elka1021 09.02.07, 00:14 napewno spadly z Ksiezyca kiedy Kaczynscy na nim byli bo nie chcialy byc ukradzione ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dru Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.chello.pl 09.02.07, 03:39 "diamentu nie zarysuje nic" napewno? www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=255&BackToCategory=2&ShowArticleId=30508 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.chello.pl 09.02.07, 09:05 Akurat artykuł w dzienniku jest bzdurny, bo nie dość że nie odróżnia twardości od sztywności to jeszcze zwyczajnie zmyśla z tym "dziesięć razy". No ale cóż, tabloid. Tymniemniej istnieją już materiały które są twardsze od diamentu i mogą go zarysować: pl.wikipedia.org/wiki/Fuleryt pl.wikipedia.org/wiki/ADNR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.agora.pl 09.02.07, 10:38 > Tymniemniej istnieją już materiały które są twardsze od diamentu i mogą go > zarysować: Jak rozumię, autorowi chodziło o materiały naturalne, a nie sztucznie wytworzone. Ale dziękuję za uwagę - powinniśmy chyba to wyraźniej zaznaczyć w tekście. PS. Zgoda, co do Dziennika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikronezja ''Jak rozumiem'' a nie 09.02.07, 13:22 "jak rozumię" - nie przynoście wstydu Agorze, mój Boże ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: ''Jak rozumiem'' a nie IP: *.agora.pl 09.02.07, 17:34 no skoro nawet ja zrozumiałem autora, to znaczy, że każdy może, naprawdę. Trochę wiary w siebie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś A w szkole uczą, że diament różni się od grafitu IP: *.ext.ti.com 10.02.07, 03:11 Autor artykułu napisał "diament - najszlachetniejszy i najtwardszy z kamieni - jest zwykłym węglem i pod tym względem nie różni się od grafitu". Mnie w szkole uczono, że diament różni się od grafitu budową krystaliczną. W diamencie atomy węgla są połączone identycznymi wiązaniami z czterema sąsiadami, a w graficie z trzema, a z czwartym znacznie słabszym wiązaniem, które jest łatwo zerwać. Dlatego grafit jest miękki, a diament twardy. Autor pisząc o zawartości "lekkiego izotopu 12C" sugeruje użycie określenia wieku tych diamentów na podstawie stosunku ilości trwałego izotopu C12 do nietrwałego C14 - metod używanej do określania wieku wykopalisk archeologicznych. Ale ta metoda nie nadaje się do wykopalisk starszych niż 100 tys czy milion lat, bo okres półrozpadu C14 wynosi 5730 lat i milionie lat już go nie ma w wykopalisku - zostaje tylko trwały C12. A dlaczego naukowcy na których opiera się artykuł mają pewność, że podczas wybuchu supernowej są dobre warunki aby powstał polikrystaliczny diament, a nie monokrystaliczny oraz, że takich warunków nigdy i nigdzie nie mogło być w głębi ziemi tego nie wiem. Przypuszczam, że kosmos jest lepszy na przyciągnięcie uwagi czytelników, podobnie jak Rosjanie jedzący ufoludka wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3908159.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.icpnet.pl 09.02.07, 08:07 W sumie ciekawe, jednak ciekawszy jest fakt, że wszyscy i wszystko co nas otacza jest produktem eksplozji hipernowych. Powstaliśmy ze szczątków umierających gwiazd i w sensie powstaliśmy z gwiezdnego pyłu lub też bardziej poetycko, jesteśmy dziećmi gwiazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.07, 20:01 ciekawski - nie do końca wszyscy i wszystko. Po pierwsze, jeżeli już, to raczej supernowych, niż hipernowych. Po drugie, nie wszystko co nas otacza powstało w tych eksplozjach. Wodór jest pierwiastkiem "pierwotnym" - już był zanim powstały jakiekolwiek gwiazdy. A wszystkie pierwiastki do żelaza włącznie, a nawet część od niego cięższych, powstaje w gwiazdach podczas ich ewolucji. Supernowe tylko je rozrzucają i produkują pierwiastki najcięższe. Jednak są też inne procesy "rozsiewania" pierwiastków po kosmosie - np. wiatr gwiazdowy. Zawsze warto być ostrożnie pisząc "wszyscy i wszystko"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Diamenty nie z tej ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 10:12 Skala Mohsa nie zawiera grafitu... talk sól kamienna, gips kalcyt fluoryt apatyt ortoklaz, skaleń kwarc topaz korund diament Za wikipedią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.agora.pl 09.02.07, 11:10 Faktycznie nie ma grafitu na oryginalnej liście ułożonej przez Mohsa z 1812 r. Ale w skali Mohsa można klasyfikować dowolne minerały - nie ogranicza się ona do tej listy. Grafit ma twardość 1 (a nawet mniej niż 1) w skali Mohsa, a więc jest na samym dole razem z talkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 22:43 Przyznaję, czepiłem się, a sam nie pomyślałem... SAMOKRYTYKA. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PZE Diamenty nie z tej ziemi IP: *.taloyhtioverkot.fi 09.02.07, 18:46 Dla ścisłości, to nie węgiel jest składnikiem największej ilości związków chemicznych. To zacne miano przypada wodorowi. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.agora.pl 09.02.07, 19:14 > Dla ścisłości, to nie ... Jeśli już chcemy być bardzo ściśli, to zarowno wodór jak i węgiel teoretycznie tworzą nieskończoną liczbę związków. Jest to nieskończoność przeliczalna, a więc w tym meczu oba pierwiastki remisują :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble diament to nie pierwiastek IP: *.ipt.aol.com 09.02.07, 19:03 skoro da sie go oszlifowac i pociac, da sie go zarysowac... a po trzecie to tylko kamul i mam go w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: diament to nie pierwiastek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 20:10 > tylko kamul i mam go w dupie To już chyba prędzej w nerce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: diament to nie pierwiastek IP: 62.15.244.* 09.02.07, 21:18 A tu cie zaskocze. Diamentow jubilerskich sie generalnie nie tnie tylko rozlupuje. A szlifuje sie je proszkiem diamentowym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej P. Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 19:11 Nie trzeba daleko szukać elementów pochodzących z gwiazd : Za Wikipedią: "... Eksplozje supernowych są głównym źródłem wszystkich pierwiastków cięższych niż tlen oraz jedynym źródłem wielu innych ważnych pierwiastków. Cały wapń w naszych kościach czy żelazo w hemoglobinie powstały podczas wybuchu supernowej, miliardy lat temu. Supernowe "wstrzyknęły" ciężkie pierwiastki w przestrzeń międzygwiezdną..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.07, 20:20 Andrzeju P.: jeżeli masz na myśli pierwiastki pisząc "elementy", to przesadzasz z kalkowaniem angielskiego. Po polsku się tak nie mówi: sjp.pwn.pl/lista.php?co=element Poza tym, wikipedia nie jest wszechwiedząca i niepozbawiona błędów. Tak np. stwierdzenie o tym wapniu i żelazie jest po prostu błędne - te pierwiastki są w eksplozji tylko rozrzucane, a powstają już wcześniej - w wyniki fuzji termojądrowej w gwieździe, która się staje supernową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Diamenty nie z tej ziemi IP: *.ifpan.edu.pl 09.02.07, 19:37 "Obok azotu znaleźli w nim wodór o cechach wskazujących na pochodzenie z obłoków międzygwiazdowych." Co to niby za cechy?? Wodór to tylko wodór, nawet jeśli ciężki (deuter) czy superciężki (tryt). Nic mi nie wiadomo o innych wodorach. "Do podobnych wniosków prowadzi też obecność lekkich izotopów węgla, ..." A niby nie ma prawa ich być? Dlaczego? "... rodzaj deformacji kryształów ..." A coż to za szczególny rodzaj deformacji? " ... i całkowity brak domieszek substancji o ziemskim pochodzeniu." Znaczy, są domieszki o pochodzeniu pozaziemskim? Niby jakie? Chętnie bym je poznał. Ten cały ostatni akapit to chyba od jakiegoś innego autora. Albo dzielny komentator/przekazywacz dopisał od siebie. Dawno nie widziałem tylu dziwactw, żeby nie powiedzieć nonsensów w jednym miejscu naraz. A może to tylko poezje, a ja się na tym nie poznałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.07, 20:28 r39: też się nad tym wszystkim zastanawiałem. Można się domyślać, że chodzi o skład izotopowy tych czarnych diamentów, który jest bardziej "kosmiczny" niż "ziemski", ale to domysły, bo autor nie raczył tego napisać... Muszę poszukać na ApJocie, to może się dowiem. Z GW coraz ciężej się coś rzetelnego dowiedzieć, może poza tym, że rosyjscy marynarze wyłowili kosmitę i go zjedli :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
pioc2 Re: Diamenty nie z tej ziemi 09.02.07, 22:31 > ApJocie, to może się dowiem. Z GW coraz ciężej się coś rzetelnego dowiedzieć, > może poza tym, że rosyjscy marynarze wyłowili kosmitę i go zjedli :-/ Może trochę rzetelniej? Kiedy pan wyczytał w GW o tych kosmitach? Gazety się mylą, pamięć zawodzi? W kultywowaniu rzetelności warto zacząć od siebie :P pioc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodzio Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 22:50 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3908159.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.07, 23:17 No właśnie. A jednak jest! I do tego GW powołuje się na Fakt!! Tak trzymać!! Czy niedługo i dział "nauka" doszlusuje do tego poziomu? Pamiętam, jak jakieś dwa lata temu zarzekał się pan redaktor, że w GW nie pojawiło się nigdy hasło "czarna materia" (zamiast ciemna), a jednak tkwił pan w tzw. mylnym błędzie, co panu wtedy udowodniłem stosownym linkiem... Teraz wyręczył mnie kto inny. Proszę mi wierzyć, ale wiem co tu piszę. Często mam jednak wątpliwości, czy podobnie jest w przypadku redakcji. Wracając do tego "ufoludka" - nie byłoby źle, jakby w dziale nauka pojawiła się o tym wzmianka, mówiąca, że była to ryba, co widać wyraźnie na filmie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.02.07, 07:09 > No właśnie. A jednak jest! I do tego GW powołuje się na Fakt!! Tak trzymać!! > Czy niedługo i dział "nauka" doszlusuje do tego poziomu? Przykro mi, że nie odróżnia pan portalu gazeta.pl od Gazety Wyborczej (strona: www.gazetawyborcza.pl). Obie te spółki mają tego samego właściciela - Agora SA, ale nie są tym samym! Rzetelność wymaga, żeby to wiedzieć, a jak sie nie wie - żeby to sprawdzić. OK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GIENIEK Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.fred.east.verizon.net 09.02.07, 20:00 To tyz nie prawda bo moj sasiad gieniek sam zrobil diamenty tylko taKI CHYTRY ZE CIAGLE NOSI JE ZE SOBA w woreczku zwanym mosznowym. Ale to ni mosz nowy tylko mosz stary bo on juz je 30 lat nosi. Kiedys Zosia taka chytra ze kciala mu ten woreczek urwac wraz z klejnotami ale jej nie dol, taki chytry. Muwie mu przecie oddaj jeden bo mosz dwa a on ni chce. kiedyc bede musiol urwac mu ten woreczek z klejnotami. Pojdem Zosi i bedziema sie nim bawic. Urwanie woreczka wam mowie i to z djamentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monas Diamenty nie z tej ziemi IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.02.07, 20:46 "Nie wiadomo więc zupełnie, z jakich skał pochodzą, a brak wśród nich OSOBNIKÓW o regularnych kryształach". Czy mi się wydaje, czy to delikatna sugestia,że...one ŻYJĄ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
ele.gancki Diamenty nie z tej ziemi 09.02.07, 22:34 A diamentem z tej ziemi jest nasz Andrzej L. Odpowiedz Link Zgłoś
ingostar Re: Diamenty nie z tej ziemi 10.02.07, 01:13 po co mieszasz politykę do tego tematu,przecież Kaczyńscy i tak wciaż zyskuja w sondażach bo ludzie sa coraz mądrzejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
podkurek Cechy wodoru? 10.02.07, 04:21 Jakież to cechy wodoru wskazują na jego pochodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikron Re: Cechy wodoru? IP: *.adsl.hansenet.de 10.02.07, 17:54 wlazlem na to forum wlasnie po to, aby spytac dokladnie o to samo. Czy te artykuly musza byc pisane w tak laicko-enigmatyczny sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawel Diamenty nie z tej ziemi IP: *.is.net.pl 10.02.07, 08:29 Do podstawówki autorze, już dawno powstały związki które są twardsze od diamentu, wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mohs Diamenty nie z tej ziemi IP: *.rev.gsm-grodzisk.pl 10.02.07, 17:44 Radzilbym odrobic lekcje przed napisaniem artykułu. Najnizej w skali Mohsa jest talk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Diamenty nie z tej ziemi IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.02.07, 18:57 > Radzilbym odrobic lekcje przed napisaniem artykułu. Najnizej w skali Mohsa > jest talk. jak już się wymądrzasz, to lepiej sprawdź, bo nie ma nic gorszego, jak pyszyć się własną ignorancją Odpowiedz Link Zgłoś