Dodaj do ulubionych

Czarne chmury nad DRM

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 17:29
"pomóc w zarządzaniu i ochronie praw"

Po jakiemu to, po angielskiemu? Poprawnie: pomóc w zarządzaniu prawami i ich ochronie (lub: i chronieniu ich).
Obserwuj wątek
    • Gość: and.y Re: Czarne chmury nad DRM IP: *.icpnet.pl 30.11.08, 18:46
      Magda: 'help manage and protect the rights'...
    • pocalujta_wujta Re: Czarne chmury nad DRM 30.11.08, 19:19
      Jak do tej pory DRM jest wymagane w USA przez DMCA i nigdzie wiecej (mieszkajac to i zajmujac sie prywatnie mediami stykam sie z tym aktywnie). Prawda jest taka ze sposob w jaki buduje sie DRM jest beznadziejny. Nie ogranicza on w zaden sposob mozliwosci pirackich na duza skale. Ogranicza on natomiast mozliwosci zmiany nosnika i kopii zapasowych dla przecietnego uzytkownika, ktory legalnie zakupil filmy czy muzyke. W sumie dzieki europejskiemu oprogramowaniu ja osobiscie olewam amerykanski DRM i robie kopie zmieniajace nosnik na wlasny uzytek, ale nikomu ich nie udostepniam. Dla tych co probuja miec zbyt dlugie rece trzymam potrojny firewall. A to z powodoow mozliwosci kradziezy, albo podgladania tam gdzie nie trzeba. W sumie wynika to z faktu ze w USA nie ma szans na obejrzenie oficjalnego wydania film u z Europy (np. z Polski) czy muzyki Polskiej na takich urzadzeniach jak Apple TV czy iPod. Jak bedzie mozna takich zakupow dokonac to chetnie porzuce te wielogodzinne prace nad konwersja na wlasne potrzeby. Acha oryginaly trzymam w pudlach wiec nie ma sie co trudzic, by szukac czy mam bootleg'i, bo ja po prostu nie mam ich a oryginaly zakupje np. w Polsce w MPiK'ach. Guzik tez mnie obchodza zabezpieczenia, bo te w wiekszosci sa smieszne. Natomiast nie mam zamiaru dzielic sie ani wiedza ani kopiami z nikim. Stad tez nie uzywam Bittorrent ani podobnych. Wole pojsci i kupic legalne DVD lub CD z hologramem na wlasne potrzeby. Z tym ze do pracy nie jezdze z plecakiem plyt by ich posluchac w pociagu czy w metrze. Do tego mam kopie na iPodzie.
    • Gość: hehehe Re: Czarne chmury nad DRM IP: 82.139.175.* 30.11.08, 22:36
      Czytając to przeciętny user niewie co to jest DRM bo sciaga mp3 z torrentów albo rapidshare !
    • Gość: uh Re: Czarne chmury nad DRM IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.08, 23:53
      Kupiłem kiedyś odtwarzacz mp3 sonny z wbudowanym DRM, odtwarzał tylko mp3 z tym dziadostwem. Żeby wgrać plik na odtwarzacz potrzebny był specjalny program, który dodatkowo kasował plik z dysku. Zwróciłem do sklepu. Porażka.
    • Gość: ciekawe Re: Czarne chmury nad DRM IP: *.pyskowice.jota.digi.pl 05.12.08, 01:10
      Ciekawe jest socjologiczne zjawisko "pospolitego ruszenia" przeciw DRM. Polecam na przykład artykuł opisujący jak łamano zabezpieczenia HD-DVD i jak przy tej okazji powstała flaga wolności słowa java.zacheusz.eu/historia-obejscia-zabezpieczen-hd-dvd-aacs/7/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka