Dodaj do ulubionych

Zróbmy sobie koniec świata

• Gość: dr hektor Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.isk.net.pl 16.10.08, 12:29
      poprawcie wreszcie tekst.. eksplozja "bomby cara" miala miejsce rok przed kryzysem kubanskim!! od kiedy to doktorzy nie sprawdzja publikowanych przez siebie informacji?? amatorszczyzna
    • baghir Re: Zróbmy sobie koniec świata 16.10.08, 12:30
      Do posłuchania dawnej audycji radiowej w Tok fm o Proroctwie Oriona na www.wrzuta.pl/audio/kq1UiHTFof/proroctwo_oriona_na_2012_rok Miłego słuchania! CIEKAWE !!!
    • Gość: dr hektor Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.isk.net.pl 16.10.08, 12:32
      ps. autorowi chodzilo zapewne o Zatoke Swin, ale to nie to samo co kryzys kubanski... ech i ucz tu czlowieku historii
    • Gość: M. Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.chello.pl 16.10.08, 12:57
      Polecam drogiemu doktorowi fizyki, żeby skończył z dydaktyką a zajął się nauką. Najlepiej fizyką na poziomie podstawówki (jako uczeń). Drogi "Doktórze"! Czy kiedy do szklanki z wodą wrzucisz parę kostek lodu, zaznaczysz poziom wody, to kiedy lód się stopi, woda będzie kilkadziesiąt centymetrów wyżej? Nic dziwnego że nasza nauka stoi tak nisko, a tych parę talentów jest za granicą.
      • drugie_wcielenie tak na marginesie 19.10.08, 06:38
        '(...) topnienia lądolodów (...)'
    • Gość: Gość Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 13:21
      Jeśli nie będzie Euro2012 to będzie koniec świata.
    • Gość: masakra Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.nowydwor.mm.pl 16.10.08, 13:40
      u majow koles cos stukal mloteczkiem ich kalendarz po prostu pewnego dnia zmarl a ze nikt inny nie wiedzial co on tam stukal to tak to zostawili a dzis naukowcy z tego jakies cudaniewidy wyczytuja: :D masakra
    • Gość: o Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 13:57
      po czy przed Euro?
    • Gość: maklog Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: 193.60.171.* 16.10.08, 14:56
      Jak zwykle poziom niektorych wypowiedzi jest zenujaco niski, ale i tak nie zwroci nikt na to uwagi. Niektore osoby powinny sie stanowczo nie odzywac i nie zabierac glosu na zadne temety bo sa poprostu glupie. A sam artykol jest na bardzo wysokim poziomie merytorycznym, jak go czytalem nie moglem uwierzyc ze na gazeta.pl jest az tak dobrze przygotowany artykol. Wedlug mnie Ziemi nie grozi unicestwienie, no moze za 6 mld lat kiedy nasze Slonce wypali swe paliwo i przemieni sie w czerwonego olbrzyma. Ziemia pomimo katastrof przetrwala 4.6mld lat i nadal bedzie trwac. Natomiast ludzkosc jest niczym tylko epizodem w jej istnieniu. Ludzkosc to 1 sekunda na wielkim zegarze ukazujacym wiek Ziemi i dzieje Ziemi. Wracajac do artykulu to co pojawia sie na O2.pl Onet.pl gazeta.pl i innym glupim portalu jest tylko i wylacznie manipulacjami dziennikarzyn ktorzy nie wiedza nic a madzrza sie. Kiedys uslyszalem od swojego profesora takie oto zdanie czym sie rozni profesor od dziennikarza, profesor wie wszystko o niczym a dziennikasz wie nic w wszystkim. To jest moj komentarz i mam nadzieje ze media skoncza ze straszeniem ludzi i wmawianiu im nieprawdy, plotek, pomowien itp. Oczywiscie nie mam nic do autora tego artykulu, artykol jest bardzo rozwazny i naukowy!!!!!!!!. Wszystkich idiotow dajacych swe popisy pozdrawiam i mam nadzieje ze kiedys zmadrzeja, bo jak nie zmadrzeja to kryzys ludzkiej cywilizacji jest bliski:). Wezta sie za nauki przyrodnicze i logike a nie za socjologie, ekonomie, nauki polityczna, PR i inne. Tylko spoleczenstwo o wysokim poziomie wiedzy nauk matematyczno-przyrodniczych jest w stanie cos wytworzyc i rozwiajac nasza cywilizacje.
    • Gość: 4g63 Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: 213.77.0.* 16.10.08, 15:35
      "Pojawienie się homo sapiens zakłóciło zdecydowanie spokojny rytm życia na Ziemi. Stało się tak, ponieważ tempo ekspansji naszego gatunku i rozwoju cywilizacji okazało się całkowicie inne niż tempo ewolucji. "

co za bzdury, rozwój cywilizacji, to właśnie ewolucja natury do innego poziomu
    • Gość: ggm Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.ceramika.agh.edu.pl 16.10.08, 16:18
      maklog - sprostowanie: tekst nie jest ani trochę artykułem naukowym i co gorsza traktuje w większości o sprawach o których pan doktor coś kiedyś słyszał, tylko niestety nie zapamiętał...
      Ja wiem że dziennikarze na niczym się nie znają, no ale żeby fizycy ??? (no fizycy - dydaktycy...)
    • Gość: Szpilka Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.globalconnect.pl 16.10.08, 16:44
      Nie ma to jak wyrwać jakieś zdanie z tekstu tworzącego spójną (i z resztą wg mnie całkiem ciekawą całość) i popisywać się erudycją przed "ludzkością" pod osłoną pseudonimu.:) Jestem zwykłym szaraczkiem i nie znam się na wielu rzeczach, ale zdążyłam zauważyć, że to nie jest portal naukowy, a popularnonaukowy. Jestem w stanie wybaczyć autorowi drobne nieścisłości, czy niedopowiedzenia, które być może pojawiły się w tekście, bo przecież nie chodzi tu o szczególiki. Przeraża mnie za to stopień niezrozumiałej dla mnie złośliwości i zawiści sączący się jak jad z komentarzy... Bardzo to smutne... Pewnie piszą je "koledzy" po fachu autora, którzy nie dostąpili zaszczytu pisania artykułów na tą stronę.;) Szkoda, bo był to dotąd przyjemny portal i wydawało mi się, że zaglądają tu ludzie z klasą... A krytyka... jak najbardziej, ale konstruktywna i wypowiedziana z kulturą.
    • wiarus25 Re: Zróbmy sobie koniec świata 16.10.08, 16:59
      Kaniec Świata powiadacie? Koniec Swiata w 2012 to bedzie jak zdobedziemy
      Mistrzostwo Europy w pilce noznej !
    • szefunio1 Re: Zróbmy sobie koniec świata 16.10.08, 17:18
      > ..2012, kiedy to kończy się kalendarz Majów...

Kalendarz, który wisi u mnie na ścianie kończy się 31 grudnia 2008, więc wygląda na to że koniec świata będzie już za niecałe 3 miesiące.
    • Gość: Maciej Starecki Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.c201.msk.pl 16.10.08, 18:46
      Tekst niestety słabiutki i pełen koszmarnych błędów.
    • Gość: maklog Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.cable.ubr10.dund.blueyonder.co.uk 16.10.08, 18:54
      Zgada sie artykol jest nie naukowy tylko popularnonaukowy a to sa dwie rozne rzeczy. Jesli ktos mial stycznosc z prawdziwym arykolem naukowym takim publikowanym w pubmed na NCBI to malo co zrozumiecie jezeli nie jestescie wyspecjalizowanymi naukowcami. Ja sie dziwie ze tutaj jest tyle nienawisci, sam artykol nie jest idealny, ma duzo splycen i skrotow myslowych, jest napisany tak jak np na focus.pl czy wydaniu papierowym. Jest tak napisany zeby szary obywatel majacy wyksztalcenie srednie cos z niego zrozumial, nie jest to artykol jak sie to mowi branzowy. Co nic mu nie uwlacza. Moim zdaniem autor tylko nakresla, szkicuje mysli idee. Tylko zaznacza ze cos takiego sie dzieje, zeby taki wlasnie pan czy pani mogla sobie zerknac w czasie pracy i sobie przeczytac jak ja to zrobilem. I nie wiem czemu tu tyle nienawisci co on wam zrobil. Pewnie wpisuja sie mgr. i doktorzy z tego uniwersytetu ktorzy chca dowalic autorowi, albo mamy tak glupie spoleczenstwo ktore nie potrafi odroznic tektu popularnonaukowego!!!!!! od tekstu naukowego. Jak chcecie to wam moge podeslac kilka linkow do artykolow zebyscie zobaczyli co to jest prawdziwa nauka przez doze N. To takie Polaczkowe, niewazne co pisza i jak ale zeby dowalic, zrownac ze swoim poziomem i dopiec. I my chcemy do Europy i Swiata, nic dziwnego ze z nas sie smieja jak we wlasnym srodowisku nie potrafimy sie szanowac. Artykol nie ejst idealny bo taki nie mial byc, czy wy nie czytacie popularnonaukowej prasy jak focus to tez nie jest idealne czasopismo i do np. The Scientist mu daleko ale wielu amatorom przybliza nauki przyrodnicze a to moim zdaniem jest podstawa wiedzy. Nie historia, nie polski nie literatura, nie socjologia tylko wlasnie fizyka, biologia, geografia, matematyka, logika, filozofia. I poziom wypowiedzi jest jak zwykle zerowy, i dlatego jak przeczytalem artykol tego Pana bardzo mnie zaskoczyl. Bo jest jednym z lepiej przygotowanym artykolem publikowanym w tej gazecie, bo poziom Gazeta.pl tez nie jest wysokich lotow. I zadni sensacji ludzie tutaj sie wypowiadaja wpisujac jakies zaslyszane lub powiedziane przez oszolomow takiego pokroju jak pan Lepper pseudonaukowcow.
    • Gość: maklog Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.cable.ubr10.dund.blueyonder.co.uk 16.10.08, 19:07
      Aha jeszcze dodam jak jestescie takimi 'znafcami' nauki to sami napiszcie artykul popularnonaukowy traktujacy o zagrozeniach cywilizacyjnych w takiej formie i takiej dlugosci, ktora zaciekawilaby by przecietnego czlowieka i poruszala tyle problemow jakie poroszyl ten Pan. Pozatym uwazam ze poziom tego artykulu jest o niebo wyzszy od poziomy artykolow serwowanych przez ten portal, i wiele innych majacych dzial Nauka. Naprawde artykol jest niezly. Pokazuje to co ma byc pokazane bez zbednych szczegolow zajmujacy 2 strony na oko A4, a to wcale nie jest taka latwa sprawa.I co wazne wmiare obiektywnie. Ci co mieli cos napisac naukowego w kilku zdaniach poruuszajac najwazniejsze idee wiedza co mam na mysli. Pozatym to jest punkt widzenia fizyka ktory zna sie na strunowej teorii wszechswiata mama nadzieje :) a nie biologa traktujacego o ewolucji genow czy tez memow.
    • Gość: GOŚĆ Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.chello.pl 16.10.08, 19:07
      Według Majów w grudniu 2012 r. nastąpi nowa "epoka",wtedy kończy się Ich kalendarz.Majowie byli tego pewni ,a pewność tą uzasadniali obliczeniami i przekazami,mającymi świadczyć ,że co pewien określony czas na Ziemi ma miejsce jakieś globalne zdarzenie(np.kataklizm).W każdej kulturze znajdują się wzmianki o przerażających katastrofach ,np.wielkim potopie.Jeżeli przepowiednia Majów okaże się prawdą,to katastrofa w 2012 r. może być spowodowana ,przebiegunowaniem Ziemi,które może wystąpić w związku z hiperinflacją Słońca(jak twierdzą niektórzy naukowcy).Miejmy nadzieję że Majowie nie będą mieli racji.:)
    • Gość: Gosc Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.ss.shawcable.net 16.10.08, 19:42
      Popieram koniec swiata w 2012
    • Gość: maklog Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.cable.ubr10.dund.blueyonder.co.uk 16.10.08, 19:54
      Tak majowie mieli racje i wszystko szlak trafi, czy to jest wina konca wieku i poczatku nowego?. Tak jak mialo to miejsce za czasow dekadetyzmu i Mlodej Polski. Kto wam takie glupoty nagadal, i to wlasnie jest sprawka dziennikarzyn wszelkiej masci, ludzie wezcie sie za uczciwa robote a nie bzdury wypisywac. A spoleczenstwo lyka to jak wszelakiej masci prowokacje, smuci mnie takie gadanie. Pamietam jak bylo zamieszanie ze pluskwa milenijana i przepowiedniami Nostramadusa i przepowiedniami fatimskimi ta sama sytuacja, teraz sa Majowie, potem Astekowie a jak Ameryka Lacinska sie wyczerpie to wezmiemy jakis Chinski mit, albo nie mit plemion afrykanskich ktore cykliczne susze i niedobor pokarmu traktowaly jak koniec Swiata, potem znowu pewnie ludziska zapomna to znowu sie da Nostramadusa ze zle jest obliczony rok po Chrystusie(bo to prawda :) jakies kilka lat kolo 20 z tego co pamietam) i uaktualnia sie znowu przepowiednia Nostramadusa hahahahah. Ale jak nie widaomo o co chodzi to o kase chodzi, ciekawe kto na tym zarabia, oprocz wszelakiej masci gazetach niewspomne.
    • Gość: Inny fizyk Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.10.08, 20:37
      Jak autor jest fizykiem, to chyba tylko po prywatnej szkole. Hłe hłe
    • Gość: R3novator Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.08, 20:38
      Wiadomo, że chodzi o Euro w Polsce :D
    • lotarking Re: Zróbmy sobie koniec świata 16.10.08, 21:17
      Siedzą 3 mrówki na drzewie i wkur..... Słonia:
      - Brudas!
      -Cw...!
      Słoń się zdenerwował i kopnął w drzewo, jedna mrówka spadła na słonia a dwie pozostałe krzyczą:
      - Ździchu! Uduś gnoja!!!
    • Gość: JJ Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.08, 21:25
      Lektura wszystkich uwag jest interesujaca i skłania do refleksji... niekoniecznie głębokich ;) Dziękuję za rzeczowe uwagi, oczywiście kryzys kubański był w 1962 r. i oczywiście w Australii byli czworonożni drapieżcy - w artykule chodziło o brak drapieżników polujących stadnie.
    • Gość: Gość Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: *.aster.pl 16.10.08, 21:37
      21 grudnia 2012 roku majowie przepowiedzieli, wiec euro bedzie
    • Gość: Kalne Re: Zróbmy sobie koniec świata IP: 217.116.101.* 16.10.08, 22:04
      A na kiedy koniec świata przewidzieli Czerwcowie i Lipcowie???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka