homo.civilis 25.02.03, 13:36 Czy ktoś z was zna może pochodzenie/znaczenie niemieckiej nazwy zamku Chojnik: Kynast? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lupo Re: Niemiecka nazwa zamku Chojnik IP: 141.39.41.* 25.02.03, 18:00 homo.civilis napisał: > Czy ktoś z was zna może pochodzenie/znaczenie niemieckiej nazwy zamku > Chojnik: Kynast? Prosze przejrzec te strone: www.polen-info.de/news/juli2001_schloesser.html pzdr, lupo Odpowiedz Link Zgłoś
homo.civilis Re: Niemiecka nazwa zamku Chojnik 26.02.03, 15:30 Gość portalu: lupo napisał(a): > Prosze przejrzec te strone: > > <a href="www.polen- info.de/news/juli2001_schloesser.html"target="_blank" > >www.polen-info.de/news/juli2001_schloesser.html</a> > pzdr, > lupo > Dzięki za ten link i za inny do legendy. Jednak po przeczytaniu tych informacji widzę, że nie udzielają one odpowiedzi na moje pytanie. Nie wyjaśniają bowiem, jakie jest znaczenie nazwy Kynast ani skąd się ona wzięła. Bo nazwisko Wolf vom Kynast to raczej od nazwy zamku a nie odwrotnie. W sumie chodzi mi o to, czy ta nazwa oznacza po niemiecku (lub jest zbliżona do słowa oznaczającego po niemiecku) coś związanego z sosnami lub ogólniej z drzewami iglastymi (może ktoś z was zna takie słowo niemieckie), czy też raczej jest tak, że jest to zniekształcona przez Niemców wcześniejsza nazwa polska/słowiańska. W takim przypadku miałaby ona etymologicznych krewniaków w polszczyźnie, a nie miałaby w niemczyźnie. Czy ktoś z was mógłby podać jakieś argumenty za jedną bądź drugą wersją? Pozdrowienia. hc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +++IGNORANT Niemcy sosnę przezywają Kiefer.......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.03, 18:37 homo.civilis napisał: > Gość portalu: lupo napisał(a): > > > Prosze przejrzec te strone: > > > > <a href="<a href="http://www.polen-"target="_blank">www.polen-</a> > info.de/news/juli2001_schloesser.html"target="_blank" > > >www.polen-info.de/news/juli2001_schloesser.html</a> > > pzdr, > > lupo > > > > Dzięki za ten link i za inny do legendy. Jednak po przeczytaniu tych informacji > > widzę, że nie udzielają one odpowiedzi na moje pytanie. Nie wyjaśniają bowiem, > jakie jest znaczenie nazwy Kynast ani skąd się ona wzięła. Bo nazwisko Wolf vom > > Kynast to raczej od nazwy zamku a nie odwrotnie. > W sumie chodzi mi o to, czy ta nazwa oznacza po niemiecku (lub jest zbliżona do > > słowa oznaczającego po niemiecku) coś związanego z sosnami lub ogólniej z > drzewami iglastymi (może ktoś z was zna takie słowo niemieckie), czy też raczej > > jest tak, że jest to zniekształcona przez Niemców wcześniejsza nazwa > polska/słowiańska. W takim przypadku miałaby ona etymologicznych krewniaków w > polszczyźnie, a nie miałaby w niemczyźnie. Czy ktoś z was mógłby podać jakieś > argumenty za jedną bądź drugą wersją? > Pozdrowienia. > hc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupo Re: Niemiecka nazwa zamku Chojnik IP: 141.39.41.* 26.02.03, 19:02 Moje poszukiwania na razie nic konkretnego nie daly, ale bliski jestem pogladu, ze nazwa zamku pochodzi od nazwiska rodowego Kynast, ktore wystepuje nie tylko w zwiazkach z Dolnym Slaskiem. Na to pytanie definitywnie odpowiedziec moze tylko jezykoznawca lub historyk niemiecki zajmujacy sie heraldyka. pzdr, lupo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupo Legenda o rycerzu IP: 141.39.41.* 25.02.03, 18:10 No i bez legendy o rycerzu sie nie obedzie: www.maerchen.keepfree.de/maerch/de/derrittumdenkynast.html pzdr, lupo Odpowiedz Link Zgłoś