Dodaj do ulubionych

Diamenty nie z tej ziemi

09.02.07, 00:14
napewno spadly z Ksiezyca kiedy Kaczynscy na nim byli bo nie chcialy byc
ukradzione ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Dru Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.chello.pl 09.02.07, 03:39
      "diamentu nie zarysuje nic"
      napewno?
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=255&BackToCategory=2&ShowArticleId=30508
      • Gość: Wiki Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.chello.pl 09.02.07, 09:05
        Akurat artykuł w dzienniku jest bzdurny, bo nie dość że nie odróżnia twardości
        od sztywności to jeszcze zwyczajnie zmyśla z tym "dziesięć razy". No ale cóż,
        tabloid.

Tymniemniej istnieją już materiały które są twardsze od diamentu i mogą go
        zarysować:

pl.wikipedia.org/wiki/Fuleryt
        pl.wikipedia.org/wiki/ADNR
        • Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.agora.pl 09.02.07, 10:38
          > Tymniemniej istnieją już materiały które są twardsze od diamentu i mogą go
          > zarysować:

Jak rozumię, autorowi chodziło o materiały naturalne, a nie sztucznie
          wytworzone. Ale dziękuję za uwagę - powinniśmy chyba to wyraźniej zaznaczyć w
          tekście.

PS. Zgoda, co do Dziennika ;)

• mikronezja ''Jak rozumiem'' a nie 09.02.07, 13:22
            "jak rozumię" - nie przynoście wstydu Agorze, mój Boże ;))))
            • Gość: pioc Re: ''Jak rozumiem'' a nie IP: *.agora.pl 09.02.07, 17:34
              no skoro nawet ja zrozumiałem autora, to znaczy, że każdy może, naprawdę.
              Trochę wiary w siebie :)))

• Gość: Miś A w szkole uczą, że diament różni się od grafitu IP: *.ext.ti.com 10.02.07, 03:11
                Autor artykułu napisał "diament - najszlachetniejszy i najtwardszy z kamieni -
                jest zwykłym węglem i pod tym względem nie różni się od grafitu". Mnie w szkole
                uczono, że diament różni się od grafitu budową krystaliczną. W diamencie atomy
                węgla są połączone identycznymi wiązaniami z czterema sąsiadami, a w graficie z
                trzema, a z czwartym znacznie słabszym wiązaniem, które jest łatwo zerwać.
                Dlatego grafit jest miękki, a diament twardy.

Autor pisząc o zawartości "lekkiego izotopu 12C" sugeruje użycie określenia
                wieku tych diamentów na podstawie stosunku ilości trwałego izotopu C12 do
                nietrwałego C14 - metod używanej do określania wieku wykopalisk
                archeologicznych. Ale ta metoda nie nadaje się do wykopalisk starszych niż 100
                tys czy milion lat, bo okres półrozpadu C14 wynosi 5730 lat i milionie lat już
                go nie ma w wykopalisku - zostaje tylko trwały C12.

A dlaczego naukowcy na których opiera się artykuł mają pewność, że podczas
                wybuchu supernowej są dobre warunki aby powstał polikrystaliczny diament, a nie
                monokrystaliczny oraz, że takich warunków nigdy i nigdzie nie mogło być w głębi
                ziemi tego nie wiem. Przypuszczam, że kosmos jest lepszy na przyciągnięcie
                uwagi czytelników, podobnie jak Rosjanie jedzący ufoludka
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3908159.html
    • Gość: ciekawski Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.icpnet.pl 09.02.07, 08:07
      W sumie ciekawe, jednak ciekawszy jest fakt, że wszyscy i wszystko co nas otacza
      jest produktem eksplozji hipernowych. Powstaliśmy ze szczątków umierających
      gwiazd i w sensie powstaliśmy z gwiezdnego pyłu lub też bardziej poetycko,
      jesteśmy dziećmi gwiazd.
      • Gość: M Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.07, 20:01
        ciekawski - nie do końca wszyscy i wszystko. Po pierwsze, jeżeli już, to raczej
        supernowych, niż hipernowych. Po drugie, nie wszystko co nas otacza powstało w
        tych eksplozjach. Wodór jest pierwiastkiem "pierwotnym" - już był zanim powstały
        jakiekolwiek gwiazdy. A wszystkie pierwiastki do żelaza włącznie, a nawet część
        od niego cięższych, powstaje w gwiazdach podczas ich ewolucji. Supernowe tylko
        je rozrzucają i produkują pierwiastki najcięższe. Jednak są też inne procesy
        "rozsiewania" pierwiastków po kosmosie - np. wiatr gwiazdowy.
        Zawsze warto być ostrożnie pisząc "wszyscy i wszystko"...
    • Gość: Patryk Diamenty nie z tej ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 10:12
      Skala Mohsa nie zawiera grafitu...
      talk
      sól kamienna, gips
      kalcyt
      fluoryt
      apatyt
      ortoklaz, skaleń
      kwarc
      topaz
      korund
      diament

Za wikipedią.
      • Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.agora.pl 09.02.07, 11:10
        Faktycznie nie ma grafitu na oryginalnej liście ułożonej przez Mohsa z 1812 r.
        Ale w skali Mohsa można klasyfikować dowolne minerały - nie ogranicza się ona
        do tej listy.
        Grafit ma twardość 1 (a nawet mniej niż 1) w skali Mohsa, a więc jest na samym
        dole razem z talkiem.

• Gość: Patryk Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 22:43
          Przyznaję, czepiłem się, a sam nie pomyślałem... SAMOKRYTYKA. ;)
    • Gość: PZE Diamenty nie z tej ziemi IP: *.taloyhtioverkot.fi 09.02.07, 18:46
      Dla ścisłości, to nie węgiel jest składnikiem największej ilości związków
      chemicznych. To zacne miano przypada wodorowi. Pozdrawiam :)
      • Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.agora.pl 09.02.07, 19:14
        > Dla ścisłości, to nie ...

Jeśli już chcemy być bardzo ściśli, to zarowno wodór jak i węgiel teoretycznie
        tworzą nieskończoną liczbę związków. Jest to nieskończoność przeliczalna, a
        więc w tym meczu oba pierwiastki remisują :)
        pozdrawiam
    • Gość: bleble diament to nie pierwiastek IP: *.ipt.aol.com 09.02.07, 19:03
      skoro da sie go oszlifowac i pociac, da sie go zarysowac... a po trzecie to
      tylko kamul i mam go w dupie
      • Gość: Marek Re: diament to nie pierwiastek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 20:10
        > tylko kamul i mam go w dupie

To już chyba prędzej w nerce.
      • Gość: Leppiej Re: diament to nie pierwiastek IP: 62.15.244.* 09.02.07, 21:18
        A tu cie zaskocze. Diamentow jubilerskich sie generalnie nie tnie tylko
        rozlupuje. A szlifuje sie je proszkiem diamentowym...
    • Gość: Andrzej P. Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 19:11
      Nie trzeba daleko szukać elementów pochodzących z gwiazd :
      Za Wikipedią:

"... Eksplozje supernowych są głównym źródłem wszystkich pierwiastków cięższych
      niż tlen oraz jedynym źródłem wielu innych ważnych pierwiastków. Cały wapń w
      naszych kościach czy żelazo w hemoglobinie powstały podczas wybuchu supernowej,
      miliardy lat temu. Supernowe "wstrzyknęły" ciężkie pierwiastki w przestrzeń
      międzygwiezdną..."
      • Gość: M Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.07, 20:20
        Andrzeju P.: jeżeli masz na myśli pierwiastki pisząc "elementy", to przesadzasz
        z kalkowaniem angielskiego. Po polsku się tak nie mówi:
        sjp.pwn.pl/lista.php?co=element
        Poza tym, wikipedia nie jest wszechwiedząca i niepozbawiona błędów. Tak np.
        stwierdzenie o tym wapniu i żelazie jest po prostu błędne - te pierwiastki są w
        eksplozji tylko rozrzucane, a powstają już wcześniej - w wyniki fuzji
        termojądrowej w gwieździe, która się staje supernową.
    • Gość: r39 Diamenty nie z tej ziemi IP: *.ifpan.edu.pl 09.02.07, 19:37
      "Obok azotu znaleźli w nim wodór o cechach wskazujących na pochodzenie z obłoków
      międzygwiazdowych."

Co to niby za cechy?? Wodór to tylko wodór, nawet jeśli ciężki (deuter)
      czy superciężki (tryt). Nic mi nie wiadomo o innych wodorach.

"Do podobnych wniosków prowadzi też obecność lekkich izotopów węgla, ..."
      A niby nie ma prawa ich być? Dlaczego?

"... rodzaj deformacji kryształów ..."

A coż to za szczególny rodzaj deformacji?

" ... i całkowity brak domieszek substancji o ziemskim pochodzeniu."

Znaczy, są domieszki o pochodzeniu pozaziemskim? Niby jakie?
      Chętnie bym je poznał.

Ten cały ostatni akapit to chyba od jakiegoś innego autora. Albo dzielny
      komentator/przekazywacz dopisał od siebie. Dawno nie widziałem tylu
      dziwactw, żeby nie powiedzieć nonsensów w jednym miejscu naraz.
      A może to tylko poezje, a ja się na tym nie poznałem?

• Gość: M Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.07, 20:28
        r39: też się nad tym wszystkim zastanawiałem. Można się domyślać, że chodzi o
        skład izotopowy tych czarnych diamentów, który jest bardziej "kosmiczny" niż
        "ziemski", ale to domysły, bo autor nie raczył tego napisać... Muszę poszukać na
        ApJocie, to może się dowiem. Z GW coraz ciężej się coś rzetelnego dowiedzieć,
        może poza tym, że rosyjscy marynarze wyłowili kosmitę i go zjedli :-/
        • pioc2 Re: Diamenty nie z tej ziemi 09.02.07, 22:31
          > ApJocie, to może się dowiem. Z GW coraz ciężej się coś rzetelnego dowiedzieć,
          > może poza tym, że rosyjscy marynarze wyłowili kosmitę i go zjedli :-/

Może trochę rzetelniej? Kiedy pan wyczytał w GW o tych kosmitach? Gazety się
          mylą, pamięć zawodzi? W kultywowaniu rzetelności warto zacząć od siebie :P

pioc

• Gość: Bodzio Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 22:50
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3908159.html
            • Gość: M Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.07, 23:17
              No właśnie. A jednak jest! I do tego GW powołuje się na Fakt!! Tak trzymać!! Czy
              niedługo i dział "nauka" doszlusuje do tego poziomu?
              Pamiętam, jak jakieś dwa lata temu zarzekał się pan redaktor, że w GW nie
              pojawiło się nigdy hasło "czarna materia" (zamiast ciemna), a jednak tkwił pan w
              tzw. mylnym błędzie, co panu wtedy udowodniłem stosownym linkiem... Teraz
              wyręczył mnie kto inny.
              Proszę mi wierzyć, ale wiem co tu piszę. Często mam jednak wątpliwości, czy
              podobnie jest w przypadku redakcji.
              Wracając do tego "ufoludka" - nie byłoby źle, jakby w dziale nauka pojawiła się
              o tym wzmianka, mówiąca, że była to ryba, co widać wyraźnie na filmie...
              • Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.02.07, 07:09
                > No właśnie. A jednak jest! I do tego GW powołuje się na Fakt!! Tak trzymać!!
                > Czy niedługo i dział "nauka" doszlusuje do tego poziomu?

Przykro mi, że nie odróżnia pan portalu gazeta.pl od Gazety Wyborczej (strona:
                www.gazetawyborcza.pl). Obie te spółki mają tego samego właściciela - Agora SA,
                ale nie są tym samym! Rzetelność wymaga, żeby to wiedzieć, a jak sie nie wie -
                żeby to sprawdzić. OK?

• Gość: GIENIEK Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.fred.east.verizon.net 09.02.07, 20:00
      To tyz nie prawda bo moj sasiad gieniek sam zrobil diamenty tylko taKI CHYTRY ZE
      CIAGLE NOSI JE ZE SOBA w woreczku zwanym mosznowym. Ale to ni mosz nowy tylko
      mosz stary bo on juz je 30 lat nosi. Kiedys Zosia taka chytra ze kciala mu ten
      woreczek urwac wraz z klejnotami ale jej nie dol, taki chytry. Muwie mu przecie
      oddaj jeden bo mosz dwa a on ni chce. kiedyc bede musiol urwac mu ten woreczek z
      klejnotami.
      Pojdem Zosi i bedziema sie nim bawic.
      Urwanie woreczka wam mowie i to z djamentami.
    • Gość: Monas Diamenty nie z tej ziemi IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.02.07, 20:46
      "Nie wiadomo więc zupełnie, z jakich skał pochodzą, a brak wśród nich
      OSOBNIKÓW o regularnych kryształach". Czy mi się wydaje, czy to delikatna
      sugestia,że...one ŻYJĄ????????
    • ele.gancki Diamenty nie z tej ziemi 09.02.07, 22:34
      A diamentem z tej ziemi jest nasz Andrzej L.
    • ingostar Re: Diamenty nie z tej ziemi 10.02.07, 01:13
      po co mieszasz politykę do tego tematu,przecież Kaczyńscy i tak wciaż zyskuja w
      sondażach bo ludzie sa coraz mądrzejsi.
    • podkurek Cechy wodoru? 10.02.07, 04:21
      Jakież to cechy wodoru wskazują na jego pochodzenie?
      • Gość: mikron Re: Cechy wodoru? IP: *.adsl.hansenet.de 10.02.07, 17:54
        wlazlem na to forum wlasnie po to, aby spytac dokladnie o to samo.
        Czy te artykuly musza byc pisane w tak laicko-enigmatyczny sposob?
    • Gość: gawel Diamenty nie z tej ziemi IP: *.is.net.pl 10.02.07, 08:29
      Do podstawówki autorze, już dawno powstały związki które są twardsze od diamentu, wstyd
    • Gość: Mohs Diamenty nie z tej ziemi IP: *.rev.gsm-grodzisk.pl 10.02.07, 17:44
      Radzilbym odrobic lekcje przed napisaniem artykułu. Najnizej w skali Mohsa jest talk.
      • Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.02.07, 18:57
        > Radzilbym odrobic lekcje przed napisaniem artykułu. Najnizej w skali Mohsa
        > jest talk.

jak już się wymądrzasz, to lepiej sprawdź, bo nie ma nic gorszego, jak pyszyć
        się własną ignorancją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka