mama38 11.01.05, 19:07 Syn ma dużo opuszczonych godzin i powtarza I klasę gimnazjum. Dzis pedagog szkolny poinformował mnie, że szkoła wystepuje o kuratora dla mojego dziecka.Chciałam zapytać co w praktyce to oznacza? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kaja Re: Kurator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:30 w praktyce to oznacza, ze nie radzisz sobie z wlasnym dzieckiem, dlatego tez funkcje wychowacy ma za Ciebie pelnic kurator przydzielony dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
michal_777 Re: Kurator 11.01.05, 21:23 Powinnaś spytać się o to owego pedagoga, tzn. on ma /moralny przynajmniej/ obowiązek poinformowania Cię o odpowiednich przepisach i konsekwencjach z tego wynikających, zarówno dla syna jak i dla Ciebie, jako rodzica. Poza tym możesz spytać się o to w... kuratorium. Możesz też zgłosić się z tym problemem do poradni psychologiczno-pedagogicznej, tam na ogół pracują życzliwie nastawieni ludzie, posiadający też praktyczną wiedzę o przepisach prawa. O ile w ogóle mogę Ci cokolwiek doradzić w tej sytuacji, to koniecznie zasięgnij dobrej informacji prawnej, i to z wiarygodnego źródła. Niestety, o forach dyskusyjnych nie zawsze można to powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mama38 Do michal_777 11.01.05, 21:51 Dzięki serdeczne za konstruktywne informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sawana Re: Kurator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 21:18 Oznacza fatalnie - Ty i syn dostaliście się w tryby biurokratycznej maszynki,która w konsekwencji może zabrać ci dziecko i umieścić w placówce opiekunczej lub wychowawczej. Banda darmozjadów w poradniach psycho- ped i sądach rodzinnych musi się wykazać. A dokładnie - szkoła występuje do sądu o przyznanie kuratora motywując niewydolnością wychowawczą rodziców. Sąd przyznaje kuratora , który ocenia poziom patologii. Sąd kieruje Waszą rodzinę do przebadania w tzw Rodzinnym Ośrodku Diagnostyczno-Konsultacyjnym. Jeżeli opinie powyższych instytucji są dla Was niekorzystne sąd kieruje syna najprawdopodobniej do Ośrodka Szkolno Wychowawczego gdzie chłopak pod okiem pedagogów może zetknąć sie z prawdziwą patologią... . Jest to w dużym skrucie pesymistyczny scenariusz, który życzę aby was ominął. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś