Gość: asdfghj IP: *.chello.pl 22.08.08, 08:02 >"Długowieczność jest zatem skutkiem stale obecnej płodności." A może inaczej: długowieczność jaki i płodność jest objawem dobrego zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pleasure.seeker Poligamiści żyją dłużej IP: *.ecology.helsinki.fi 22.08.08, 08:02 Virpi to kobiece imie... Czyli powinno byc "ekolozka"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Poligamiści żyją dłużej IP: 213.77.0.* 22.08.08, 08:53 to proste, faceci którzy mają dobre geny mogą mieć dużo samic i dłużej przetrwają niż samcy z gorszymi genami, i ma na to wpływ wiele rzeczy np samcy z kiepskimi genami są sfrustrowani, muszą zdobywać kobiety siłą itd (ponieważ oni tych kobiet nie pociągają) - cóż zwykłe prawa natury, a monogamia to wymyślona bzdura przez kościół! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: Poligamiści żyją dłużej IP: 62.29.164.* 22.08.08, 09:43 Dawno nie czytałam tak "rewelacyjnych" bredni :))stek bzdur:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monogamista Re: Poligamiści żyją dłużej IP: 195.47.201.* 22.08.08, 10:06 Nic dziwnego, mozna sobie wybrac ktora dzisiaj zapladniamy i daly jazda:D Tez bym tak chcial:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjff Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.gprs.plus.pl 22.08.08, 10:54 140 krajow poligamicznych??? dalej juz mi sie nie chce czytac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.range81-129.btcentralplus.com 22.08.08, 10:57 W tym rozumowaniu jest blad, a mianowicie taki, ze w krajach, gdzie panuje poligamia, na wiele zon moga sobie pozwolic mezczyzni bogaci. Mezczyzni bogaci maja tez pieniadze na leczenie, czyli sa zdrowsi. Mniej tez pracuja, bo w tych krajach czesto panuje ustroj feudalny. Wystarczy przemyslec, ze wiele zon maja szejkowie, jacys ksiazeta itd. Na prace to oni nie poswiecaja wiele czasu, sa zdrowi (bo sie nie przemeczaja i maja kase na leczenie) no i maja duzo czasu na seks. Biedni mezczyzni maja tam jedna zone albo wcale, nie maja tez leczenie, musza duzo pracowac, no i szybciej umieraja. Poza tym, czemu uwzglednia sie tylko zony? Mezczyzni maja tez kochanki, ktore nie sa ich zonami, dopiero ich uwzglednienie i zliczenie calej liczby partnerek daloby jakies pojecie o stanie zdrowia i poligamii, o ile w ogole jest jakas zaleznosc. Ja widze tylko i wylacznie korelacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.08, 11:05 @hjff: oczywiście, że tak. W 140 krajach praktykuje się poligamię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.08, 11:11 zyja dluzej bo sie nie onanizuja tylko kochaja z kobietami. oszczedzaja neurony i tyle. Prawda znana od tysiacleci (co najmniej 6000lat), zapisana tez w Biblii (Onan i jego smierc). Prawidlowe relacje z kobietami to klucz do dlugowiecznosci mezczyzn, a tego nie mozna miec bedac synem poku..onej emocjonalnie feministki. stad mamy teraz taka roznice w dlugosci zycia mezczyzn i kobiet. Prawda jest taka, ze to matka decyduje o dlugosci zycia syna. W dojrzalych cywilizacjach chlopcow sie obrzezuje, zeby zyli dlugo, zdrowo i szczesliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: Poligamiści żyją dłużej 22.08.08, 11:48 W dojrzalych cywilizacjach chlopcow sie obrzezuje, zeby zyli dlugo, zdrowo i szczesliwie. Aleś gościu pojechał... Pewnie chodzi Ci o cywilizację chińską albo indyjską? Mają tak po 4-5 tys lat, ale o obrzezaniu chińczyków i indusów nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.netcologne.de 22.08.08, 12:12 Znasz historie Onana, czy tylko ci sie z onanizmem skojarzylo? Onan akurat sie nie onanizowal, tylko uprawial stosunek przerywany. Nie chcial splodzic, potomka bo spadek dostalby nie on, a syn Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Re: Poligamiści żyją dłużej 22.08.08, 12:27 Ona nie jest ani ekologiem ani ekolożką chyba, że ludzi wierzących, że Ziemią rządzi Bóg Natura nazywamy ekologami. Ona z wykształcenia jest zoologiem (lub zoolożką), która przekwalifikowała się na antropologa. Zajmuje się badaniem rozmnażania się ludzi - głównie mieszkających w Finlandii. Mieszka od 8 lat w Anglii, a pierwsze 26 lat swego życia żyła w Finlandii. Wg mnie jest trochę zwariowana, bo ma 7 psów zamiast własnych dzieci. Zgadzam się z Kate powyżej, że zaskakujący wniosek, że poligamia wydłuża życie jest wynikiem błędów w selekcji porównywanych grup ludzi. Jej wnioski są podobne do wniosku, że w domach starców ludzie żyją znacznie dłużej niż na nowo wybudowanych osiedlach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celibatka Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 22.08.08, 16:14 a Watykan gada, że człowiek jest "z natury" monogamiczny...i że poligamia jest sprzeczna z naturą.. phi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allan Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.dsl.bell.ca 22.08.08, 18:18 Z innych, duzo wczesniejszych badan wynikalo, ze ksieza i zakonni zyja dluzej. Takie pseudo-naukowych sensacjie pojawiaja sie od czsu do czasu, zwl. gdy rzad przyznaje pieniadze na badania, a socjologow jest za duzo. Niedawno odkryto, ze codzienne wpatrywanie sie w piersi przedluza zycie. W Kanadzie za ok. $100 tys badano wplyw ataku niedzwiedzia na czlowieka. Okazalo sie - sensacja! - ze ofiara, ktorej udalo sie ujsc z zyciem przez wiele miesiecy miewa nocne mary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziwy nad dziwami Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.aster.pl 22.08.08, 19:56 Jak złapią Aids to żyją dłużej - dziwne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sab Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.aster.pl 23.08.08, 01:42 jak to się ma do badań z których wynika, że najdłużej żyją żonaci mężczyźni - bo ktoś o nich dba i samotne kobiety bo dbają o siebie? a najkrócej samotni mężczyźni i zamężne kobiety? Przy takich eksperymentach naprawdę ciężko wyobdrębnić tę jedną zmienną niezależną i zależną. Nie mówiąc o wysnuwaniu jednoznacznych wniosków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierna Re: Poligamiści żyją dłużej IP: 80.51.241.* 10.09.08, 13:37 jeszcze więcej takich odkryć i faceci będą spółkować z każdą napotkana kobieta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.171.131.178.static.crowley.pl 09.06.09, 15:11 A cóż to za okropnego gościa wzieli do tego zdjecia !! ohy da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwan Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 15:13 Człowiek "z natury" to biega nago po sawannie, je surowe co popadnie i sra tam, gdzie mu się zachce. Każdy krok w stronę cywilizacji jest na prawdę obligatoryjny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwan Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 15:14 tzn fakultatywny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyjatek Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.static-ip.telepacific.net 09.06.09, 18:16 oczywiscie ze bede zyl dluzej. Mam juz 3-cia zone, 6-ro dzieci, w nastepnym roku nastepne, energii zycia nadal wiecej niz 30-latek. A nowe, biore tylko mlode, bez cynizmu i wyrachowania, te starsze 25+ zostawiam dla dla preletariatu i rolnikow, niech sie zenia. Oczywiscie, kobiety moga tez byc poligamiczne, ale najczesciej brak im "spodni" czy jaj. W Chinach istnieje nadal mala spolecznosc matrialchalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.chello.pl 09.06.09, 21:56 Mój wujek 90-letni jadł przez całe życie słoninę i tłuste mięso. Jego długowieczni bracia również. Jakby się zbadało 85-latków to można by było dojść do wniosku, że przepisem na długowieczność jest spożywanie tłustych potraw! Co za dyletanckie badania i bzdury w tym artykule! Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Re: Poligamiści żyją dłużej 10.06.09, 08:47 Uczono mnie, że Pan Bóg myśli jak nam pomóc i zmienić nasz świat. Czytałem, że krasnoludki myślą i skutki ich działalności można odczuć. A teraz niektórzy ludzie, tacy jak autorka artykułu, wierzą, że geny zastanawiaja się jak wydłużyć życie i zmienić przyczynowość na świecie. Zamiast zauważyć tak jak asdfghj powyżej napisał, że "długowieczność i płodność jest objawem dobrego zdrowia" ona pisze z dużą pewnością siebie, że spłodzenie wielu dzieci przedłuża życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.09, 22:46 A moja żona właśnie powiedziała że zna wyjątek od tej reguły - i jakbym został poligamistą to raczej dłużej bym nie pozył:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja87 Re: Poligamiści żyją dłużej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.10, 15:16 Gość: pleasure.seeker: "Virpi to kobiece imie... Czyli powinno byc "ekolozka"?" Odp: nie ma w języku polskim słowa ekolożka, jest tylko pani ekolog to tak jak by ktoś mówił psycholożka;) jest tylko pani psycholog. Odpowiedz Link Zgłoś