Dodaj do ulubionych

Przyszłościowe studia?

26.03.11, 16:59
W tym roku zdaje mature, oprócz podstawowych przedmiotów zdaje matematyke R i informatyke P.
Jakie studia uważacie za przyszłościowe?
Po których można być spokojnym o prace?
A moze warto bardziej isc w kierunku tego co lubi sie robic, a nie tego z czego potem beda dobre pieniadze?
Jakich pracowników będzie Polski Rynek Pracy potrzebował za 5 lat? :)
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Przyszłościowe studia? 27.03.11, 20:39
      lingwistyka komputerowa np?
      • observer_observer Re: Przyszłościowe studia? 05.07.11, 09:29
        Na tym forum temat byl poruszany juz kilka tysiecy razy... Twoj tok myslenia jest zly typowy dla tego regionu swiata... Tutaj link

forum.gazeta.pl/forum/w,245,126664508,126693805,Re_Magister_teczkowania_archiwalnego.html
        Chcesz sie dowiedziec bo tak naprawde wierzysz ze mozesz przechytrzyc rynek, rowiesnikow konkurentow etc... Nie uda Ci sie... Swiat nie stoi u Twoich stop bo jestes jego czastka i tylko w jakims stopniu Twoja przyszlosc zalezy od Ciebie...
        Wyobraz sobie ze za dwa lata koncza sie doplaty infrastrukturalne w PL badz zaczna sie znacznie zmniejszac... Nie masz na to wplywu ze w PL bedzie gorzej bo nie jestes sternikiem na lodzi tylko pasazerem....

Zmierzam do tego ze nie analizuj za duzo tegomtematu tylko zrob to co napisalem w linku powyzej...
      • alexon19 Re: Przyszłościowe studia? 29.08.11, 09:45
        programiści , przyszłość to internet , matematykę możesz wykorzystać w tworzeniu systemów transakcyjnych lub ciekawych algorytmów
        • mak0s Re: Przyszłościowe studia? 30.08.11, 15:09
          wg mnie warto zainteresowac sie nowymi kierunkami, ktore przygotowuja pod konkretna problematyke/prace. Jak np cos takiego:

www.wsb.poznan.pl/studia-podyplomowe,odnawialne-zrodla-energii-projektowanie-zarzadzanie-i-finansowanie
          W najblizszym czasie bedzie potrzebnych mnostow specjalistow od odnawialnych zrodel energii, bo musimy przechodzic na odnawialne zrodla energii kosztem wegla, zgodnie z naszymi zobowiazaniami wobec UE. Wiec specjalisci sie przydadza
    • mak0s Re: Przyszłościowe studia? 22.04.11, 16:16
      ciekawa opcja sa prestizowe, czyli te ktore juzistnieja troche na rynku szkoly prywatne. Nie mowie tu o szkolach typu Wyzsza Szkola Prostowania Zebow tylko typu Wyzsza Szkola Bankowa np. PRzez to ze w rekach prywatnych to funkcjonuje bardziej na zasadach jak firma i program jest bardziej dostosowywany do wymagan rynku i stad paradoksalnie moga miec przewagi nad uczelniami panstowywmi
    • aviteks Re: Przyszłościowe studia? 26.04.11, 22:45
      jakie zawody będą na topie za 5 lat można tylko gdybać...
      a nie myślałeś o takim rozwiązaniu - w sumie staje się ono teraz bardzo popularne z uwagi na fakt, że nie do końca wiemy co będzie i jak to wszystko się ułoży, w sytuacji gdy dyplom mgr nie gwarantuje zatrudnienia- tak naprawdę to już nic nie gwarantuje :(
      aby isc na studia, tak jak planujesz i dodatkowo zapisać się do policealnej - pozwoli Ci to niskim kosztem "wypracować awaryjne plan" robiąc dodatkowy kierunek - a kto wiem, że spodoba Ci się do tego stopnia, że stwierdzisz why not :)
      myślę, ze warto roważyc pomysł, wybrać jakaś bezpłatną policealną( by nie wywalać kasy na coś co chcesz sprawdzić/zweryfikować), chociażby pierwszą z brzegu cosinusa i spróbować.,
      A kto wie, może odkryjesz swoją ścieżkę czy jakoś tak :D
    • hasa-nka Re: Przyszłościowe studia? 29.04.11, 22:25
      polecam Wyższą Szkołe Bankową - www.studiamarzen.pl można wygrać stypendium :)
    • zielonyzolwik Re: Przyszłościowe studia? 01.05.11, 16:10
      Na pewno zawsze warto uczyć się jezyków obcych. Podstawą jest język angielski + jeszcze jeden dodatkowy. Bez znajomości jezyków, trudno znaleźć pracę.
    • aroma-beauty Re: Przyszłościowe studia? 04.05.11, 22:46
      Wg mnie wszystko co związane z komputerami i internetem. Do tego języki obce i powinno być OK. Aczkolwiek studia to nie wszystko. Znam ludzi którzy skończyli filozofię a pracują w bankach czy agencjach reklamowych :)
      • zielonyzolwik Re: Przyszłościowe studia? 05.05.11, 12:33
        Masz rację, ja znam ludzi, którzy nie skończyli studiów, a mają super pracę i świetnie zarabiają.
        • aviteks Re: Przyszłościowe studia? 08.05.11, 18:40
          zgadza się, tylko nie każdy ma pomysł na siebie, tyle szczęścia etc aby załapać pracę marzeń tak po prostu - trzeba szczęściu nieco dopomóc - studiami, kursami czy chociażby szkoła policealną z praktykami - wszystko zależy od podejścia.
    • s-orbona Re: Przyszłościowe studia? 09.05.11, 09:20
      Public Relations, reklama i oczywiście informatyka. Myślę, że w tych kierunkach opłaca się dzisiaj szkolić.
      • makowalscy Re: Przyszłościowe studia? 09.05.11, 21:45
        albo bynajmniej jak było wspominane powyżej wziąć plan B poprzez regularny kierunek + chociażby reklama w jakiejś policealnej - ja tak zrobiłam w cosinusie i miałam pole manewru :> polecam takie rozwiązanie :)
    • muszu155 Re: Przyszłościowe studia? 11.05.11, 13:21
      Po żadnych nie możesz być spokojny o pracę. Za 5 lat może być jeszcze popyt na kierunki techniczne, wszystko na to wskazuje.
    • noire3 Re: Przyszłościowe studia? 11.05.11, 14:42
      Może być różnie, po studiach ludziom ciężko jest znaleźć pracę, niby studia to podstawa, ale są ludzie którzy po nich sprzątają np. albo w sklepach pracują... Teraz potrzeba do pracy ludzi po zawodowych szkołach ponoć
      • aviteks Re: Przyszłościowe studia? 11.05.11, 21:07
        niestety, ale tak właśnie jest - teraz potrzebują techników - a nie magistrów, stąd warto uderzać na szkoły techniczne- te bardziej kierunkowe - chociażby wspominane policealne
        • makowalscy Re: Przyszłościowe studia? 04.07.11, 21:47
          druga prawda jest taka, ze tak naprawde trudno prognozowac, jakie kierunki beda na topie za te 5 lat, kiedy sie skonczy studia - wszystko sie tak zmienia.
          wchodzilismy do ue - wszyscy szli na europeistyke i stosunki miedzynarodowe i to ci absolwenci sa bezrobotni albo musieli sie przekwalifikowac.
          policealne - chociazby cosinus - trwaja 2 lata, pozwalaja na wybranie konkrtnego zawodu - w oparciu o zapotrzebowania i realia rynku
          • cytrusek23 Re: Przyszłościowe studia? 11.07.11, 08:10
            Na pewno nie taki, na które idą wszyscy. Moim zdaniem trzeba wybierać niszowe (ale nie typowo humanistyczne) kierunki. Tutaj lepiej sobie radzą uczelnie niepaństwowe, którym łatwiej jest się reformować, aczkolwiek jeśli chodzi o takie ogólne kierunki to państwowe mają nadal większy prestiż.
    • olchia Re: Przyszłościowe studia? 11.07.11, 20:59
      A może informatyka? Skoro zdawałeś na maturze, informatyków nigdy za wiele, jak nie w Polsce to za granicą dobry informatyk zawsze pracę dostanie. Albo coś w stronę automatyki robotyki? (tam umiejętność programowania to ważna kwestia) Era inżyniera trwa, więc jeśli radzisz sobie w przedmiotami ścisłymi warto spróbować www.wskiz.edu/index.php?option=com_content&task=view&id=2988&Itemid=1 wrzucam linka (odnośnie ery inżyniera)
      Pozdrawiam. :)
    • sonia.beauty Re: Przyszłościowe studia? 14.07.11, 15:05
      po administracji łatwo można znaleźć pracę i zapewne w przyszłości nadal tak będzie, podobnie w służbach mundurowych. Apeiron w Krakowie uruchomił obydwa te kierunki (www.apeiron.edu.pl/index.php?menu=65) + kursy. Owszem, można znaleźć pracę bez studiów, ale po co pozbawiać się radości studiowania? Poza tym rynek pracy jest bezlitosny i w przyszłości mogą pojawić się takie wymogi, że choćby niewiadomo jak ktoś się rozwinął, to bez tytułu magistra nic już nie zrobi.
      • bratstrach Re: Przyszłościowe studia? 22.07.11, 19:07
        Jestem po studiach i coraz bardziej dochodzę do wniosku że na studia powinno się iść mając jakiś fach w ręku.
        To co się dzieje na rynku jest zatrważające - młodiz ludzie po studiach nie prezentują sobą nic. Osoby po szkołach zawodowych mają kwalifikacje fachowe ale brakuje im ogłady. Może jest ktoś kto odnalazł drogę po środku?
        • technicolor1 Re: Przyszłościowe studia? 25.08.11, 16:33
          Dlatego warto sięgnąć po coś jeszcze, np. dobre studia podyplomowe.

Dobre tzn. ukazujące praktyczne rozwiązania, a takich niestety jest jak na lekarstwo. Świetną renomę mają studia MBA, ale cena jak na polskie warunki ciężka do przyjęcia. Powoli coś jednak zaczyna się ruszać w pomyśle na tzw. ''zwykłe podyplomówki".

SGH, SGGW czy UJ zaczynają inwestować w jakość choćby przez angażowanie praktyków, oto kilka propozycji, które dobrze rokują na przyszłość, czyli udaną karierę:
          SGH: www.sgh.waw.pl/ksztalcenie/podyplomowe/spis/nowoczesne_przedsiebiorstwo_na_rynku_europejskim/
          SGGW: www.sggw.pl/studia/podyplomowe/zarzadzanie-procesami-biznesowymi/
          UJ we współpracy z Jagiellońskim Centrum Innowacji: www.jci.pl/studia
    • juvenalos Re: Przyszłościowe studia? 26.08.11, 21:45
      jak dla mnie najbardziej przyszłościowe sa studia w strazy, policji, wojsku. Dlatego wybrałem tego typu szkołę (Apeiron w krakowie). Nie dostałem sie do policjii i trafiłem tam ale nie żałuję. Wydaje mi sie , że te wszystkie informatyki i ekonomie tez sa spoko ale do tego to juz trzeba miec dryg.
    • morgan_friman Re: Przyszłościowe studia? 29.08.11, 09:39
      Musisz zdawać sobie sprawę, że wybór dobrych studiów nie załatwi wszystkiego. Przekonanie o tym, że informatyk po studiach znajdzie dobrą pracę, bo przecież miał same piątki zakuwał każdą wolną noc przez 5 lat jest błędne. W kolejce przed nim ustawią się tacy, którzy imprezowali, ale byli na tyle obrotni, że pracowali dorywczo, zdobywali kontakty, wykonywali projekty i mieli się czym pochwalić w portfolio. Znajdą się też tacy, którzy skończyli studium informatyczne i po nich poszli do pracy, pozakładali firmy, a dzisiaj zarabiają tyle, że ani im się śni studiowanie.
    • spawacz.drewna Re: Przyszłościowe studia? 31.08.11, 11:21
      W Polsce? Chyba zadne.
    • roszpunka3 Re: Przyszłościowe studia? 14.09.11, 14:28
      To zalezy co Cię interesuje, jak widzisz swoją przyszlosc, czy sprawiają Ci frajde kierunki i przedmioty ścisłe bo jeśli tak to może warto iść na taki kierunek. Ja bym celowała w coś ciekawego połączonego z technicznymi umiejętnosciami np. realizacja dźwięku albo programowanie gier komputerowych bo ta branza sie bedzie silnie w Polsce rozwijac. Na pewno nie warto isc na cos co nie sprawia Ci kompletnie zadnej frajdy bo się zamęczysz. Pamiętaj ze to cos czemu poswiecisz większą część zycia (o ilke bedziesz pracowac w zawodzie).
      • annakufel5 Re: Przyszłościowe studia? 28.09.11, 20:36
        W nawiązaniu do tematu: przyszłościowe studia to dla mnie finanse, bankowość itp. To tez obok multimediów dziedzina rozwojowa, bez żadnych wyhamowań. Dla mnie perspektywy daje WSB, statystyki mówią same za siebie -140 tys, studentów, szkolenia skierowane na zatrudnienie. I przyjaźni dla studentów. I co ważne jeszcze, to jednoznaczna umowa, bo z tym bywa różnie dzisiaj.
    • dawid999000 Re: Przyszłościowe studia? 25.09.11, 23:20
      przyszłościowe studia to również przyszłościowe rozwiązania w komunikacji studentów nie koniecznie tylko nasza klasa , pliki , dokumenty, notatki, wszystko w jednym miejscu
    • astoni Re: Przyszłościowe studia? 29.09.11, 10:42
      Prawda jest taka ze każde są przyszłościowe choć teraz poleca się studia finansowe np na uczelni WSB któea teraz ma bardzo pozytywne opinie
    • astoni Re: Przyszłościowe studia? 29.09.11, 10:59
      może wejdź na stronę WSB i sprawdź kierunki, myślę że wybierześ kierunek który Cie zainteresuje
    • mrelliot Re: Przyszłościowe studia? 05.10.11, 22:17
      Polecam Ci Wyższą Szkołę Bankową i ubieganie się o certyfikat Franklin University, który bardzo pomógł mi w zdobyciu pracy
      Bardzo miła atmosfera a praca w bankowości zawsze łatwa do zdobycia i dobrze płatna
      • lukso Re: Przyszłościowe studia? 11.10.11, 00:51
        Sądzę, że mrelliot poruszył tu ważną kwestię, ponieważ przyszłość ciężko przewidzieć i jej zmiany, ale rzeczy których dokonaliśmy mogą zaprocentować zawsze. Mam tu na myśli Certyfikaty np. Franklin University, którymi można się pochwalić przy każdej kolejnej rozmowie kwalifikacyjnej.
    • angrusz1 Re: Przyszłościowe studia? 06.10.11, 18:06
      To co za 5 lat może być przyszłościowe to za 15 lat może już być miniona przeszłością .
      A absolwentów może być na pęczki .

Tak było i jest z osobami znającymi angielski , szczególnie z filologami .
      Jeszcze 10 lat temu każda szkoła zabiegała a teraz są okolice, gdzie tych osób jest pełno np Częstochowa . Cztery fabryki w mieście produkujące filologów a pracy w szkołach coraz mniej .
    • passu Re: Przyszłościowe studia? 06.10.11, 23:20
      Jak ja zaczynałem studia, to przyszłościowa była ekonomia. Potem weszło prawi i marketing i zarządzanie, a dla bardziej ambitnych informatyka. Jeżeli chodzi o przyszłość, to podobno poszukiwani maja być specjaliści od czystej energii, tyle że nie wiadomo, czy to bliska czy daleka przyszłość. Moje zdanie o studiowaniu jest takie, że nalezy studiować to, czym się ktoś interesuje, bo jak się potem musi robić w życiu to, czego się nie lubi, to bardzo szybko zapada się na tzw. tyrkowstręt, czyli niechęć do chodzenia do tyrki. W psychologii to się nazywa wypaleniem zawodowym.
    • artemska Re: Przyszłościowe studia? 13.10.11, 11:55
      Jeśli chodzi o przyszłościowe studia to DESIGN ( projektowanie form przemysłowych).
      Pewna praca nie tylko w Polsce ,ale na całym świecie. Ja się przygotowywałem w pracowni w Krakowie - Absolutnie polecam tego wykładowcę www.rysunekmalarstwo.pl
    • nanana_2 Re: Przyszłościowe studia? 14.10.11, 02:36
      informatyka
      elektornika
      maszyny
      budownictwo
      inzynieria
    • doktor50 Techniczne 21.10.11, 14:14
      Przyszłościowe studia to informatyka, budownictwo, budowa maszyn, bioinżynieria i podobne.
      W Europie brakuje specjalistów tych sektorów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka