aron2004 07.10.12, 05:30 Co sądzicie o likwidacji prac domowych w szkołach? Moim zdaniem one pogłębiają nierówności, bo dzieci wykształciuchów będą zawsze miały lepiej odrobioną pracę domową np. z angielskiego niż dzieci normalnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-emma-e Re: Likwidacja prac domowych 07.10.12, 21:16 aron2004 napisał: > Co sądzicie o likwidacji prac domowych w szkołach? Moim zdaniem one pogłębiają > nierówności, bo dzieci wykształciuchów będą zawsze miały lepiej odrobioną pracę > domową np. z angielskiego niż dzieci normalnych ludzi. Nobel ci się należy za taki wniosek. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Likwidacja prac domowych 08.10.12, 01:35 Jestem za. Dzieciaki mają o wiele ciekawsze rzeczy do roboty. I tak jeden ściąga z internetu, drugi odpisze od niego, a trzeciemu to w ogóle wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
konikmorski1976 Re: Likwidacja prac domowych 14.10.12, 09:17 mam nadzieję, że nie jest pan nauczycielem Odpowiedz Link Zgłoś
fun88 Re: Likwidacja prac domowych 18.10.12, 20:31 Ja jestem za ale wymaga to głębokiej reformy oświaty. Żeby utrwalić umiejętności bez pracy domowej uczeń musiałby mieć więcej godzin w szkole lub mniejszy zakres materiału. Ale np. z matematyki już teraz uczniowie do końca liceum prawie niczego się nie uczą (mam na myśli przygotowanie do studiów na kierunkach ścisłych i technicznych). Zatem raczej zwiększenie liczby godzin matematyki. Kosztem czego? Dla mnie oczywiste. Ale nie chce mi się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Likwidacja prac domowych 23.10.12, 00:17 fun88 napisał: >. Ale np. z matematyki już teraz uczniowie do końca liceum prawie > niczego się nie uczą (mam na myśli przygotowanie do studiów na kierunkach ścisł > ych i technicznych). Jeśli masz na myśli przygotowanie do studiów na kierunkach ścisłych za pomocą kursu matematyki podstawowej to pewnie masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
dantonka Re: Likwidacja prac domowych 19.10.12, 00:13 Myślę, że sensowna praca domowa jest jak najbardziej potrzebna i przynosi uczniom korzyści. Mogłyby to być zadania ciekawsze, najczęściej wypełnia się ćwiczenia czy odpowiada na pytania, a przecież właśnie w domu jest czas na to, by zrobić coś niebanalnego, wykonać jakiś projekt, zdobyć samodzielnie informacje, przygotować wiadomości wykraczające poza program. Dziecko nie jest zestresowane ani ograniczone czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Likwidacja prac domowych 23.10.12, 00:20 Brak prac domowych będzie jeszcze bardziej pogłębiał nierówności. Albowiem dzieci niektórych i tak zostaną dodatkowo wyedukowane i będą potem lepsze na egzaminach. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Likwidacja prac domowych 27.10.12, 10:35 Wniosek interesujący, teza - głupia. Istnieją ruchu wskazujace na bezsens prac domowych - zdaniem ich aktywistów prace domowe nie poprawiają poziomu uczniów, a stanowią absurdalne obciążenie (mowa jest o stanach, gdzie dzieci przebywają w szkole od 8 do 15). Natomiast dzieci inteligencji będą średnio lepsze w szkole niż (znów średnio) dzieci mniej uprzywiliejowanych środowisk ze względów oczywistych - większe zasoby kulturowe, łatwiejszy dostęp do książek i innych nośników wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: Likwidacja prac domowych 27.10.12, 11:16 Wiele zależy od typu pracy domowej. Praca domowa, która polega wyłącznie na mechanicznych ćwiczeniach, a potem jest odczytywana na zajęciach, może i przez całą lekcję - mija się z celem. Tym bardziej, że są ludzie, którzy nie potrzebują tyle praktyki, co inni. Jedni coś szybciej łapią, inni wolniej. Dlatego praca domowa powinna być zindywidualizowana. Likwidowanie pracy domowej odgórnie - pomysł poroniony. Dzieci mają lektury czytać w czasie lekcji? (Bo czytanie lektur, to przecież praca domowa). Poza tym, bardzo ważne jest wspieranie autonomii ucznia, czyli przygotowywanie uczniów do samodzielnej pracy, nie tylko w szkole, ale i później, w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Likwidacja prac domowych 27.10.12, 13:09 To czego uczniowie się uczą to jeszcze insza inszość. Niemniej pamiętam jakieś badania, w których porównano szkoły, które zrezygnowały całościowo z prac domowych (zapewne nie odnosiło się to do czytania książek, w szkole mojego dziecka jest to stałe zadanie domowe - czytac przynajmniej przez 20 minut jakąkolwiek książkę, komiks) z tymi, które nadal je zadawały. Wynikii badań wskazywałyby na bardzo niewielką różnicę pomiędzy osiągnięciami jednych i drugich uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
5justi Re: Likwidacja prac domowych 31.10.12, 18:13 "...jakieś badania..." gorszych bredni nie słyszałam - to jest doprawdy ciekawe. nawet nie wiesz na co się powołujesz a ostro cytujesz efekty tychże badań Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Likwidacja prac domowych 03.11.12, 11:08 Zawsze można nieco uprzejmiej, że pozwolę sobie westchnąć z zadumą. Dyskusja o pracy domowej toczy się od dawna, i można znaleźć w badaniach zarówno wskazania na "tak", na "nie", i wreszcie na "może, w pewnych warunkach". Wpływ pracy domowej na wyniki akademickie wydaje się żaden w przypadku podstawówki, umiarkowany w gimnazjum i znaczący w liceum. Wiem, że w Polsce ten temat nie jest dyskutowany, ale z tego jeszcze niewiele wynika, prawda? No, ale to ogólnie. Badania, o których mówię, odnoszą się do USA, Kanady, Australii, nie mam pojęcia, czy robiono je również w poszczególnych krajach europejskich (co może mieć znaczenie z powodu różnych systemów szkolnych, np. moje dziecko od pierwszej klasy siedzi w szkole od 8 do 15). Wrzucam tu parę skrótów, jeżeli cie to interesuje, wyguglasz sobie dalsze dane bez mojej pomocy. Wybacz, że nie tłumaczę. Tu skrócik z odniesieniami: The link between homework and student achievement is far from clear. There is no conclusive evidence that homework increases student achievement across the board. Some studies show positive effects of homework under certain conditions and for certain students, some show no effects, and some suggest negative effects (Kohn 2006; Trautwein and Koller 2003). Homework appears to have more positive effects for certain groups of students: Older students benefit more from homework than younger students. Some studies have shown that older students gain more academic benefits from homework than do younger students, perhaps because younger students have less-effective study habits and are more easily distracted (Cooper 1989; Hoover-Dempsey et al. 2001; Leone and Richards 1989; Muhlenbruck et al. 2000). Students from low-income homes may not benefit as much from homework as those from higher-income homes. Some researchers believe that students from higher-income homes have more resources (such as computers) and receive more assistance with homework, while low-income students may have fewer resources and less assistance and are therefore less likely to complete the homework and reap any related benefits (McDermott, Goldmen and Varenne 1984; Scott-Jones 1984). Odpowiedz Link Zgłoś
di_abeu0 Re: Likwidacja prac domowych 05.11.12, 12:36 Czyli wygląda na to, że prace domowe uczą nas uczyć się samemu, a nawet jeśli w podstawówce czy gimnazjum są mało skuteczne, to - moim zdaniem - stanowią konieczny trening tej umiejętności przed okresem liceum czy studiów, kiedy praca samemu jest kluczowa dla zdobywania wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Likwidacja prac domowych 05.11.12, 18:31 To jedna z mozliwych interpretacji - nie jedyna. Może młodsze dzieci (przypominam - po 7 godzinach zegarowych w tym sześciu przeznaczonych na naukę) potrzebują czasu na odpoczynek i reset, a scibolenie ćwiczeń nic im już nie daje? Może działa praca twórcza, której w klasach wyższych jest więcej, a odtwórcza - nie działa? Może badania były obarczone za dużym błędem? Może nauczyciele, którym powiedziano, że prac domowych ma od września nie być lepiej organizowali pracę w szkole? Może na taki krok decydowaly się jakieś szczególne szkoły, np. ze zdolniejszymi uczniami, z bardziej zapaloną kadrą, lepiej wyposażoną biblioteką? Nie mam pojęcia, tak tylko rzucam hipotezy. A rzucam je, bo badania i próby udoskonalenia szkoły wydają mi się interesujące - u nas forma szkoły jest tak skostniała, że się tego nie rusza, więc temat tym ciekawszy. Odpowiedz Link Zgłoś
wisteria_lane Re: Likwidacja prac domowych 08.11.12, 10:05 Nie cierpię prac domowych mojego dziecka (gimnazjum pierwsza klasa) -porównaj pismo sumerów, fenicjan i jeszcze tam jakieś -wyjaśnij znaczenie i konstrukcję ze 12 aforyzmów typu "prasa uciska" -uzupełnij wszystkie ćwiczenia z biologii i fizyki i ...(to jest dopiero chore) o i matematyka. Na lekcji 1(słownie jedno) zadanie, do domu 4(słownie cztery) takie bardziej rozbudowane i są wystawiane oceny za pracę domową. Jak rodzica nie ma w domu to??? Proszę zajrzeć na stronę zadane.pl i zobaczyć, co produkuje taki system. Dzieci uczą dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
dantonka Re: Likwidacja prac domowych 13.11.12, 02:18 Przypominam sobie prace domowe zadawane mojemu dziecku z matematyki: kilka stron zadań do rozwiązania - zawsze w kilku przykładach pojawiały się terminy, działania, które nie były wyjaśniane na lekcji. Najzabawniejsze było to, że rozwiązania nie były sprawdzane. Nie miałam pojęcia czy to, co ja w domu tłumaczyłam dziecku, było właściwe. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Likwidacja prac domowych 28.10.12, 09:03 aron2004 napisał : "Co sądzicie o likwidacji prac domowych w szkołach? Moim zdaniem one pogłębiają nierówności, bo dzieci wykształciuchów będą zawsze miały lepiej odrobioną pracę domową np. z angielskiego niż dzieci normalnych ludzi. " Ja nie zadawałem prac domowych , bo ich sprawdzenie - w całej klasie - zajmowało sporo czasu a pewności nie miałem , czy uczeń zrobił ją sam . Raczej były częste przypadki, że uczeń odpisał albo ktoś - korepetytor - zrobił to za ucznia . A stopień chciałem wystawiać za rzeczywistą wiedzę i umiejętności ucznia . Odpowiedz Link Zgłoś
michau120 Re: Likwidacja prac domowych 06.11.12, 09:51 Nie rozumiem co to robi że dziecko "wykształciuchów" będzie miało lepiej odrobioną prace niż "normalne" dzieci, przecież i jedne i drugie mają głowę, dwie ręce, wszystko zależy jak dzieciak podchodzi do takich zadań. Ja miałem takie coś w szkole i nie ukrywajmy że jest to potrzebne, raczej mało jest dzieciaków które uczą się tylko w szkole, a jeśli zmniejszy się zakres materiału to już w ogóle nauka będzie na nędznym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
kserim Re: Likwidacja prac domowych 13.11.12, 13:51 To prawda. Nie wiem czy usunął bym prace domowe całkowicie, ale na pewno bym je zreformował tak żeby nie były smutną koniecznością, ale naprawdę pomagały w czymś uczniom i nauczycielom. Odpowiedz Link Zgłoś