stemcell 08.12.07, 13:22 Jeśli ze skóry powstały zarodkowe komórki macierzyste (tak jak pisze wyborcza) to czy to oznacza że do klonowania nie potrzeba już komórek jajowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petrucchio O ile rozumiem... 08.12.07, 13:57 ... zarodkowa komórka macierzysta to nie to samo, co zarodek (czy, powiedzmy, zygota zdolna do rozwinięcia się w zarodek), tylko _taka_ komórka macierzysta, _jaka_ występuje zarodku. Nie widzę tu żadnego problemu etycznego, jeśli o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Zob. na ten temat: 08.12.07, 14:16 www.tellmeaboutstemcells.org/stem-cell-basics/the-two-types.php en.wikipedia.org/wiki/Embryonic_stem_cell Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zob. na ten temat: 08.12.07, 14:30 Nieźle jest pokazane na linakch na które się powołujesz ale Morula to już chyba jest embrion więc tu widzę pewien problem. Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: O ile rozumiem... 08.12.07, 14:24 Myślę, że wymaga to jednak w języku polskim pewnego uściślenia. O ile wiem embryonic po angielsku przyjęło się odnosić do komórek macierzystych z których może powstać cały organizm a nie tylko dowolne komórki tego organizmu. Natomiast słowo embryonal może odnosić się do czegoś co pochodzi z embrionu a embrion to faktycznie dość długi okres w czasie życia płodowego. Po angielsku jednak nie mówi się embryonal stem cell tylko embryonic stem cells.Jeśli wyborcza tłumaczy angielskie słowo embryonic na polskie zarodkowe to wg. mnie oznacza to otrzymanie komórek które mają potencjał przeistoczenia się w istotę ludzką. Sami autorzy artykułów na które powołuje się Gazeta są ostrożni piszą co najwyżej "an embryonic stem cell-like state" czyli stan przypominający stan ( no właśnie jakich po polsku komórek) zarodkowych?? komórek macierzystych. Dalej używają słowa pluripotencjalne komórki macierzyste a nie totipotencjalne ( embryonic są totipotencjalne). Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: O ile rozumiem... 08.12.07, 15:12 stemcell napisał: > wg. mnie oznacza to otrzymanie komórek które mają potencjał > przeistoczenia się w istotę ludzką. Nie, to nieporozumienie. Zarodkowe komórki macierzyste (ES) są SKŁADNIKAMI zarodka na etapie blastuli. Różnią się tym od dorosłych komórek macierzystych, że są "pluripotentne", tj. mogą się z nich rozwinąć dowolne typy komórek, tworzące dowolne tkanki embrionu lub dorosłego organizmu, stąd ich użyteczność terapeutyczna. _Nie_ oznacza to, że sama komórka ES (albo coś, co ją przypomina, jak komórki otrzymane w tym eksperymencie) jest potencjalnym zarodkiem. Zarodek to CAŁA blastula, a nie jej fragment. O ile wiem, komórki ES w szczególności nie są w stanie wytworzyć niezbędnej tkanki pozaembrionalnej Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: O ile rozumiem... 08.12.07, 16:49 Mam nadzieję że masz rację ale już nie jestem pewien czy komorki z blastuli nie mogą być totipotentne. Zresztą morula to też zarodek. Problem zresztą sam w sobie jest uważam istotny. Japończycy wykonując swoje eksperymenty starali się naśladować to co się dzieje w czasie klonowania. Takie były ich założenia wykryć co w komórce jajowej odpowiada za reprogramowanie. W jaki sposób zdobyć pewność jak dalece proces reprogramowania jest zaawansowany....? Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 08.12.07, 17:01 > Jeśli ze skóry powstały zarodkowe komórki macierzyste (tak jak pisze > wyborcza) to czy to oznacza że do klonowania nie potrzeba już > komórek jajowych? Prawie nie potrzeba. Nie ma technologii obecnie by z samych stem cells otrzymac zarodek. Ale gdyby ktoś chciał sklonować człowieka teraz będzie dużo łatwiej. Jedną drogą otrzymania zarodka, jest tzw. tetraploid complementation, gdzie na etapie 2 komorek poddaje się fuzji te komórki, otrzymana blastocysta może wykształcać tylko tkanki pozazarodkowe, jeśli wprowadzić do tetraploidalnej blastocysty ES cells, otrzymany zarodek potomny tych ES cells. To jest możliwe obecnie. Drugą drogą byłaby produkcja gamet z ES cells, udaje się to podobno dla plemników. Była informacja o komórkach jajowych - ale nikt tego chyba nie był w stanie tego powtórzyć. Gdyby była możliwa produkcja komórek jajowych można by z łatwością otrzymywac materiał do tetraploid complementation. Trzecią drogą byłaby produkcja blastocyst bezpośrednio z ES cell - nie wydaje się to proste, ale czego parę lat w nauce nie zmieni :) Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 08.12.07, 17:34 Hey Enzo0 Czy jesteś pewien, że wśród komórek otrzymywanych w czasie reprogramowani za pomocą tych czynników transkrypcyjnych nie powstanie nawet jedna komórka totipotenta? Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 08.12.07, 19:09 stemcell napisał: > Hey Enzo0 > Czy jesteś pewien, że wśród komórek otrzymywanych w czasie > reprogramowani za pomocą tych czynników transkrypcyjnych nie > powstanie nawet jedna komórka totipotenta? A czy ja coś takiego napisałem? Problemem nie jest totipotencja, problemem, który nalezy obejść, jeśli się chce klonować ludzi poprzez reprogramowanie, jest brak informacji pozycyjnej w koloniach ES cells. Dlatego ES cell nie tworzą spontanicznie normalnych zarodków, a jedynie emryoid bodies. Tetraploid complementation jest jednym ze sposobów odtworzenia informacji pozycyjnej. Istnieje prawdopodobnie jakaś kombinacja czynników wzrostowych, która tą informację moze dostarczyć, prędzej czy później będzie znaleziona. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 08.12.07, 19:22 Ja wiem że nie napisałeś spytałem się jako eksperta? Więc ponawiam pytanie trochę inaczej. Czy wykluczasz, że w hodowli otrzymanej przez Japończyków nie było czegoś co rozpoznane i wyselekcjonowane mogło się przekształcić po implantacji w embrion? Dlaczego pytam żeby jeszcze Cię naprowadzić przecież klonowania tradycyjnymi technologiami też się nie zawsze udaje. Raz na ile na 100? Czy można mieć pewność że w tych hodowlach nie powstały struktury o zdolnościach zarodków w wyniku jakiegoś zjawiska stochastycznego? Struktury z odtworzoną informacją pozycyjną przynajmniej chwilowo? Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 08.12.07, 21:13 stemcell napisał: > Ja wiem że nie napisałeś spytałem się jako eksperta? > Więc ponawiam pytanie trochę inaczej. > Czy wykluczasz, że w hodowli otrzymanej przez Japończyków nie było > czegoś co rozpoznane i wyselekcjonowane mogło się przekształcić po > implantacji w embrion? tego nie wiemy. Ale raczej nie bo by to zauwayli i o tym napisali. Pozatym, nie obserwuje się czegoś takiego. Możliwe, że przekształcenie koloni ES w embrion nie jest takie trudne. Nie mniej jednak niewiele osób jest wystarczająco szalonych by to zrobić. Tak więc nikt nie szuka tego sposobu. > Dlaczego pytam żeby jeszcze Cię naprowadzić przecież klonowania > tradycyjnymi technologiami też się nie zawsze udaje. Raz na ile na > 100? Czy można mieć pewność że w tych hodowlach nie powstały > struktury o zdolnościach zarodków w wyniku jakiegoś zjawiska > stochastycznego? Struktury z odtworzoną informacją pozycyjną > przynajmniej chwilowo? W hodowach ES tworzy się miliony embryoid bodies i jakoś nikt nie zaobserwował poprawnego embrionu. W hodowlach ludzkich EB czesto się widzi ruchy gastrulacyjne, ale embrion sie nie tworzy. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 08.12.07, 23:31 enzo0 napisał: Możliwe, że przekształcenie koloni ES w embrion > nie jest takie trudne. Nie mniej jednak niewiele osób jest wystarczająco > szalonych by to zrobić. Wiesz co enzo0 z tego co napisałeś to dla mnie wynika mnie że właściwie nikt nie sprawdził czy to się dzieje czy nie bo jakby dobrze poszukał to może by nawet znalazł. Innymi słowy lepiej dla Jqapończyków żeby nie sprawdzali bo jeszcze się wyda że tak naprawdę to reprogramowanie nie rozwiązuje dylematu moralnego związanego z klonowaniem tylko tworzy go zupełnie nowym i niektórzy przestaną ich lubić. Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 09.12.07, 00:58 stemcell napisał: > enzo0 napisał: > > Możliwe, że przekształcenie koloni ES w embrion > > nie jest takie trudne. Nie mniej jednak niewiele osób jest > wystarczająco > > szalonych by to zrobić. > > Wiesz co enzo0 z tego co napisałeś to dla mnie wynika mnie że > właściwie nikt nie sprawdził czy to się dzieje czy nie bo jakby > dobrze poszukał to może by nawet znalazł. Innymi słowy lepiej dla > Jqapończyków żeby nie sprawdzali bo jeszcze się wyda że tak naprawdę > to reprogramowanie nie rozwiązuje dylematu moralnego związanego z > klonowaniem tylko tworzy go zupełnie nowym i niektórzy przestaną ich > lubić. 1. Masz dziwne sposoby wyciągania wniosków 2. Ani Japończyków ani nikogo kto zna się na ES cells te "dylematy" nie obchodzą, bo jest jasne, że są zbudowane na sofizmatach ekwiwokacji. 3. Motywacją "japończyków" nie było stworzenie jakiejś religijnie poprawnej technologii a jedynie obejście trudności technicznych. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 09.12.07, 10:21 enzo0 napisał: > stemcell napisał: > > > enzo0 napisał: > > > > Możliwe, że przekształcenie koloni ES w embrion > > > nie jest takie trudne. Nie mniej jednak niewiele osób jest > > wystarczająco > > > szalonych by to zrobić. > > > > Wiesz co enzo0 z tego co napisałeś to dla mnie wynika mnie że > > właściwie nikt nie sprawdził czy to się dzieje czy nie bo jakby > > dobrze poszukał to może by nawet znalazł. Innymi słowy lepiej dla > > Jqapończyków żeby nie sprawdzali bo jeszcze się wyda że tak naprawdę > > to reprogramowanie nie rozwiązuje dylematu moralnego związanego z > > klonowaniem tylko tworzy go zupełnie nowym i niektórzy przestaną ich > > lubić. > > > 1. Masz dziwne sposoby wyciągania wniosków > 2. Ani Japończyków ani nikogo kto zna się na ES cells te "dylematy" nie > obchodzą, bo jest jasne, że są zbudowane na sofizmatach ekwiwokacji. > 3. Motywacją "japończyków" nie było stworzenie jakiejś religijnie poprawnej > technologii a jedynie obejście trudności technicznych. > > Enzo Wies co Enzo przeceniam Cię a Ty siebie twierdząc że wiesz bardzo dużo o Takahshi i Yamanaka. Ich nie obchodzą te dylematy? Oto pierwsze zdania ze strony web ich labu www.med.kyoto-u.ac.jp/E/grad_school/introduction/1517/ Embryonic stem (ES) cells are pluripotent stem cells derived from inner cell mass of mammalian blastocysts. Pluripotency and rapid proliferation make human ES cells attractive sources for cell therapy. However, clinical application of ES cells is confronted with ethical objections against utilizing human embryos. The ultimate goal of our laboratory is to generate ES-like cells directly from somatic cells by nuclear reprogramming. To this end, we are trying to understand molecular mechanisms underlying pluripotency and rapid proliferation of ES cells and to identify factors that induce reprogramming Sam sobie zresztą zaprzeczasz, twierdząć że etyka nikogo z tego pola nie obchodzi pisząc że nikt nie jest tak szalony żeby zrobić jakiś eksperyment. Niestety w ogóle fakt, że wielu ludzi widzi w tej metodzie szansę na obejście problemów etycznych powoduje że trafiło to na pierwsze strony gazet. Same rozwiązanie techniczne to nie jedyny powód. I nie masz racji twierdząc, że nikogo z tego pola nie obchodzi etyka. Może są cyniczni i udają że ich obchodzi ale tak czy inaczej dzięki takiej postawie mają większe szanse na fundusze. Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 09.12.07, 17:25 Tekst, który zacytowałeś to jest typowa PR propagandówka pisana przez PR uniwersytetu. iPS mają dwie zalety: 1. łatwiej otrzymać; 2. kompleksy zgosności tkankowej są takie same jak u potencjalnego pacjenta. "Dylemat" etyczny jest wydumany przez prymitywów i luddystów, i de facto nie istnieje. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 09.12.07, 17:42 Wypunktuj o jakie dylematy Ci chodzi, bo nie jest jasne dla mnie,ze mowimy o tym samym. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 09.12.07, 19:10 Propaganda na ktora Takahashi jednak sie zgodzil hehehhehe. Biedny pewni sam musial to napisac zakuty w dyby. Wszyscy twierdza ze Japonczycy otrzymali komorki pluripotentne ze skory do przeszczepow autologicznych. Teoretycznie wiec na pierwszy rzut oka rozwiazali problem wynikajacy z tego ze wczesniej aby to zrobic trzeba bylo niszczyc struktury totipotentne. Cos co mialo potencjal przeistoczenia sie w istote ludzka. Wielu ludziom to przeszkadza. Jaki widze potencjalny problem? W ich hodowli powstaja jednak komorki albo struktury totipotencjalne sporadycznie moze 1/1000 bodies.Wtedy to co czasem otrzymuja ma potencjal przeistoczenia sie w istote ludzka a wtedy metoda wcale nie stanowi rozwiazania dla dylematu moralnego tylko bardzo ten problem komplikuje. Jak zdobyc pewnosc czy ich metoda reprogramowania nie jest tak skuteczna jak reprogramowanie ktore zachodzi w komorce jajowe? Jesli pisales ze otrzymanie komorek totipotentych jest jednak mozliwe to jak sie upewnic co dalo to co otrzymali. Wg mnie sprawdzic czy komorki nazwane przez nich poki co iPS moga zbudowac samodzielnie embriony - np w wyniku przypadkowej a zachodzacej sporadycznie samoorganizacji ( moga to zrobic na mysich komorkach). Ale jakos nie widze tego eksperymentu. Sam piszesz ze roznica miedzy pluripotentnymi a totipotentnymi komorkami moze byc trudna do latwego wyjasnienia. Chodzi raczej o organizacje tych komorek a nie o zdolnosci kazdej z nich osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 09.12.07, 21:37 1. Powtarzam, zdefiniuj o jakie problemy moralne Ci chodzi, bo możemy gadać o różnych rzeczach 2. Zdefiniuj jak rozumiesz totipotencję, bo mam wrażenie,że ta definicja odbiega od ogólnie przyjętej. inaczej nie ma za bardzo sensu rozmawiać. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 08:08 Totipotentna komórka ta taka dzięki której można otrzymać cały organizm. Totipotentna domyślam się może być też pewna struktura np blastocysta. Jeśli nie rozumiesz problemu to znaczy że zupełnie nie jesteś przygotowany do rozmowy. Zapewne twoje zaintereswanie tym problemem dla Ciebie tak jak wg ciebie ( co było błędem) dla większości biologów rozwojowych nie wkorczyły w fazę w czasie kótrej rozważa się problemy moralne. EnzoO w jaki labie powstają i w jakich pismach są publikowane Twoje genialne działa. Widzę że praca z Differentiation o którą się spieraliśmy została nawet dostrzeżona przez Wyborczą. A Ty być się wstydził czegoś takiego publikować więc zapewne publikujesz w science.... Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 09:08 stemcell napisał: > Totipotentna komórka ta taka dzięki której można otrzymać cały > organizm. Totipotentna komórka, to taka komórka z której można otrzymac wszystkie typy komórek dorosłego organizmu. Wszystkie typy komórek to nie to samo co organizm. Domyślałem się, że operujesz wadliwą definicją. > Jeśli nie rozumiesz problemu to znaczy że zupełnie nie jesteś > przygotowany do rozmowy. Zapewne twoje zaintereswanie tym problemem > dla Ciebie tak jak wg ciebie ( co było błędem) dla większości > biologów rozwojowych nie wkorczyły w fazę w czasie kótrej rozważa > się problemy moralne. Każdy, kto się tym zajmuje, przeanalizował problemy od strony etycznej i moralnej. I wie, gdzie są problemy etyczne i moralne, nie mniej jednak, nie mają one nic wspólnego z fantazjami krążącymi wśród laików. Dlatego pytałem się jakie to problemy moralne masz na myśli. > EnzoO w jaki labie powstają i w jakich pismach są publikowane Twoje > genialne działa. Niestety nie mam chęci się ujawniac. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 10:01 Enzo0 podaj skąd wziąłeś swoją definicję bo wg mnie jest błędna. Nie chcę napisać że się zaczynasz kompromitować ale chyba coś tu jest nie tak. Wg mie Pluripotentna komórka to taka z której można otrzymać dowolne komórki organizmu a nie cały organizm natomiast totipotentna to taka z której da się otrzymać cały organizm. To rozróżnienia zna już nawet Watykan..... Jesli definicja podana przeze mnie jest błędna jest jakimś uproszczeniem na potrzeby Ciemnogrodzian to wytłumacz prosze jaka jest wg Ciebie różnica miedzy toti a pluripotentną komórką bo ja jej nie widzę? Wytłumacz mi też łaskawie czemu Watykan godzi się na stosowanie pluri ale nie totipotentnych komórek pod warunkiem oczywiście że otrzymanie tych pluri nie wymaga niszczenia totipotentnych? Załączam Ci fragment artykułu Stem cells: science, policy, and ethics pierwszy autor Fischbach. The zygote divides and its progeny also divide several times thereafter to form a compact ball of cells called the morula (likened in appearance to a mulberry). Each of the 32–128 cells in the morula is totipotent in that each one can give rise to all cell types in the embryo plus all of the extraembryonic tissues necessary for implantation in the uterine wall. These cells are also at the center of preimplantation genetic testing (see Totipotent cells and genetic testing). As the morula is swept along the oviduct, the cells continue to proliferate and the morula enlarges to form a hollow sphere called a blastocyst (or blastula). During the final days in the oviduct and the first days in the uterus, a few cells delaminate from the surface layer of the blastula to form an inner cell mass (ICM) within the cavity. This cluster of cells is the source of embryonic stem cells. It is important to emphasize that the ICM forms prior to implantation. Blastocysts created in vitro contain an ICM even though the embryo was created and maintained in a test tube. It is possible to isolate cells from the ICM of human blastocysts and grow them in tissue culture (Figure 2), using techniques first developed 20 years ago for the manipulation of mouse embryos. Cells dissociated from the ICM are pluripotent in that they can become any of the hundreds of cell types in the adult body. They are not totipotent because they do not contribute to extraembryonic membranes or the formation of the placenta. Ciekaw jestem jaka jest Twoja definicja i skąd ją bierzesz. Oj nie musisz się ujawniać pochwal się tylko gdzie publikujesz Piszesz że każdy z Twojego pola tenproblem przestudiował to duży postęp bo niedawno pisałeś że nikogo z tego pola to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 10:06 enzo0 napisał: > Totipotentna komórka, to taka komórka z której można otrzymac > wszystkie typy komórek dorosłego organizmu. Wszystkie typy komórek > to nie to samo co organizm. To chyba jednak komórka pluripotentna. Cytuję: ***** 1. Totipotent cells. In mammals, totipotent cells have the potential to become * any type in the adult body; * any cell of the extraembryonic membranes (e.g., placenta). The only totipotent cells are the fertilized egg and the first 4 or so cells produced by its cleavage (as shown by the ability of mammals to produce identical twins, triplets, etc.). In mammals, the expression totipotent stem cells is a misnomer — totipotent cells cannot make more of themselves. 2. Pluripotent stem cells. These are true stem cells, with the potential to make any differentiated cell in the body (but probably not those of the placenta which is derived from the trophoblast)." users.rcn.com/jkimball.ma.ultranet/BiologyPages/S/Stem_Cells.html ***** Oczywiście nie ma się co spierać o słowa. Kwestie terminologiczne nie zmieniają faktu, że dylematy moralne, jakie prezentuje Stemcell, są wydumane. Ktoś, kogo niepokoi potencja komórek iPS, zamiast domagać się od innych dowodów na niemożliwość (które i tak mógłby kwestionować ad infinitum, twierdząc, że eksperymentatorzy czegoś tam nie przewidzieli i nie wykluczyli), powinien raczej sam pokazać, że z takich komórek może "niechcący" powstać cały embrion, albo chociaż powołać się na badania sugerujące taką możliwość. Inaczej jest to zwykłe czepialstwo, z którego można wnosić, że ktoś z góry uznał, że wszystko, co dotyczy komórek macierzystych, jest moralnie podejrzane, i naciąga fakty do tej tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 10:10 Enzo0 może trochę pokory i zacznij od tego en.wikipedia.org/wiki/Stem_cell Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 17:13 OK MIstrzu, co powiesz na to: en.wikipedia.org/wiki/Totipotency :) Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 10:25 Dziekuję Ci Petrucchio za definicję. Ja mam nadzieję że Jpończycy mają rację Gorąco im życzę sukcesu więc to nie jest czepialstwo. O słowa jak widzisz warto się chyba spierać. Czemu ja mam coś takiego pokazywać ja w ogóle nie dysponuje takimi możliwościami? Myślę że nie można jednak z góry zakładać że coś takiego nie ma miejsca. Jeśli można reprogramować do komórki pluripotentnej to czemu nie da się do toti?? Przecież Japończycy swój pomysł wzięli z klonowania po którym powstają czasem komórki totipotentne. Ich czynnika transkrypcyjne mają być jakimś substytutem tego co pozwala komórce jajowej na reprogramowanie. Skąd mamy być pewni jak dalece to reprogramowanie jest posunięte? Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 10:40 stemcell napisał: > Skąd mamy być pewni jak dalece to reprogramowanie jest posunięte? Najlepiej zajrzeć do oryginalnego artykułu: tinyurl.com/2m4c8t ... i pamiętać, że iPS cells to nie są nawet prawdziwe ES cells, nie mówiąc już o zygocie czy moruli, oraz że _z definicji_ nie ma czegoś takiego jak totipotentna _komórka macierzysta_. Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 12:04 Zaraz zaraz u ssaków zygota nie jest totipotentną komórką macierzystą? Morula nie jest zbudowana z totipotentnych (totipotencjalnych) komórek macierzystych. U roślin od takich komórek aż się roji. Możesz jakoś przybliżyć o co Ci chodzi jak piszesz, że nie ma takich komórek? Artykuł przeczytałem. Ale dla mnie z niego jasno nie wynika że autorzy sami dokładnie wiedzą co zrobili (otrzymali). Gdzie jest eksperyment który wyklucza taką ewentualność o której ja piszę? Zrób copy and paste. Jeszcze raz zwracam uwagę, że ich eksperyment ma u podstaw to reprogramowanie które zachodzi w komórce jajowej w czasie klonowania. Tak narodziła się ich idea. Ty zakładasz, że oni wiedzą co otrzymali albo nawet że z góry byli w stanie przewidzieć co się stanie a wg. mnie to raczej niemożliwe. Gdyby przewidywania się sprawdzały to wg. wielu osób nigdy miało się nie udać klonowanie ssaków nie mówiąc już o takim reprogramowaniu. Może teraz Ty też jesteś w błędzie twierdząc że wśród tego co otrzymali nie ma komórek lub struktur totipotentnych.Tak samo jak w błędzie byli Ci którzy twierdzili że ssaka się nie da sklonować. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 12:23 stemcell napisał: > Zaraz zaraz u ssaków zygota nie jest totipotentną komórką > macierzystą? Morula nie jest zbudowana z totipotentnych > (totipotencjalnych) komórek macierzystych. To są komórki totipotentne, ale nie komórki macierzyste: "Stem cells are cells that divide by mitosis to form either * two stem cells, thus increasing the size of the stem cell "pool", * or o one daughter that goes on to differentiate, and o one daughter that retains its stem-cell properties." Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 12:53 Nie no wy naprawdę myślicie że jak któs uczy w szkole średniej to mu każdą głupotę można wmówić przecież czym są komórki totipotencjalne jeśli nie odmianą komórek macierzystych. Wybrałeś jakąś definicję która ich nie obejmuje i chcesz mi zrobić wodę z mózgu. Nie obejmuje nawet pluripotentnych. Gdyby było tak jak piszesz komórki pluripotentne też by nie były macierzyste bo one też zanikają: nie magazynują się, nie ulegają asymetrycznym podziałom z samoodnową. To co podajesz to jest definicja która ma zastosowania do komórek multipotencjlanych takich jak np hematopoetyczne komórki macierzyste. Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 17:20 stemcell napisał: > Nie no wy naprawdę myślicie że jak któs uczy w szkole średniej > to mu > każdą głupotę można wmówić przecież czym są komórki totipotencjalne > jeśli nie odmianą komórek macierzystych. Wybrałeś jakąś definicję > która ich nie obejmuje i chcesz mi zrobić wodę z mózgu. Nikt Ci nie wmawia niczego :) Jeśli przyjmiemy Twoją definicję totipotencji, to komórki macierzyste nie mogą być totipotentne, gdyż jedyną komórką totipotetną jest zygota, ewentualnie kilka komórek jej potomnych. Komórki macierzyste muszą, z definicji, podlegać samoodtwarzaniu. Pamiętaj, że ESC podobnie jak iPS są artefaktem hodowli komórkowej - nie występują naturalnie. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
enzo0 Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 17:33 > Ty zakładasz, że oni wiedzą co otrzymali albo nawet że z góry byli w > stanie przewidzieć co się stanie a wg. mnie to raczej niemożliwe. Nikt nic nie zakłada. Eksperymentalnie im się tworzą teratomy, a nie embriony. > Gdyby przewidywania się sprawdzały to wg. wielu osób nigdy miało się > nie udać klonowanie ssaków nie mówiąc już o takim reprogramowaniu. Tak to prawda. Ja nie próbuję tutaj twierdzić, że nie można otrzymać embionu bezpośrednio z iPS, twierdzę tylko z uporem, że nikt takowych nie widział i z całą pewnością nie tworzą się spontanicznie. > Może teraz Ty też jesteś w błędzie twierdząc że wśród tego co > otrzymali nie ma komórek lub struktur totipotentnych. To jest tzw. argumentacja ad ignorantium - coś jak ludzie którzy "wierzą w UFO" - pokaż mi dowody najpierw. Moim skromnym zdaniem ESC/iPS brakuje informacji pozycyjnej, dlatego, że umieszczone w blastocyscie tworzą embrion. Prawdopodobnie zrobienie "kanapki" z koloni ESC/iPS i koloni komórek różnicowanych w kierunku trofoblastu by wystraczyło. Wracając - o jakie dylematy Ci chodzi. Enzo Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 18:14 Jesli chodzi o definicję komórek macierzytsych które muszą się samoodnawiać i wyrzucanie za jej pomocą z grona komorek macierzystych komórek pluripotentnych i totipotentnych to jest naprawdę brak logiki. Komórka macierzysta (pnia) stem to jest coś z czego powstają inne komórki jeśli jest totipotentna to jest to ta część pnia z której wychodzą wszystkie gałęzie pluri tylko niektóre multi jeszcze mniej gałęzi. Ta definicja kładąca nacisk na samoodnowę a nie na możliwości komórki do przeobrażania się w różne linie komórkowe to zaprzeczenie pojęcia stemness. Największą stemness mają komórki niemacierzyste totipotentne.... Jeśli wyrzucisz komórki toti i pluripotentne z rodziny komórek pnia to całkowicie gmatwasz sprawę. Po co to robić? Piszesz że tworzą się im (Japończykom) teratomy jak podają podskórnie myszom ze SCID iPSy a co by się miało wytworzyć zarodki a może płody? To jest dopiero argument ignorancki. Na dole definicje różnych komórek macierzystych. Definicja którą operujecie nie odnosi się do pluripotentnych więc albo jest zła albo tysiące ludzi stosuja błędnie nazwę pluripotentne komórki macierzyste. Potency specifies the differentiation potential (the potential to differentiate into different cell types) of the stem cell. Totipotent stem cells are produced from the fusion of an egg and sperm cell. Cells produced by the first few divisions of the fertilized egg are also totipotent. These cells can differentiate into embryonic and extraembryonic cell types. Pluripotent stem cells are the descendants of totipotent cells and can differentiate into cells derived from any of the three germ layers. Multipotent stem cells can produce only cells of a closely related family of cells (e.g. hematopoietic stem cells differentiate into red blood cells, white blood cells, platelets, etc.). Unipotent cells can produce only one cell type, but have the property of self-renewal which distinguishes them from non-stem cells (e.g. muscle stem cells). To co piszesz o artefakcie hodowlanym niczego nie zmienia. Jeśli komórki pluripotentne mogą się samoodnawiać in vitro a in vivo nie mogą to co nie są macierzyste czy są a może in vitro są macierzyste a te in vivo już nie?? To bełkot. Jaki sens ma słowo embryonic stem cell jeśli te komórki embryonic mają być pluripotencjalne. Pobieramy z embrionu komórki pluripotentne które nie są stem ale w wyniku artefaktu hodowlanego stają się stem bardzo logiczne he hehe. Natomiast ta informacja pozycyjna to ciekawa rzecz..... Powiedz mi dlaczego reprogramowanie musi się zatrzymać na pluripotencji a nie może dojść do stanu totipotencji? Może zrozumiesz o jaki dylemat moralny mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 20:07 > Czy jesteś pewien, że wśród komórek otrzymywanych w czasie > reprogramowani za pomocą tych czynników transkrypcyjnych nie > powstanie nawet jedna komórka totipotenta? A jak powstanie, to...? Odpowiedz Link Zgłoś
stemcell Re: Zarodkowe komórki macierzyste ze skóry 10.12.07, 20:16 No to część etyków przestanie popierać tą metodę. A jak pisałem nawet twórcy tej metody się etykami przejmują. Odpowiedz Link Zgłoś