.

Ale wszystko widać, dla inteligentnego człowieka..
      Trol długo sie nie uchowa.

• Gość: t0g Re: Może to Ci da coś do myślenia, Nopes... IP: *.saturne-technology.com 20.08.06, 08:52
        Ja jestem "nocnym markiem" i często markuję aż do 2:00 w nocy. Ale po 2:00
        bardzo rzadko mi się zdarza JESZCZE być na nogach. Również PRZED 9:00 bardzo
        rzadko mi się zdarza JUŻ być na nogach. Przetłumacz to na czas warszawski: nasz
        czas w Oregonie jest przesuniety o 9 godzin do tyłu w stosunku do niego. Zatem
        pomiędzy godzina 11:00 i 18:00 czasu warszawskiego praktycznie mi sie nie zdarza
        pisac niczego na Forum.

Teraz wez wyszukiwarke, i wbij "zirby". Kliknij jeszcze na ten guzik, zeby
        pokazywalo od najnowszego. No i sam zobaczysz, ze Zirby nader często pisze na
        forum w tych wlasnie godzinach...

Oczywiscie, zaraz powiesz, ze ja robie jakąś sztuczkę dla kamuflazu, więc
        obawiam się, ze ten argument to będzie kolejna porcja grochu rzuconego na scianę...
    • Gość: LUCYFER Tekst, ktory moze zalamac kazdego fizyka ale IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 20.08.06, 17:42
      rowniez wielu humanistow. Bzdura merytoryczna z koslawym (jakby specjalnie)
      jezykiem. Moja babcia (z dawnej Galicji) okreslala podobne dictum verbum
      jako 'austriackie gadanie'.
      PS. Gratuluje zirby 'celnego oka'.
      • nopes Ten sam niedouczony trol? :) 20.08.06, 18:19
        Celne oko, ale rozumu brak. :)
        • picard2 Re: Ten sam niedouczony trol? :) 20.08.06, 20:19
          nopes napisał:

> Celne oko, ale rozumu brak. :)

Ludzie jak mozecie z tego rodzaju kretynem dyskutowac.Podalem Wam
          cwiczenia
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=47180159
          wiec uzta sie chopaki.
          • nopes I ty chcesz, zeby cie traktować cie poważnie? 20.08.06, 20:36
            Ty nie masz godnosci... czlowieku.. Przeciez juz pare osób cie zidentyfikowało jako t0ga, apotem sie zemsciłes ujawniając dane jednej osoby i za to cie zablokowali.

Ale widać zawsze uciekamy na FŚ...
            Grupa troli, które juz piszcza i wołają o pomoc.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=47185558

sprzed dwóch dni, który zastosowałaś wobec i-love-2-bike dwa dni temu -
            wycieto jej dwa watki na FN i teraz zamiast niej robi to samo nopes:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=46807503&a=47157387
            oczywiscie zamiast wycinac caly watek bo szkoda innych nie nopesowych postow
            mozna chyba jakos zmoderowac nopes-a! Facet nie moze dopasc t0g-a na FS to
            usiluje to robic w zenyjacy sposob na FN. Czy nie prosciej byloby odbanowac
            t0g i wowczas na FS mogliby sie "tluc" a nie na FN - na FS powstal problem i
            tu powinien sie zakonczyc!
            • Gość: picard2 Re: I ty chcesz, zeby cie traktować cie poważnie? IP: *.w86-208.abo.wanadoo.fr 21.08.06, 14:39

Bardzo bu milo przykro gdyby pirwszy z brzegu nopes traktowal mnie powaznie.
              Teraz pisze jako niezalogowany wiec porownaj moje IP z Francji z IP tûg.
              • i-love-2-bike Re: I ty chcesz, zeby cie traktować cie poważnie? 21.08.06, 18:12
                Gość portalu: picard2 napisał(a):

>
                > Bardzo bu milo przykro gdyby pirwszy z brzegu nopes traktowal mnie powaznie.
                > Teraz pisze jako niezalogowany wiec porownaj moje IP z Francji z IP tûg.

lepiej porownac wasze psy rok kiedy zdawaly mature:)) ty sadzisz,ze kazdy jest
                idiota;)))
                • picard2 Re: I ty chcesz, zeby cie traktować cie poważnie? 21.08.06, 23:22
                  i-love-2-bike napisała:

> Gość portalu: picard2 napisał(a):
                  >
                  > >
                  > > Bardzo bu milo przykro gdyby pirwszy z brzegu nopes traktowal mnie powazn
                  > ie.
                  > > Teraz pisze jako niezalogowany wiec porownaj moje IP z Francji z IP t
                  > 1;g.
                  >
                  > lepiej porownac wasze psy rok kiedy zdawaly mature:)) ty sadzisz,ze kazdy
                  jest
                  > idiota;)))

Nie kazdy ale Ty napewno.
                  Chcialem zniszczyc Forum Swiat ale to byl nonsens.Bo
                  gdzie mozna sie ubawic takim glebem jak nopes czy taka naukowka jak Aj na
                  kolkach?
                  • i-love-2-bike Re: I ty chcesz, zeby cie traktować cie poważnie? 21.08.06, 23:42
                    picard2 napisał:

>
                    >
                    > Nie kazdy ale Ty napewno.
                    > Chcialem zniszczyc Forum Swiat ale to byl nonsens.Bo
                    > gdzie mozna sie ubawic takim glebem jak nopes czy taka naukowka jak Aj na
                    > kolkach?

no na pewno nie w podrzednej ecole de szmelc,co to ma IP z francji,psa
                    alzaTCkiego,ktorego dzieli z paroma nickami,konczac szkole w wieku 14
                    lat,studiujac polski na forum i samemu mowiac w narzeczu podwarszawskim,zlapanym
                    wiadomo na studiach w sorbonie,tfu ecole nationale politechnique:)) ales sobie
                    dobral CV, w zyciu nie widzialam takiego durnia,ktory podszywajac sie pod
                    najlepsze uczelnie na swiecie zachowuje sie jak podrzedny pijak spod budki z
                    pYFkiem.to tak gra ze soba jak rozstrojony fortepian,a dodatkowo te twoje
                    chamskie zagrania ala wiadomo kto,w stosunku do tych ktorzy w ten bs nie
                    wierza:))no bujaj sie humpty dumpty,bo szkoda na ciebie 5 minut klikania w klawisze.
              • nopes Re: I ty chcesz, zeby cie traktować cie poważnie? 21.08.06, 19:40
                Ale ja nie mam twojego IP.
                To tylko napis na forum, ktory możesz wpisac sobie dowolny w linuksie.

Bardzo dziwnym jest, że ten picard i jemu podobni tak malo sie udzielaja.:)
                Może jedna osoba nie może wszystkich kont obsłużyc tak szybko. :)
                • i-love-2-bike Re: I ty chcesz, zeby cie traktować cie poważnie? 21.08.06, 20:04
                  nopes napisał:

> Ale ja nie mam twojego IP.
                  > To tylko napis na forum, ktory możesz wpisac sobie dowolny w linuksie.
                  >
                  > Bardzo dziwnym jest, że ten picard i jemu podobni tak malo sie udzielaja.:)
                  > Może jedna osoba nie może wszystkich kont obsłużyc tak szybko. :)

a raczej udzielaja sie grupowo w tym samym czasie,kazdy proszac o zabanowanie
                  pewnych nickow w ten samym czasie uzywajac podobnego jezyka (chamskiego),kazdy z
                  nich to nauczyciel fizyki(sic),tyle,ze zakres fizyki i jej specyfikacja jest
                  dosc dowolna:zaczynajac od nauCyciela z Opola,idzac dalej przez najlepszy
                  uniwerek w USA a konczac na ecole de smole we FranCYI:)) dobrze,te klony
                  poustawial i w ten sposob maja zywot wieczny zapewniony,na forum:)
                  acha zapomnialam dodac,ze klony dziela sie tez zwierzetami wspolnymi i co
                  poniektore konczyly szkole w wieku 14 lat,jak nasz frenchie - pikci. na zyczenie
                  moge wkleic i ten watek:)
                  • nopes Re: I ty chcesz, zeby cie traktować cie poważnie? 21.08.06, 20:20
                    > a raczej udzielaja sie grupowo w tym samym czasie,kazdy proszac o zabanowanie
                    > pewnych nickow w ten samym czasie uzywajac podobnego jezyka (chamskiego),

Ale mi chodzi o merytoryczne wypowiedzi o fizyce.
                    Tylko jedno wcielenie t0g stara sie cos przez dzien przygotowac i referuje, bez wiekszego zrozumienia. Przynajmniej tyle.
                    A takie wcielenia jak picard coś bakna niemerytorycznie, tylko orbazliwie i to wszystko..
                    Oczywiscie merytorycznie nie mają szans, sadząc bo głupocie, która wykazał zirby, ale taki picard udaje speca...

> nich to nauczyciel fizyki(sic),tyle,ze zakres fizyki i jej specyfikacja jest
                    > dosc dowolna:zaczynajac od nauCyciela z Opola,idzac dalej przez najlepszy
                    > uniwerek w USA a konczac na ecole de smole we FranCYI:))

To własnie problem ludzi, ktorzy merytorycznie nie umieja wygrać, bo nie mają wiedzy ani rozumu, wiec próbuja wygrac chucpa. Opowiadaja: ja wiem, bo ja fizyk jestem, w tym mnie nie zagniesz, bo tego nauczam, itp...
                    A wystarczy po prostu merytorycznie o problemie napisać...
                    • i-love-2-bike Re: I ty chcesz, zeby cie traktować cie poważnie? 21.08.06, 20:24
                      nopes napisał:

>
                      > iedzy ani rozumu, wiec próbuja wygrac chucpa. Opowiadaja: ja wiem, bo ja fizyk
                      > jestem, w tym mnie nie zagniesz, bo tego nauczam, itp...
                      > A wystarczy po prostu merytorycznie o problemie napisać...

popatrz lepiej gdzie i kogo ten ktos naucza a bedziesz mial odpowiedz:) w koncu
                      miejscem nauczyciela czy naukowca jakiejkolwiek instytucji nie jest forum :)
    • Gość: t0g Re: Przeprosiny, ktorych domaga sie Nopes IP: 12.45.62.* 22.08.06, 20:58
      moga polegac tylko na daniu kopa w zadek, i jeszcze dolozeniu sciera przez leb.
      • nopes no i widać, ze szkoda czasu na takich. 23.08.06, 01:54
        Straciłem go juz sporo.
        • Gość: t0g Re: Na szczęście Twój czas... IP: 80.81.159.* 23.08.06, 02:30
          ...jest nic nie warty, amatorze niezdolny sie wznieśc nad poziom "Wikipedii".
          Twoje pojęcie o fizyce jądrowej to czysta kompromitacja, nawet dla amatora.
          Zacznij od podstaw, nieuku. Czytaj:

2x2=4
          2x3=6
          2x4=8
          2x5=10

No co, zrozumiałeś? Jak tak, to może z Ciebie jeszcze będą ludzie.

A teraz RRRAAAUUUSSS!!!
          • nopes Co za bezczelny dyletant 23.08.06, 04:00
            Własnie powyżej zostało udowodnione, że nie ma pojęcia o tym, co w swoich historyjkach przytacza z jakichs ksiazek o fizyce albo stron internetowych. Nie rozumie co czyta. Rozumie pare słów i wyskakuje z argumentami chłopka roztropka. Mysli ze jest w stanie ukryc swój dyletantyzm opowiadając, jakim to on wykładowca niby jest (w co raczej watpie, pewnie pisze o pomoc do kolegow)..
            Facetowi dwa dni trzeba tłumaczyć, zeby wreszcie zrozumiał to, co tu przytacza nie mając o tym wielkiego pojęcia.

No i chyba mamy rozwiazany problem trolowania. Ktos taki jest zdolny do takiego trolowania, o którym pisano.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka