Dodaj do ulubionych

Zarabianie na blogach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 15:11
Stawiam na "polskie piekiełko". Mnie kilka lat temu oberwało się za zrecenzowanie Motoroli SLVR, którą dostałem od Streetcomu, garść czytelników oburzała się także na reklamy AdSense.
Zgadzam się, że polscy czytelnicy blogów traktują to jeszcze bardzo jednostronnie
Obserwuj wątek
    • roody102 Re: Zarabianie na blogach 08.03.08, 15:53
      U nas wciąż szeroko rozumiana komercja kojarzy się z czymś złym. Sam nie mam nic przeciwko, choć na swoim blogu nie zarabiam (nie mam czasu przysiąść i wejść porządnie w problematykę Ad Sense, a to, że czyta go raptem garstka osób dodatkowo mnie demotywuje).

Natomiast przy blogach związanych z recenzowaniem np. nowych gadżetów elektronicznych opór przed reklamami może się po części brać z obawy, że obdarowywany przez kogoś blogger nie będzie rzetelny.

Inna rzecz, że to zjawisko dotyka nawet mocniej zwyczajnych dziennikarzy, szczególnie prasowych, którzy też często są pod presją reklamodawców na wydawcę.
    • fraglesi67 Re: Zarabianie na blogach 08.03.08, 15:58
      Dlaczego by nie robić tego co się lubi i jeszcze mieć z tego (jakieś) pieniądze? Nie ma chyba w tym nic zdrożnego. Niestety Internauci są za bardzo rozbestwieni i chcą mieć wszystko za darmo. Nie zdają sobie sprawy ile trzeba czasu aby dokonać mądry wpis.
    • socin Re: Zarabianie na blogach 08.03.08, 16:07
      @Roody102 - napisałeś dokładnie to, co sama chciałam dodać. Nigdy nie wiesz, czy dany dziennikarz nie pisze tej czy innej recenzji np., bo akurat dostał taki przykaz z góry. A wydaje mi się, że w przypadku blogerów i blogów takie rzeczy relatywnie łatwiej są weryfikowalne.
    • Gość: rdkg Re: Zarabianie na blogach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:41
      Marto, wyłącz adblocka i przyjrzyj się obu blogom a zauważysz różnicę. Na mediafun są tylko 2 miejsca gdzie reklama jest wyświetlana (oba w prawym górnym rogu) a na techkulturze jest tego o wiele więcej. Imho szczególnie denerwująca jest reklama śródtekstowa (kwadratowy banerek) we wpisie, między wstępem a resztą postu. Dopiero po reakcji czytelników Paweł Opydo przesunął śródtekst na koniec notki. To jest powód dwóch tak różnych reakcji.
    • Gość: Kuubek Re: Zarabianie na blogach IP: *.gprs.plus.pl 08.03.08, 22:01
      Przecież tu wszyscy, którzy piszą na tym blogu Technoblog robią to dla pieniędzy (bezpośrednio albo pośrednio). Więc o co chodzi?

A jak pani Marta używa Adblocka, to tym samym nie daje zarobić pieniążków innym, co wyświetlają reklamy na swoich blogach, bo każdy chce zarabiać. Nieładnie!

Jak ja sobie włącze jakiegoś Gugle bloka i nie zobaczę reklamy poniżej ('cycki Edyty Herbuś' - ciekawe!) i nie kliknę, to ten, kto wyświetla tę reklamę pieniążków nie dostanie przeze mnie, prawda?
      A jak napisze wszystkim kolegom, żeby zainstalowali sobie Gugle bloka, to nikt w końcu nie kliknie... i nikt nie dostanie pieniążków, prawda?
    • Gość: Jacek Gadzinowski Re: Zarabianie na blogach IP: *.acn.waw.pl 08.03.08, 22:07
      Dyskusja jako żywo (reakcja na blogu techkultura), przypomina mi tą sprzed lat. A dotyczyła ona sitów hobbystycznych.
      Czy zostać non-commercial czy wpuścić reklamę?
      I jak to sie zakończyło?

Części przedsiewziec już dawno nie ma, jak zabrakło samozaparcia, a proza życia upomniała się o czas (czyli jak utrzymać site i siebie).

Uważam, że jeśli ktoś naprawdę jest dobry - nie powinien zatracać swojej pasji. Rozwijać ją w ramach możliwości. Moim zdaniem bloger nie jest gorszy od dziennikarza. Również potrafi pisać dobre i merytoryczne teksty. Prowadzi reaserch a to zabiera czas i wymaga doskonalenia swojej wiedzy.

Blogi generalnie uważam za dobrą alternatywę i uzupełnienie mediów tradycyjnych. Uściślajac mam na myśli blogi - te merytoryczne. A nie te w stylu "gwiazki z pingera" czy "poke-dziecio blogi".
    • reuptake Re: Zarabianie na blogach 08.03.08, 23:36
      @rdkg: zgadzam się w 100%.

dodam jeszcze, że blog mediafun jest blogiem eksperckim, insiderskim, ukierunkowanym na jeden temat, czasem pojawiają się na nim unikatowe wpisy, a jego autor podejmuje też działania pozablogowe (np. organizuje spotkania "tuba" i nie tylko). techkultura wręcz przeciwnie: serwuje mydło z powidłem (od "10 darmowych czcionek" do recenzji z filmu katyń), nie ma "eksluzywnych" newsów, a autor nie jest kojarzony poza blogiem.

i czytelnicy na więcej pozwalają mediafunowi, wiedząc, że wkłada on w bloga więcej wysiłku merytorycznego i dostarcza im treści niedostępnych gdzie indziej. w dodatku, jak zauważył rdkg jest na nim mniej reklam.

nie mówiąc już o prostym fakcie, ze jak bloger pisze "zobaczcie mój nowy layout" a główną zmianą jest dodanie większej liczby reklam, to czego się spodziewać? entuzjazmu.

natomiast kompletnym kuriozum jest akapit o RSS/adblocku.

najpierw zdziwienie, że nie wszyscy używają RSS/adblocka tak jak autorka (nie za bardzo egocentryczne spojrzenie?) i że ktoś zareagował na wpis "zobaczcie nowy layout wyjściem poza RSS. no baaardzo dziwne, faktycznie.

kolejna rzecz: mediafun zdobył sponsora / techkultura wkleiła kody tradedoublera. widzisz różnicę?

jak widać jest to zupełnie racjonalnie wytłumaczalna różnica w reakcjach, nie trzeba odwoływać się do "polskiego piekła" ani innych szatanów. sam wprowadziłem na bloga reklamę i nikt się nie obruszył. więc nie strasz, że to jest generalnie negatywnie odbierane, bo nie jest.

ps. przykład z syndykatem też nietrafiony, protestującym chodziło o co innego.
    • Gość: Jacek Gadzinowski Re: Zarabianie na blogach IP: *.acn.waw.pl 09.03.08, 00:28
      Uzupelniajac - Mediafun a Techkultura, to jak porównanie wina markowego z winem dojrzewajacym.
      (porównanie skutkiem - poznej pory -:) )

Jedno z nich jest już marką samą w sobie, a drugie... z nie wiadomo co z niego będzie lub widać juz w którą stronę zmierza. (może być i octem, jeśli będzie żle leżakowac, fermentacja będzie zła lub było słabe nasłonecznienie winogron).

Pozostając w metaforze win, dobieranie właściwych szczepów winogron procentuje w wartości bloga.
      I nie dotyczy to tylko i wyłącznie tego konkretnego przypadku...:)
    • socin Re: Zarabianie na blogach 09.03.08, 01:07
      @rdkg - a co z blogami, na których reklam jest naprawdę wiele, a są niezmiennie poczytne i mają znacznie większe grono czytelnicze i jakoś nie da się w komentarzach zauważyć żadnych utyskiwań na reklamy (naprawdę nachalne). Np. chaotic.blox.pl/html - choć nie wykluczam, że przetoczyła się przez blog jakaś wielka dyskusja na temat reklam, nie śledzę go na bieżąco, ale widzę, że ogłoszeń przybywa, a komentarzy wcale nie ubywa.

@reuptake w którym miejscu straszyłam? Opisałam dwa przypadki dwóch odmiennych reakcji, zaczynając od sposobu Agory na zarabianie na blogach. Co do RSSów to nie dziwię się, że wszyscy z nich nie korzystają (znam statystyki), ale spodziewałam się, że czytelnicy blogów o tematyce poświęconej w głównej mierze internetowi, z takich właśnie udogodnień korzystać będą. O różnicy w odbiorcach obu blogów wspomniałam pokrótce, dzięki za dokładne wyjaśnienie.

• Gość: paweł Re: Zarabianie na blogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 12:38
      Ja, żeby jużnie polemizować za bardzo, zwrócę tylko uwagę, że reklamy na Techkulturze były obecne od paru miesięcy, a jeszcze wcześniej były Google AdSense.

Zmiana oprawy graficznej praktycznie nie przyniosła zwiększenia ilości reklam - za wyjątkiem dodania bannera Skype na SG.

I to mnie najbardziej w tej całej dyskusji dziwi :) Wcześniej nikt nie zauważył, czy co? ;)
    • Gość: aska Re: Zarabianie na blogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 11:57
      uważam ze jeśli dwie strony mogą coś zyskać i w sumie żadna kosztem drugiej to czemu nie, skoro blogerzy mogą rozwijać swoje pasje dzięki temu to jestem całkiem za.
    • Gość: phoebe Re: Zarabianie na blogach IP: *.ksknet.pl 10.03.08, 16:25
      Moim zdaniem to uczciwa transakcja na jasnych zasadach. Mediafun uzyskuje srodki na swoja dzialalnosc, agito - buduje sobie pozytywny wizerunek wsrod internautow.
      Poza tym, uwazam ze komercjalizacja i wyplyniecie na szersze wody wcale nie musi oznaczac spadku jakosci. Czasem nawet wrecz przeciwnie.
      • Gość: bartes Re: Zarabianie na blogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 10:20
        dokładnie ja też nie widzę w tym niczego złego, układ za obupulną zgodą i na
        dodatek całkowicie oficjalny, jak dla mnie to również uczciwy układ, zatem
        gratuluje odwagi oraz pomysłu.
    • Gość: nauma Re: Zarabianie na blogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 23:46
      I dlatego (AdBlock - którego i sam używam) coraz częstsze będzie zjawisko blokowania pewnych przeglądarek. Niestety...
    • kasiamat00 Re: Zarabianie na blogach 15.03.08, 21:40
      @nauma - ale jakie blokowanie? Po tym, jak się przeglądarka przedstawia? No nie żartujmy, najwyżej powstanie (jeśli jeszcze nie powstała) wtyczka do Firefoksa, która jednym kliknięciem pozwala na zmianę nagłówka User-Agent. Modify Headers już jest, ale to dla przeciętnego klikacza za trudne (trzeba wiedzieć, co i na co podmienić ;).
    • appfunds Re: Zarabianie na blogach 24.03.08, 11:08
      Może warto klikać w reklamy ludziom na blogach, które nam się podobają ?
      Autor zyskuje motywację i chętniej pisze.
      Proste i logiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka