unitestates 27.08.09, 17:58 dentyści od dawna mi się nie podobali Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kim-lan-san Re: Gaz wcale nie wesoły 28.08.09, 08:45 Koniec z bitą śmietaną w sprayu :( Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig Bęzie inny gaz, tylko droższy 28.08.09, 16:22 tak samo było z freonem. Gu Point dzięki andronom o dziurze ozonowej, którą to sprawę sam sfinansował, zarobił miliardy, sprzedając gaz o podobnych do freonu właściwościach fizycznych. Teraz ta firma, albo jakaś inna, chce na zgranym temacie zrobić kasę. Doskonale wiadomo, że dziura ozonowa to naturalne zjawisko fizyczne nie majace związku ani z freonem, ani z nadtlenkiem azotu. Zresztą największa dziura jest nad Antarktydą, dzie praktycznie nie ma ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Jaki gaz? 28.08.09, 18:06 jazmig napisał: > tak samo było z freonem. Gu Point dzięki andronom o dziurze > ozonowej, którą to sprawę sam sfinansował, zarobił miliardy, > sprzedając gaz o podobnych do freonu właściwościach fizycznych. Jaki gaz? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Gaz rozweselający u dentystów?! 29.08.09, 13:32 Pierwsze słyszę takie dziwoty. Tyle już razy w życiu byłem u różnych dentystów i nigdy żadnego gazu rozweselającego mi nie podawali. Jedynie, gdy było leczenie kanałowe, to zastrzyk znieczulający w dziąsło i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Gaz rozweselający u dentystów?! 29.08.09, 13:44 Podtlenek azotu używany jest jako środek znieczulający i uspokajający od 165 lat, zwłaszcza w krajach anglosaskich, gdzie dentyści stosują go dość powszechnie. W Polsce faktycznie Odpowiedz Link Zgłoś
jezdziec_apokalipsy Re: Bęzie inny gaz, tylko droższy 29.08.09, 12:25 jazmig napisał: ...Doskonale wiadomo, że dziura ozonowa to naturalne zjawisko fizyczne > nie majace związku ani z freonem, ani z nadtlenkiem azotu. Zresztą > największa dziura jest nad Antarktydą, dzie praktycznie nie ma ludzi. Bzdury jakich mało.Ja się na tym nie znam ale ty to się powinieneś wstydzić i siedzieć cicho do póki czegoś nie poczytasz na ten temat.I nie mam tu na myśli rewelacji z kolorowych magazynów typu "Fakt". Nie wiem czy mówisz po angielsku. Jak nie to kogoś poproś, żeby ci przetłumaczył bo polska Wikipedia jest niestety uboga w wiedzę w tym temacie. en.wikipedia.org/wiki/Ozone_depletion Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Bęzie inny gaz, tylko droższy 30.08.09, 12:34 > [ciach teorie spiskowe] > Doskonale wiadomo, że dziura ozonowa to naturalne zjawisko > fizyczne nie majace związku ani z freonem, ani z nadtlenkiem > azotu. Skąd w ogóle się wedle ciebie bierze dziura ozonowa? > największa dziura jest nad Antarktydą, dzie praktycznie nie ma > ludzi. Jakbyś trochę czytał na ten temat, to byś wiedział, dlaczego tak jest. Ja nie jestem klimatologiem ani fachowcem - ale w wikipedii wyjaśniają to ładnie. Jeśli myślisz, że jak psiukniesz, to "złe" zwiazki chemiczne polecą prościutko do góry i magicznie się zatrzymują na akurat takiej wysokości, to naprawdę jesteś biedny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
erg2 Re: Gaz wcale nie wesoły 28.08.09, 11:51 unitestates napisała: > dentyści od dawna mi się nie podobali Właśnie! Ciągle szukają dziury w całym... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zzaqq Zna ktoś dentystę stosującego ten środek? 28.08.09, 16:13 unitestates napisała: > dentyści od dawna mi się nie podobali Bo ja nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Zna ktoś dentystę stosującego ten środek? 28.08.09, 18:09 Z przykrością należy powiedzieć, że w Polsce jest to wciąż metoda mało popularna. Obecnie w całym kraju sedację wziewną stosuje zaledwie około 40 gabinetów, zlokalizowanych głównie w dużych miastach. k. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Gaz wcale nie wesoły 03.09.09, 19:37 Wszystko pięknie, należy się tylko zastanowić ILE podtlenku azotu emitowane jest do atmosfery. Gazem cieplarnianym to on sobie może być, ale aby mieć jakikolwiek wpływ na klimat, musielibyśmy go emitować co najmniej milionami ton rocznie. Jeżeli ktoś wierzy, że dentyści podczas zabiegów emitują do atmosfery podtlenek azotu w ilości wpływającej na procesy cieplarniane w skali planety, to pozostaje temu komuś polecić zmianę tabletek, albo psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Gaz wcale nie wesoły 03.09.09, 20:05 Zdaje się trzecia część emisji N2O jest antropogeniczna. k. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Gaz wcale nie wesoły 03.09.09, 20:38 kornel-1 napisał: > Zdaje się trzecia część emisji N2O jest antropogeniczna. > k. Ale w postaci bitej śmietany i produktu ubocznego spalania. Pytanie było ile N2O emitują stomatolodzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Gaz wcale nie wesoły 04.09.09, 00:10 hummer napisał: > kornel-1 napisał: > > Zdaje się trzecia część emisji N2O jest antropogeniczna. > > k. > > Ale w postaci bitej śmietany i produktu ubocznego spalania. > Pytanie było ile N2O emitują stomatolodzy :) E tam! Takiego pytania nie było w poście, na który odpowiadałem. Quant34 napisał "Wszystko pięknie, należy się tylko zastanowić ILE podtlenku azotu emitowane jest do atmosfery." i do tego się odniosłem zwracając pośrednio uwagę na to, jaki wpływ na ludzkość na emisję N2O. Głównym źródłem N2O są naturalne procesy w przyrodzie. Natomiast spośród ludzkich źródeł głównym udziałowcem (~2/3) jest rolnictwo. Z produktów użytkowanych przez ludzi (a więc i ze śmietany w spreju) uwalnia się niewiele ponad procent antropogenicznego N2O. Emisja N2O jako gazu znieczulającego jest na tle innych źródeł zerowa. Stany Zjednoczone produkują rocznie milion ton N2O. Nitrous Oxide Sources and Emissions Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Gaz wcale nie wesoły 04.09.09, 10:35 oho, czyżby inwencja zawiodła "amerykańskich naukafffcuffff" i do starych straszaków wracają. Wymysliliby coś nowego, można by się było przynajmniej pośmiać. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś