1kajtkowa 30.01.13, 16:48 czy może mi ktoś poradzić jak ugotować na sypko kaszę jaglaną ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marbor1 Re: kasza jaglana 30.01.13, 19:32 Napiszę ci jak ja to robię. Potrzebne są dwa nieduże garnki, jeden mniejszy, drugi większy. Do mniejszego garnka wsyp odmierzoną ilość kaszy jaglanej [np. 1 szklanka] i zalej podwójną objętością wrzącej wody [np.2 szklanki], posól, dodaj 1 łyżeczkę masła i gotuj na małym ogniu, często mieszając aż wchłonie większość wody [ok.5-7 min]. Następnie wstaw garnek z kaszą do większego garnka z gorącą wodą i trzymaj na maleńkim ogniu ok.15-20 min. Garnek z kaszą musi być przykryty pokrywką. Ja co prawda mam garnek do gotowania kaszy, ale on działa na takiej samej zasadzie. Kasze zawsze mi wychodzą bardzo sypkie. W czasie kiedy kasza dochodzi, można przygotowywać inne rzeczy do obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 kasza, nie tylko jaglana- najlepszy sposób. 01.02.13, 17:04 Weź dwie i pół objętości wody (np dwie i pół szklanki), wlej do garnka z pokrywką, posól i zagotuj. Do gotującej się wody wsyp jedną objętość kaszy, zmniejsz gaz i gotuj mieszając porządnie co chwilę do wchłonięcia wody. Dodaj orzeszek masła (niekoniecznie), przykryj garnek pokrywką, zawiń w ściereczkę i wsadź pod kocyk, poduszkę, albo zawiń w kurtkę. Po półgodzinie kasza będzie dobra. Przez dwie godziny będzie gorąca, w sam raz do jedzenia jeśli nie będziesz zaglądać do garnka i wychładzać jej. Każdą kaszę w ten sposób ugotujesz na sypko i będziesz mieć czas aby przygotować inne potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
1kajtkowa Re: kasza, nie tylko jaglana- najlepszy sposób. 03.02.13, 09:00 Dzięki bardzo za pomoc i już dzisiaj zrobię do mięska,spróbuję obu przepisów, nawet nie spodziewałam się że to takie proste Odpowiedz Link Zgłoś