Gość: cad Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.jnbentley.co.uk 01.04.08, 15:16 czy na macu dziala autocad, autodesk inventor, civil3d lub solidedge jesli tak to kupuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.eranet.pl 01.04.08, 20:30 Czemu ceny maków u nas są takie a nie inne ? Bo pazerność sprzedawców nie zna granic ! Polsk sprzedawca, jak nie ma przebicia kilkadziesiąt procent to jest chory i zaraz płacze, że mu się nie opłaca.Całe szczęście, że istnieje prywatny import i ceny maków spadają, co zmusza również tych "sad'ystów" do obniżek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujoko Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.net.autocom.pl 02.04.08, 14:27 Dla ciekawskich thecamels.org/2008/04/01/ubuntu-walczylo-3-dni-a-leopard-30-sekund/ Nie najlepiej to wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jahmal Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.gotadsl.co.uk 03.04.08, 16:30 @czy na macu dziala autocad, autodesk inventor, civil3d @lub solidedge @jesli tak to kupuje hahaha rozbawil mnie ten komentarz :) sprawdz www.vmware.com/mac Windowsa na swoim iMacu alu "24 odpalam w okienku wewnatrz systemu Leopard :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cad Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.jnbentley.co.uk 03.04.08, 16:54 @czy na macu dziala autocad, autodesk inventor, civil3d @lub solidedge @jesli tak to kupuje hahaha rozbawil mnie ten komentarz :) sprawdz www.vmware.com/mac Windowsa na swoim iMacu alu "24 odpalam w okienku wewnatrz systemu Leopard :) to na pewno zarabiscie sie na tym macu pracuje do odpalenia cada potrzebuje wielu innych programow i nie wiadomo czy zadziala Autodesk does not produce a Mac-specific version of AutoCAD? or AutoCAD LT?. However, in limited testing, AutoCAD and AutoCAD LT versions 2007 and 2008 appeared to function correctly on a Windows operating system running on an Apple computer using BootCamp boot manager software. It is important to note that although limited testing did not reveal any problems, Autodesk does not support the use of either AutoCAD or AutoCAD LT on Apple computers. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jahmal Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.gotadsl.co.uk 03.04.08, 17:26 BootCamp to w 100% natywna obsluga windowsa. Wiec mozesz odpalic nie tylko AutoCada ale takze wszystkie inne programy i gry na maca. Nawet Office ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mevstan Re: Nie ma maka dla Polaka 04.04.08, 15:33 Dla wszystkich makowcow i antymakowcow -Get a life! Komputer to tylko urzadzenie -dodatek do zycia a nie jego sens! Sam mam Maca -od ponad roku -wciaz jestem pod wrazeniem -so what? Nie jestem przez to lepszy, nie mam lepszego komputera ... nie jestem tez snobem ani tym bardziej pedalem ... Wiekszosc powodow dla ktorych maki nie sa popularne w Polsce zostalo juz wymieniona. Oto moj ranking: 1) Cena (o 10-20% wyzsza niz za granica) 2) Zarobki (niestety -wciaz kamien milowy w naszym kraju -choc poprawia sie!) 3) Nieznajomosc produktow Apple (my Polacy nie lubimy jednak eksperymentow ani nowosci) 4) Wszechobecne piractwo w Polsce (troche mi wstyd za to i nie ma sie cos dziwic ze wiekszosc koncernow traktuje nas jak trzeci swiat) 5) Brak produktu na rynku -np w Londynie Maka kupisz w kazdym sklepie z elektronika -no prawie kazdym :) 6) Polska mentalnosc DIY czyli Zrob To Sam. Okrutna historia i bieda nauczyly nas radzi sobie w kazdej sytuacji -stad nasza Polska umiejetnosc odnalezienia sie wszedzie i poradzenia z kazdym problemem (wiem -generalizuje). Wada tego rodzaju nastawienia jest nieumiejetnosc cieszenia sie z sytuacji gdzie nie trzeba kombinowac i zastanawiac sie dlaczego, po co i czy sie oplaca. Mac = prostota systemu (wiec wiecej radosci z programow) PC = wiecej radosci z zabawa z systemem (nie ukrywam -daje to radosc i poczucie spelnienia) Mam nadzieje ze Maki w Polsce stana sie kiedys bardziej popularne. Nawet jesli sa przerostem formy nad trescia (choc moim zdaniem sa stanowia idealny balans obu tych czynnikow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 00:58 Oj, dużo przeczytałem i niewiele się dowiedziałem. Poza tym, że wszystkim Windows pada a mnie nie. Pamiętam oczywiście stale padający 95 ale w tych czasach - powiedzcie- na czym można było np. składać książki mając 16 MB RAM-u? W tamtych czasach PC był dla ubogich a MAC dysponował lepszym oprogramowaniem DTP. Kadra z tamtych czasów ma jeszcze daleko do emerytury i żadna ustabilizowana firma nie będzie im fundowała przesiadki na inną platformę, bo to się nie opłaca. I to jest trzon rynku Jabłuszka. W Polsce DTP zaczęło się później, na dobrą sprawę w czasie, kiedy PC doganiał Maca i siłą rzeczy takich ludzi jest niewielu. Druga grupa to użytkownicy domowi - potrzebują komunikatora internetowego i maszyny do pisania - w bogatych krajach kupują to, co spotkają na półce i im się spodoba. Dla nich zrobiono I-Maca i się powiodło. Ci ludzie używają funkcji, które niewiele się różnią na różnych platformach. Nie przeprowadzają też analiz przed zakupem - za 2-3 lata zmienią kompa jak pralkę czy zmywarkę. Komu by się chciało coś rozbudowywać czy wymieniać. Polak ma trudniejsze życie - musi liczyć pieniądze ostrożniej. To szaleństwo wydać kasę (większą) na coś, czego się u nikogo nie widziało. Kto nie jechał nigdy Mercedesem? - pełno takich jeździ na Taxi. A Maca nie spotkasz ani w pracy ani u sąsiada. W sklepie ci powiedzą: "zapomnij o Macu, przecież tego nikt nie zna" i będą mieli rację. Jabłuszka są tak niezawodne, jak najlepiej złożone PC, jednak czasem coś musi paść. W takiej sytuacji Polak uruchomi PC nawet w weekend a Maca może śmiało wyrzucić do kosza. Na próbę, to można kupić komputer za 400 zł ale nie za 4000. W Polsce Maca kupi tylko ten, kto dobrze wie, że jest mu koniecznie potrzebny OSX. Tak dla przykładu - rasowy tytanowy IBM T31 P4 wysłużony (trzyletni) ale bez większych śladów zużycia - cienki, lekki i wyposażony we wszystkie możliwe porty można nabyć za ok 1300 zł, za 200 nowy HDD z gwarancją - Ubuntu na tym śmiga "z automatu" a XP po dodaniu kilku sterowników ze strony IBM. Zostaje jeszcze kasa na porządny monitor stacjonarny (laptop ma wyjście i obsłuży dużą rozdzielczość) no i jeszcze prawie 1500 na drobne wydatki. U nas ludzie zarabiający 1500 do 2500 zł miesięcznie są najliczniejszymi nabywcami komputerów do celów domowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.08, 15:36 I to by chyba było na tyle ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marutinu Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 16:29 Uważam, że cała dyskusja, choć stanowi interesującą lekturę, jest nieco jałowa. Po jednej stronie obrońcy mac'ów, po drugiej obrońcy pc. Osobiście używam w pracy Windowsy, a prywatnie linuksa. I nieco się znam na konfigurowaniu obu systemów. Z mac'iem jeszcze nie pracowałem. Chciałbym jednak wskazać na kilka kwestii. Po pierwsze, zarówno windozę jak i linuksa można do mac os upodobnić. Po, drugie, trudno stwierdzić wyższość jednego systemu nad drugim - w gruncie rzeczy obiektywnie wszystkie główne os'y cechują się podobnym poziomem funkcjonalności, bezpieczeństwa i stabilności. Moim zdaniem przoduje tu linuks, pozwalający na korzystanie z danych ze wszystkich systemów. Ale w sumie o "wyższości" jednego systemu nad drugim decydują często bardzo osobiste preferencje, które nie dają się uogólnić. Jednym naprawdę potrzebne są setki GB na hdd i min 4GB ram-u, innym wystarczy 60GB i 512MB. Dla jednych ważne są takie programy, dla innych inne. I system wybierze pod swoje preferencje. Niezależnie od zasobności kieszeni. Sam lubię elegancki, ale prosty i nieco spartański interfejs, i dlatego uwielbiam Gnome - z wyłączonymi wszelkimi efektami, choć mój AMD 3800+, 2GB RAM i 2x 160GB twardziela pozwala mi na zapuszczenie wszystkich możliwych efektów na raz. Nie one są jednak dla mnie najważniesze. Dla kogoś innego mogą jednak być istotne, i dla taką osoby mój pulpit doprowadziłby do depresji. Dlatego - każdy używa tego, co mu odpowiada, i na co może sobie pozwolić. Niekoniecznie przy tym zazdrości innym. Kompa za 8000 bym nie kupił, bo mnie nie stać i nie mam potrzeby. Kompa za 4000 nie kupię, choć mnie stać, ale nie mam potrzeby. Bo wystarcza mi za 2000. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozsadny Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 21:12 Nie rozumiem o co ta dyskusja, stacjonarny Mac poza obudowa, biosem i zazwyczaj kiepskim ukladem graficznym nie rozni sie juz niczym od PC. Notebooki Appla sa produkowane przez ASUSa i mozna je kupic w odrobine zmienionych obudowach i nizszej wlasnie pod ta marka. Roznica Mac-PC to wylacznie design i ew. polityka cenowa. Oprogramowanie jest sztucznie zablokowane wiec jak ktos bardzo chce moze miec Windowsa na Macu i MacOS na PC. Obecnie dyskusja Mac-PC nie ma rownie duzy sens jak Toshiba-Acer czy Asus-Lenovo itp Dotyczy wylacznie obudowy ;P i ew. polityki cenowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsmas Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 19:08 Tak nie można porównywaćcen. Po pierwsze różnice mogą wynikać z podatków, np. VAT w Niemczech jest niższy niż w Polsce, po drugie spread na kursie wymiany, firma nie kupuje EUR w kantorze tylko w banku a ten zawsze dorzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
zamorano102 Re: Nie ma maka dla Polaka 23.04.08, 18:41 @sprawdz www.vmware.com/mac Że odpala na maszynie wirtualnej to ma być argument ? Żal.pl :]Program uruchomiony na maszynie wirtualnej "myśli", że działa na rzeczywistym sprzęcie, podczas gdy w istocie pracuje na sprzęcie wirtualnym, "udawanym" przez odpowiednie oprogramowanie i to się nazywa działa na macu ? Ludzie rozumiecie wy ideę maszyny wirtualnej ? Odpowiedz Link Zgłoś
zamorano102 Re: Nie ma maka dla Polaka 23.04.08, 19:02 @buziaczek Do gier sa konsole :) Zagrasz na konsoli w "Wiedźmina" ? Albo jaka jest oferta strategii na konsole ? Akurat wśród nisz gatunkowych, które preferuję osobiście oferta na Peceta jest o całe piętra raju lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dies Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 19:38 Zgadzam sie z 2 wypowiedzia (socin) sam mialem zamiar kupic MacBooka ale wyszlo na to ze kupilem VAIO wyglada podobnie (Silk white) parametry te same firma tez nie jest zla a cena ? 250% taniej ;]. Jablka sa drogie ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be Re: Nie ma maka dla Polaka IP: *.die.net 20.05.08, 20:00 pirack isoft jest i mozna dostac prawie wszystko. wszystk oco popularne na pewno. nawet office 2008. Odpowiedz Link Zgłoś