Dodaj do ulubionych

Zidentyfikowano mumię królowej Hatszepsut?

IP: *.teledisnet.be 27.06.07, 00:44
moje marzenie zobaczyc to na wlasne oczy
Obserwuj wątek
    • tetlian Re: Zidentyfikowano mumię królowej Hatszepsut? 27.06.07, 06:30
      Zapewne urody nie zachowała do dzisiaj :)
    • ines321 Re: Zidentyfikowano mumię królowej Hatszepsut? 27.06.07, 10:58
      Egipt i jego zabytki sa piekne!!! Moglabym tam wracac co roku!
    • Gość: Mia Totmes III IP: *.umcs.lublin.pl 27.06.07, 11:26
      w naszym kraju nastepca to Totmes i w tej formie funkcjonuje jego imie a nie
      kalka z angielskiego
      • wojciech.pastuszka Re: Totmes III 27.06.07, 11:47
        Niecałkiem. Imię Tutmozis, a nie Totmes jest używane m.in. w "Poczcie faraonów", Bogusława Kwiatkowskiego, w artykule dr Bogusława Szafrańskiego, który od lat kieruje polską misją w Deir el Bahari. Formy tej używa też np. Bolesław Prus w "Faraonie" napisanym jeszcze w XIX wieku.
        • wojciech.pastuszka Re: Totmes III 27.06.07, 11:50
          Oczywiście Zbigniewa Szafrańskiego, a nie Bogusława :)
          • Gość: qbek Re: Totmes III IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 20:10
            A prawda jest jeszcze inna. Tutmosis to grecka wersja jego imienia (nie żadna
            angielska kalka) Jeśli już coś miało bu być tą kalką to prędzej Totmes lub
            Tutmes. Ponadto pozycja pt. Poczet faraonów to raczej beletrystyka a nie
            naukowa publikacja więc prędzej wypadałoby podeprzeć się Leksykonem Schneidera
            • wojciech.pastuszka Re: Totmes III 27.06.07, 21:45
              Jaka prawda? Ja tylko podałem dowody zaprzeczająec temu jakoby jedyną słuszną wersją w Polsce był Totmes.
    • Gość: r39 Zidentyfikowano mumię królowej Hatszepsut? IP: *.ifpan.edu.pl 27.06.07, 14:36
      Tamta cywilizacja odeszła, ale zostało po niej całkiem sporo.
      Co pozostanie po naszej? Spam?
    • Gość: Ciekawa Re: Zidentyfikowano mumię królowej Hatszepsut? IP: 194.89.192.* 27.06.07, 16:54
      No wlasnie, a gdzie zdjecia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka